کد خبر 18508
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۸۹ - ۱۵:۲۹

مديرعامل شرکت آب منطقه اي آذربايجان غربي با هدف نشان دادن عمق فاجعه خشکي درياچه اروميه، فاصله بيش از 45 کيلومتري بندر رحمانلو در شرق تا بندر حيدرآباد در غرب اين درياچه را با پاي پياده طي کرد.

به گزارش مشرق به نقل از مهر در اين اقدام نمادين که با هدف نشان دادن عمق فاجعه خشکي درياچه اروميه و کمبود آب اين ذخيره و تالاب بين المللي انجام شد، نقي کريمي مديرعامل شرکت آب منطقه اي آذربايجان غربي به همراه کارشناس روابط عمومي اين شرکت، بيش 11 ساعت مسافت 45 کيلومتري غرب و شرق درياچه اروميه را پياده روي کردند.

درياچه اروميه دومين درياچه شور دنياست که متاسفانه به دليل بروز خشکسالي، کاهش نزولات آسماني، عوامل انساني، استفاده بي رويه از آبهاي زيرزميني و عدم استفاده از سيستم از روش هاي کشت مدرن کشاورزي در حوزه درياچه اروميه از سال 76 شروع به خشک شدن کرده است و امروز اين تالاب در بحراني ترين شرايط زيست محيطي قرار گرفته است.

مديرعامل شرکت آب منطقه اي آذربايجان غربي در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به اين اقدام نمادين گفت: درياچه اروميه به خشکترين و کم آب ترين ميزان خود طي 100 سال گذشته رسيده که در اين راستا توجه جدي عمومي و مردم و بخصوص کشاورزان در جهت استفاده بهينه از منابع آبي ضروري است.

نقي کريمي اظهار داشت: درياچه اروميه اکنون نيازمند دعاي مردم براي بارش نزولات آسماني بوده و با اينکه دولت اقدامات فراواني براي احياي اين درياچه در حال اجرا دارد با اينحال تنها راه نجات آن بارش است.

مصرف غير اصولي توسط بخش کشاورزي باعث هدر رفت شديد آب مي شود

وي با اشاره به اينکه مصرف نادرست و غير اصولي در زمينه کشاورزي باعث هدر رفت شديد آب مي شود، خاطر نشان کرد: برداشت اضافي از منابع آب زير زمين به مرور باعث کاهش نفوذپذيري خاک و سفره هاي زيرزميني و جايگزيني آبهاي شور در اين بسترها شده و ضرر اصلي آن در آينده متوجه همه و کشاورزان مي شود.

مديرعامل شرکت آب منطقه اي آذربايجان غربي انتقال بين حوزه اي، بارورسازي ابرها، تخصيص حق آبه درياچه اروميه از رودخانه هاي منتهي به اين تالاب، آبياري تحت فشار و تغيير الگوي کشت محصولات کشاورزي منطقه را از مهمترين اقدامات انجام شده و در دست اقدام توسط شرکت آب منطقه اي آذربايجان غربي با همکاري نهادهاي مرتبط همچون سازمان جهاد کشاورزي و حفاظت از محيط زيست دانست.

نزديک به 100 سال گذشته نيز آب درياچه اروميه به کمترين ميزان خود رسيده بود که با ادامه بارش سطح اين درياچه طي سالهاي اول دهه 70 هجري شمسي با بالاترين ميزان خود رسيد.

درياچه اروميه بزرگ ترين‌ درياچه‌ ايران بوده که در ارتفاع ‌هزار و 267 متري‌ از سطح‌ دريا واقع ‌شده و طول‌ آن 130 تا 140 کيلومتر و عرض ‌آن‌ از 15 تا 50 کيلومتر متغير است‌، عمق‌ متوسط ‌اين درياچه تا شش متر و عمق آب در عميق ترين قسمت ها تا 25 متر در تراز عادي رسيده و شورترين درياچه دنيا بعد از بحرالميت به شمار مي‌رود.

حيات وحش و جزاير درياچه اروميه در معرض انقراض و نابودي کامل

درياچه‌ اروميه‌ داراي 102 جزيره و شبه‌جزيره‌ بوده که ‌از اهميت‌ گردشگري‌، جغرافيايي، بيولوژيکي و اکولوژيکي قابل توجهي‌ برخوردار و مهمترين آنها جزيره کبودان‌، اشک‌، اسپير و آرزو است.

ازسال آبي 75 – 74 تا کنون رقوم ارتفاعي سطح تراز آب درياچه اروميه سير نزولي پيدا کرده و در طول سالهاي اخير آب درياچه بالاتر از شش متر کاهش داشته است که نياز به يک عزم ملي و منطقه‌اي براي نجات اين اکوسيستم با ارزش و بحران زده است.

بنا بر تحقيقات انجام شده از 12 سال پيش تا کنون نمودار تراز آب پارک ملي درياچه اروميه رو به پايين است و مطالعات مديريت زيست بوم حوضه آبريز درياچه اروميه که با همکاري بانک جهاني به اتمام رسيده، نشان مي‌دهد درياچه اروميه به عنوان دومين درياچه شور جهان تا کمتر از 20 سال آينده با بحران شديدي مواجه خواهد شد.

پارک ملي درياچه اروميه با ويژگي هاي خاص خود بعد از درياچه شور بحر الميت در دنيا به عنوان دومين درياچه شور و بزرگ در جهان به شمار مي رود، اين درياچه به عنوان بزرگترين تالاب دايمي با دارا بودن 102 جزيره بزرگ و کوچک در استان قابليت هاي زيادي را در دل خود جاي داده است.

مساحت اين درياچه بيش از 570هزار هکتار است. با به خطر افتادن وضعيت اين درياچه علاوه بر تهديدات زيست محيطي استان، حيات گونه هاي با ارزش و نادر کشور از جمله گوزن زرد ايراني و... نيز به خطر خواهد افتاد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس