سکه

همانطور که پیش‌بینی می‌شد، نرخ ارز در سطحی بالاتر از روند تعادلی بلندمدت خود قرار داشت. این افزایش عمدتاً ناشی از انتظارات سیاسی و عوامل روانی بود.

به گزارش مشرق، نخستین نشست میان ایران و آمریکا که با رویکردی مثبت به پایان رسید، منجر به نوسانات چشمگیری در نرخ ارز و همچنین سایر بازار دارایی‌ها شد، به‌طوری‌که تا غروب روز گذشته نرخ دلار از کانال ۱۰۰ هزار تومان در هفته اخیر به کانال ۸۰ هزار تومان سقوط کرده، سکه با افت ۱۴.۵ درصدی و طلای ۱۸ عیار با افت ۱۳ درصدی روبه‌رو شدند.

این افت قیمت‌ها در بازار دارایی‌ها و به‌ویژه در اصلی‌ترین شاخص یعنی نرخ ارز، حرف و حدیث‌های زیادی را در بین مردم و کارشناسان به دنبال داشته است. پرواضح است به‌عنوان یک ایرانی، حتماً باید از کاهش نرخ ارز، کاهش قیمت‌ها در بازارهایی همچون طلا و سکه و به دنبال آن، کاهش هرگونه نوسانات قیمتی خوشحال باشیم.

اما بسیاری از اقتصاددانان معتقدند گرچه باید از تقویت پول ملی و گشایشی در امور اقتصادی کشور خوشحال بود اما نوسانات شدید و ناگهانی نرخ ارز در یک مقطع بسیار کوتاه و در شرایطی که هیچ تفاهم و توافق مکتوب و الزام‌آوری برای برداشتن تحریم‌ها، روزنه‌گشایی در سیستم تسویه تجاری و ارزی ایران، تسهیل سرمایه‌گذاری خارجی و غیره رخ نداده، با شرطی کردن اقتصاد، این توان را دارد که در مذاکرات بین‌المللی، موضع مذاکره‌کننده ایرانی را تضعیف کند؛ چراکه طرف مقابل می‌داند در صورت عدم توافق نرخ ارز به‌سرعت افزایش خواهد یافت؛ این مسئله فشار مضاعفی به تیم مذاکره وارد می‌کند.

مجید شاکری، اقتصاددان گفت بانک مرکزی باید نقش فعال‌تری در مهار هیجانات بازار ایفا کند و سیاست‌گذاران ما باید برای هر دو سناریوی توافق یا عدم توافق برنامه‌ای داشته باشند. مهدی دارابی، مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس نیز معتقد است کاهش سریع نرخ ارز می‌تواند در آینده با بازگشت احتمالی فشارهای خارجی، به نوسانی شدید در جهت معکوس منجر شود.

به عبارتی، کارشناسان معتقدند درخواست از بانک مرکزی برای مدیریت نوسانات ناگهانی ارز نه به معنای مخالفت با تقویت پول ملی، بلکه به معنای جلوگیری از نوسانات شدید و ایجاد ثبات در بازار و مهم‌تر از همه، جلوگیری از شرطی شدن اقتصاد و جلوگیری از به گروگان گرفتن اقتصاد در مذاکرات از سوی طرف آمریکایی است. به گفته آنان، بانک مرکزی باید با مدیریت خود، زمینه فرود نرم و آرام نرخ ارز را فراهم می‌کرد تا در صورت بازگشت اخبار منفی شاهد نوسانات معکوس شدید نباشیم.

سرمایه‌ مردم به فنا نرود

لزوم واکنش سریع بانک مرکزی

مجید شاکری، اقتصاددان درباره نوسانات شدید و افت ناگهانی نرخ دلار از کانال ۱۰۰ به کانال ۸۰ هزار تومان اظهار داشت: «یک تجربه از رویارویی با ریزش شدید قیمت ارز در ۱۷ مهر سال ۹۷ داریم. در آن زمان بانک مرکزی یک کف ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومانی برای قیمت ارز تعیین کرد و خودش از طریق صرافی‌ها در تهران اسکناس خرید و حواله را نیز با همین روش آرام کرد. در آن زمان به بانک مرکزی فشار شدیدی از بابت این موضوع وارد شد.

اما بعدها این مسیر باعث شد اولاً ابزار تابلوی صرافی ملی، ابزار روایی بشود و درثانی بانک مرکزی نشان داد آماده است هم در طرف خریدار و هم در طرف فروشنده ایفای نقش کند و نقش آن به فروشنده محدود نمی‌شود. از سوی دیگر این اقدام منجر به ایجاد یک دارایی ارزشمند برای سیاست‌گذار شد و نشان داد من تعیین‌کننده قیمت و دست‌کم مهم‌ترین عامل تعیین قیمت هستم و تا جای ممکن هیجانات را کنترل می‌کنم.

پس از آن واقعه نیز هیجانات بسیاری ازجمله برقراری برخی تحریم‌ها و صفر کردن سقف فروش نفت ایران رخ داد. اما چون بانک مرکزی نشان داده بود در روز ریزش، صرفاً به دنبال قیمت پایین‌تر به هر قیمت نیست، بلکه به دنبال مدیریت کردن نرخ است، این موضوع توان بازارسازی بانک مرکزی را به شدت افزایش داد.»

وی افزود: «روز شنبه اولین جلسه مذاکره میان ایران و آمریکا برگزار شد و خوشبختانه رویکرد بسیار مثبتی در این جلسه وجود داشته است. بخشی از دلیل اینکه چگونه علی‌رغم متن نامه امنیت ملی ترامپ و برخلاف تهدیدات متعدد، گسترده و بی‌سابقه، مذاکرات مثبت پیگیری می‌شود به سیاست داخلی و خارجی آمریکا بازمی‌گردد؛ اما به‌هرحال ما این شرایط را نساختیم و منجر به ایجاد یک جلسه مثبت نشدیم و هنوز به فاز پیشنهادها ورود نکرده‌ایم. باید قدر بدانیم و با چشم‌انداز یک هفته‌ای سیاست‌گذاری نکنیم. پیش از برقراری مذاکرات برخی به بهانه غیرمستقیم بودن آن، سعی بر تمسخر مذاکرات داشتند.»

خطر به گروگان گرفتن اقتصاد

مهدی دارابی، مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس درباره راه‌های جلوگیری از التهاب بازار ارز در صورت عدم توافق در مذاکرات ایران و آمریکا اظهار داشت: «همانطور که پیش‌بینی می‌شد، نرخ ارز در سطحی بالاتر از روند تعادلی بلندمدت خود قرار داشت. این افزایش عمدتاً ناشی از انتظارات سیاسی و عوامل روانی بود. منظور از «انتظارات»، انتظار نسبت به متغیرهای کلان در آینده است. با توجه به این شرایط، بدیهی بود اگر فضای سیاسی کشور بهبود یابد، نرخ ارز نیز به مرور به سطح تعادلی خود بازخواهد گشت. اکنون با تعدیل فضای سیاسی و کاهش تنش‌ها، سیگنال روشنی به فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان و خانوارها مخابره شده است و آن این است که انتظارات با واقعیت‌های اقتصادی همخوان نبوده و باید بیش‌افزایشی که در نرخ ارز داشتیم را تعدیل کنیم.»

وی افزود: «در چنین فضایی، یکی از وظایف ذاتی بانک مرکزی، مدیریت نوسانات شدید نرخ ارز است. گرچه سطح کلی نرخ ارز تحت‌تأثیر عوامل بنیادین اقتصادی قرار دارد و تعدیل آن نیازمند زمان است، اما بانک مرکزی می‌تواند و باید از بروز نوسانات شدید و ناگهانی جلوگیری کند. بانک مرکزی باید خرید و فروش خود را طوری تنظیم کند که این کاهش تهدید ایجاد نکند و هر زمان مذاکرات به مانع برخورد کرد شاهد نوسان شدید رو به بالا نباشیم. کاهش شدید نرخ ارز هزینه ضمنی مذاکرات را برای ما افزایش می‌دهد؛ چراکه با فشاری از سمت طرف مقابل مواجهیم که اگر کوتاه نیاییم نرخ ارز افزایش پیدا خواهد کرد. به بیان بهتر افت ناگهانی نرخ ارز می‌تواند در مذاکرات بین‌المللی، موضع مذاکره‌کننده ایرانی را تضعیف کند؛ چراکه طرف مقابل می‌داند در صورت عدم توافق، نرخ ارز به سرعت افزایش خواهد یافت. این مسئله فشار مضاعفی به تیم مذاکره وارد می‌کند.»

دارابی تصریح کرد: «درنتیجه، لازم است بانک مرکزی در برابر کاهش شدید نرخ ارز نیز مداخله کند. سیاست‌گذاری درست در این شرایط، نه به معنای مخالفت با تقویت پول ملی، بلکه به معنای جلوگیری از نوسانات شدید و ایجاد ثبات در بازار است. به عنوان نمونه، بانک مرکزی می‌توانست با خرید ارز در روزهایی که نرخ در حال کاهش سریع بود، از افت شدید جلوگیری کند. این اقدام علاوه بر تقویت ذخایر ارزی کشور، موجب می‌شد کاهش نرخ ارز به‌صورت تدریجی و پله‌پله (مثلاً روزانه ۲ هزار تومان) صورت گیرد، نه با سقوطی ناگهانی و پرریسک با کاهش ۱۲ هزارتومانی.»

مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس در پایان یادآور شد: «البته باید توجه داشت شدت تأثیرگذاری متغیرهای خارجی به‌حدی است که اقدامات بانک مرکزی به‌تنهایی نمی‌تواند نوسانات را به صفر برساند. اما این نهاد می‌تواند با اتخاذ سیاست‌های هوشمندانه، روند بازار را به‌گونه‌ای مدیریت کند که در صورت بروز نوسانات صعودی در آینده، از موضعی قوی‌تر و با ذخایر ارزی مناسب، مداخله کند. متأسفانه شدت اثرات سیاست‌های خارجی به قدری زیاد است که به صرف اقدامات بانک مرکزی این نوسانات به صفر نرسد، اما بانک مرکزی می‌تواند این تغییرات را به حداقل برساند.»

سرمایه‌ مردم به فنا نرود

برای عدم توافق هم برنامه داشته باشیم

مجید شاکری درخصوص تصویری که مذاکرات روز شنبه برای افکار عمومی در دنیا و همچنین برای دولت آمریکا ایجاد کرد، می‌گوید: «در عمل، غیرمستقیم بودن مذاکرات، وجه نمایشی آن را کاهش داد و به کارکرد محوری نزدیک کرد. همان‌طور که یک عامل برون‌زا موجب ازسرگیری مذاکرات شد، فردا ممکن است یک عامل برون‌زای دیگر روند را به‌هم بریزد. باید از روزگار جو مثبت برای احیای توانمندی‌هایمان استفاده کنیم؛ نه برای تخلیه آن‌ها. موضوع نرخ ارز مهم‌ترین مورد در این زمینه است. اینکه گفته می‌شود نرخ ارز توسط یک گروه خاص بالا رفته و حالا توسط همان گروه کاهش پیدا می‌کند، مطلقاً اشتباه است و کسی نمی‌تواند هیجان هجوم به سمت دارایی‌های ارزی از سمت خانوارها را انکار کند. ولی نیاز است خودمان را آماده کنیم و نباید گروگان جو مثبت باشیم.»

شاکری در پایان یادآور شد: «در حوزه دیپلماسی، عملاً موضوع پرونده ایران به عنوان یک موضوع در کنار پرونده جنگ تعرفه‌ای با چین و پرونده اوکراین معنا دارد. یعنی ترامپ این موضوعات را جدای از یکدیگر نمی‌بیند. ما هم دلیل ندارد این پرونده‌ها را جدای از یکدیگر ببینیم و از مزیت‌هایی که در سایر پرونده‌ها داریم، استفاده مثبت نکنیم. این دو معنا دارد. اولاً باید با داشتن برنامه برای وضعیت توافق، یک برنامه برای وضعیت عدم توافق داشته باشیم.

آیا دست ما در برنامه عدم توافق، نسبت به برنامه توافق بسته‌تر است؟ بله، معلوم است که بسته‌تر است. اما به هر حال باید برای رسیدن به هدف در برنامه توافق، نشان بدهیم برای عدم توافق نیز برنامه داریم. اما به جز این، بخش دیگری نیز هست که اتفاقاً می‌توانیم از نیاز چین و روسیه برای کنترل پرونده تنش آن‌ها با آمریکا به عنوان یک اهرم ایجابی مثبت استفاده کنیم. این کاری است که ایرانی‌ها خیلی به سمت آن نرفته‌اند و اتفاقاً خیلی هم موضوع مهمی است؛ چراکه اگر بنا باشد استفاده از زور لابی خارج از تهران به نفع مذاکرات انجام شود، برای ایران عمل کردن لابی قدرت‌های بزرگی مثل چین و... در مقابل اسرائیل خیلی مفیدتر از کشورهای عربی خواهد بود، چون اساساً کشور ما قرن‌هاست روابط خود با همسایگان را از طریق روابط با قدرت‌های فرادست و فرامرزی کنترل می‌کند.»

منبع: روزنامه فرهیختگان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 54
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 7
  • محمد IR ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    29 1
    شما اقتصاددانهای اقتصاد ندان اون موقع که میرفت بالا کجت بودی بیسواد . دلارهاتو ببکن تو بالشت برای سالهای بعد. بانک مرکزی خودش برده بالا . حالا داره میاره پایین
    • IR ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
      5 4
      دوزاری ت نیفتاده داره میگه توافق نشه اونوقت دلار میره بالای ۱۲۰
  • محمد FR ۱۱:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    8 23
    پدرمون دراومده به عنوان کسی که نزدیک یک میلیارد جنس با نرخ ارز ۹۲ تومن خریدم سودم از فروش اون کالا دود شده رفته هوا خب من چکار کنم حالا با این گرونی چرا ثابت نگه نمیدارین این لامصبو🥺
    • IR ۱۵:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
      7 1
      همون پولی که دادی با نرخ ارز 92 تومن خریدی از بالا رفتن دلار بدست آوردی فکر کن دلار 30 تومنه دارایت هم به ارزش همون دلار30 تومنه نه خانی اومده ونه خانی رفته
    • علی IR ۱۸:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
      3 0
      چرا باید بلا بره که بعد بگی پاین امد زرر کردم زررو مردم میکنند شما یک عده ادم سود جو هستین که دلار اگر ۵۰۰ هزار هم بشه خوشحالین
  • IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    24 0
    امنیت اقتصادی نباشد هیچ عاقلی در تولید سرمایه گذاری نمی کند.
    • IR ۱۵:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
      0 10
      هدف همان حرکت سمت امنیت اقتصادیه پس نگران نباشید به موقعش سرمایه گذاری میشه
  • کریم IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    9 2
    جناب آقای مثلا اقتصاددان . اون روزا که دلار هر روز 5 هزار 7 هزار بالا میومد کجا بودین ؟ چرا اون موقع نمیگفتین بانک مرکزی باید دخالت کنه ؟ نکنه اون موقع اقتصاد بلد نبودین الآن اقتصاددان شدید ؟ نکنه شما هم روی دلار سرمایه گذاری کردین و می‌ترسید سرمایتون نصف بشه ؟
  • IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    6 4
    اینها که پولشانرا تبدیل به ارز و طلا کردن بجای سرمایه گذاری درتولید سرمایه شامرا تبدیل به پول دشمن و طلا کردن ودر گاو صندوق ها گذاشتن مردم نیستن به مشت خاین وپست هستن و به جهنم که متضرر بشن ا
  • حمید IR ۱۳:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    7 1
    البته وقتی پایین می آید گردن متورم می شود وقتی بالا میرود راضی هستی ،،برای فقط یک هفته حرکت ضد ملی و بی ارزش کردن ریال نکن شاید طلا داری یا دلار داری ولی فقط یک هفته ملی فکر کن
  • IR ۱۳:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    6 1
    چرا وقتی میرفت بالا ساکت بودین سودتون رو کردین حالا که یک کم اومد بالا یادضررش افتادین میدونین ما مردم چقدر ضرر کردیم اشکال نداره حالا کمی پایین اومد وامصیبتا راه انداختین.
  • یک همشهری IR ۱۳:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    9 0
    نوسانات ارز وطلا دست دولت است خود دولت آن را بالا پایین مکند
  • IR ۱۴:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    5 1
    ضرر کلاً خیلی سخته ولی کسی که یک میلیارد جنس میخره خدارو شکر داره و انشاءالله جبران میشه . ولی فقط به فکر خودتون نباشین . به فکر اکثر مردم باشین که توان خرید ندارن . فررند دانشجو دارن دختر دم بخت دارن و .‌...... از پس،مخارج بر نمیان چی بگن . خدا کته پول ملی تقویت بشه . فسار رو مردم کم بشه
  • مهدی IR ۱۴:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    6 1
    کارشناس به اصطلاح اقتصادی معلومه دلار زیاد ذخیره کرده تنت با پایین اومدن دلار به لرزه اوفتاد اسمون وریسمون میکنه بانک مرکزی بیاد کمک
  • مهدی IR ۱۴:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    8 0
    کارشناس به اصطلاح اقتصادی معلومه دلار زیاد ذخیره کرده تنت با پایین اومدن دلار به لرزه اوفتاد اسمون وریسمون میکنه بانک مرکزی بیاد کمک
  • عباس IR ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    5 0
    خدایا این بساط دزدی و دروغ کی جمع میشه؟؟!!!
  • IR ۱۴:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    2 2
    کاسبان تحریم .... دلار کمتراز هفتاد ثابت نماند و اجناس و خوراکی‌های مردم را دوباره مثل قبل ارزان نکنید ... می‌خورید فقط فکر جیب ودزدی خودتان هستید باید اجناس و خوراکی‌ها ارزان شود چون دلار باید ثابت وکم شود ارزش ریال بالاروددزدی بسه مثل بقیه کشورهادلیلی نداره تورم باشدحتی اگر طلاومسکن بالارود
  • غضنفر IR ۱۴:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    3 0
    .... چنبره زده در اقتصاد ایران ( شرکتهای پالایشی نفتی گازی برقی بورسی فولادی معدنی خودرویی بانکی شهر خریدی ایران مالی باعث بی ارزش کردن پول ملی هستن
  • IR ۱۵:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    6 0
    چرا این نوسانات شدید توی چند روز وقتی صعودی می‌شه، نگران نیستی کارشناس بیسواد، نوسانات که نزولی میشه نگران میشی؟۱۴
  • IR ۱۵:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    1 0
    ولی خودمونیم شما اقتصاددانها استاد اقتصاد جیبتون هستین من که از اقتصاد چیزی نمیدونم در این شرایط که پولمو دادم دلار خریدم میگم نه خانی اومده ونه خانی رفته فقط .....سوزیش برام مونده
  • Sr IR ۱۵:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    3 1
    بزارین قیمت های سکه و دلار و طلا بیاد پایین تا مردم بتوانند بخرند و یک نفسی بکشند و جیب دلالان و طلافروشان که بدبخت ملت رو تیغ می‌زدند خالی بشه و نتوانند ملت رو تیغ بزنند و اجناس م به مراتب بیاد پایین عجب اقتصاددانهایی
  • IR ۱۵:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    3 0
    چیه اتفاقی نیفتاده توجزو اون دسته ای که به هیچ عنوان باور نمیکردی ونمیخواستی ومخالف مذاکرات بودی وگرنه دلاراتو میفروختی حالا که نتونستی و کار از کار گذشته باز به فکر اقتصاد جیب خودتی سعی میکنی دولت وبانک مرکزی رو ترغیب کنی تا مانع سقوط بیشتر دلارشوند تا تو سود کنی در غیر این صورت هم تو ضرر نکردی چون به ظاهر دارایت از بالا رفتن دلار بدست اومده در اصل داراییت رو ثابت نگر داشتی اگر هم دلار بیاد پایین برای تو تفاوتی نباید داشته باشد
  • IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    3 0
    طلا باید ارزان شود.چیه نگرانید چون فرزندان خودتون همه طلای کشورراخریدند.
  • آرش IR ۱۶:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    2 1
    یه شاخص عالی بهتون معرفی میکنم تا متوجه بشین آيا دلار قیمتش ثابت باقی میمونه یا خیر. اگه دلار قیمتش نصف بشه پس باید اجناس کف بازار هم نصف شوند مثلا خودرو دنا یک میلیاردی بشه ۵۰۰میلیون در آن صورت دلار در این قیمت تثبیت میشه. ولی می‌بينيم که خودرو و اجناس دیگر هیچ تغییری نکردند پس منتظر دلار ۱۵۰ تومنی باشید. شاخص دلار=اجناس کف بازار والسلام
    • IR ۱۷:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
      2 0
      انقدر منتظر بمون تا جونت در بیاد
  • IR ۱۶:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    3 1
    لعنت بر مسئولان تخم غربی وغرب پرست
    • بابک IR ۱۷:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
      1 0
      غلط کردن اون خیانت کاری های که. طلا و دلار و سکه و جنس رو خریده احتکار کرده تا. گروه بشه. بفروشه ما نخریدیم چی شده بس غلط کردن خریدن همه ملت چطور اونا هم همینطور طمع کار همیشه زیان می‌کنه. از قدیم گفتن. هر کی خربزه بخور پایلرزشم باید بشینه
  • شاهین IR ۱۶:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    2 1
    با سلام مسلم است هر چه سریع تر تبدیل به ریال کنید.این دیگر فکر کردن نمی خواهد
  • ولی الله IR ۱۶:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    2 1
    دلار خر ودلارفروش طلا خرطلافروش و ازاین قشربترسید زالو محشور نشید
  • IR ۱۶:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    3 0
    اون روزایی که پول ما توباکس سپرده بود و هر روز قیمت دلار افزایشی بود تو کجا بودی چرا صدات در نمیومد چرا حرفی از کاهش ارزش پول و سرمایه مردم نم گفتی حالا هی ... میکنی
  • IR ۱۶:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    0 1
    کاهش ناگهانی نرخ ارزززززززز.......!؟ چقدر عوضی هستید شمااااااااا
  • IR ۱۶:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    2 1
    به خاطر ضرر صندوق های طلاتون تو بورس بانک مرکزی باید از جیب مردم هزینه کنه ؟ بی شرف
  • ناشناس FR ۱۷:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    1 0
    انشالله دلار به قیمت واقعی برسه و کاسبان تحریم کمرشون بشکنه که جوان من وبقیه ازخرید یه حلقه ازدواج عاجز ولی اونها گنج ازخرید طلا و دلار بدست آوردند اونها کشور را به این ویرانه تبدیل کرده اند نه آمریکا هم از اختلاس مدیران و مسئولین هم از بازگذاشتن دست پولدارها که بااندک سرمایه وارد گود شده و ثروتمند گشته اند ۸۰میلیون را در یابید بیخیال چندمیلیون مکنده خون مردم
    • کیوان IR ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
      0 0
      حالا انقد واجبه برو برای بچه ات بدلی بگیر حتما باید طلای ناب بگیری
  • IR ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    0 0
    سالها خوردند چپاولگری کردند دوزدی فسادها کردند حال توافق شود همینطور ک هزاران هزار شهید دادیم فلاکتها از دست شماها اراذل چندین بار به زمین خوردیم ورشکست شدیم یکبار نوبت شماها مفت خواران شود هزاران طلاق از نداری کافی نیست چشم ها کور کردید کشتید بس نیست خدا به زمین گرم بزنه شماها باعث تورم سوداگران رو امین
  • قاسم مرادی IR ۱۷:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    2 0
    چرا وقتی قیمت بالا میره از بانک مرکزی نمی‌خواید دخالت کنه
  • سعید IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    1 0
    من شخصانه طلا داشتم نه دلار اماپایین اومدن هیجانی نرخ ارز دربازارخطرناکه وباعث راکدشدن بازار میشه واگه درجلسات بعدی مذاکرات به مشکل بربخورد بیش ازحدارز افزایش پیدا میکنه ومثلا یه طوفان بالامیره
  • حمید IR ۱۷:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    1 0
    لعنت برهرچی دلاله
  • معین IR ۱۸:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    0 0
    مسولین دزد بی کیفیت پر ...کدوم اقتصاد دان فقط واسه پشک پختن خوبی اونم اگه مونت دوام بیاره دزد جیب مردم ... برید
  • IR ۱۸:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    1 1
    فقط می تونم بگم خیلی کثیفید
  • نادر شاه IR ۱۹:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    0 0
    بیاد پایین بهتره مردم خرید و فروش می‌کنند پول میچرخه
  • حمید IR ۲۰:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    1 0
    چندوقتی بود میگفتن ۴۰ملیارد دلار دست مردمه یجوری باید ازشون بگیریمش خب با هیجان الکیی که راه انداختن نصفشو گرفتن باقیشم درطول مذاکرات میگیرن چون حالاحالاها راهه مردم باید عاقلانه تر فکر کنن وقتی دلیلش هیجانه نه اقتصاد پس عجله کردن اشتباهه
  • امیری IR ۲۰:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    2 0
    باهمان متدی که بانک مرکزی روسیه بعداز جنگ اکراین توانست پول ملی خود را در برابر دلار تقویت کند. اگر درایران هم باهمان روش روسیه پیش بروند میتوانند ارزش ریال رابالا ببرن .اگر بخواهند بخواهند بخواهندجناب اقتصاد دان
  • روزبه IR ۲۰:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    1 0
    تورم عید اغنیا ومصیبت ضعفاست ...ریال رونابود کردید الان نگران سقوط دلارهستید.90 درصد مردم رو دربرابر 10درصد سرمایه دار زالوصفت گروگان گرفتید
  • IR ۲۰:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    0 0
    بالاخره دلالان دلار و طلا عزادار شدند.
  • IR ۲۰:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    0 0
    سلام اصل اینکه داشته باشی به شرطی که مثلا اگر یک میلیارد دادیه طلا نگران نباش که افت میکنه سرمایت ب شرطی که همه چیز بیادپایین یه ماشین ک الان رو ۱میلیارده با نرخ دلار بیادپایین بشه ۸۰۰ تومن فرقی نمیکنه
  • IR ۲۱:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    0 0
    سلام موقعی که میرفت بالا برای خرید یک آمپول برای مادرم گریه میکردیم و فرداش گرانتر بود کسی ناراحت نبود ولی الان که داره خدا را شکر قیمت پایین میاید و خانوادهایی که بیمار دارند که نسخه آنهابهقیمت دلار هست اندکی خوشحال هستند یعده ناراحت هستند خدا به آنها کمک بدهد سرمایه شان نابود نشود واقعا برای دو طرف کار سخت هست
  • خیرملاک IR ۲۳:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۵
    0 0
    خدا کنه دو لار برسه به سی هزار تومان انای که داشتن دلالی میکردن همه چیز چند برابر می فروختن و انای که اجناس و دارو وووو انبا ر کردن جوری رو دستشان باد کنه که روزی صد نفر خبر سکته کردنشون به فضای مجازی برسه انشاالله
  • IR ۰۰:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۶
    1 0
    ... کاش از افغان ستان یکی را بیاریم دستی به سر افتظاه ما بکشه
  • ۰۵:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۶
    0 0
    خب بانک مرکزی چرا باید به بهانه مردم ثروت کشور را به رانتخوارهای میلیاردر چندپاسپورته بده که پول دزدیشون رو سفید کنند؟! مردم صرفاً بهانه هستند اطلارز و طلا دست همین دزداست. . بانک مرکزی حداکثر میتونه فقط اسکناس رو به قیمت ارزترجیحی بخره و مشخصات فروشنده رو ثبت کنه، که بعد هم معلوم میشه این حجم از ارز مالیات داده یا پول دزدیه!
  • IR ۰۷:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۶
    6 0
    نگارنده دلال طلا و ارز است و نگران طمع ورزی
  • IR ۰۸:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۶
    1 0
    سیاه بازی بالا و پائین رفتن ارز و سکه دست خود بانک مرکزی و وزارت اقصاد و در یک کلمه در دست خود دولت است مگر روحانی نگفت دلار و سکه مال دولت است اختیارش در دست دولت است مگر پزشکیان نگفت تورم را خود دولت بوجود می آورد پس این سیاه بازی ها هم کار خود دولت است با کمک دلالان و صرافان
  • سیاوش IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۹
    1 0
    اولا آن شمایی که با جعل نام مردم برایش لابه می کنید مشتی دزد و وطن فروشند که گردن ریال را زدن تا قد بی محتوی و بی شرافت خود رابتلا بکشند
  • مرتضی IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۹
    1 0
    خب چرا وقتی رو به بالاس کسی نمیاد جلوشو بگیره الان داره میریزه به فکر شدید.کسایی که بدون زحمت پول دار شدن یوقت ضرر نبینن.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس