به گزارش مشرق، کانال تلگرامی موسسه مطالعات ایران و اوراسیا نوشت:
اوکراین نسبت به موفقیت همکاری با دولت جدید آمریکا اطمینان دارد، زیرا ولودیمیر زلنسکی “ارتباطات شخصی بسیار خوبی” با دونالد ترامپ دارد. نخستوزیر اوکراین، دنیس شمیهال، این پاسخ را روز پنجشنبه در حاشیه همایش اقتصادی کییف دربارهی آمادگی کییف برای پیروزی غیرمنتظره نامزد جمهوریخواه، دونالد ترامپ، در انتخابات ریاستجمهوری در ۵ نوامبر، نسبت به سال ۲۰۱۶ ارائه کرد.
علاوه بر این، به گفته او، نمایندگانی در کنگره حضور یافتهاند که “به شدت” از اوکراین حمایت میکنند. شمیهال این موضوع را باعث ایجاد امید محتاطانه درباره اقدامات بعدی این متحد کلیدی (یعنی ایالات متحده) دانست و افزود: “علاوه بر این، فکر میکنم بهزودی شاهد گامهای روشن و سریع از طرف شریکمان خواهیم بود.”در جریان سفر سپتامبر خود به ایالات متحده، زلنسکی بهوضوح از نامزد دموکرات، کامالا هریس، حمایت کرده بود، اگرچه در پایان سفر با رقیب او نیز دیدار کرد.
اما اکنون سعی کرده است اشتباه خود را اصلاح کند. او در اولین فرصت، پیروزی ترامپ را تبریک گفت و به “دیدار فوقالعاده” ماه سپتامبر اشاره کرد. وی همچنین در شبکههای اجتماعی گزارش داد که “گفتگوی تلفنی فوقالعادهای” با او داشته و گفت: “رهبری قوی و استوار آمریکا برای صلح و جهانی عادلانه حیاتی است.
”در همین حال، الکسی موخین، رئیس مرکز اطلاعات سیاسی، در تفسیری برای نزاویسیمایا گازتا اشاره کرد که دموکراتها دو ماه دیگر در قدرت خواهند بود و تلاش خواهند کرد تا کمکهای ممکن را به اوکراین ارائه دهند. موخین اضافه کرد: “هیچ فردی در تیم ترامپ دیده نشده که بخواهد کمک به اوکراین را متوقف کند، اما بهوضوح حجم آن کاهش خواهد یافت.”
وی افزود که جمهوریخواهان تلاش خواهند کرد مسئولیت مالی و اعتباری را به اروپا منتقل کنند و مقامات اوکراینی برای حفظ چهرهی خود، در حال نمایش وضعیتی مناسب برای مخاطب داخلی هستند. همچنین خود کییف نیز ارزیابیهای منفی از حمایت آتی واشنگتن ارائه داده است.
به گفته رئیس کمیته یکپارچهسازی اوکراین با اتحادیه اروپا، ایوانا کلیمپوش-تسینسادزه، پیروزی ترامپ تهدیدی برای ادامه کمک نظامی ایالات متحده به اوکراین است. آرتور کولداماسوف، کارشناس آمریکایی مستقر در کییف، نیز به خبرنگاران گفت که دور جدید ریاستجمهوری ترامپ میتواند مسائل ناخوشایندی را برای اوکراین ایجاد کند، از جمله درخواست برای امتیازات ارضی از کییف تا کاهش حمایتهای نظامی ناتو.
کولداماسوف هشدار داد که “بهتر است برای حقیقت تلخ آماده بود.”اما، رومن اسویتان، کارشناس نظامی کییف، در مقابل، دیدگاهی مثبت داشت و اشاره کرد که حزب جمهوریخواه احتمالاً کنترل هر دو مجلس کنگره آمریکا را به دست خواهد آورد. وی خاطرنشان کرد که جمهوریخواهان با تولیدکنندگان اصلی تسلیحات آمریکا که روابط مستقیمی با طرف اوکراینی دارند، در ارتباط هستند و حالا این فرصت را از دست نخواهند داد.
اسویتان توصیه کرد که با “چشمانداز ترامپ” همگام باشند.از سوی دیگر، وادیم پریستایکو، رئیس سابق وزارت خارجه اوکراین، تأکید کرد که اگر کییف بتواند روابط مشارکتی با دولت جدید آمریکا برقرار کند، “همه چیز ممکن است حتی بهتر از دوره قبلی شود.” وی افزود که مقامات کییف در دو ماه آینده که مسکو تلاش خواهد کرد از بیثباتی در واشنگتن بهرهبرداری کند، باید مقاومت کرده و توانایی خود را برای تحمیل دیدگاه خود از جهانی عادلانه به همه اثبات کنند.
ماکسیم نسویتایلوف، کارشناس بینالمللی اوکراینی، نیز بیان کرد که در شرایط کنونی، که روسیه همزمان به پیشرویهای نظامی در جبهه ادامه میدهد و رویدادهای بینالمللی موفقی مانند نشست بریکس در کازان را برگزار میکند، احتمال دارد رهبران روسیه با موفقیتهای خود دچار غرور شوند.
وی افزود که این ممکن است باعث شود رهبران روسیه به ترامپ فشار آورند، که این موضوع میتواند او را عصبانی کرده و به واکنشهای تند وادارد. نسویتایلوف صریحاً اظهار داشت که تمایل دارد که رویدادها مطابق این سناریو پیش بروند.
در همین حال، رسانههای غربی بلافاصله شروع به ارائه سناریوهای مختلفی برای حلوفصل درگیری کردند که به وضوح برای مسکو غیرقابلپذیرش بودند. روزنامه وال استریت ژورنال در این زمینه گزارشی منتشر کرد. این روزنامه به نقل از منابع مطلع توضیح داد که خود ترامپ هنوز طرح خاصی را برای مذاکره بین ولادیمیر پوتین و ولادیمیر زلنسکی، رؤسای جمهور روسیه و اوکراین، تأیید نکرده است.
با این حال، مشاوران او گزینهای را مطرح کردهاند که در آن اوکراین به مدت ۲۰ سال به عضویت ناتو درنخواهد آمد و در ازای آن، ایالات متحده به ارسال تسلیحات به اوکراین ادامه خواهد داد. همچنین پیشنهاد شده بود که یک منطقه غیرنظامیشده در طول خط مقدم ایجاد شود، که توسط نیروهای آمریکایی کنترل نشود، بلکه تحت نظارت لهستانیها، آلمانیها، بریتانیاییها و فرانسویها باشد که توسط آمریکا آموزش دیدهاند.
یک منبع به خبرنگاران گفت: «ما سربازان آمریکایی را برای حفظ صلح در اوکراین اعزام نمیکنیم و هزینه آن را هم نمیپردازیم.»اگرچه واضح است که چنین طرحی، که تنها هدف آن آتشبس موقت است، برای مسکو غیرقابلپذیرش است. اما شاید این طرح دقیقاً به همین منظور ارائه شده است که مقامات روسیه با رد این پیشنهادهای نامطلوب، رئیسجمهور جدید آمریکا را عصبانی کنند و در نتیجه او از قصد قبلی خود برای کمک به پایان دادن به این درگیری بزرگ نظامی با روسیه، که از فوریه ۲۰۲۲ در جریان است، منصرف شود.
آلکسی موخین اظهار داشت: «به نظر میرسد در این حالت پیروزی ترامپ، برخی در تلاشاند او را با پیشنهاد پروژههای مشکوک فریب دهند. نمیدانم ترامپ چه واکنشی نشان خواهد داد. اما به نظر میرسد که او علاقهای به ادامه درگیری روسیه و اوکراین ندارد. ولی علاقه او به جنگ تجاری با چین و حمایت از اسرائیل در خاورمیانه کاملاً مشهود است.»
وی همچنین یادآوری کرد که بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که در شرایط کنونی، آمریکا نمیتواند همزمان سه درگیری را مدیریت کند. بنابراین به نظر میرسد واشنگتن ترجیح میدهد مسئولیت اوکراین را به دیگران بسپارد. وی افزود که اخیراً بریتانیا و ایالات متحده نیز تلاش دارند ژاپن و کره جنوبی را به مشارکت بیشتر در درگیری اوکراین تشویق کنند تا بار حمایت از کییف تنها بر دوش اروپا نباشد و به این کشورها نیز منتقل شود.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.