بايد يك توافق نخبه‌اي در حوزه و دانشگاه در سبك و سياق شيوه زندگي به وجود بيايد تا زماني كه كسي وارد كشور مي شود با مشاهده آداب بازار و خيابان و مساجد ومحافل ما، متوجه تفاوت جامعه ما با جوامع غربي بشود.

به گزارش مشرق ، در سفرهاي مقام معظم رهبري به استان‌ها و شهرهاي مختلف كشور همواره از سوي ايشان در جمع اقشار مختلف جامعه بحث‌هاي اساسي و مهمي مطرح مي شود كه به نظر كارشناسان و صاحب نظران حوزه‌هاي مختلف باب جديدي از مباحث علمي و فرهنگي را دردنياي علم و فرهنگ باز مي كند.
 
دراين راستا رهبر معظم انقلاب در سفرشان به استان خراسان شمالي، در جمع جوانان پرشور اين استان سخنان و پرسشهايي را در رابطه با شيوه و سبك زندگي مطرح كردند كه مي توان با اجراي آن به يك مدل جامعه اسلامي به همراه با پيشرفت رسيد.اين در حالي است كه در بحث‌هاي مختلف فرهنگي در جامعه و در چند سال اخير ضعف‌هايي در جامعه و سبك و شيوه زندگي برخي از اقشار مختلف جامعه محسوس است؛ .طوري كه به نظر مي رسد ارزشهاي اسلامي در زندگي‌هاي مختلف اقشار جامعه اسلامي ايران نسبت به گذشته كمرنگ تر شده است. 

در همين رابطه رهبر انقلاب در تشريح سبك و شيوه زندگي به مسائلی نظیر خانواده، ازدواج، نوع مسکن، نوع لباس، الگوی مصرف، تفریحات، کسب و کار و رفتارهای فردی و اجتماعی در محیطهای مختلف، اشاره کردند و افزودند: در واقع سبک زندگی به همه مسائلی برمی‌گردد که متن زندگی انسان را شکل می‌دهند. 

ايشان، با اشاره به توجه عمیق اسلام به مفهوم سبک و فرهنگ زندگی افزودند: در معارف اسلامی، اصطلاح عقل معاش در مفهوم جامع خود، مترادف مفهوم سبک و فرهنگ زندگی است و در قرآن کریم نیز آیات فراوانی در این زمینه وجود دارد. 

ایشان با تأکید بر اینکه بدون پیشرفت در بخش حقیقی تمدن سازی نوین اسلامی یعنی «سبک و فرهنگ زندگی»، اهداف این تمدن بزرگ محقق نخواهد شد افزودند: متأسفانه ما در این بخش، پیشرفت چشمگیری نداشته و مثل بخش اول یعنی علم و صنعت و نظاير آن پیشرفت نکرده ایم.
براين اساس هفته نامه يالثارات با مبنا قرار دادن سخنان مقام معظم رهبري به گفت و گو با كارشناسان فرهنگي و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي پرداخته و به انعكاس تفاسير آنان در اين رابطه پرداخته است 

تشكيل جامعه اسلامي شرط صحت ادعاي كارآمدي دولت اسلامي
محمد كاظم انبارلويي مدير مسئول روزنامه رسالت درباره سخنان مقام معظم رهبري در بحث فرايند شكل گيري انقلاب اسلامي گفت:ايشان فرآيند شكل گيري تمدن اسلامي را در ۵ مرحله توضيح دادند.مرحله اول، سرنگوني رژيم شاه، مرحله دوم، استقرار نظام جمهوري اسلامي، مرحله سوم شكل گيري دولت اسلامي، مرحله چهارم جامعه نمونه اسلامي و مرحله آخر شكل گيري امت اسلامي بر اساس جامعه اسلامي.



وي ادامه داد: اين بحث كاملا كليدي بود.اگر مي خواهيم جامعه اسلامي داشته باشيم ولي توفيق كارآمدي و شكل گيري دولت اسلامي را پيدا نكنيم، بي فايده است.بايد توجه كنيم دولت اسلامي موقعي مي تواند ادعاي كار آمدي داشته باشد كه بتواند موفق شود يك جامعه نمونه، بر اساس آموزه‌هاي ديني و آموزه‌هاي قرآني را تشكيل دهد.امت اسلامي بر اساس يك جامعه نمونه اسلامي شكل مي گيرد. 

ريشه سبك زندگي و روش زندگي در كتب مقوم اسلامي
انبارلويي درباره بحث سبك و شيوه زندگي گفت:بحث سبك يا شيوه زندگي مدتهاست در اروپا و غرب مطرح است و فيلسوف‌ها و جامعه شناس‌هاي غربي هم در سال‌هاي اخير راجع به آن صحبت كردند. اما ريشه سبك زندگي و روش زندگي در اسلام بر مي‌گردد به متون مقومي كه در اين رابطه در آثار دانشمندان و فقها و انديشمندان اسلامي وجود دارد.

براي مثال مي‌توانيم به اثر مرحوم شيخ صدوق در كتاب ثواب الاعمال و عقاب الاعمال اشاره كنيم كه اين كتاب يك سبك و شيوه اي از زندگي را طراحي كرده و به جامعه ارائه داده است كه بعدها علامه محمد باقر مجلسي در كتاب حلیةالمتقين اين سبك و شيوه را تكميل مي كند. در عصر كنوني هم اثر ارزشمند آيت‌الله جوادي آملي را ملاحظه مي كنيم كه ايشان در كتاب مفاتيح‌الحيات كه در ۵ بخش تعامل انسان با خود، تعامل انسان با همنوع خود، تعامل انسان با نظام اسلامي، تعامل انسان با حيوان، تعامل انسان با محيط زيست را با تصويري از سبك و شيوه انسان بر اساس آموزه‌هاي قرآني مورد بررسي قرار داده‌اند. 

بايد با فرهنگ خطرناك غرب مرزبندي كنيم
رئيس مركز سياسي حزب موتلفه ادامه داد: براي رسيدن به تمدن اسلامي ناچار هستيم كه يك الگويي از سبك زندگي ارئه دهيم كه مقام معظم رهبري با طرح بيست پرسش كليدي در جامعه كنوني به استقبال اين موضوع رفتند و بحث راباز كردند و فرمودند: اگر ما بخواهيم تمدن اسلامي را تشكيل دهيم بايد در سايه خردورزي و اخلاق و حقوق به اين مهم دست يابيم و در اين وادي بايد يك تئوري مناسب براي شيوه و سبك زندگي به عنوان الگو ارائه كنيم.

مقام معظم رهبري دراين ارتباط بر گفتمان سازي در سبك زندگي ايراني نكات خوبي مطرح كردند. در مقابل اين گفتمان هم سبك زندگي غربي است كه الان در طبقه متوسط ايراني جاي خود را بازكرده است وما به تعبير مقام معظم رهبري در جامعه خودمان با يك فرهنگ شهوت آلود، گناه آفرين و هويت‌زدا وضد معنويت طرف هستيم و اگر مي خواهيم سبك و شيوه زندگيمان بر اساس آموزه‌هاي اسلامي شكل بگيرد بايد تفاوت‌هاي خودمان بافرهنگ غرب كه در حال تهاجم به اصول و ارزشهاي اسلامي است را به يك مرز تبديل كنيم. 

بنابراين بحث ايشان در جمع جوانان خراسان شمالي يك بحث فوق العاده جديد و بديع و اساسي است و تقريبا مي‌شود گفت مخاطب اصلي ايشان در اين بحث تك تك آحاد ملت ايران، نهاد‌هاي حكومتي وقواي سه گانه و مراكز علمي و پژوهشي كه دغدغه استقرار جامعه نمونه اسلامي دارند، مي باشد و فكر مي‌كنم كه با طرح اين موضوع يك فضاي گفتماني در كشور به وجود مي‌آيد كه ما در كشور بايد به آن ۲۰ پرسش كليدي كه مقام معظم رهبري مطرح كردند وبه طور مستقيم به سبك و شيوه زندگي ارتباط دارد، پاسخ علمي و منطقي بدهيم. 

ورود بحث سبك و شيوه زندگي در برنامه‌هاي دولت
انبارلويي در ادامه با تاكيد بر ورود بحث سبك و شيوه زندگي در برنامه‌هاي دولت گفت:ما يك چشم انداز ۲۰‌ساله داريم كه بر اساس آن بايد به اهداف ۲۰ سال آينده كشور برسيم و يك برنامه ۵ ساله داريم كه چشم انداز و خطوط اصلي آن را مشخص كرديم و برنامه يك ساله داريم تحت عنوان قانون بودجه كه مدل رياضي ۵ سال اول در سال اول آن مشخص مي شود .

دولت اگر بخواهد سبك و شيوه زندگي را وارد برنامه كاري خود كند، بايد نگاه خود را به پرسشهاي كليدي رهبري در برنامه بودجه يك ساله خود ببيند و براي اين ديد، ترجمه رياضي داشته باشد. يعني اين بحث را در بودجه با عدد و رقم ببيندو اين وظيف دولت است و مجلس هم براي همگامي و همزباني با دولت بايد مشاهده كند كه اين نگاه دولت به سبك شيوه جديد زندگي درست و بدون غلط است يا خير.. 

شوراي نگهبان هم درمقام تدوين و تصويب بودجه بايد اين نگاه هوشیارانه را داشته باشد. بنابراين تكليف قوا در رابطه با اين بحث مقام معظم رهبري از لحاظ حاكميتي مشخص است. 

مسئوليت‌هاي غير حاكميتي
وي در پايان گفت: تكاليف ديگري وجود دارد كه در قالب حاكميت نيست. مثلا حوزه‌هاي علميه كه در كار گفتمان سازي در اين مبحث فعال هستند.همانطور كه اشاره شد كتاب مفاتيح الحيات اثر حضرت آيت‌الله جوادي آملي تقريبا يك مانيفست كامل از رسيدن به حيات طيبه و زندگي خوب است و اين كتاب قبل از طرح مباحث مقام معظم رهبري منتشر شد و اين گوشه اي از تلاش حوزه‌هاي علميه و مراجع عاليقدر شيعه در باب شيوه و سبك زندگي را نشان مي دهد. 

از طرفي دانشگاه‌هاي ما به خصوص دانشگاه‌هايي كه با علوم انساني سرو كار دارند در رشته‌هاي جامعه شناسي، تاريخ، اقتصاد و نظاير اين رشته‌ها بايد حتما به موضوع سبك و شيوه زندگي ورود كنند تا نقش دانشمندان ما در دانشگاه‌ها نسبت به اين مسئله مشخص شود. در حقيقت بايد يك توافق نخبه اي در حوزه و دانشگاه در سبك و سياق شيوه زندگي به وجود بيايد تا در نهايت زماني كه كسي از آن سوي مرزها وارد كشور مي شود با مشاهده آداب بازار و خيابان و مساجد ومحافل ما، متوجه تفاوت جامعه ما با جوامع غربي بشود. 

ما اميدواريم كه در طي برنامه ۵ ساله پنجم كه درحال حاضر در حال اجراي آن هستيم موفق به اجراي بخشي از اين پروسه بشويم و در نهايت در چشم انداز ۲۰ ساله به صورت كامل به اين امر مهم دست يابيم. 

با فرهنگ غرب مخالفيم
دكتر لاله افتخاري نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي و عضو كميسيون فرهنگي مجلس  با تاكيد بر اهميت سخنان مقام معظم رهبري درباره شيوه و سبك زندگي گفت:به نظر بنده مسائلي كه ايشان در جمع جوانان خراسان شمالي مطرح كردند بايد مورد توجه و تامل همه مسئولان فرهنگي و سياستگذار اجرايي و نظارتي قرار بگيرد. و براي فرمايشات ايشان برنامه ريزي دقيقي صورت بگيرد.
 
آسيب شناسي اي كه ايشان نسبت به جامعه داشتند، شامل بيماري‌هاي جامعه ما بود كه خانواده‌ها و حتي مسئولين با آن روبه‌رو هستند.يكي از اين آسيب‌شناسي‌ها در سبك زندگي ما ومشكلات آن است. 

اگر ما به گذشتگان خود رجوع كنيم مشاهده مي كنيم بحث مديريت مصرف، بهره وري زمان، افتخار به مصرف كالاي داخل و بخش كشاورزي، قناعت و صرفه جويي و ساده زيستي و دوري از تجملات و چشم و هم‌چشمي وجود داشته است كه در حال حاضر كمي در زندگي‌هاي امروزي كمرنگ شده است.

ما با پيشرفت و فناوري مخالف نيستيم ولي با فرهنگ بيگانه و منحط آنها كه بخواهد در كشور جلوي فناوري ما را بگيرد و در فرهنگ ما جابيفتد مخالفيم.و اين اتفاق را بايد يك آسيب بدانيم. 

وي ادامه داد:به همين دليل ما اين مسئله را در سيره بزرگان و اهل بيت و قرآن كريم مي بينيم كه به اين موضوع اشاراتي شده است.در زندگي امروزي متاسفانه شاهد درگيري‌هايي هستيم و برخي حتي با شادي سالم هم مخالفند در حالي كه بزرگان و عرفا در برنامه خود از شادي‌هاي مباح و اسلامي برخوردارند و حتي حضرت امام يكي از ويژگي‌هاي طلبه را تنوع و شادي مباح مي دانند. 

تلاش، راه نجات كشور است
عضو كميسيون فرهنگي مجلس با توصيه به اقشار مختلف جامعه درباره نهادينه سازي فرهنگ تلاش گفت: اگر كشور ما مي‌خواهد از اين شرايط نجات پيدا كند بايد در آن فرهنگ تلاش و صداقت و افتخار به كار و باور به كار و قانون گرايي و همه آن چيزهايي كه در كشورمان متاسفانه كمرنگ شده است، نهادينه شود.
 
براي تحقق و سرعت در اين امر بايد از شعار و همايشهاي كم‌خاصيت فاصله گرفت و بايد تك تك مردم براي تحقق اين امر برنامه ريزي كنند و ديدگاه‌هاي خود را مطرح كنند و مسئولين هم با اجراي برنامه‌هاي تاثيرگذار در اين رابطه بايد با مردم همگرا باشند.همچنين ائمه جمعه وبا نزديك شدن به ماه محرم مداحان، صدا و سيما، طراحان بازيها در فضاي مجازي وطراحان برنامه‌هاي آموزشي و پرورشي و كلا همه بايد پيشنهادات و نظرات وبرنامه خود را ارائه دهند تا به نتيجه دلخواه برسيم. 

بنده در جلسات مختلف با خواهران، هر هفته يكي از ويژگي‌هاي اخلاقي را بحث و بررسي كرده‌ايم و تا هفته بعد سعي مي‌كنيم اين ويژگي را جزء برنامه زندگي خود قرار دهيم و هفته بعد يك ويژگي جديد را به آن اضافه كنيم؛ چرا كه يك جا نمي شود همه برنامه‌هاي خوب را اجرا کرد، ولي مي‌شود گام به گام و آهسته آهسته اين برنامه‌هاي خوب را در جامعه پياده و آن را به فرهنگ تبديل كرد و در طول روز و هفته و ماه اجرا شود.به شرطي كه همه به مسائل اخلاقي و برنامه ريزي شده متعهد باشند و آن را اجرا كنند. 

آينده خوب كشور در گرو همكاري مسئولان
افتخاري در پايان گفت و گوي خود گفت:مسئولان فرهنگي در كميسيون فرهنگي مجلس و شوراي عالي انقلاب فرهنگي و در دولت اگر وظيفه خودشان را در اين راستا به خوبي انجام دهند و هر كدام سهم خودشان را در انجام وظيفه در نظر داشته باشند و در جاهايي به هم بپيوندند و يك قرارگاه منسجم تشكيل دهند، مي‌توانيم بگوييم آينده خوبي در انتظار كشور است و در حقيقت تحولي در بحث سبك زندگي ما به وجود خواهد آمد كه البته اين زمان خاص خود را مي طلبد.

در اين رابطه وزارت كشور طرح بسيار خوبي برنامه ريزي كرده ودر آينده به صورت لايحه با عنوان طرح تحول اجتماعي مطرح خواهد شد كه به نظر ما در كنار طرح تحول اقتصادي اجراي طرح تحول اجتماعي هم لازم است و حتي مي‌توانست اين طرح براي تاثيرگذاري بيشتر در جامعه زودتر از طرح تحول اقتصادي در جامعه اجرا شود.

منبع: هفته نامه یالثارات الحسین(ع)

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس