به گزارش مشرق از واشنگتن پست، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا روز پنجشنبه گفت: ایالات متحده ۵۰۰ میلیون دلار تسلیحات و تجهیزات جنگی به اوکراین ارائه خواهد کرد که انتظار میرود آخرین بسته کمک نظامی به این کشور در دولت جو بایدن باشد.
آستین در نشست گروه تماس دفاعی اوکراین تحت هدایت آمریکا در رامشتاین، با حضور ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، این خبر را اعلام کرد.
این کمکها شامل موشکهای دفاع هوایی، مهمات، تسلیحات هوا به زمین و سایر تجهیزات برای پشتیبانی از F-۱۶ اوکراین است.
بودجه این تسلیحات از طریق اختیارات ریاست جمهوری آمریکا تامین می شود، به این معنی که می توان آنها را به طور مستقیم از ذخایر ایالات متحده خارج کرد و پنتاگون در تلاش است تا آن را قبل از پایان ماه جاری میلادی به اوکراین برساند.
آستین گفت: این یک حقیقت اساسی است: مبارزه اوکراین برای همه ما اهمیت دارد.
وی افزود: از زمان تأسیس گروه تماس در آوریل ۲۰۲۲، این ائتلاف بیش از ۱۲۲ میلیارد دلار به اوکراین کمک امنیتی ارائه کرده است.
ایالات متحده با ارائه بیش از ۶۵ میلیارد دلار کمک امنیتی از فوریه ۲۰۲۲ (بهمن ۱۴۰۰) به اوکراین، بزرگترین حامی این کشور بوده است اما اکنون مشخص نیست که آیا این کمک ها در دوره ریاست جمهوری منتخب دونالد ترامپ ادامه خواهد یافت یا خیر.
ترامپ از هزینه های آمریکا برای اوکراین انتقاد کرده و بدون ارائه جزئیات متعهد شده است که جنگ را سریع پایان دهد. گفته می شود که تیم او در حال بررسی طرحی است که بر اساس آن نیروهای اروپایی مسئول منطقه غیرنظامی در اوکراین خواهند بود.
آستین گفت: چندین متحد ناتو اخیراً بسته های کمک های نظامی بزرگی را به اوکراین اعلام کرده اند و دانمارک، استونی و لتونی اکنون سه تامین کننده برتر کمک به اوکراین به عنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی هستند.
آخرین دیدار زلنسکی و آستین
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین و لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، از آخرین دیدار خود در آلمان برای تحت فشار قرار دادن دولت آینده ترامپ برای تسلیم نشدن در نبرد کیف استفاده کرده و هشدار دادند که توقف حمایتهای نظامی در حال حاضر «تنها موجب تجاوز، هرج و مرج و جنگ بیشتر خواهد شد».
اوکراین در بحبوحه آغاز حمله دوم به منطقه کورسک روسیه است و با رگبار موشک های دوربرد و پیشروی های مستمر روسیه مواجه است، زیرا هر دو طرف به دنبال این هستند که قبل از روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب، در ۲۰ ژانویه (یکم بهمن)، خود را در بهترین نقطه مذاکره قرار دهند.
زلنسکی گفت: اوکراین برای دفاع در برابر حملات موشکی روسیه به سامانهها و مهمات دفاع هوایی نیاز خواهد داشت.
به گفته پنتاگون، به رغم تعهدات قبلی برای پایان دادن به بودجه باقیمانده از ذخایر ریاست جمهوری، تقریباً سه میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار بدون استفاده باقی می ماند و این بودجه در اختیار دولت آینده قرار می گیرد تا در صورت تمایل، آن را به اوکراین ارسال کند.
لوید آستین، اظهار داشت: با وجود اینکه روسیه در جنگ اوکراین دست برتری دارد اما کاملاً بر میدان جنگ مسلط نیست.
وزیر دفاع آمریکا، در گفتوگو با بلومبرگ در ۸ ژانویه (۱۹ دی)، پیش از نشست گروه تماس اوکراین در پایگاه آمریکایی رامشتاین در آلمان، گفت: روسیه همچنان با تعداد فزایندهای از چالشها در خط مقدم و فراتر از آن مواجه است و تحریمها نیز تفاوت ایجاد میکنند. اگر مسکو به آنچه میخواهد برسد، در آینده برای آنها هزینه خواهد داشت.
وی افزود: در نظر گرفتن این جنبه در هر گونه مذاکرات احتمالی آتش بس که می تواند توسط دولت آینده دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده انجام شود، مهم است.
ترامپ برای پایان دادن سریع جنگ در اوکراین ابراز تمایل کرده است و مشاوران او اشاره کرده اند که هرگونه توافق ممکن است به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه اجازه دهد تا کنترل نزدیک به ۲۰ درصد از اراضی اوکراین را که در حال حاضر توسط نیروهای روسیه اشغال شده است، حفظ کند.
در همین حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین اخیراً رویکرد انعطافپذیرتری از خود نشان داده است و نشان میدهد که دولت او ممکن است برای بازپسگیری قلمرو خود به دیپلماسی تکیه کند، زیرا نیروهای روسی به پیشرویهای مداوم خود ادامه میدهند.
آستین گفت: اوکراین همچنان به تقویت قابلیتهای نظامی خود ادامه میدهد، حتی در شرایطی که کمکهای غرب همچنان بسیار حیاتی است.
وی گفت: روسیه حتی پس از آتشبس برای حفظ کنترل مناطق اشغالی به نیروی زمینی و منابع قابل توجهی نیاز دارد.
آستین در پاسخ به انتقاد برخی از مقامات اروپایی و اوکراینی درباره استراتژی دولت جو بایدن، از رویکرد ایالات متحده دفاع کرد و اظهار داشت این رویکرد در بقای اوکراین و دفاع از حاکمیت آن نقش مهمی داشته است.
وزیر دفاع آمریکا گفت: روسیه متحمل خسارات قابل توجهی شده است و ۷۰۰ هزار سرباز کشته یا زخمی شده اند، نتیجه ای که او سه سال پیش آن را «غیرقابل تصور» توصیف کرد.
آستین قرار است با روی کار آمدن ترامپ در ۲۰ ژانویه (یکم بهمن)، سمت خود را به عنوان وزیر دفاع ترک کند.
آغاز ریاست جمهوری ترامپ و پایان اتحاد با اروپا؟
در ماههای پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، اروپا با این سوال که آیا اتحاد غربی پس از جنگ جهانی دوم ادامه خواهد داشت، روبهرو بوده است.
در روزهای اخیر، ترامپ تهدید کرده است: در صورت لزوم گرینلند را که بخشی از پادشاهی دانمارک به عنوان یکی از اعضای ناتو است، از طریق ابزار نظامی خواهد گرفت. چنین اقدامی تمام هنجارهای اتحاد تاریخی ناتو را به هم می زند و احتمالاً اعضا را ملزم می کند که به دلیل تجاوزات آمریکا از دانمارک دفاع کنند.
بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان، اظهارات ترامپ را «از لحاظ دیپلماتیک حیرتانگیز» خواند.
پیستوریوس گفت: اگر ایالات متحده برای کمک به اوکراین به میز مذاکره بازنگردد، آلمان و چندین کشور اروپایی دیگر در حال گفتوگو درباره گزینه ها هستند. وی گفت که قصد دارد مدت کوتاهی پس از مراسم تحلیف به واشنگتن سفر کند تا با همتای جدید خود برای گفت وگو در مورد این موضوع دیدار کند.
زلنسکی گفت: واضح است که فصل جدیدی برای اروپا و کل جهان تنها ۱۱ روز دیگر آغاز می شود. زمانی که ما مجبور به همکاری بیشتر، اتکای بیشتر به یکدیگر و دستیابی به نتایج بزرگتر با همراهی یکدیگر خواهیم بود.
در سطح جهانی، کشورهایی از جمله آمریکا تولید تسلیحات داخلی را افزایش داده اند زیرا جنگ اوکراین نشان داد که همه آن ذخایر به طرز غم انگیزی برای یک جنگ بزرگ زمینی متعارف کافی نیستند.