به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، نقاط تولید شده توسط «امیتا پاتاک» و همکارانش از موسسه فناوری ایندیانا دارای ویژگیهای جالبی هستند که آنها را برای استفاده در تصویربرداریهای پزشکی ایدهآل میکند.
نقاط کربنی، نانوذراتی هستند که میتوانند نشر نور داشته باشند؛ از این دسته مواد در ردیابی فرایندهای زیستی در بدن استفاده میکنند. این ترکیبات سمیت کمتری نسبت به مواد مشابه خود دارند؛ بنابراین برای استفاده در حوزه زیستی بسیار مناسب هستند. مشکل این ترکیبات آن است که ویژگی نشر نور در آنها ایدهآل نیست.
راهبردهای متعددی برای تولید نقاط کربنی وجود دارد، اما بیشتر آنها نیازمند پوشش دهی ذرات است؛ در واقع باید سطح یک ذره را با مولکولهای نشردهنده پوشش داد.
اخیرا یک گروه تحقیقاتی به رهبری «آمیتا پاتاک» بر این مشکل فائق آمدهاند؛ این تیم تحقیقاتی با استفاده از دستگاه ماکروویو ترکیبات دکسترین کربوهیدرات را شکستند تا نقاط کربنی ایجاد شوند.
زمانی که با طول موج خاصی این نقاط تحریک شوند، پرتوهایی با رنگهای مختلف نشر میدهند، بدون این که نیاز به پوششدهی آنها باشد. این که چرا رنگهای مختلفی از این ساختارها نشر پیدا میکند، هنوز برای دانشمندان مشخص نیست. دانشمندان دریافتهاند که با تغییر برخی پارامترها میتوان نشر نور را با دقت بالایی کنترل کرد.
برای این که غیر سمی بودن این نقاط به اثبات برسد، این تیم تحقیقاتی غلظتهای مختلفی از این مواد را به محیط کشت سلولی اضافه کردند، پس از سه روز تعداد سلولهای زنده مانده را شمارش کردند.
نتایج نشان داد که افزایش غلظت نقاط کوانتومی تاثیر اندکی روی سلولهای زنده مانده داشته است. بنابراین این نقاط غیر سمی بوده و میتوان از آنها در بافتهای زنده مختلف استفاده کرد.
ویژگیهای این نقاط کربنی موجب شده تا آنها مواد ایدهآلی برای تصویربرداری و تشخیص پزشکی باشند. در حال حاضر محققان در حال بررسی این موضوع هستند که این نقاط چگونه با سلولها و داروها برهمکنش دارد.
نتایج این تحقیق در قالب مقالهای تحت عنوان «Synthesis of biocompatible multicolor luminescent carbon dots for bioimaging applications» در نشریه «Sci. Technol. Adv. Mater» به چاپ رسیده است.
محققان موفق به تولید نقاط کربنی حلال در آب با قابلیت نشر انتخابی طیف وسیعی از پرتوها بدون نیاز به پوشش دهی سطح در محدوده طول موج نور مرئی شدند.