به گزارش مشرق به نقل از فارس، غلامرضا تاجگردون نماینده مردم گچساران و نایب رئیس اول کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس با اشاره به لایحه بودجه 1392 کلکشور، اظهار داشت: بودجه 92 بودجه خاصی است چرا که از حیث اقتصادی دستیابی به منابع به دلیل عدم امکان فروش نفت و انتقال ارز کمی سخت شده است.
*بودجه 92 از حیث مسائل حاشیهای لایحه خاصّی است
وی که معاونت پارلمانی سازمان مدیریت و برنامهریزی را در دولت اصلاحات بر عهده داشت، با بیان اینکه از منظر مسائل حاشیهای و پیرامونی نیز لایحه بودجه 92 بودجه خاصی است، گفت: اولاً سال آینده سال آخر دولت است و معمولاً دولتها در سالهای آخر چندان جدّی به بودجه نمیپردازند، دوم اینکه سال اول مجلس نهم است، یعنی اولین بودجه مجلس نهم که قرار است آن را تدوین کند و در آن مطالبات و توقعات نمایندگان در نظر گرفته شود.
*تدوین بودجه 92 خیلی سخت است
نایب رئیس اول کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در ادامه یادآور شد: از سوی دیگر باید بودجه 92 را انقباضی ببندیم و این موارد با هم ضد و نقیض هستند، از این رو تدوین و بستن این بودجه خیلی سخت میشود چرا که نمایندگان میخواهند بودجه را طبق انتظاراتشان تدوین کنند از آن طرف هم امکانات کم است، بنابراین دولت در این موضوع خیلی باید به مجلس کمک کند.
«ما بحثهایی را با دولت شروع کردیم مبنی بر انقباضی بستن بودجه، کمتر متکی بودن بودجه به نفت و مسائلی از این قبیل، اینکه دولت در زمینه بستن لایحه بودجه 92 به مجلس کمک کند، نقطه کلیدی ماست؛ چند موضوع مهم درباره بودجه 92 مطرح است یکی اینکه ما چقدر بخواهیم از نفت برداشت کنیم و بفروشیم؟ دوم اینکه شاخصهای مرتبط با نفت چه باشد؟ یکی اینکه قیمت نفت چه باشد و دیگری اینکه تبدیل دلارها به ارز خارجی ناشی از فروش نفت به ریال به چه نرخی باید باشد؟ اگر بخواهیم با همین نرخهای موجود بودجه را ببندیم، باز موضوع بزرگی پیش میآید.»
نایب رئیس اول کمیسیون برنامه و بودجه مجلس بر همین اساس خاطرنشان کرد: به نظرم ما باید نه خیلی قیمت نفت را بالا ببینیم و نه درآمد آنرا، همچنین نباید تبدیل نرخ ارز به ریال را رقم زیادی در نظر بگیریم که توقع جامعه بالا برود، این موضوعات را باید در نظر بگیریم و بعد هم بودجه را کمی انقباضی ببندیم و راهکارهایی را بیابیم که راهکارهای نو باشد، و دستگاههایی که پروژههای مهم سرمایهگذاری دارند، خیلی به ریال اتکا نداشته باشند.
*دولت توانایی دارد بودجه را یک روزه هم تقدیم مجلس کند
وی با ذکر این نکته که فرصت خیلی کم است، تصریح کرد: درست است که دولت بخشنامههای بودجه 92 را به دستگاهها ابلاغ کرده، امّا نمیدانم لایحه بودجه 92 تا 15 آذرماه ارائه میشود یا نه؟ البته دولت توانایی دارد که بودجه را یک روزه هم تقدیم مجلس کند.
*ارائه پیشنهاد تصویب احکام دائمی بودجه 92 پیش از ارائه لایحه به مجلس
تاجگردون ادامه داد: برای اینکه فرآیند بررسی بودجه 92 در مجلس کم شود، به دولت پیشنهاد دادیم احکامی که در قانون بودجه حکم دائمی دارند یعنی ناظر به یک سال نیستند از بودجه خارج کنیم تا قبل از بودجه 92، در مجلس تصویب شود تا فرآیند بررسی لایحه در مجلس کمتر شود، اگر این اتفاق بیفتد، خیلی حُسن است.
وی اضافه کرد: فعلاً مقدمات این را با دوستان معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی دولت صحبت کردیم و موضوع را پذیرفتند، مجلس و دولت آمادگی این اقدام را دارند، ما هم در قالب یک طرح هم میتوانیم این احکام را تصویب کنیم چرا که بار مالی ندارند.
نماینده مردم گچساران در خانه ملت در بخش دیگری از گفتوگوی خود با فارس خاطرنشان کرد: اگر این کار انجام شود، زمان بررسی بودجه در مجلس کاهش مییابد و عمیقتر میتوانیم به رقمهای بودجه رسیدگی کنیم.
*پایین در نظر گرفتن قیمت نفت در بودجه 92 حاشیه امن بودجه را بالا میبرد
وی همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه میزان قیمت هر بشکه نفت خام در بودجه 92 با توجه به شرایط پیش آمده، چقدر باید در نظر گرفته شود؟، توضیح داد: در لایحه بودجه 91 میزان قیمت نفت 80 دلار برآورد شده است، اما هماکنون قیمت نفت در بازار 100 دلار است که به نظرم همین فاصله خوب است و حاشیه امن بودجه را بالا میبرد، ما حداقل باید 20 درصد کمتر از نرخ فعلی بازار، قیمت هر بشکه نفت خام را در نظر بگیریم تا حاشیه امن بودجه بالا برود و خطرات بودجه را کمتر میکند، ضمن اینکه اتکای ما به صندوق توسعه ملی بیشتر میشود، به نظرم این کار خیلی بهتر است چرا که بیشتر منابع به سمت صندوق توسعه ملی سوق داده میشود.
*امیدواریم نرخ تورم در چندماه باقی مانده تا پایان سال شیب نزولی پیدا کند
نایب رئیس اول کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره نحوه اجرای قانون هدفمندی یارانهها و میزان پرداخت یارانه نقدی در سال 92 و حمایت از بخش تولید نیز گفت: اولاً امیدواریم در این چند ماه باقی مانده تا پایان سال، نرخ تورم شیب نزولی پیدا کند که اگر این اتفاق بیفتد نسبت به اجرای فاز دوم قانون یارانهها در سال 92 امیدوار میشویم، ولی اگر شیب نزولی پیدا نکند، اجرای فاز دوم از حیث افزایش درآمد کار خطرناکی است.
*در بودجه 92 باید اعداد و ارقام قانون یارانهها را واقعی کنیم
«به نظرم در لایحه بودجه 92 در ابتدا باید اعداد و ارقام طرح هدفمندی را واقعی کنیم، چرا که در بودجه 91 واقعی نیست، البته این ارقام در بودجه 90 هم واقعی نبود، به همین خاطر مشکلات به وجود میآید؛ باید میزان پرداخت یارانه نقدی به مردم را فعلاً ثابت نگه داریم، مازاد بر آن، درآمدها باید فقط به سمت حمایت از بخش تولید و صنعت پیش رود البته باید دید شیب تورم به چه صورت میشود.»
غلامرضا تاجگردون در خاتمه ابراز امیدواری کرد که در سال 92 بتوانیم فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانهها را از حیث اصلاح قیمتها و سر و سامان دادن به اقشار مختلف جامعه، اجرایی کنیم.