کد خبر 1691679
تاریخ انتشار: ۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۴:۳۱

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده تهران نوشت:

روند رشد و پیشرفت چین در اقتصاد و سیاست بین‌الملل در سال‌های اخیر تصاعدی بوده است و به تبع آن، نقش این کشور در معادلات و مناسبات بین‌المللی نیز توسعه چشمگیری داشته است. برای نمونه می‌توان به رشد فزاینده تولید ناخالص داخلی چین از حدود ۱.۲ تریلیون دلار در سال ۲۰۰۰ به نزدیک ۱۹ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۴ اشاره نمود. به‌موازات این رشد، بسیاری از کشورها در منطقه و جهان به‌دنبال تقویت روابط دوجانبه خود با این قدرت نوظهور هستند. در حال حاضر چین با تجارت سالانه بیش از ۵۰۵ تریلیون دلاری شریک تجاری نخست بیش از ۱۲۰ کشور دنیا است.

اهمیت و جایگاه چین برای ایران

از سوی دیگر همکاری با چین برای جمهوری اسلامی ایران واجد معنایی فراتر از همکاری‌های مرسوم با سایر کشورهای جهان نیز می‌باشد. عدم اعتقاد به نظم تک‌قطبی و هژمونیک آمریکایی و تلاش در جهت گذار به یک نظم چندقطبی جدید از جمله ویژگی‌های مشترک معنابخش به همکاری‌های راهبردی دو کشور است که خود را در سازوکارهایی نظیر سازمان شانگهای و بریکس نمایان کرده است. همچنین دو کشور روابط خوبی در حوزه اقتصادی دارند که بر پایه نیاز متقابل در حوزه انرژی و کالاهای وارداتی مورد نیاز ایران شکل گرفته است.

چنانکه از آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران برمی‌آید، چین در سال‌های اخیر نخستین شریک تجاری ایران به‌شمار می‌رود. توافق جامع همکاری راهبردی ۲۵ ساله، سرمایه‌گذاری چین در زمینه‌های مختلف انرژی، ترانزیت و زیرساخت و همچنین واردات نفت خام ایران در دوران تحریم تا سقف روزانه ۱.۶ میلیون بشکه نفت خام از جمله مهم‌ترین همکاری‌های مشترک اقتصادی دو کشور در سال‌های اخیر بوده است.

با توجه به تغییر دولت در ایالات متحده و روی کار آمدن مجدد ترامپ و رویکرد تهاجمی آن در مواجهه با هر دو کشور، اهمیت و ضرورت تقویت این روابط نیز تشدید می‌شود. هدف قرار گرفتن صادرات نفتی ایران به چین و کاهش آن تا سقف ۱۰۰ هزار بشکه در روز که به‌عنوان اصلی‌ترین ایده دور جدید تحریم‌های ایران در سخنان وزیر خزانه‌داری ایالات متحده منعکس شد، تائید دیگری بر اهمیت این روابط است.

الزامات نماینده دیپلماتیک ایران در چین

در چنین شرایطی، ادراک درست از اهمیت و پیچیدگی روابط ایران با چین و همچنین دقت و چابکی در تصمیم‌گیری در سطح کلان ضرورت فزاینده‌ای می‌یابد و به تبع آن، نقش سفیر به‌عنوان نماینده عالی دولت جمهوری اسلامی ایران در چین نیز اهمیتی مضاعف خواهد یافت. از همین رو ضرورت دارد شخصیتی که در جایگاه فرستاده تهران قرار می‌گیرد واجد ویژگی‌های مشخصی نظیر سابقه و تجربه دیپلماتیک، شناخت دقیق از محیط اقتصادی و سیاسی کشور مقصد و اشراف بر مناسبات فعلی حاکم بر روابط دو کشور اعم از وضعیت سرمایه‌گذاری، نوع و جنس تجارت دوجانبه، پروژه‌های مشترک فعال و در دست اقدام و مناسبات مرتبط با تحریم و دور زدن تحریم‌ها باشد.

متاسفانه باید اعتراف کرد علی‌رغم اینکه موارد فوق از جمله بدیهیات مورد نیاز برای کسب جایگاه سفارت در هر کشوری است، دولت‌ها در ایران همواره در انتخاب و اعزام فرد مناسب و کارآزموده به‌ویژه در کشورهایی که با آن‌ها روابط راهبردی دارد ضعیف عمل کرده‌اند. مروری کوتاه بر فهرست نمایندگان عالی ایران در چین طی سال‌های گذشته و وضعیت نامقبول روابط دوجانبه باوجود فرصت‌ها و ظرفیت‌های متعدد، گواهی بر این سخن است.

اصرار بر اشتباه

مطرح شدن نام عبدالرضا رحمانی فضلی به‌عنوان فرستاده ایران در پکن نشان می‌دهد که در، همچنان بر پاشنه قبلی می‌چرخد. با وجود شایستگی‌های مختلف رحمانی فضلی، فقدان سابقه فعالیت دیپلماتیک جدی در کارنامه کاری ایشان، عدم اشراف به حوزه شرق آسیا به‌ویژه چین و فقدان تسلط لازم در موضوعات اقتصادی که اهم محورهای همکاری دوجانبه را تشکیل می‌دهد از جمله موانعی خواهد بود که اجازه ارتقاء سطح همکاری‌های دو جانبه را نخواهد داد.

علاوه‌بر این، سابقه رحمانی فضلی به‌عنوان وزیر کشور و همچنین مطرح بودن نام ایشان به‌عنوان گزینه دبیری شورای عالی امنیت ملی، نشان از یک شخصیت سیاسی عالی‌رتبه دارد که این موضوع، سوءبرداشت‌هایی از سوی چین به همراه خواهد داشت و ممکن است به نیازمندی بیش از حد ایران به چین تعبیر شود.

در مجموع باید گفت انتخاب رحمانی فضلی به‌عنوان سفیر ایران در پکن در موقعیت زمانی کنونی، با خواسته‌های جمهوری اسلامی ایران از روابط خود با چین تناسب چندانی ندارد و بعید به‌نظر می‌رسد حضور ایشان در پکن باعث ارتقاء سطح روابط شده و یا به ابتکار عملی در گره‌گشایی از مسائل و مشکلات موجود ختم شود.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 13
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۰۴:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
    0 0
    همین چین با امریکا رابطه داره و سفیر داره نمیدونم چرا فکر میکنید هر کشوری با امریکا رابطه داره نوکر امریکاست
  • صابر IR ۰۵:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
    0 0
    منظور این کانال تلگرامی اینه که ایشون اصولگراست. پس برای این جایگاه خوب نیست.
  • US ۰۶:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
    0 0
    چین ایران رو خواهد فروخت
    • هادی IR ۱۶:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
      0 0
      به کی میفروشه؟ شما جیره خورای بی جیره و مواجب غرب کارتون همین چيزهاست. ۲۰۰ ساله از زمان قاجار تا الان مملکت رو به غرب میفروشین. چین امین الانش میتونه یه قطره نفت از ایران نخره و با ترامپ همراه بشه تا امثال تو به علف خوردن بیفتید. برعکس شماها چین میدونه از دست دادن ایران واسش گرون تموم میشه. فرق یه ابرقدرت مثل چین با عقب مونده هایی مثل شما امین چيزهاست. در ضمن دولت چهاردهم شدیدا غرب گرا و ضد چینه. پس زیاد نگرانش نباش.
  • IR ۰۶:۰۷ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
    0 0
    چقدر خوب بود این حرافی ها کانال تلگرامی اندیشکده پکن می گفت.
  • IR ۰۸:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
    0 0
    سال 1979 اقتصاد چین صد سال از ما عقب بود حالا به مدد دوستان توانستیم هزار سال از اقتصاد چین عقب بیفتیم
  • محمد IR ۰۸:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
    0 0
    این هم میتونه نشانه جریان نفوذباشه
  • IR ۰۸:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
    0 0
    عاقبت صبح جمعه ای خواهند فهمید که در انتخاب وی اشتباه کرده اند
  • IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
    0 0
    حالا بازم خدارو شکر که یکی رو گذاشتند برای روابط دیپلماتیک با چین. وگرنه هنوز که هنوز بود، حتی شما توی کوی و برزن بازار، اگر دیدی کسی با یوان چینی بخاد معامله بکنه، درجا دستگیرش میکنن...اصلا یه وضعی راه انداختند اولیگارشی غربلیس دلارپرست.
  • FR ۱۳:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
    0 0
    شاید فقط نزدیکی ایشان به علی لاریجانی دلیل این انتخاب بوده است
  • ساس IR ۱۵:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
    0 0
    از آنجا که سفارت ایران در چین کنار کندوی فشرده ی نیروهای اطلاعاتی غرب است، کنشها و واکنش های عادی و غیر عادی دو کشور بایستی در حد سازمان یافته و فراتر توسط دستهای تجاری و حتی بردارهای چند کشوری توسعه یابد و این توسعه بسیار خاموش و تاریک فراگیر شود. جوریکه کالاهای چینی بجای ورود مستقیم پس از تبدیل به کالاهای اروپایی و آفریقایی و آمریکای جنوبی ، به دستهای انسانی قاچاق برسد و عملا پس از چند برابر سوددهی در خارج از مرزها و پس از ارتزاق شبکه دوره گرد و قاچاق منطقه، ارزانتر از قیمت داخل چین و دیگر مناطق بدست مصرف کننده یا تاجر داخلی برسد. تحریم هوشمند و رباتیک را فقط تجارت هوشمند و انسانی میتواند فلج کند. برای کور کردن چشمان جاسوسان و گزارشگران داخلی هم، شبکه وارد کننده موازی با اسامی فیک و مارک های تقلبی جایگزین شوند، معمولا روابط تجاری عاطفی شده همراه با خیانت ملی اند. پس ضرورت دارد شبکه درگیر را پس از مصرف یکباره حتما جایگزین کنید، توسعه کارخانجات معمولی را هم بایستی زیر زمینی و شیلتربندی کنید که شبکه تجسسی فضایی و زمینی دشمن بشدت درگیر بماند و استحاله و کشف و انهدام و باز جذب آن در دسترس قرار بگیرد، البته معکوسش هم ساری و جاری است
  • IR ۱۷:۰۵ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
    0 0
    چین اصلا ایران رو حساب نمیکنه
  • IR ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۵
    0 0
    عنوان رساله دکتری ایشان توسعه محور شرق ایران بود که حتی ک سفر هم به این منطقه سیستان وبلوچستان نداشته تا از نزدیک وعملیاتی با این منطقه ومحور آشنا باشد حال چین که خود غول توسعه است چنین شخصی چگونه میتواند در سایه سفارت ایران را به پای چین برساند . باید از اساتیدی که چین شناس هستند واز نزدیک درآن کشور زندگی کرده اند وفرهنگ وآداب چینی را خوب میدانند استفاده کرد مهمترین آن زبان چینی است که اغلب فاقد چنین استعدادی هستند به هر حال زبان کلید ورود به فرهنگ است .اساتیدی چون دکتر نوذر شفیعی ودکتر بهزاد شاهنده که با چینیها رودر رومذاکره میکرد وامتیاز میگرفت استفاده شود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس