به گزارش گروه دفاع و امنيت مشرق به نقل از فارس، جاويد کوهستاني بازسازي فرودگاه شيندند با هزينه 184 ميليون دلار توسط ناتو را نکتهاي حائز اهميت خواند که اهداف مهمي را دنبال ميکند.
اين کارشناس نظامي افغان گفت: کشورهاي عضو ناتو به منظور آسيب رساندن به جمهوري اسلامي ايران و فعاليتهاي جاسوسي عليه ايران مبادرت به بازسازي اين فرودگاه کرده اند.
به نظر وي، از ديگر دلايل بازسازي و توسعه پايگاه هوايي شيندند، رقابت ناتو با آمريکا در اين منطقه است.
کوهستاني اظهار داشت: زمزمههايي در گذشته در مورد حضور تعدادي از نيروهاي اسرائيلي در غرب افغانستان وجود داشت که ظاهرا اين نيروهاي اسرائيلي توسط ناتو در پايگاه هوايي شيندند مستقر شده و مشغول فعاليت هستند.
کارشناس نظامي افغان افزود: بر اين اساس بازسازي اين پايگاه توسط ناتو مي تواند يکي از برنامههاي مخفي ناتو به منظور آسيب رساندن به جمهوري اسلامي ايران و ارتقاء فعاليتهاي جاسوسي اسرائيل در منطقه باشد.
وي معتقد است که ناتو و آمريکا اين پايگاه را در اختيار رژيم صهيونيستي قرار داده اند تا در نزديکي مرزهاي شرقي ايران فعاليتهاي جاسوسي و خرابکارانه را هدايت کند.
کوهستاني با بيان اين که آمريکا در افغانستان سياست دوگانهاي را دنبال مي کند، گفت: ديدگاه مقامات ناتو و آمريکا در مورد افغانستان متفاوت است و ناتو از سياستهاي ايالات متحده در افغانستان در تمامي ابعاد سياسي، نظامي و اقتصادي پيروي نميکند.
وي تاکيد کرد: با توجه به اختلافات آمريکا و ناتو در جنگ افغانستان، به نظر مي رسد بازسازي پايگاه هوايي شيندند توسط ناتو، يکي از زمينههاي رقابت ناتو و آمريکا در افغانستان باشد و ناتو تلاش ميکند سهم بزرگتري در پروژههاي نظامي و سياسي افغانستان در دست داشته باشد.
به باور اين کارشناس افغان، استفاده انحصاري پايگاه نظامي "شوراب " در ولايت "هلمند " توسط آمريکاييها، ناتو را واداشته که اين سازمان نيز به دنبال يک پايگاه و مقر براي خود باشد و استقلال نظامي خود را حفظ کند.
کوهستاني گفت: اختلاف نظر ميان آمريکا و ناتو به وضوح قابل مشاهده است و با در نظر داشتن اين مسائل، امکان دارد ناتو حضور خود را با در اختيار گرفتن پايگاه شيندند حفظ کند.
کارشناس افغان با بيان اين که اين امر مي تواند براي روسيه و ايران نگران کننده باشد، افزود: چنانچه کشورهاي همسايه از جمله ايران، روسيه، پاکستان و کشورهاي آسياي ميانه همسويي با آمريکا نداشته باشند، امنيت افغانستان تامين نخواهد شد.
وي تاکيد کرد که در اين صورت آمريکا و ناتو در افغانستان بطور قطع شکست خواهند خورد.
کوهستاني در مورد توافق حامد کرزي و مجلس سناي آمريکا در مورد واگذاري 2 پايگاه هوايي در افغانستان که توسط يکي از سناتوران آمريکايي افشا شد، گفت: جمهوريخواهان آمريکا از کرزي حمايت مي کنند و آنها خواهان توسعه ساختارهاي نظامي و پيشبرد سياست آمريکا در افغانستان از طريق هژموني نظامي هستند، به همين دليل شکي نيست که کرزي با آمريکاييها و بخصوص سناتوران جمهوريخواه به اين توافق رسيده باشد.
اين ژنرال افغان در مورد اين که کدام پايگاههاي هوايي احتمالا در اختيار نيروهاي آمريکايي قرار خواهند گرفت، اظهار داشت: فرودگاه شوراب در ولايت "هلمند " يکي از بزرگترين پايگاههاي نظامي آمريکا در افغانستان به شمار ميرود که ميلياردها دلار در آن هزينه شده و در حال حاضر در انحصار نيروهاي آمريکايي قرار دارد.
کوهستاني ديگر پايگاه هوايي را "بگرام " بيان کرد و خاطر نشان کرد: روسها نيز از اين فرودگاه به عنوان پايگاه نخست نظامي خود در افغانستان استفاده مي کردند و اين فرودگاه موقعيت استراتژيک دارد.
به عقيده وي، بازسازي فرودگاه شيندند توسط ناتو اهداف خاصي را دنبال ميکند زيرا شيندند از نظر استراتژي نظامي آسيب پذير است.
کوهستاني در مورد اين گونه قراردادهاي نظامي تصريح کرد: در صورت امضاي قرارداد، فضا و منطقه مربوطه تحت کنترل آمريکا خواهد بود و قراردادهايي 50 تا 100 ساله با اين کشور امضا ميشود.
وي با اذعان به اين نکته که در صورت واگذاري پايگاهها به ناتو و آمريکا، افغانستان ديگر توان جلوگيري از دخالت اين نيروها در امور کشورهاي همسايه را ندارد، خاطرنشان کرد: در اين توافقنامه بايد ذکر شود که از اين پايگاهها عليه کشورهاي همسايه و منافع آنها استفاده نخواهد شد.
احمد شاه سپر يکي ديگر از صاحب نظران افغان در گفتوگو با فارس در اين مورد اظهارداشت: شکي نيست که کشورهاي خارجي که در افغانستان حضور نظامي دارند، در پي منافع خود وارد اين کشور شدهاند.
وي تصريح کرد: نيروهاي خارجي تلاش ميکنند تا با احداث پايگاههاي خود در مناطق استراتژيک افغانستان، کشورهاي همسايه را تحت نظر داشته باشد.
سپر در مورد پايگاه نظامي دائمي آمريکا در افغانستان، گفت: از مدتها قبل آمريکاييها در منطقه شوراب مشغول ساخت و ساز هستند و ممکن است يکي از پايگاههاي نظامي و دائمي افغانستان اين منطقه شود.
به نظر وي، تمرکز نيروهاي خارجي مستقر در افغانستان بيشتر به سوي ايران است.
اين کارشناس نظامي افغان تاکيد کرد که دولت افغانستان نبايد به هيچ کشوري اجازه دهد که از خاک آن عليه کشورهاي همجوار استفاده شود.
صاحب نظر افغان گفت: عمل به قوانين افغانستان براي کشورهاي خارجي ضروري است و در غير اين صورت با واکنش شديد افغانها مواجه خواهند شد.
سپر با بيان اين که در صورت نبود حاکميت ملي در افغانستان اين کشورها به اهداف خود خواهند رسيد و از افغانستان بعنوان سکوي پرش براي رسيدن به اهداف خود استفاده خواهند کرد، افزود: اگر در افغانستان حاکميت ملي وجود داشته باشد، کشورهاي خارجي نمي توانند از اين کشور به عنوان ابزاري در منطقه استفاده کنند.
وي در پايان تصريح کرد: اگر کشورهاي همسايه نيز خواهان رهايي از شر کشورهاي خارجي و بخصوص آمريکا در افغانستان هستند، بايد تلاش کنند دولتي قوي در اين کشور بر سر کار آيد تا ضرورتي به حضور نيروهاي خارجي در افغانستان احساس نشود.
سپر اظهار داشت: چنانچه پاکستان مخالف حضور هندوستان در منطقه است بايد تلاش کند که در افغانستان دولتي نيرومند بوجود آيد تا اين دولت به طور مستقل عمل کند و نگذارد کشورهاي خارجي از افغانستان استفاده ابزاري کنند.