ثبت تصاوير و بيانات
به گزارش مشرق به نقل از فارس، بر اساس اعلام کميته ملي حافظه جهاني مجموعه تصاوير و بيانات حضرت امام خميني که شامل بيش از 900 ساعت تصوير و صوت سخنرانيها، پيامها و مصاحبههاي بنيانگذار و رهبر انقلاب اسلامي از قديميترين سند مبارزاتي ايشان (سخنراني امام خميني درباره کاپيتولاسيون در سال1341) تا وصيتنامه سياسي - الهي ايشان در سال 1368است به عنوان بزرگترين و کاملترين مجموعه ديداري و شنيداري کشور در آرشيوهاي سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران نگهداري ميشود.
اين مجموعه به سبب نقش مهم و بزرگ حضرت امام خميني (ره) در بيداري مسلمانان جهان که با رهبري انقلاب اسلامي در پايان قرن بيستم ميلادي طيف وسيعي از خيزشهاي اجتماعي، سياسي، فرهنگي، اقتصادي و نظامي را در سطح داخلي، خارجي، منطقهاي و جهاني ايجاد کردند و توجه جهانيان را متوجه اسلام و ايران کرد، داراي اهميت ملي و جهاني است.
نسخه «بياض تاجالدين احمد وزير» که مجموعهاي است کتابت شده در سده هشتم هجري و مشتمل بر دست نوشته 75 نفر از دانشمندان در 85 رساله در علوم و فنون رائج در آن زمان که در شيراز به دستور احمد وزير کتابت شده و در دانشگاه اصفهان نگهداري ميشود دومين اثر ثبت شده در دفتر ثبت حافظه جهاني ايران است.
عکسهاي تاريخي موجود در موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران که حاوي عکسهايي از پيشگامان عکاسي ايراني است نيز سومين اثر ثبت شده در دفتر ثبت حافظه جهاني ايران است.
عکسي متعلق به سال1279 قمري (1862 ميلادي) از جمله قديميترين عکسهاي موجود در اين مجموعه است که اين مجموعه از نظر تاريخچه عکاسي در ايران از اهميت ويژهاي برخوردار است.
همچنين بر اساس اعلام کميته ملي حافظه جهاني نقشههاي تاريخي ايران موجود در مرکز اسناد و تاريخ ديپلماسي وزارت امور خارجه که توسط اشخاص و مؤسسات داخلي و خارجي از قرن 18ميلادي تاکنون ترسيم شده است نيز در اين دفتر ثبت شدهاند.
نسخه ونديداد موجود در مرکز اسناد و کتابخانة مرکزي دانشگاه تهران که قديميترين نسخه کامل اين متن در دنيا است نيز از جمله آثار ثبت شده در دفتر ثبت حافظه جهاني ايران است.
اين نسخه به دليل شناختهبودن کاتب آن و مشخص بودن شناسنامة نسخه از زمان کتابت تاکنون که در يک خانواده موبد نگهداري ميشده از ديگر نسخ شناخته شده اصيلتر است.
اين نسخه که به سه خط دين دبيره (اوستايي)، پهلوي و فارسي نوشته شده داراي متن کامل ونديداد و متن کامل ويسپرد و بخش اصلي يسنا است.
لازم به ذکر است در دفتر ثبت حافظه جهاني ايران که از بهمن سال 1387 و به منظور آگاهي و انجام تدابيري هماهنگ براي حفاظت از ميراث مستند کشور ايجاد شده است تاکنون 17 اثر به ثبت رسيدهاند و آثار پيشنهادي کشورمان براي ثبت در برنامه حافظه جهاني سازمان علمي فرهنگي و تربيتي ملل متحد (يونسکو) از بين اين آثار انتخاب خواهند شد.