عضو سابق سازمان سیا: ایران در برجام، مذاکرات را به نفع خود پیش برد

«پائولا دویل»، مدیر سابق عملیات در سازمان سیا می‌گوید: محمد جواد ظریف یا علی لاریجانی در مذاکرات پیشین ایران با جامعه جهانی شرکت داشته‌اند و می‌دانند که مذاکرات پیشین چگونه پیش رفته است.

به گزارش مشرق، پایگاه تحلیلی «سایبر بریف» با «پائولا دویل»، مدیر سابق عملیات در سازمان سیا که در دوران فعالیت خود بارها با مسائل مرتبط با ایران درگیر بوده است گفت‌وگو کرده است. در مقدمه این گفت و گو نویسنده با ارائه تصویری از وضعیت موجود میان ایران و ایالات متحده می‌نویسد:

در میان تلاش‌های دولت ترامپ برای پایان دادن به درگیری‌ها در غزه و اوکراین و جنگ‌های تعرفه‌ای علیه چین، اتحادیه اروپا، کانادا و مکزیک، تقریباً نادیده گرفته شده است که رئیس‌جمهور ترامپ از ایران دعوت کرده تا گفت‌وگوهایی درباره برنامه هسته‌ای این کشور از سر گرفته شود. رئیس‌جمهور آمریکا در تاریخ ۷ مارس به ایران پیشنهاد مذاکره داد و رهبر ایران یک روز بعد اعلام کرد که این کشور تحت فشار، وادار به مذاکره نخواهد شد.

همه این تحولات در حالی رخ می‌دهد که مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نهاد ناظر هسته‌ای، اعلام کرده‌اند که ایران با شتابی چشمگیر در حال غنی‌سازی اورانیوم تا خلوص ۶۰ درصد است، که نزدیک به سطح مورد نیاز برای تسلیحات هسته‌ای است.

«روابط روسیه و ایران، غرب را نگران کرده است»

«پائولا دویل» در پاسخ به این پرسش که ترامپ همزمان با ازسرگیری فشار حداکثری علیه ایران، از تمایل خود برای مذاکره سخن می‌گوید و این سیاست چگونه قابل ارزیابی است، گفت: همیشه منطقی در پشت یک رویکرد وجود دارد، به شرط آنکه بر اساس درکی که از جهان داریم آن را بررسی کنیم. تغییری در رویکرد ایران مشاهده نمی‌کنیم. اما اگر به منطقه نگاه کنید و ببینید که دولت ترامپ در قبال روسیه و اوکراین چه رویکردی را دنبال می‌کند شاهد خواهیم بود یک موضوع گسترده‌تر نیز در جریان است و آن روابط روسیه و ایران است.

بازیگران منطقه نگرانی‌های جدی درباره نقش ایران در منطقه و برنامه هسته‌ای آن دارند، بنابراین تنها ایالات متحده نیست که نگران پیشروی ایران به سمت تسلیحات هسته‌ای است. اما مسئله اصلی برنامه‌های موشکی ایران و توانایی این کشور در ارسال مهمات با دقت بالا، فراتر از مرزهای معمول خود است. این موضوع نه‌تنها برای ناتو بلکه برای ترکیه نیز اهمیت دارد.

دولت ایالات متحده در تلاش است تا در حوزه های مختلف با ایران به توافقاتی دست یابد؛ یک موفقیت بزرگ در مذاکرات می‌تواند به موفقیت‌های دیگری منجر شود. اما یک شکست نیز می‌تواند سایر مذاکرات را به بن‌بست بکشاند.توافق با ایران درباره توانمندی هسته ای آن یک پیروزی بزرگ خواهد بود

این مقام سابق آمریکایی در پاسخ به این پرسش که دولت ترامپ با وجود تمایل اسرائیل برای حمله به تاسیسات هسته ای ایران به این کشور پیشنهاد مذاکره داده، گفت: پیشنهاد مذاکره لزوماً به معنای کاهش فشار نیست، دیپلماسی در بهترین حالت خود یک رقابت سخت و پیچیده است. اگر دولت ایالات متحده بتواند از طریق دیپلماسی هم مشوق‌هایی ارائه دهد و هم تهدیدهایی را مطرح کند و در نهایت به توافقی برای توقف موقت برنامه هسته‌ای ایران دست یابد، این یک پیروزی بزرگ خواهد بود. اما همان‌طور که رونالد ریگان می‌گفت، «اعتماد کن، اما راستی‌آزمایی را فراموش نکن.» باید به گونه‌ای مذاکرات را مدیریت کرد که امکان بازرسی فراهم باشد.

همه طرف ها با خواسته های حداکثری وارد اتاق مذاکره می شوند

در ادامه این گفت و گو از «پائولا دویل» سوال شد: در مورد واکنش ایران، این پاسخ‌ها یکدست نبوده است. یکی از مواضع این بود که ایران حاضر به گفت‌وگو درباره برنامه هسته‌ای است اما تنها تحت یک شرط، هیچ موضوعی به جز برنامه هسته‌ای نباید در دستور کار قرار گیرد. آیا فکر می‌کنید این روند می‌تواند به نتیجه‌ای برسد، وقتی که هر طرف از ابتدا خطوط قرمز خود را به‌طور علنی تعیین می‌کند؟

مدیر سابق عملیات در سازمان سیا در پاسخ گفت: این همان چیزی است که مذاکرات را شکل می‌دهد. هر طرف در ابتدا با خواسته‌های حداکثری وارد مذاکره می‌شود و اگر فضایی برای گفت‌وگو وجود داشته باشد، هر طرف کمی از مواضع خود عقب‌نشینی کرده و به نقطه‌ای مشترک برای بحث می‌رسد.

ظریف از مذاکرات برجام به نفع ایران استفاده کرد

وی در ادامه پاسخ به این پرسش افزود: اگر نظرات متفاوتی از محمد جواد ظریف یا علی لاریجانی بشنویم باید توجه بیشتری نشان بدهیم، زیرا آن‌ها در گذشته در مذاکرات شرکت داشته‌اند. آن‌ها می‌دانند که مذاکرات پیشین چگونه پیش رفته است. آن‌ها توانستند از مذاکرات به نفع خود استفاده کنند و غرب، از جمله روسیه، را متقاعد کنند که فقط درباره برنامه هسته‌ای صحبت کنند و موضوعات دیگر، از جمله برنامه موشکی و سایر مسائل را کنار بگذارند. بنابراین، اگر رویکردی جدید در حال شکل‌گیری باشد این دقیقاً همان شکاف‌ها و ضعف‌های بزرگی است که اگر بخواهید مذاکرات را از نقطه‌ای جدید آغاز کنید، باید به آن‌ها توجه داشته باشید.

«پائولا دویل» در پاسخ به این پرسش که چرا آمریکا از روسیه در این زمینه کمک خواست، گفت: من به بازه زمانی ۲۰۰۷ بازمی‌گردم، زمانی که روسیه به طور منظم با ایالات متحده و ناتو درباره سامانه‌های دفاع موشکی بالستیک که به عنوان رهگیرها نیز شناخته می‌شوند، مذاکره می‌کرد. ما می‌خواستیم این سامانه‌ها را در لهستان و رومانی مستقر کنیم.

وی در واکنش به این سوال که به نظر می‌رسد که آن دوران متعلق به یک عصر دیگر است و اکنون شرایط تغییر کرده، ادامه داد: بله، اما همه این مسائل به هم مرتبط هستند. محاسبات ما نشان می‌داد که بهترین مکان‌ها برای استقرار سامانه‌های رهگیر موشک‌های، لهستان، جمهوری چک و رومانی هستند. روسیه با این تصمیم مخالفت کرد و اندکی پس از آن، به گرجستان حمله کرد. در آن نقطه، ما گفتیم که کار تمام است. ما دیگر درباره این رادارهای قدیمی سبک شوروی بحث نخواهیم کرد. روس‌ها جدی نیستند و نمی‌توان به آن‌ها اعتماد کرد.

این مقام سابق آمریکایی افزود: حالا اگر زمان را جلو ببریم و به امروز برسیم، می‌بینیم که طی این سال‌ها اتفاقات زیادی رخ داده و روسیه اکنون تجربه بسیار بیشتری در همکاری با تهران در زمینه برنامه‌های پهپادی و موشکی ایران دارد. می‌توانم استدلال کنم که آن‌ها بیش از ما از جزئیات این برنامه‌ها اطلاع دارند و ممکن است اطلاعاتی داشته باشند که برای ما مفید باشد. اما اینکه آیا روسیه مایل است از این اطلاعات علیه شریکی که در شرایط دشوار از آن حمایت کرده، استفاده کند، هنوز مشخص نیست.

پیشنهاد مذاکره لزوماً به معنای کاهش فشار نیست، دیپلماسی در بهترین حالت خود یک رقابت سخت و پیچیده است.

مذاکرات هسته ای با ایران به فعالیت های منطقه ای آن گره خورده است

«پائولا دویل» در پاسخ به این پرسش که همراهی آمریکا با اسرائیل در حمله به تاسیاست هسته ای ایران را چقدر محتمل می دانید، گفت: من فکر می‌کنم این یک مسیر معتبر است، اما نکته مهم در مورد مذاکرات این است که هر چیزی که روی میز گذاشته می‌شود، باید معتبر باشد. شما نمی‌توانید در چنین مذاکراتی بلوف بزنید. اگر یک بار بلوف بزنید و مشخص شود که بلوف زده‌اید، دیگر این فرصت را از دست خواهید داد.

با این وجود از نظر من، مذاکرات هسته‌ای به هیچ وجه نمی‌تواند جدا از کل سیاست خارجی ایران، امنیت ملی و راهبرد نظامی این کشور در منطقه بررسی شود، همه این موارد به یکدیگر گره خورده‌اند. رساندن طرفین به پای میز مذاکره زمان‌بر خواهد برد، دولت ایالات متحده در تلاش است تا در جبهه‌های مختلف به توافقاتی دست یابد؛ یک موفقیت بزرگ در مذاکرات می‌تواند به موفقیت‌های دیگری منجر شود. اما یک شکست نیز می‌تواند سایر مذاکرات را به بن‌بست بکشاند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 44
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 4
  • جواد IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    8 2
    ابر تهدید اتباعن. یهود پشت کوچ اتباع وهابی به ایرانه هدف سقیفه نشین کردن ایران.تغییر بافت جمعیتی خلق ابر تورم سالی بالا صد میلیارد دلار اتباع یارانه وارز برا چنج درامدشغلشون می‌خوان روزی سی میلیون لیتر بنزین اتباع مصرف میکنند میلیونها خونه اتباع آب برق گاز مجانی میگیرن نسبت به قیمت جهانی چهل درصد نون کشور را اتباععععععععع مصرف میکنند چهل درصد نون کشور را اتباععععععععع مصرف میکنند علت ناترازی ها اتباعن آتشفشان تولید تورمن کرایه خونه بخاطر اتباع ده برابر شده است. قدم به قدم کشور پراز افغانه همشون هم تقریبا وهابین. ابر فساد ابر تهدید. ابر خیانت به ایران وووووووو همه و همه داره با چراغ خاموش با نقشه یهود. بدست اتباععععععععع عمدتا وهابی درایران پیاده میشه
    • IR ۱۲:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
      3 1
      جواد چقدر گرفتی که در موضوعی مسایل اتباع را مطرح کنی ؟ هر موضوعی میتواند یک فرصت یا تهدید باشد . اگر به نقاط منفی توجه کنی تهدید هستند و بالعکس به نقاط مثبت نگاه کنی یک فرصت هستند . امروز با خروج اتباع کشاورزی و خیلی از اموری که نیاز داریم دچار مشکل خواهد شد . وقتی همه جوان های ایرانی از مادر مهندس و دکتر زاییده میشوند و با یک فوق دیپلم یا لیسانس ادعا می کنند باید صبح به صبح آنها را تعظیم کرد و حاضر نیستند کشاورزی و کارگری کنند چه باید کرد ؟
    • IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
      4 0
      خسته نشدی هی اتباع اتباع کردی؟؟ خسته نشدی ازین حرفای تکراری و کلیشه ای ؟؟؟!!!!یعنی تا گند چیزی رو در نیارین ول کن نیستین ،من به عنوان یک ایرانی می‌خوام واقعا بدونم توی دنیای تو موضوعی بغیر از اتـــــــــــــبــــــــــــــــــاع وجود نداره که بهشون فکر کنی و براشون کاری کنی؟
    • IR ۱۷:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
      3 0
      بس کن دیگه دیگه حالم بهم میخوره از کلمه اتباع هرچی میشه هی اتباع الان ترامپ یه حرفی زده ایران تهدید کرده اینو چه به اتباع
  • IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    13 0
    آمریکا با لحن طلبکار حرف زده. این رژیم کثافت و سفاک و خونخوار آمریکاس که باید به ایران حساب پس بده. آمریکا 80 هزار مسلمون رو فقط تو غزه کشتار کرده
    • SE ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
      4 2
      برای حفظ حقوق هسته ای از ابتدا نباید مذاکره میکردیم.
    • IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
      2 1
      همیشه مشکلات ملت ایران وقتی شروع شده که دولت شل رفتار کرده حزب نفاق اصلاح طلب جون گرفته و اصلاح‌طلب گدای مذاکره به دندان نشان دادنای یانکی بی همه چیز، بجای محکم رفتار کردن ضعف و پرچم سفید بهشون نشون داده
  • IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    9 4
    عضو سابق سازمان سیا: ایران در برجام مذاکرات را به نفع خود پیش برد// زنیکه (پائولا) مثل ... دروغ میگه
    • IR ۱۱:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
      8 2
      به هر حال پیمان شکنی آمریکا و بی عملی اروپا باعث شد توافقی که بعد از سالها مذاکره به دست آمده بود ، با وجود هزینه سنگین و امتیازدهی ایران ، نابود شود.
    • IR ۱۷:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
      0 1
      اگرچه با حرفت موافقم اما در اون مذاکره اصلن چیزی به دست نیومده بود که بخاد از بین بره پس خودمونو گول نزنیم
  • ایرانی IR ۱۰:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    9 1
    آره جون خودت
  • DE ۱۰:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    10 4
    از نتیجه اش مشخصه
    • IR ۱۱:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
      2 1
      از جیب خالی من مشخصه . پول خرید ویلایی تو شمرون رو بعد از 4 سال دادم آپارتمان تو بیایونای پردیس
  • IR ۱۱:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    9 6
    خلاصه برجام ! قرار بود ایران داخل پیشرفتهای هسته ای خود بتن بریزد که ریخت، قرار بود غرب تحریم ها را بردارد که با خیانت و عهدشکنی دو برابرش کرد ...
  • IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    10 2
    نتیجه چی شد؟ اعتماد به غرب خائن و عهدشکن از اول اشتباه محض بود.
  • IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    10 2
    آمریکا شرافت پایبندی به تعهداتش را ندارد.
  • حمید IR ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    2 2
    اره جونه عمت .کلی تعلیق برنامه اتمی و تحریم بیشتر .اگه از اول برجامی نبود اینقدر تخریم نبودی. من موندم خاصیت برجام چی بود.یه سری تعهد دادیم که تحریم بیشتر بشیم؟!
    • IR ۱۷:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
      1 1
      دقیقا تنها خاصیت برجام همین بود
  • IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    2 2
    بیچاره آقای روحانی و تیم مذاکره کننده واقعا مظلوم واقع شدند. مورد هجوم انواع و اقسام تهمت و ناسزا قرار گرفتند.
    • IR ۱۶:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
      2 1
      اعتماد به بی شرفهای غربی ساده لوحی است.
  • ناشناس IR ۱۲:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    2 0
    ما میدانیم در ذهن تو چه میگذرد. اول برچیدن هسته ای. بعد برچیدن موشکی و نظامی. بعد ایجاد جنگ و سپس تجزیه ایران. و سپس تسلط آمریکا بر چاه های نفت و گاز ایران در جنوب.
  • حسین DE ۱۲:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    4 0
    ایران باید اتمی بشه، آمریکا به هیچ قول و قراری پایبند نیست.
  • IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    0 0
    اینها نظرشان صد در صد برد است و اگر طرف مقابل یک در صد منافعش تامین شود او را برنده نام می برند وجو می سازند تا از آن یک در صد بیشتر نخواهد اساسا آمریکایی‌ها طر ف مذاکره و طرف توافق نیستند آنها طرف تعهد گرفتن از طرف مقابل اند .
  • IR ۱۲:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    1 1
    خخخخخخخخخخخخخخخ بله خیلی به نفع ایران بود...
  • سیاوش IR ۱۲:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    2 1
    کجای برجام به نفع ایران بود؟
  • جلالی IR ۱۲:۴۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    0 0
    سلام، درمتن خبر عنوان گردیده عضو سابق سازمان سیا، یعنی گفتمان آن فرد بدون محتوی وسند، زمانی می‌توان به گفتمان افراد در دستگاه اطلاعاتی وامنیتی استناد نمود که در سمت منصوب شده خود باشند،
  • محمود US ۱۲:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    3 0
    مسئولین کثیف سیا با این مزخرفات و عملیات روانی می خواهند بین مسئولین نظام اختلاف ایجاد کنند. مواظب باشید .
  • IR ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    3 0
    ولی اینجا کاسبان تحریم اتیش زدند و فقط به ظریف اهانت کردند
  • IR ۱۳:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    0 3
    برجام تابلوی زیبایی بود که فقط به درد آویختن روی دیوارهای سرویس های عمومی می‌خورد!
    • IR ۰۱:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
      0 1
      دقیقا
  • IR ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    3 4
    وقتی ترامپ میگه ظریف سرمن کلاه گذاشت الکی نمیگه واقعا ظریف در دیپلماسی لنگه ندارد وگنجیه که امریکا با اختلاف بین ایرانیان استفاده از اون رو منع میکنه
  • GB ۱۳:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    4 2
    این مکانیسم ماشه را چه کسی دربرجام گنجانید؟ 😈
  • E IR ۱۳:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    4 0
    غرب فقط وفقط زبان زور رو متوجه میشه ولاغیر
  • جواد IR ۱۳:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    3 0
    این یعنی ظریف را بفرستید برا مذاکره.
  • IR ۱۳:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    4 1
    از همون اولش هم پای میز برجام رفتن اشتباه بود اروپا و آمریکا همه چی و برای خودشون میخوان
  • FR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    2 1
    حالا این عضو سابق سیا را از کجا پیدا کردند 😂
  • IR ۱۴:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    3 2
    تعریف دشمن را هرگز باور نکنید
  • IR ۱۴:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    0 1
    راست میگه باید همه را می بخشید ولی ۹۹ درصد بخشید به هیچ هنوز یک درصد مانده اونو هم میخوان
  • DE ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    1 0
    ایران در برجام مذاکرات را به نفع خود پیش برد؟
  • مسعود IR ۱۵:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    1 2
    سلام این هم از جمله پروپاگاندای دولت امریکاست از یک طرف تهدیداتشان را معتبر اعلام می کند از طرفی ظریف و لاریجانی را بچه زرنگ مذاکرات اعلام می کند .
  • ali IR ۱۵:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    0 1
    این عضو سابق درست گفته ایران در برجام روی کاغذ برنده بود و اگر اجرا میشد در عمل هم برنده می شد اما وقتی مسئولبن ایرانی ذوق زده به تمام تعهدات خود عمل کردند و آمریکا پس زد اونوقت برنده تغییر کرد.
  • IR ۱۵:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    1 2
    مسخره ترین حرفی که امروز شنیدم
  • رضایی IR ۱۶:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۴
    3 0
    عجب شما که بخاطر برجام ، آبرو و حیثیت برای ظریف نگذاشتید. الان یه اجنبی اومده حرفهای ظریف را تایید کرده. شما حرفهای اجنبی را قبول دارید پس؟؟
    • IR ۰۱:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
      0 1
      شما ندیدین غربیا از رفتن ظریف جقدر ناراحت شدن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس