کد خبر 230770
تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۳۹۲ - ۰۲:۲۰

به دلیل افزایش هزینه‌های میان‌مدت توسعه افقی شهر و تبدیل‌شدن مسکن به کالای سرمایه‌ای و ورود دلالان و سفته‌بازان به این بازار، می‌توان گفت مسکن مهر تأثیرات مستقیم منفی بر اقتصاد گذاشته است.

گروه اقتصادی مشرق- طبق اصل 31 قانون اساسی، داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده‌ی ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آن‌ها که نیازمندترند، به خصوص روستانشینان و کارگران، زمینه‌ی اجرای این اصل را فراهم کند. «مسکن مهر» پیشنهاد دولت نهم در راستای عمل به قانون مذکور است که پیشنهاد آن در سال 1386 ارائه شد و شیوه‌نامه‌ی اجرایی طرح مذکور در شهرهای زیر 25 هزار نفر جمعیت، با مبنای واگذاری مسؤولیت کلیه‌ امور مسکن مهر، به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در تاریخ 7 اردیبهشت 88 از سوی وزیر محترم مسکن ابلاغ گردید.
 
از آن تاریخ تا کنون، بیش از دو میلیون واحد ساخته و تحویل متقاضیان شده است؛ هرچند دولت روی عدد چهار میلیون و سیصد هزار واحد هدف‌گذاری کرده است.

آیا می‌دانيد تأثیرات واقعی مسکن مهر بر اقتصاد و به ویژه بخش مسکن چقدر بوده است؟ آیا مسکن مهر توانسته به اهداف مطلوب خود نائل شود؟ برای سهولت پاسخ به این سؤالات، تأثیرات مسکن مهر بر بخش مسکن و به طور کلی اقتصاد کشور به دو قسمت مستقیم و غیرمستقیم تفکیک شده است که بخش غیرمستقیم آن اشاره به متغیرهای فرهنگی و اجتماعی دارد. در هر بخش، مثبت یا منفی‌بودن هر کدام از تأثیرات، بررسی می‌شود و در نهایت، جمع‌بندی در زمینه‌ی تأثیرگذاری کلی مسکن مهر بر اقتصاد کشور بر عهده‌ خواننده گذاشته می‌شود.


 

تأثیرات مستقیم مسکن مهر بر اقتصاد
 
اطلاعات حاصل از سرشماری سال 1390 حاکی از آن است که در سال 1385، تعداد 11.431.880 واحد مسکونی در ایران وجود داشته که این آمار در سال 1390 به 14.782.114 رسیده است و این به معنای رشد 29.3 درصدی ساخت‌وساز در این مدت است. اگر آمار معاون امور مسکن و ساختمان وزارت مسکن و شهرسازی را ملاک قرار دهیم ،تا پایان سال 1389 معادل 1.300.000 واحد مسکن مهر ساخته شده است. لذا می‌توان 38 درصد از تولید مسکن را در این دوره، به مسکن مهر نسبت داد که این آمار قابل قبولی برای دولت است.

طبق سرشماری نفوس و مسکن سال 1385، تنها 37.76 درصد از واحدهای مسکونی در ایران، دارای اسکلت فلزی یا بتنی هستند و مابقی واحدهای مسکونی، آسیب‌پذیری بالایی در برابر تهدیدات طبیعی، مثل زلزله دارند. از این رو، خیز دولت دهم برای ایجاد حدود چهار میلیون مسکن مهر را می‌توان گامی مهم جهت بهبود آمار مذکور و کاهش تلفات زلزله‌های احتمالی دانست. طبق اعلام سازمان مدیریت بحران کشور، تنها در سال 1390، 7900 زلزله در کشور رخ داده است.لذا مقابله با خطرات احتمالی در این گستردگی، یکی از نقاط مثبت و برجسته‌ طرح مسکن مهر است.



مسکن مهر طرحی است که منجر به توسعه‌ افقی شهرها شده است. می‌توان به بدیل بالقوه‌ این طرح اشاره کرد که همانا احیای بافت فرسوده به جای ساخت مسکن جدید است. شاید در نگاه اول، توسعه‌ی افقی شهر، با توجه به هزینه‌ی تأسیس مسکن ارزان‌تر و تعلق زمین به دولت، صرفه‌ی اقتصادی داشته باشد؛ اما در طول کار، هزینه‌های توسعه‌ی افقیِ زیرساخت‌ها، اعم از فاضلاب، برق و گاز می‌تواند منفعت مذکور را خنثی و بلکه تبدیل به هزینه نماید.
 
مسکن مهر، با هدف صاحب‌خانه کردن دهک‌های پایین درآمدی شروع شده است و دولت نیز از هر اقدام قانونی در جهت جلوگیری از ورود این کالا به بازار سفته‌بازی جلوگیری کرده است اما طبق شواهد و قراین، در بسیاری از موارد، به ویژه در شهرهای بزرگ، مسکن بازار مناسبی برای فعالیت دلالان و سفته‌بازان شده است.

مسکن مهر تا زمانی که کالای مصرفی باشد و اقشار کم‌درآمد یا با درآمد ثابت از آن استفاده کنند، نمی‌تواند به سفته‌بازی در حوزه‌ مسکن دامن زند؛ حال آنکه اگر مسکن مهر تبدیل به کالای سرمایه‌ای شود، تنها به سفته‌بازی در حوزه‌ مسکن و بالا رفتن قیمت مسکن مهر منجر می‌گردد.
 

تأثیرات غیرمستقیم مسکن مهر بر اقتصاد

   
مسکن مهر، به واسطه‌ احداث در نقاطی که پیش‌تر مسکونی نبوده‌اند، از دو جهت می‌توانند تبعات منفی اجتماعی ایجاد کنند؛ اولاً احداث مسکن مهر، بدون توجه به مسائل شهری و شهرسازی، می‌تواند تأثیر اجتماعی منفی داشته باشد. احداث مسکن بدون توجه به سرانه‌ی فرهنگی و اجتماعی، مثل احداث مدرسه، مسجد، فرهنگ‌سرا، کتابخانه و... منجر به افزایش بزهکاری و ناهنجاری‌های اجتماعی در میان‌مدت می‌گردد. ثانیاً در کنار هم قرار دادن افرادی که سابقه‌ هم‌زیستی و اشتراک فرهنگی و اجتماعی با هم ندارد و به طور کلی، هویت محله‌ای آن‌ها متفاوت است، می‌تواند به افت سطح اجتماعی و فرهنگی منجر شود. مجموع این عوامل می‌تواند با اثرگذاری بر سطح سرمایه‌‌ی اجتماعی و انسانی، تبعات منفی اقتصادی به همراه داشته باشد.
 

 
 
مسکن مهر طرحی است که در تحلیل و قضاوت در مورد آن، نیازمند توجه به تمامی ابعاد آن هستیم. به ادعای این نوشته، طرح مسکن مهر، در کنار نقاط قوت، نقاط ضعفی نیز دارد که برای ادامه‌ آن، تقویت نقاط قوت و توجه و برطرف ‌ساختن نقاط ضعف آن، ضروری است. مسکن مهر، به واسطه‌ی سهم 38درصدی ساخت مسکن در نیمه‌ دوم دهه‌ 80، کاهش سطح آسیب‌پذیری در برابر زلزله‌ها و شکست قیمت مسکن، به ویژه در شهرهای کوچک، تأثیرات مستقیم مثبت بر اقتصاد دارد. اما به دلیل افزایش هزینه‌های میان‌مدت توسعه‌ افقی شهر و تبدیل شدن مسکن به کالای سرمایه‌ای و ورود دلالان و سفته‌بازان به این بازار، تأثیرات مستقیم منفی بر اقتصاد گذاشته است.
 
از طرفی این طرح در راستای کاهش سهم بافت فرسوده از کل موجودی مسکن و حرکت به سمت مسکن نوساز و مقاوم و افزایش امید به زندگی، کاهش سن ازدواج، آزادسازی هزینه‌های مسکن بالای اجاره‌نشینان و هدایت آن‌ها به سمت هزینه‌های اجتماعی و فرهنگی در خانوار، کاهش نرخ بی‌خانمانی و ارتقای شاخص «کیفیت مسکن»، تأثیرات غیرمستقیم مثبت بر اقتصاد بر جای گذاشته است؛ اما به واسطه‌ی احداث در نقاطی که پیش‌تر مسکونی نبوده‌اند، با کاهش سرانه‌های فرهنگی و اجتماعی و هم‌زیستی افراد با تنوع‌های فرهنگی و اجتماعی، منجر به تأثیرات غیرمستقیم منفی بر اقتصاد شده است.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۲
    0 0
    یه طرح خوب احمدی نژاد داشته باشه همین مسکن مهره! شما این همه مشکل تو مملکتو ول کردید طرحهای خوب دولتو نقد میکنید؟
  • ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۲
    0 0
    چرت و پرت گفتی مشرق
  • ناشناس ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۲
    0 0
    شما را به خدا در قضاوتهایتان مقداری هم خدا را در نظر داشته باشید ،چقدر توهین ،تهمت ،سیاه نمایی ،منفی بافی.با ین حرفهایتان باعث می شوید اگر کسی هم قصد خدمت دارد از کارش پشیمان شود .قدری هم نقاط مثبت را ببینید .شما درباره تمام حرفهایی که میزنید در برابر خدا ومردم مسئول هستید.
  • ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۲
    0 0
    داداش جون خودت فکر کردی تحلیل نوشتی؟ آدمایی که تو تهران زندگی میکنن مثلا دارای سابقه‌ هم‌زیستی و اشتراک فرهنگی و اجتماعی هستن؟ داری تو ابرا زندگی میکنی یا روی زمینی؟
  • ناشناس ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۲
    0 0
    یک ضرب المثلی هست میگه :ما نماز خونش کردیم شما کفشاشو دربیار.حالا حکایت همین مسکن مهر ه.احمدی نژاد خونه هاشو ساخت حالا شما هم مشکلات جزئیشو حل کنید.
  • ناشناس ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۲
    0 0
    واقعا تحلیل آبکی بود. ما هم قبول داریم جاش دوره و امکانات شهری نیس اما به اون مستاجری که خونش هر سال رو دوششه فک کنید بعد هم میگید بافت فرسوده شهرها ترمیم بشه همونجا مسکن احداث باشه!!حالا میشه جواب بدید پول زمین تو فلان نقطه تهران چقد میشه ما اونجا خونه بخریم!!! وقتی پولمون همین قده تواناییمون همین قده همینم برامون کلی منفعت داره
  • بی خانمان ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۲
    0 0
    مسکن مهر واقعا طرح بی نظیری بود
  • مصطفی ۰۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    آقای اقتصاد دان؟ ر زمان دولت اصلاحات با سالی 400 هزار مسکن که خود مردم می ساختند مشکل مسکن قابل حل بود. می شه بفرمایید با توجه به هرم جمعیتی اکنون برای رفع مشکل مسکن سال چند میلیون مسکن باید ساخته بشه؟
  • مهدی ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۳
    0 0
    شهرک مهری که در نزدیکی شهر ما ایجاد شده سرشار از عیب و ایراد است، هیچ یک از مجتمع های مسکونی پارکینگ ندارند، دیوار ساختمان ها قبل از اینکه کسی در آنها ساکن شود ترک برداشته اند، خیابان ها و پیاده روها بسیار کم عرض است، مدارسی که ساخته شده اند مساحت بسیار کمی دارند، .... طرح خوب این باشه وای به بقیه طرح ها

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس