به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، نقاط کوانتومی مواد نیمه رسانای نانو مقیاسی هستند که ویژگی آنها توسط شکل بلوریشان توصیف میشود.
این دسته از مواد از این حیث مفید و قابل اهمیت هستند که توسط روشی منحصر به فرد نور را منتشر یا جذب میکنند که از بسیاری جهات شبیه فلورسانس درون بعضی از مولکولها عمل میکنند.
تا کنون تولید نقاط کوانتومی در ساخت LEDها، مواد قدرتزای نوری و لیزرهای بسیار کوچک مفید واقع شده است.
کرمهای خاکی به علت تواناییشان در زدودن سموم شناخته شدهاند. آنها این کار را با انتقال سموم به قشر خاصی از شکم خود انجام میدهند.
محققان با در نظر گرفتن این امر، گمان بردند که میتوان فلزات خاصی را ترکیب کرد و مواد نانومقیاسی را به دست آورد که بتوان به عنوان نقاط کوانتومی از آنها بهره برد.
طی این پژوهش، محققان چندین کرم خاکی را به مدت 11 روز با سدیم تلوریت و ترکیب کلرید کادمیوم تغذیه کردند.
سپس مواد دفعی کرمها را در بافت مورد نظر مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که کرمهای خاکی نقاط کوانتومی کادمیوم تلوریت تولید کردهاند.
تولید چنین نقاط کوانتومی به عنوان بخشی از فرآیند زیستی منجر به ایجاد ذرات محلول در آب و در نهایت امکان استفاده از آنها در محیطهای زیستی میشود.
برای مثال، پژوهشگران نقاط کوانتومی تولیدی از کرم خاکی را در ظرف کشت میکروب به همراه بافت سلول سرطانی به دست آمده از موش قرار دادند. با استفاده از تابش نور فرابنفش بر آنها و مشاهده تابش رنگ سبز، مشخص شد که سلولهای سرطانی به سرعت نقاط کوانتوم را جذب کردهاند.
به گفته محققان نتایج به دست آمده، نوید دو مطلب را میدهد: نخست اینکه میتوان نقاط کوانتومی را از کرم خاکی یا احتمالا سایر موجودات به دست آورد و دیگری امکان تولید نقاط کوانتومی است که شاید برای استفاده در بافتهای زنده به عنوان بخشی از سیستم ابزار تشخیصی موثر واقع شود.
جزییات این تحقیق، در مجله "Nature Nanotechnology" منتشر شده است.
پژوهشگران بریتانیایی با استفاده از مواد دفعی حاصل از تغذیه کرمهای خاکی موفق به تولید نقاط کوانتومی شدند.