واردات موبایل با دلار ۷۰ هزار تومانی فروش با دلار ۱۰۰ هزار تومانی

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند گفت: گوشی از جمله اقلامی است که با ارز مرکز مبادله وارد کشور می‌شود و دلیلی ندارد در ۱۵ روز اخیر ۴۰ درصد گران شود.

به گزارش مشرق، سیدطه‌حسین مدنی گفت: سیاست دولت طی مدت اخیر به سمت تک نرخی کردن ارز بوده و در این راستا، بانک مرکزی هم با راه‌اندازی مرکز مبادله و به رسمیت نشناختن ارز نقدی و قاچاق محسوب کردن بالای هزار دلار اسکناس، به این سمت حرکت کرده است.

تلفن همراه با ارز مبادله‌ای وارد کشور می‌شود

مدنی افزود: ارز مرکز مبادله در واقع همان ارز حاصل از صادرات است که واردکنندگان برای واردات کالاهای مشخص از آن استفاده می‌کنند. اقلام الکترونیک از جمله تلفن همراه هم از جمله کالاهایی است که مشمول این ارز شده و دولت به آن ارز با نرخ مبادله‌ای اختصاص می‌دهد.

وی با انتقاد از آشفتگی بازار اقلام دیجیتال و عدم نظارت دستگاه‌های متولی، خاطرنشان کرد: اگرچه بازار آزاد ارز طی یک ماه اخیر افزایش شدیدی را تجربه کرده؛ اما نرخ دلار مبادله‌ای طی این مدت کمتر از ۳ درصد رشد داشته است. با وجود این ثبات نسبی در بازار ارز مبادله‌ای، اما اقلامی که با این ارز وارد کشور می‌شود از جمله تلفن همراه، طی ۱۵ روز اخیر بین ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش قیمت داشته است.

ارز مبادله‌ای فقط ۳ درصد رشد کرده اما قیمت تلفن همراه ۳۰ درصد افزایش داشته است!

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند افزود: این یعنی کالاهایی که اکنون با دلار حدود ۷۰ هزار تومانی وارد کشور شده است؛ با دلار تقریباً ۱۰۰ هزار تومانی به دست مصرف کننده می‌رسد. اتفاقی که کاملاً با فلسفه راه‌اندازی مرکز مبادله در تضاد است. سوال اینجاست که چرا وقتی دولت ارز حاصل از زحمات صادرکنندگان را برای ایجاد ثبات در بازار، به واردکنندگان اختصاص می‌دهد؛ اما اقلام وارداتی با ارز بازار آزاد به دست مردم برسد؟ چرا وقتی منشأ ارز کالا فقط در حد ۳ درصد افزایش داشته است؛ آن کالا باید حداقل ۳۰ درصد افزایش قیمت داشته باشد؟

سکوت نهادهای نظارتی در قبال افزایش قیمت بی حساب و کتاب موبایل

وی با بیان اینکه هم رصدهای میدانی و هم بررسی سکوهای بزرگ فروش اینترنتی، نشان دهنده این افزایش قیمت است؛ ادامه داد: وزارت صمت به عنوان متولی رصد بازارهای بازارهای دیجیتال و همچنین اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی، سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی باید پاسخگوی این وضعیت باشند. چرا نهادهای نظارتی در این مورد سکوت کرده‌اند؟

سوءاستفاده از بی اطلاعی مشتریان

مدنی خاطرنشان کرد: چرا این نهادها به صورت فعالانه در بازار حضور ندارند و با این تخلفات برخورد نمی‌کنند؟ اینکه منتظر شکایات خصوصی از طرف افراد باشند درست نیست چون ممکن است بسیاری از مردم در جریان اقلام مشمول ارز مبادله‌ای و نرخ ارز مرکز مبادله نباشند و برخی فروشندگان هم از این وضعیت سوءاستفاده کرده و با این استدلال که گرانی دلار آزاد منجر به افزایش قیمت‌ها شده، دست به گرانفروشی بزنند. جالب اینجاست که این افزایش قیمت در سکوهای بزرگ و معروف فروش آنلاین کاملاً محسوس و قابل رصد است.

مدنی افزود: در این شرایط برخی فروشندگان اینترنتی جدا از گرانفروشی، کالاهای خود را با هدف تشدید گرانی‌ها و ایجاد اضطراب در خریداران برای بازارسازی و گران‌فروشی‌های بیشتر و بعدی ناموجود می‌کنند که این هم یک نوع احتکار محسوب می‌شود.

قاچاق معکوس موبایل به عراق!

وی به پدیده قاچاق معکوس تلفن همراه هم اشاره و اعلام کرد: متأسفانه شاهد این هستیم که برخی افراد سودجو برخی از کالاهای دیجیتال را از بازار جمع‌آوری و به صورت قاچاق معکوس در سلیمانیه عراق می‌فروشند. این اقدام به دلیل اختلاف قیمت دلاری برخی مدل‌های گوشی که حتی به ۲۰۰ دلار هم می‌رسد؛ رخ می‌دهد. به این ترتیب گوشی که با دلار ۷۰ هزار تومانی وارد کشور شده را از کشور خارج کرده و با فروش در عراق، کسب سود می‌کنند. این اقدام هم یارانه‌ای که دولت برای تقویت و ثبات بازار وارداتی در نظر گرفته را از بین می‌برد و هم به بی ارزش شدن بیشتر ریال دامن می‌زند. چرا باید ارزی که از اجبار صادرکنندگان به عرضه در مرکز مبادله حاصل شده است؛ با بی تدبیری به صورت قاچاق معکوس کالا از کشور خارج شود و یارانه آن به جیب یک سری افراد خاص برود؟

سامانه همتا خواب است!

وی افزود: نکته جالب و تأسف‌برانگیز این ماجرا آنجاست که بازار موبایل برای حاکمیت بازار غیرقابل رصدی نیست و با توجه به اقداماتی که در بستر سامانه همتا و بحث رجیستری صورت گرفته است؛ همه چیز می‌تواند به صورت شفاف مشخص باشد. ساده‌ترین اقدامی که می‌توان انجام داد این است که سامانه همتا، یک فاصله زمانی بین اختصاص کد رجیستری به گوشی در زمان ورود به کشور تا قراردادن سیمکارت و فعالسازی گوشی لحاظ کند و گوشی‌هایی که بعد از گذشت این زمان فعال نشده را به دولت گزارش کند. به عنوان نمونه یک شرکت وارد کننده یک مدل گوشی وارد کشور کرده اما با گذشت مثلاً ۸ ماه ۲۰ درصد این گوشی‌ها همچنان فعال نشده است. در چنین شرایطی سامانه همتا باید فعال نشدن این گوشی‌ها را گزارش کند تا بعد مشخص شود علت چیست. در این شرایط می‌توان موارد احتکار، قاچاق معکوس و رفتارهای متخلفانه را کشف کرد. این راهکار بسیار ساده است اما متأسفانه این سامانه هیچ توسعه‌ای برای اجرای چنین طرح‌هایی نداشته است.

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند خاطرنشان کرد: دولت برای تک نرخی شدن ارز برخی از سامانه‌ها چون نیما را حذف و مرکز مبادله را ایجاد کرد تا یارانه را به انتهای زنجیره مصرف برخی کالاها اختصاص دهد و رانت و فسادی که بر اثر اختلاف قیمت وجود داشت را از بین ببرد. با وجود همه این اقدامات، متأسفانه باز هم می‌بینیم که فقط در بازار تلفن همراه شریطی به وجود آمده که واردکنندگان دلار ۷۰ هزار تومان می‌گیرند ولی گوشی با نرخ دلار ۱۰۰ هزار تومانی به دست مردم می‌رسد. تبعات این وضعیت چیزی جز نارضایتی مردم و از دست رفتن سرمایه اجتماعی حاکمیت نیست.

ولنگاری در نظارت بر بازار موبایل

مدنی اظهار کرد: تعداد تخلفات و گرانفروشی در این بازار کاملاً محرز و فراگیر است اما هیچ نظارتی حتی بر روی سکوهای بزرگ فروش اینترنتی هم اعمال نمی‌شود و متأسفانه شاهد یک ولنگاری هستیم. نهادهای متولی و نظارتی کاملاً در قبال این وضعیتِ زشت و زننده، منفعل بوده و هیچ کنشی ندارند و فقط در صورت شکایت خصوصی افراد و پس از طی مراحل شکایت وارد عمل می‌شوند که آن هم مشخص نیست در نهایت به نتیجه می‌رسد یا خیر.

وی در پایان خاطرنشان کرد: دولت چهاردهم با شعار تخصص‌گرایی و استفاده از دانش و تجربه نهادهای علمی-پژوهشی و متخصصان، کار خود را شروع کرد اما متأسفانه در عمل و با رصد این اتفاقات، می‌بینیم که خلاف آن شعارهای عمل می‌شود. امیدواریم این رفتار نهادهای مربوطه که باعث دلسردی نخبگان و نهادهای علمی کشور می‌شود؛ با ورود شخص رئیس جمهور تغییر کرده و ببینیم که این نهادها از ابزارهای پیشگیرانه و دانش و تجربه مجموعه‌های پژوهشی برای جلوگیری از اجحاف در حق مردم و کاهش چنین مواردی استفاده کنند.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 34
  • در انتظار بررسی: 7
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ایرانی بدبخت IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    23 2
    دولت درتمام گرانیها نقش داره چراکه کسری بودجه اش راجبران میکنه مگرنه این همه ابزارهای نظارتی داره
    • IR ۱۳:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
      13 2
      اصلاحطلبان چه حالی می کنند رانتخواری مثل زمان روحانی
    • IR ۱۵:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
      2 8
      خودتون وارد کننده با دلار مفت هستید خودتونم شاکی هستید
    • IR ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
      11 2
      برگشتیم به دوران روحانی . غارت دلار
    • IR ۱۶:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
      6 1
      نوش جان اصلاحطلبان
  • IR ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    21 2
    یک گزارش هم از قیمت قطعات کامپیوتری بنویس رسما دارن دزدی میکن کارت گرافیک ۸۰ میلیونی ۲۵۰ میلیون میفروشن چرا هیچ نظارتی نیست
    • IR ۱۲:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
      6 0
      حق
    • IR ۱۴:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
      20 0
      قیمت تمامی قطعات بطور انفجاری رفته بالا، پاور از ۳ میلیون شده ۱۲ میلیون!
    • IR ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
      22 0
      به والله خسته شدیم هیچ نظارتی رو قیمت قطعات کامپیوتر نیست چند برابر قیمت دلار دارن میفروشن چرا جلوی این دزدارو نمیگیرید
  • IR ۱۱:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    24 0
    الان نزدیک به 15 ساله دلار مفت به وارد کننده میدید ولی با دلار قیمت بازار دست مردم میرسه طرف وقتی حلال حروم سرش نمیشه ندید بهش
  • IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    3 15
    تا زمانی که اقتصاد ایران دنبال دور زدن تحریم‌ها است هیچ چیز درست نمی‌شود .باید جوری با آمریکا و دنیا رفتار کنید که تمامی تحریم ها برطرف شود .
    • IR ۱۵:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
      20 2
      داداش بحث سر دزدی تحریم ورداشته بشه دزد تبدیل نمیشه به مومن حلال خور
  • IR ۱۲:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    0 11
    اتفاقا موبایل تنها کالایی است که با ارز بالا رفت با ارز زود پائین هم میاد در دلار ۸۹ تومنی دوهفته پیش یه ۱۶ پرو مکس ۲۵۶ قیمتش ۱۳۶ تومن شد اومد پایین ولی الان با دلار ۱۰۰ تومنی شده ۱۷۰ میلیون مشکل کنبود عرضه است بازار گران نمیفروشد باید یقه پخش کننده هارو بگیرید در ضمن اونهام میگن اگه با دلار ۹۰ پخش کنیم باید با دلار ۱۰۰ جاش بزاریم راست میگن
  • IR ۱۲:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    16 0
    سیصد تا شرکت است
  • IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    0 12
    باز بهتر از گذشته است که دلار مفت ۴/۲۰۰ و ۲۸ میگرفتن و باز به دلار روز بدست مردم میرسید حذف نیماییکار درستی بود الان داستان اصلی خودرو است که هنوز ۲۸ تومنی میگیرند تازه تهدید کردند ۷۰ تومنی بشه قیمت ها دوبرابر میشود مثلا دنا پلاس ۹۰۰ تومنی میشه ۱/۸۰۰ و جهان به ریش ما هر هر میخنده
  • IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    9 0
    مگه فقط موبایل است اصل داستان تو خودرو است و بعد لوازم خانگی که حفتشون به اصطلاخ تولید داخل هم دارند باید کمتر باشند سریع با قیمت دلار روز خودروی مونتاژی چینی بالا میبرند
    • IR ۱۷:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
      0 1
      خودروهای چینی واردات سی کی دی هستن، حتی لاستیکشونم چینیه اینجا فقط پیچشونو میبندن، تو این اوضاع بی ارزی باید وارداتشون محدود بشه.
  • IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    8 2
    به دیجی کالا نظارت کنن بقیه بازارها درست میشه... بیخود و بیجهت یه گوشی رو ناموجود میکنه بعد دوباره موجود میشه با چندین درصد گرونتر از قبل و شده مرجع قیمت گذاری بقیه سایت ها ...
  • IR ۱۲:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    14 0
    دلیلش واضحه.چون یه سری افراد خاص چه در نهاد های نظارتی و چه در دولت دارن از این سفره بهره می برن.
  • IR ۱۲:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    7 0
    نوش جان آنهایی که از این مملکت می دزدند سالهاست که فقط دزدها در این مملکت راضی هستند و بقیه را نابود کرده اید
  • IR ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    19 1
    هر بچه ای میفهمد مملکت رها شده
  • US ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    8 0
    اصلا چرا ارز مبادله ای برای اقلام غیر ضروری و لوکس اختصاص میدید؟؟
  • IR ۱۳:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    12 0
    سایتای معروف قشنگ ۴۰ درصد گذتشتن روی قیمت پرو پرو از هیچ کسم ترسی ندارن
  • محمد IR ۱۳:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    9 1
    سلام دست از سر این فیلم و سریال ها بردارید قیمت همه چی رو آزاد کنید یارانه رو به دلار بدید به همه مردم خجالت بکشید اینقدر با مردم بازی نکنید دلار دولتی منبعی شده برای کسب درآمد آقایان از آرژانتین یاد بگیرید
  • IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    4 0
    بحران مدیریت
  • IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    5 0
    مردم مظلوم ایران
  • IR ۱۴:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    7 0
    جدی میفرمایید؟ وقتی قیمت ارز نیما از ۴۳ هزارتومن طی چند ماه رسید ۷۰۷۰۰ چطور؟ دولت پدر مارو درآورده با افزایش قیمت تمامی اقلام بجز بنزین و گازوییل برای ملت شریف. چون بنزین مفت لازمه ملت برن قان قان کنن.
  • هادی IR ۱۴:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    6 2
    تمام مشکل از کارمندان فاسد بخش دولتیه. هیچکی هم باهاشون کار نداره. شما بهترین قوانین رو بذاری ولی اگه قرار باشه یه فاسد اونو اجرا کنه میشه همینی که تو مملکت ما اتفاق میفته. تا با فساد بخش اداری و دولتی برخورد قاطع نشه هیچی درست نمیشه.
  • IR ۱۴:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    4 0
    بدون نظارت هیچی درست نمیشه! به عمد نظارت نمی‌کنند چون همه باید نون بخورند! منظورم از همه، همه اونایی که در این قضیه دست اندرکار هستند!
  • IR ۱۵:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    4 0
    والا حرومه
  • IR ۱۵:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    2 0
    مفاسد و مفسدین را در هر جایگاهی باید به شدیدترین وجه محاکمه و مجازات کنید‌
  • IR ۱۵:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    2 0
    چند روز قبل از عید گرون کردن زنگ زدم قیمت بگیرم بخرم میگه از 5ام تماس بگیرن قیمت جدید بدم این نتیجه رها کردن بازار توسط دولته هر کی هر کار دوست داره میکنه
  • سیف IR ۱۸:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    2 0
    همینه که همش خرج دوا درمان و هزاران بلای دیگر می‌کنند و نمی‌فهمند از کجا میخورند...!!!
  • IR ۱۸:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۵
    1 0
    مسئله فقط موبایل نیست ، با بالا رفتن دلار همه چی گرون میشه ، دولت میتونه مدیریت کنه ولی تا جلوی واردات کالای لوکس مثل گوشی لوکس و خودروهای مونتاژی لوکس چینی و ... رو نگیره و ارز مسافرتی توریستی رو کاهش نده و به بازار کالاهای قاچاق که همه با اسکناس وارد میشن شوک نده و در محل عرضه کنترل نکنه، و بازار اسکناس رو مدیریت نکنه همین آشه و همین کاسه، البته اگه انگیزه ای برای کنترل بازار داشته باشه.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس