ابطحی معتقد است: باید تعیین کابینه را وظیفه‌ی آقای روحانی بدانیم؛ البته ما یک اشتباه کردیم، اگر موقع ائتلاف این بحث‌ها را تمام می‌کردیم و بعد ائتلاف صورت می‌گرفت، بهتر بود، اما چنین کاری نکردیم. معتقدم به نفع آقای روحانی هم می‌شد.

به گزارش مشرق، رئیس دفتر، معاون پارلمانی و حقوقی رئیس دولت اصلاحات یکی از دلایل خود برای ضرورت حق انتخاب کابینه برای رئیس دولت را عدم سلب مسئولیت رئیس‌جمهور در آینده ذکر می‌کند و با اینکه می‌گوید «اگر کسی واقعاً دلسوز کشور و حتی اصلاح‌طلبی باشد، نباید در پی حضور خودش یا افراد مشخصی در کابینه باشد.» می‌گوید: «البته ما یک اشتباه کردیم، اگر موقع ائتلاف این بحث‌ها را تمام می‌کردیم و بعد ائتلاف صورت می‌گرفت، بهتر بود، اما چنین کاری نکردیم.» در مورد ابعاد مختلف انتخابات و واکنش‌های پساانتخابات سایت برهان با محمدعلی ابطحی به گفت‌وگو نشسته است.
 
گزیده‌های این گفت‌وگو را اینجا و متن کامل آن را در ادامه بخوانید:
 
در انتخابات معمولاً آرایش‌های اولیه‌ای در ادبیات کاندیدا‌ها صورت می‌گیرد؛ آقای جلیلی حتی این آرایش‌ها را بر گفتار و رفتار خود حاکم نکرد و نظرات خود را بدون هیچ پیرایشی ارائه نمود.
 
 از نظر سیاسی، رأی آوردن آقای روحانیِ اعتدال‌گرا در سال 92 از رأی آوردن آقای خاتمی اصلاح‌طلب در سال 76 مهم‌تر است.
 
مهم این است که سبد رأی عارف در سبد آقای روحانی ریخت و قطعاً ‌این کار از دست کس دیگری غیر از آقای خاتمی برنمی‌آمد. دیدیم که آقای عارف هم چندین بار تأکید کردند که «باید ایشان از من بخواهد.»
 
بخش عمده‌ای از مدافعان حضور آقای عارف طرفدار آقای روحانی بودند.
 
 چطور قالیباف را اصول‌گرا می‌دانید و روحانی را در اصلاح‌طلبان نمی‌پذیرید.
 
 قالیباف انصافاً کسی نبود که جامعه به مدیریت او انتقاد جدی وارد کند.
 
 احمدی‌نژاد پایه‌های منفی بدی در حوزه‌های اعتقادی، اقتصادی و فرهنگی ایجاد کرد؛ البتهبه عنوان رئیس دولت پشتکار زیادی داشت، طرح‌های اجرایی نیمه‌کاره را ادامه داد و از مدیران خود حمایت زیادی کرد.
 
 آقای ولایتی شاید نتوانست رأیی برای خودش جذب کند، اما قطعاً پاسی بود که به آقای روحانی داد و ایشان توانست گل بزند.
 
آقای خاتمی و آقای هاشمی، در سال 92، هر دو غیر از آقای خاتمی و آقای هاشمی در سال 77 یا 78 هستند.
 
 با تندروی‌هایی که مجموعه‌ای از ما در دوران اصلاحات کردیم، کل جریان قدرت از دست ما گرفته شد. معلوم شد که روش آقای هاشمی هم جواب نمی‌دهد، پس مبنایش را تغییر داد.
 
 با این فشار‌ها (برای کابینه)، رئیس‌جمهور از خودش سلب مسئولیت می‌کند که کار درستی نیست
 
 شاید بهتر باشد اصلاح‌طلبان درون حاکمیت نباشند تا بتوانند خود را احیا کنند.
 
 شعار آقای روحانی در سیاست خارجی، ارتباط متقابل با دنیا بوده است. شعار اصلی دیگری که من در همه‌ی بخش‌ها از ایشان شنیدم و به اعتقاد من خیلی مهم است، تحقق نوعی جامعه‌‌ی مدنی است.
 
 زمانی که اصلاح‌طلبان حاکم بودند، در بسیاری موارد تولیدکننده‌ی چالش را اصلاح‌طلبان می‌دانستم.
 
ما یک اشتباه کردیم؛ اگر موقع ائتلاف این بحث‌ها را تمام می‌کردیم و بعد ائتلاف صورت می‌گرفت، بهتر بود، اما چنین کاری نکردیم.
 
 
تحلیل شما در مورد گفتمان‌های حاضر در انتخابات چیست؟ هویت سیاسی هر یک از نامزدها را چه می‌دانید؟
 
در نگاه کلان، یک جریان اصول‌گرایی حداکثری (که تمام طیف‌های آن را در بر می‌گرفت) و یک جریان اصلاحاتی حداقلی در انتخابات وجود داشت. طبیعتاً گرایش‌های آن‌ها با یکدیگر متفاوت بود، ولی در نگاه لانگ‌شات به تفکر حاکم بر کاندیدا‌ها، چنین به نظر می‌رسید که هر 8 کاندیدا در یکی از این دو جریان می‌گنجیدند. اصول‌گرایان یک طیف بودند که یک سر آن آقای قالیباف و سر دیگر آن آقای جلیلی است؛ اما اعضای این طیف تفاوت عمده‌ای در گفتمان نداشتند. دلیلم این است که تفاوت‌های زیادی بین گفتمان آن‌ها وجود نداشت؛ در عین حال این طور نبود که این تفاوت‌ها آن‌ها را در صحنه نگه دارد. به اعتقاد من، شاید صادق‌ترین فرد در این مجموعه آقای جلیلی بود که همه‌ی آنچه را که می‌خواست انجام بدهد، در سخنانش عرضه کرد. همان طور که می‌دانید، ‌در انتخابات معمولاً آرایش‌های اولیه‌ای در ادبیات کاندیدا‌ها صورت می‌گیرد؛ آقای جلیلی حتی این آرایش‌ها را بر گفتار و رفتار خود حاکم نکرد و نظرات خود را بدون هیچ پیرایشی ارائه نمود؛ البته همین امر نقش پررنگی در ترس عمومی جامعه از آینده‌ی مشکلات کشور ایفا کرد.
 
در مجموع، حضور پرتعداد آن‌ها را در انتخابات ناشی از تفاوت گفتمان نمی‌بینم تا کسی بخواهد گفتمان خودش را حاکم کند، بلکه آن را ‌بیشتر به دلیل غرور ناشی از قدرت می‌دانم. مشابه همین اتفاق در سال 84 بر سر اصلاح‌طلبان آمد؛ یعنی تعدد کاندیدا‌ها باعث شد که فرد مطلوب ما رأی نیاورد و آقای احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور شود.
 
عده‌ای از این نامزدها به صورت مستقل وارد عرصه‌ی انتخابات شده بودند.
 
مهم نیست که یک فرد در مقطع انتخابات چه دیدگاهی را مطرح می‌کند؛ بلکه مهم این است که شخصیت هر فرد را یک پیشینه‌ای می‌سازد. اگر افراد از پیشینه‌ی خود خارج شوند، جامعه به راحتی با این مسئله کنار نمی‌آید و آن را نمی‌پذیرد. نمونه‌ی روشن این مسئله را در دولت آقای احمدی‌نژاد دیدیم. ایشان در دوره‌ی اول، با پیشینه‌ی تکیه کردن به جریانی اصول‌گرا روی کار آمد؛ اما به مرور از این گفتمان فاصله گرفت و به سمت مکتب ایرانی، نگاه متفاوت به حاکمیت، برخورد متفاوت با مسائل جهانی و غیره متمایل شد. از آنجا که طرز تفکر اخیر در پیشینه‌ی آقای احمدی‌نژاد و در تاریخ و حافظه‌ی ملت ثبت نشده بود، مقبول جامعه نیفتاد. در اثر این اتفاق، آقای احمدی‌نژاد، به قول معروف، راه رفتن خودش را هم از یاد برد و نتوانست راه جدیدی پیدا کند.
 
مهم نیست که یک فرد در مقطع انتخابات چه دیدگاهی را مطرح می‌کند؛ بلکه مهم این است که شخصیت هر فرد را یک پیشینه‌ای می‌سازد. اگر افراد از پیشینه‌ی خود خارج شوند، جامعه به راحتی با این مسئله کنار نمی‌آید و آن را نمی‌پذیرد.
 
با توجه به نظری که در مورد پیشینه مطرح کردید، هویت سیاسی آقای روحانی را چه می‌دانید؟ آنچه روشن است ایشان را با توجه به پیشینه­شان نمی‌توان اصلاح‌طلب دانست.
 
بزرگ‌ترین تابلوی پیشینه‌ی آقای روحانی انصافاً همین اعتدال است. همه می‌پذیرند که ایشان همیشه آدم معتدلی بوده و هست. در تقسیم‌بندی اولیه عرض کردم که یک جریان اصول‌گرایی حداکثری و یک جریان اصلاح‌طلبی حداقلی در این دوره حضور داشت. منظورم از جریان اصلاح‌طلبی حداقلی این است که ضمن احترام به آقایان عارف و روحانی، آن­ها چهره‌های نامدارتر و پر رأی‌تر این جریان نبودند. بعد از اینکه این دو عضو غیر اصول‌گرا به معنای سیاسی، یعنی آقایان عارف و روحانی، به صحنه آمدند؛ جریان اصلاح‌طلب بلوغی از خود نشان داد: با توجه به میزان بیشتر آرای آقای روحانی یا ظرفیت بیشتر ایشان، آقای عارف به خواست آقای خاتمی کنار کشید. این یکپارچگی به اعتقاد من عمل سیاسی بسیار قابل قبول و مهمی است.
 
اگر ما در سال 84 نیز این کار را انجام داده بودیم، اصلاً کشور دوران آقای احمدی‌نژاد را تجربه نمی‌کرد. به این ترتیب که اگر حتی آقای هاشمی را اصلاح‌طلب ندانیم، آن‌گاه آقایان کروبی و هاشمی با یکدیگر رقابت می‌کردند؛ در این صورت، این جریان افراطی بر سر کار نمی‌آمد. بلوغ و نظم اصلاح‌طلبان در این دوره قابل تقدیر است و چنین وحدتی در اردوگاه اصول‌گرایان کمتر دیده شد.
 
پیش‌فرض شما این است که جریان اصلاح‌طلبی و حمایت آن از آقای روحانی پایه‌ی رخداد‌های این دوره است؛ اما بسیاری از تحلیلگران معتقدند اصلاحات با توجه به عملکرد گذشته‌ی خود، به خصوص در فتنه‌ی 88، در حوزه‌ی سیاسی حاشیه‌نشین شد و از طرف دیگر، با توجه به عدم امکان رأی آوری آقای عارف (که خودتان نیز اشاره کردید)، در واقع برای احیای دوباره از گفتمان خود، که محوریت آن توسعه‌ی سیاسی است، کوتاه آمدند و به سمت گفتمان اعتدال گرایی متمایل شدند.
 
مهم این است که سبد رأی ایشان در سبد آقای روحانی ریخت و قطعاً ‌این کار از دست کس دیگری غیر از آقای خاتمی برنمی‌آمد. دیدیم که آقای عارف هم چندین بار تأکید کردند که «باید ایشان از من بخواهد.» من در این مشکلی نمی‌بینم.
 
من بلوغ جریان اصلاح‌طلبی را قابل تقدیر می‌دانم. به علاوه، این نقد را به جریان اصول‌گرا وارد می‌دانم که اگر می‌توانست مدیریت بهتری کند، شاید وضعیت مطلوب‌تری در انتخابات داشت. این یکی از علامت‌هایی است که اتفاقاً باعث شد بنده انتخابات 92 را بسیار متفاوت با گذشته بدانم و آن را نشانه‌ی رشد جامعه و حاکمیت تلقی کنم؛ این بلوغ شاید در انتخابات گذشته وجود نداشت. در واقع، باید زمان طی شود تا همه پخته‌تر شوند. از نظر سیاسی، رأی آوردن آقای روحانیِ اعتدال‌گرا در سال 92 از رأی ‌آوردن آقای خاتمی اصلاح‌طلب در سال 76 مهم‌تر است.
 
به هر حال، در این دوره در بین نامزدها آقای عارف نماینده‌ی تابلو دار اصلاح‌طلبان بود.
 
من ایشان را نماینده‌ی حداقلی اصلاح‌طلبان می‌دانم.
 
به نظر می‌رسد حداقلی و حداکثری به اعتبار شخص در اینجا اهمیت نداشته باشد؛ به هر حال نوع گفتمان و نگاه ایشان با نوع نگاه اصلاح‌طلبان صد ‌در صد مطابقت داشت.
 
بخش عمده‌ای از مدافعان حضور آقای عارف طرفدار آقای روحانی بودند و از طرفی نگاهی که جامعه از آقای روحانی دید هم با رویکرد اصلاح‌طلبان متفاوت نبود. گاهی سوابق افراد اهمیت دارند که در این صورت باید پرسید سوابق آقای روحانی چیست؛ ولی آنچه جامعه دید، آن سوابق نبود. به نظرم جامعه از ایشان دیدگاه‌های اصلاح‌طلبانه دید و به آن رأی داد.
 
پس اصلاح‌طلبی مطلق وجود نداشت، بلکه یک هم‌پوشانی در کار بود.
 
آقای روحانی هم خارج از مجموعه‌ی اصلاح‌طلبی شناخته نمی‌شد، به خصوص با توجه به واقعیت‌های اجتماعی و سیاسی. چطور قالیباف را اصول‌گرا می‌دانید و روحانی را در اصلاح‌طلبان نمی‌پذیرید؟
 
خود قالیباف به این مسئله اذعان دارد و از نگاه خود و اصول‌گرایان و جامعه و پیشینه، که مورد تأکید شماست، ایشان خارج از این جریان تعریف نمی‌شود؛ در حالی که هیچ وقت یادمان نمی‌رود که مجمع روحانیون قبل از انتخابات آقای روحانی را نمی‌پذیرفت.
 
اصول‌گرایی مورد قبول جامعه از نوع جلیلی است، حتی کسانی که به قالیباف رأی دادند، او را از جنس جلیلی نمی‌دانند. قالیباف فعال است و جامعه را رشد داده است.
 
می‌توان گفت که در واقع شما نقیض تأکید خود بر پیشینه را ذکر می‌کنید و معتقدید فرق اساسی بین گفتمان آقای روحانی و گفتمان ایده‌آل اصلاح‌طلبان وجود ندارد؟
 
برای من مهم این است که اصل این انتخاب و رأی‌آوری در وضعیت فعلی، یعنی بعد از این 4 سال به معنای امنیتی و بعد از آن 8 سال به معنای احمدی‌نژادی حادثه‌ی بسیار مهمی است. این اتفاق هم برای جریان اصلاحات مهم بود و هم برای عموم مردم که از آن افراط 8ساله خسته شده بودند. به طور طبیعی، در سال 92 بعد از آن 8 سال، اعتدال همان معنا و مفهوم مورد نیاز اصلاحات را به خود می‌گیرد. اقتضای اصلاحات در سال 92 اعتدال است.
 
با این اوصاف، اعتدال در نگاه شما در مقابل افراط قرار دارد؟
 
بله، اعتدال در مقابل افراط و تفریط است. برای من به عنوان یک اصلاح‌طلب، اصلاً مهم نیست که آقای روحانی در آینده چه نوع رفتاری خواهد کرد. مهم این است که نیاز فعلی کشور همین اتفاق بود. اصلاً (طبق صحبت‌هایی که این روزها می‌شنویم) فرض کنیم که ایشان از ابتدا فقط کاندیدای جبهه‌ی پایداری و اصول‌گرا‌ها بودند؛ باز هم نکته‌ی مهم این است که این اتفاق افتاده و این اتفاق برای کشور و دلسوزان مهم است. به همین دلیل معتقدم نقش مردم خیلی پررنگ و هوشمندانه بود؛ به طوری که کسی، حتی یک هفته قبل از انتخابات، نتوانست پیش‌بینی کند که آقای روحانی در دور اول پیروز خواهد شد.
 
آیا شکافی بین اصلاح‌طلبان و همچنین اصول‌گرایان و اعتدال مورد نظر آقای روحانی از نظر نگاه به جامعه و نوع اداره‌ی حکومت وجود دارد؟
 
من این شکاف را بین ایشان و اصول‌گرایان یا ایشان و اصلاح‌طلبان نمی‌بینم؛ بلکه شکاف را در واقعیت‌های اجتماعی می‌بینم که تعدادی از آن‌ها در سال 88 در جامعه رخ داد. این افراط‌ها الزاماً نه مورد پذیرش همه‌ی اصلاح‌طلبان بود، نه مورد پذیرش اصول‌گرایان. پس، میانه‌روی نیاز فعلی ما بود.
 
خاستگاه رأی به ‌آقای روحانی و سبد رأی ایشان را متشکل از چه گروه­هایی می­دانید؟
 
سبد رأی ایشان عبارت است از بدنه‌ی جامعه که به صورت تاریخی از افراطی‌گری خسته شده است. این رأی نوعی واکنش به افراط، نگرانی از آینده‌ی ایران، فشارهای بین‌المللی در سال‌های اخیر و مشکلات اقتصادی است. به غیر از کسانی که به صورت اعتقادی و با مبنای ایدئولوژیک همیشه به اصول‌گرایان رأی می‌دهند، بقیه‌ی بدنه‌ی جامعه به اضافه‌ی جریان اصلاحات این رأی را به صندوق‌ها ریختند؛ چرا که رأی به این گفتمان را در شرایط فعلی نوعی تغییر برای خود می‌دانستند.
 
عدم ائتلاف اصول‌گرایان و نوع رفتار آنان را چه اندازه روی رأی‌آوری آقای روحانی مؤثر می­دانید؟
 
اختلافات داخلی جبهه‌ی اصول‌گرایی در تعداد رأی تأثیر چشمگیری نداشت؛ ولی مناظره‌ها باعث شد هم‌پوشانی و مرز مشترکی بین رأی‌ها ایجاد شود، آرا از سبد اصول‌گرایان بیرون رود و به سبد رأی آقای روحانی بریزد. ممکن بود رأی آقایان قالیباف و روحانی اشتراکات فراوانی داشته باشد؛ اما آقای قالیباف رأی بخش اجرایی خود را آورد، رأی بخش اصول‌گرایی خودش را هم آورد، در عوض رأی بخش سیاسی و اجتماعی را در اثر مناظره‌ها و درگیری‌ها، به سبد آقای روحانی برگرداند.
 
به یاد داشته باشید که با وجود تعدد کاندیدا‌ها، برنامه‌محور شدن آن‌ها و افزایش عقلانیت در بین رأی‌دهندگان هنوز رأی عده‌ی زیادی از مردم تا روز انتخابات مشخص نبود. مخصوصاً بعد از مناظره و به نمایش درآمدن اختلافات اصول‌گرایان، بسیاری از مردم نگفتند «رأی ما روحانی یا عارف است»، بلکه گفتند «رأی ما اصول‌گرایان نیستند.» به عبارت دیگر، رأی منفی اصول‌گرایان به دلیل تفرقه‌ای که داشتند، زیاد شد. اگر واقع‌بینانه بگویم، معتقدم رأی منفی آقای جلیلی بیشتر شد، نه رأی منفی اصول‌گرایان؛ البته به غیر از ماجرای کوی دانشگاه. اگر آن اختلاف درباره‌ی ماجرای کوی پیش نمی‌آمد، این آرا به سبد آقای قالیباف نزدیک می‌شد. درگیری آقایان ولایتی و جلیلی هم رأی آقای ولایتی را مقداری بالا برد.
 
به غیر از کسانی که به صورت اعتقادی و با مبنای ایدئولوژیک همیشه به اصول‌گرایان رأی می‌دهند، بقیه‌ی بدنه‌ی جامعه به اضافه‌ی جریان اصلاحات این رأی را به صندوق‌ها ریختند؛ چرا که رأی به این گفتمان را در شرایط فعلی نوعی تغییر برای خود می‌دانستند.
 
عوامل مؤثر بر رأی‌آوری آقای روحانی را چه می‌دانید؟
 
دو اتفاق افتاد؛ یکی اینکه رأی آقای عارف به سمت ایشان رفت. من نمی‌گویم که آرای آقای عارف کم بود یا زیاد؛ ولی خودِ یک‌پارچه شدن این مجموعه موجی ایجاد کرد. این احساس که کسی به نفع دیگری کنار رفته است به خودی‌ِ خود هم‌افزایی ایجاد می‌کند. اعلام حمایت رسمی آقایان خاتمی و هاشمی نیز در ایجاد این هم‌افزایی مؤثر بود. اتفاق دوم ترس از برنده شدن کاندیدای دیگر بود که میزان رأی‌دهندگان را به شکل چشمگیری افزایش داد.
 
یکی دیگر از عوامل سوء مدیریت دولت کنونی است و طبیعتاً هر کسی که خودش را دورتر از اردوگاه آقای احمدی‌نژاد معرفی می‌کرد، رأی بیشتری می‌آورد؛ به همین دلیل هیچ یک از اصول‌گرایان، به جز آقای جلیلی، از نقد دولت آقای احمدی‌نژاد دریغ نکرد.
 
طبق صحبت‌های شما، می‌توان یکی از عوامل اصلی در هر دوره‌ی انتخابات را عملکرد دولت قبلی دانست؟ همان طور که فضای بسته‌ی سیاسی در دولت آقای هاشمی باعث شد که آقای خاتمی با شعار باز کردن این فضا رأی بیاورد.
 
عملکرد آقای احمدی‌نژاد با گذشته قابل مقایسه نیست. فاصله‌ی بین دولت آقای خاتمی و هاشمی از نظر نوع نگاه فاصله‌ی خیلی زیادی نبود. به هر حال، مدیریت آقای احمدی‌نژاد قطعاً در رأی آوردن آقای روحانی و رأی نیاوردن آقای جلیلی مؤثر بود.
 
با وجود شکاف بین اصول‌گرایان و احمدی‌نژاد و نقد‌های دوطرفه‌ی آن‌ها، آیا تصویر ناکارآمدی اصول‌گرایان در اذهان عمومی شکل گرفته است؟
 
این‌طور نیست، مثلاً، آقای قالیباف در اذهان عمومی جامعه فرد ناکارآمدی نبود و البته کارآمدی‌اش هم به پای پرونده‌ی آقای احمدی‌نژاد نوشته نمی‌شد. ایشان رأی مدیریت اجرایی خودش را آورد، ولی نگرانی از این بود که آقای قالیباف تبدیل به یک آقای احمدی‌نژاد دیگر شود، به خاطر هم‌جنس بودن این دو. کاندیدا‌های دیگر کار اجرایی چندانی در اختیار نداشتند، ولی آقای قالیباف انصافاً کسی نبود که جامعه به مدیریت او انتقاد جدی وارد کند.
 
با توجه به اینکه بر انصاف تأکید کردید، آیا می‌توانیم تمام عملکرد دولت نهم و دهم را به طور کامل نفی کنیم و این سوء‌ مدیریت را به تمام ابعاد این دو دوره تعمیم دهیم؟
 
نکته‌ای که شما می‌فرمایید در مورد هیچ کس امکان‌پذیر نیست. بله، ایشان نقاط مثبت و منفی داشتند، اما بحث ما کلان است، وگرنه کسی که 8 سال مدیریت کشور را بر عهده دارد و همه‌ی امکانات مالی کشور در اختیار اوست، قطعاً کار‌های زیادی هم انجام می‌دهد. این دولت خودش را با دولت قبل مقایسه می‌کند و به این نتیجه می‌رسد که «ما این مقدار جلوتر رفتیم.» اگر کسی امروز را با قبل از انقلاب مقایسه کند، باید در نظر داشته باشد که 30 سال امکانات، پول نفت، نیروی انسانی و غیره به پیشرفت او کمک کرده است. من نکات مثبتی هم در رفتار ایشان می‌بینم؛ یعنی این طور نیست که آقای احمدی‌نژاد هیچ کار مثبتی انجام نداده است. این نوع استدلال، ‌در مورد هیچ کس درست نیست. ایشان پایه‌های منفی بدی در حوزه‌های اعتقادی، اقتصادی و فرهنگی ایجاد کرد. البته به عنوان رئیس دولت پشتکار زیادی داشتند، طرح‌های اجرایی نیمه‌کاره را ادامه دادند و از مدیران خود حمایت زیادی کردند.
 
تحریم‌های اقتصادی سال‌های اخیر و تأثیری که این تحریم‌ها از لحاظ روانی و معیشتی بر جامعه گذاشت، در رأی‌آوری آقای روحانی چقدر اهمیت داشت؟ آیا آقای روحانی شعار لغو تحریم سر داد؟
 
من بر این باور هستم که قطعاً سیاست خارجی و نوع تعیین‌کنندگی آن در این دوره از انتخابات بسیار پررنگ بود. معتقدم حتی بحثی که آقای ولایتی با آقای جلیلی در مورد مسئله‌ی تحریم‌ها و مذاکرات 1+5 مطرح کرد، طرح بحث بسیار مهمی بود. آقای ولایتی شاید نتوانست رأیی برای خودش جذب کند، اما قطعاً پاسی بود که به آقای روحانی داد و ایشان توانست گل بزند. به هر حال، تابلوی آقای روحانی، مذاکرات همراه با تعادلی بود که در کارنامه داشت. مردم از ایشان تنها این نکته را می‌دانستند و این ویژگی در مناظره‌ها هم بیشتر نمایان شد. به هر حال آقای روحانی مذاکره‌کننده‌ای بود که از داخل آن تحلیلی درنمی‌آمد.
 
یعنی ایشان نماد سازش نبود و هیچ وقت خود را سازش‌گر معرفی نکرد؟
 
نمی‌گویم سازش‌گر بود؛ ولی نماد ستیزه با دنیا نبود و این نکته برای جلوگیری از تحریم‌ها تأثیر فراوانی دارد. در حالی که آقای جلیلی برعکس، شاید بیش از آنچه عملکردش نشان می‌داد، در مناظره‌ها خود را نماد ستیزه با کل دنیا معرفی کرد.
 
آنچه در رأی‌آوری آقای روحانی مطرح است و شما هم به آن اشاره کردید، حمایت آقایان هاشمی و خاتمی است. به باور همگان، از لحاظ تفکر، شیوه‌ی اجرا، نوع نگاه به مسائل اقتصادی و فرهنگی و مدیریت سیاسی جامعه، تفاوت‌های اساسی میان این دو نفر وجود دارد. چگونه این جمع نقیضین اتفاق می‌افتد؟ از نظر شما، پیوند آن‌ها عقیدتی بود یا تاکتیکی؟
 
من معتقدم که آقای خاتمی و آقای هاشمی در سال 92، هر دو غیر از آقای خاتمی و آقای هاشمی در سال 77 یا 78 هستند. واقعیت‌هایی در تاریخ ایران گذشته که این دو را از نظر مبنایی و عقیدتی به یکدیگر نزدیک کرده است. مثلاً با اتفاقاتی که بعد از دوم خرداد پیش آمد، واقعاً باور آقای هاشمی این نیست که آقای فلاحیان وزیر اطلاعات ‌باشد. با تندروی‌هایی که مجموعه‌ای از ما در دوران اصلاحات کردیم، کل جریان قدرت از دست ما گرفته شد. معلوم شد که روش آقای هاشمی هم جواب نمی‌دهد؛ پس مبنایش را تغییر داد. مبنای آقای خاتمی هم تغییر کرد. به خاطر داشته باشید که این تغییرات متناسب با واقعیت‌ها بود. مثلاً افراطیونی که در جریان دوم خرداد بودند یا دیگران آن‌ها را به نام دوم خرداد ثبت می‌کردند، آسیب‌های جدی به این جریان زدند. آقای خاتمی در سال 88، قبل از مهندس موسوی، کاندید شد و دفتر و ستاد تشکیل داد، اما حتی در آن دوره بسیاری از دوستان نزدیک به خودش را به ستاد دعوت نکرد.
 
هنوز هم افرادی هستند که آقای هاشمی را درون جریان اصلاح‌طلبی نمی‌پذیرند و همین الآن تابلوی اصلاح‌طلبی به دست دارند. پس آقای خاتمی با آن‌ها هم دچار اختلاف خواهد شد؟
 
من اصلاح‌طلبی را به روایت آقای خاتمی می‌پذیرم. پس به نظرم آن افراط و تفریط‌ها در اصلاح‌طلبی جایی ندارد.
 
با تندروی‌هایی که مجموعه‌ای از ما در دوران اصلاحات کردیم، کل جریان قدرت از دست ما گرفته شد. معلوم شد که روش آقای هاشمی هم جواب نمی‌دهد؛ پس مبنایش را تغییر داد. مبنای آقای خاتمی هم تغییر کرد. به خاطر داشته باشید که این تغییرات متناسب با واقعیت‌ها بود. مثلاً افراطیونی که در جریان دوم خرداد بودند یا دیگران آن‌ها را به نام دوم خرداد ثبت می‌کردند، آسیب‌های جدی به این جریان زدند.
 
فرض کنید که بار دیگر آقای خاتمی مدیریت کشور را در دست بگیرد. آیا با تندروها برخورد دیگری خواهد کرد؟
 
البته من معتقدم خیلی از تندروها هم به همین تناسب واقعیت‌های اجتماعی را درک کردند و تندروی را نفی کردند. یک روند اجتماعی واقعی است و کسی نمی‌تواند آن را انکار کند.
 
به هر حال، یکی از دلایل اتحاد آن دو نفر، مبنایی بود و دیگر آنکه یک تاکتیک سیاسی به شمار می‌آمد. من سیاست را امری زمینی می‌دانم و معتقدم که انسان نباید در امر سیاسی آرمان‌گرای مطلق باشد؛ بلکه باید واقع‌گرا باشد. باید بدانیم اگر همه‌ی آرمان‌هایی که باور داریم اجرایی نمی‌شود، به بخش‌هایی از آن قانع شویم. طبیعتاً وجود آقای احمدی‌نژاد این اتفاق را ایجاد کرد.
 
به اعتقاد شما، دو طرف به مرز مشترکی رسیدند؟
 
بله و در آن حوزه می‌توانستند از لحاظ سیاسی همکاری کنند.
 
آیا این را نوعی کوتاه آمدن از ایده‌آل‌هایشان می‌دانید؟
 
شاید بیشتر واقع‌بینی باشد.
 
شما تأکید کردید که نیاز فعلی جامعه عقلانیت و اعتدال است. آیا اصلاح‌طلبان قبلاً خارج از دایره‌ی اعتدال و عقلانیت رفتارهایی کرده بودند که امروز به خاطر روی کار آمدن دولت اعتدال‌گرا نتوانند آن‌ها را تکرار کنند؟
 
نمی‌شود انکار کرد که مرزهایی بین این اتفاق سال 92 و آن جریانی که وقایع سال 88 را ایجاد کرد، کشیده شده و باعث شده است که این مجموعه امسال در انتخابات شرکت کند.
 
من این نکته را عام‌تر می‌گویم؛ بسیاری از بخش‌ها قبلاً رفتارهایی داشتند که الآن آن رفتارها را انجام نمی‌دهند. این مسئله ربطی به اصلاح‌طلبان و غیراصلاح‌طلبان ندارد. در واقع، فقط سهم این جریان نیست؛ بلکه عام‌تر است. خود آقای روحانی هم ممکن است یکی از آن‌ها باشد. زمانی که آقای خاتمی در انتخابات مجلس رأی دادند، عده‌ی زیادی به ایشان اعتراض کردند؛ اما تعداد زیادی از همان معترضان در انتخابات 92 شرکت کردند. پس عقلانیت در جامعه رشد کرد.
 
با توجه به حمایت اصلاح‌طلبان از آقای روحانی و از طرفی، تأکید علنی آقای روحانی بر فراجناحی بودن و اینکه ایشان خود را، نه اصلاح‌طلب و نه اصول‌گرا می­دانند، به نظر شما نوع تعامل دکتر روحانی با اصلاح‌طلبان در آینده چگونه خواهد بود؟
 
من شخصاً معتقدم که اصل این انتخاب برای اصلاح‌طلبان مهم‌تر از هر دستاوردی بود؛ فارغ از عملکرد آقای روحانی در آینده. به همین دلیل، آن را حتی از دوم خرداد هم مهم‌تر می‌دانم؛ چرا که این بار برخلاف دوم خرداد، غافل‌گیرانه نبود. اصل این انتخاب را به این دلیل مهم می‌دانم که هم برای کشور، هم برای نظام، هم برای رهبری و هم برای آینده و سربلندی ایران مهم‌ترین دستاورد بود.
 
اصلاح‌طلبان هم خود را جزئی از این کل و نقطه‌ی مثبت می‌دانند. طبیعی است که رئیس‌جمهور باید تصمیم بگیرد چه انتخاب‌هایی در آینده کند. من معتقدم نباید هیچ فشاری به ایشان آورد؛ چون رئیس‌جمهور باید پاسخ‌گوی رفتارش باشد. طبیعی است همان طور که خود آقای روحانی هم اشاره کرد، جامعه باید به طور جدی پیگیر تحقق شعارهای ایشان باشد.
 
من فکر می‌کنم که اگر کسی واقعاً دلسوز کشور و حتی اصلاح‌طلبی باشد، تحقق آن شعارها را دنبال می‌کند، نه اینکه در پی حضور خودش یا افراد مشخصی در کابینه باشد. من اساساً معتقدم بعضی از آدم‌ها به درد فلان کار نمی‌خورند، به دلیل اینکه اصلاً نمی‌توانند آن شعارها را اجرا کنند. بعضی افراد هستند که تابلوی ظاهری‌شان کاملاً متفاوت با آن شعارهاست، ولی آن شعارها را به راحتی تحقق می‌بخشند.
 
برعکس آن هم وجود دارد. افراد زیادی هستند که تابلوی‌شان با شعارهای آقای روحانی تطابق کامل دارد، ولی در عمل نمی‌توانند آن‌ها را انجام بدهند. به همین دلیل، من معتقدم که هر نوع فشاری برای رئیس‌جمهور، به عنوان یک عمل سیاسی از یک جناح سیاسی کار اشتباهی است؛ به دلیل اینکه رئیس‌جمهور می‌تواند در آینده از خودش سلب مسئولیت کند.
 
با این فشار‌ها، رئیس‌جمهور از خودش سلب مسئولیت می‌کند که کار درستی نیست. ثانیاً حق قانونی رئیس‌جمهور است که خودش انتخاب کند. البته اخلاقاً کسانی که از رئیس‌جمهور حمایت کرده‌اند بهتر است مورد حمایت باشند. به عبارت دیگر، تفکری که از رئیس‌جمهور حمایت کرده باید در کار متبلور باشد. من فکر می‌کنم اگر این اتفاق بیفتد، اصلاح‌طلبی به مطلوب خود رسیده است. این‌ طور نیست که فقط فردی مثل آقای خاتمی لازم باشد. باید فضا برای رشد این تفکر ایجاد شود.
 
مطلوب اصلاح‌طلبان که مورد اشاره شماست، چیست؟
 
من معتقدم آقای روحانی بستر بسیار خوبی برای اصلاح‌طلبان است. نظر شخصی من این است که شاید بهتر باشد اصلاح‌طلبان درون حاکمیت نباشند تا بتوانند خود را احیاء کنند. بهتر است وارد مسائل اجرایی نشوند، اما اگر آقای روحانی بخواهد، او را کمک کنند و از کمک کردن سر باز نزنند.
 
شاید بهتر باشد اصلاح‌طلبان درون حاکمیت نباشند تا بتوانند خود را احیاء کنند. بهتر است وارد مسائل اجرایی نشوند، اما اگر آقای روحانی بخواهد، او را کمک کنند و از کمک کردن سر باز نزنند.
 
یعنی ظرفیت اپوزیسیون بودن خود را حفظ کنند؟ البته منظورم اپوزیسیون رادیکال، خارجی و ضدانقلاب نیست.
 
من این را حق رئیس‌جمهور می‌دانم. البته جزء مطالبات برحق مردم نیز این را می‌دانم که رئیس‌جمهور شعارهایی را که داده (نه شعارهایی که حامیان او داده‌اند) عملی کند.
 
به صورت خاص منظور شما کدام یک از شعارهای ایشان است؟
 
در سیاست خارجی، ارتباط متقابل با دنیا یکی از شعارهای ایشان بوده است. شعار اصلی دیگری که من در همه‌ی بخش‌ها از آقای روحانی شنیدم و به اعتقاد من خیلی مهم است، تحقق نوعی جامعه‌‌ی مدنی است. در این جامعه‌‌ی مدنی، به جای دولت، بخش‌های مختلف، مدیریت حوزه‌های کاری خود را بر عهده می‌گیرند. این طرز تفکر در مسائل فرهنگی اهمیت ویژه‌ای دارد.
 
شما شاخص شعارهای آقای روحانی را سیاست خارجی می‌دانید. سیاست خارجی یا شعارهای دیگر ایشان چطور می‌تواند روی مطالبات اصلاح‌طلبان تأثیر بگذارد و به فعال شدن آن‌ها کمک کند؟
 
شما روی شخص تمرکز می‌کنید؛ در حالی که تأکید من روی مبناست. من می‌گویم اگر شعار اصلاح‌طلبی تنش‌زدایی است، تحقق پیدا می‌کند. اگر جامعه‌ی مدنی است، تحقق پیدا می‌کند؛ یعنی اصناف مختلف کار‌های خود را مدیریت می‌کنند و مردم می‌توانند در حکومت مشارکت کنند. این‌ها همان مفاهیم اصلاحات است.
 
اعتقاد شخصی شما این است که اصلاح‌طلب‌ها حتی وارد کابینه نشوند. چرا؟ در حال حاضر اولویت کاری اصلاح‌طلبان از نظر شما چیست؟
 
من نمی‌گویم کسی از کمک کردن به آقای روحانی دریغ کند؛ ‌ولی نباید به ایشان فشار بیاورند. حتی اگر اصول‌گراها هم به ایشان فشار بیاورند ضرر می‌کنند. این فقط مربوط به اصلاح‌طلبان نیست. اگر مثلاً دو وزیر اصول‌گرا وارد کابینه شوند و بعد از مدتی آقای روحانی خود را از آن حوزه مبرا بداند، تمام ضرر متوجه اصول‌گرایان خواهد بود.
 
به نظر شما، در حال حاضر، مطالبه‌ اصلاح‌طلب‌ها از دولت چه می‌تواند باشد؟
 
آدم‌های مختلفی در جریان اصلاح‌طلبی هستند. نظر من این است که ما تعیین کابینه را وظیفه‌ی آقای روحانی بدانیم. البته ما یک اشتباه کردیم؛ اگر موقع ائتلاف این بحث‌ها را تمام می‌کردیم و بعد ائتلاف صورت می‌گرفت بهتر بود، اما چنین کاری نکردیم. معتقدم به نفع آقای روحانی هم می‌شد.
 
تحلیل شما از شخصیت آقای روحانی چیست؟ به نظر می‌رسد نوع تعاملی که ایشان با آقای هاشمی دارد، بسیار فراتر از تعاملی است که با افراد دیگری از جمله آقای خاتمی دارد. آیا ایشان را کاملاً تحت تأثیر سیاست آقای هاشمی می‌دانید؟
 
خیر، ایشان شخصیت مستقلی است. در عین حال چارچوب ذهنی‌شان به چارچوب‌های آقای هاشمی خیلی نزدیک است. به علاوه، از نظر مدیریتی همیشه با ایشان مشاوره می‌کنند.
 
نظر من این است که ما تعیین کابینه را وظیفه‌ی آقای روحانی بدانیم. البته ما یک اشتباه کردیم؛ اگر موقع ائتلاف این بحث‌ها را تمام می‌کردیم و بعد ائتلاف صورت می‌گرفت بهتر بود، اما چنین کاری نکردیم.
 
همان طور که می‌دانید، مجمع روحانیون و جامعه‌ی روحانیت در مباحث اقتصادی با هم اختلافات زیادی دارند. در حوزه‌ی اقتصاد به نظر شما چه چالش‌هایی بین اصلاح‌طلبان و آقای روحانی محتمل است؟
 
مجمع روحانیون و جامعه‌ روحانیت دیگر مانند سابق نیستند. در یک صورت اختلافات و توقعات شدت پیدا می‌کند؛ آن این است که بخش اقتدارگرای اصول‌گرا در اقتدارگرایی عملیاتی اصرار کند، فشار بیاورد، این فشار به اصلاح‌طلبان منتقل شود و آن‌ها واکنش نشان دهند؛ در حالی که آقای روحانی نتواند کاری کند.
 
شما همیشه اصول‌گرایان را تولیدکننده‌ی چالش می‌دانید؟
 
زمانی که اصلاح‌طلبان حاکم بودند، در بسیاری موارد تولیدکننده‌ی چالش را اصلاح‌طلبان می‌دانستم. در حال حاضر اصلاح‌طلبان در جایگاهی نیستند که چنین کاری کنند.

با تشکر از شما به خاطر شرکت در این گفتگو

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 146
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • حب سعید جلیلی ۲۳:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    از رایی که به جلیلی دادم احساس غرور میکنم ولی از انتخاب روحانی خیلی خوشحالم. در کل جانم فدای و اسلام و ایران و رهبر عزیییییییییییییییییییییییزم
  • ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 0
    در مورد تفریحات ابطحی هم سوال میکردید خوب بود....
  • ۰۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    جالب بود
  • علی ۰۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    همه چی آرومه من چقد خوشبختم
  • علی سلیمانی ۰۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    دقیقا حس شما رو دارم از رای به جلیلی افتخار میکنم وباصلابت از رای خودم میگم اما ازانتخاب آقای روحانی شدیییدا خوشحالم به چند دلیل. جان را فدای حضرت سیدعلی کنیم
  • حزب الله پیروز است ۰۱:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    حرکت بین حق و باطل اعتدال نیست!! برات آشنا نیست؟!!
  • ۰۱:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    روز به روز به جلیلی علاقه مند تر می شوم ،عجب مرد پاکیست ،صداقت و دوری از قدرت طلبی و در یک کلام تقوا
  • میلاد عربشاهی ۰۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    از رایی که به آقای روحانی دادم احساس غرور میکنم... ولی از انتخاب نشدن آقای جلیلی خوشحالم... در کل جانم فدای اسلام و ایران و رهبر عزییییییییزم.
  • ۰۲:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    حالا شما که انقدر خوشحالی خوب به همون روحانی رای میدادی دیگه چی میشد مگه؟!!!!!!
  • دخترایرانی ۰۲:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    امیدوارم آقای روحانی ازآقایان قالیباف رضایی و حداد عادل درکابینه استفاده کنند. معاون اول یا وزارت کشور:آقای قالیباف وزارت اقتصاد:آقای رضایی وزارت ارشاد:آقای حداد عادل
  • جمالی ۰۲:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    جلیلی نوع جدیدی از سیاسی کاری را به عرصه آورد. سیاسی کاری همراه با صداقت، عدم حرص برای اثبات خود، عدم تخریب دیگران برای بهره بردن خود، و ... باید تأسف خورد که جامعه هنوز به آن بلوغ و رشد نرسیده است. خود ماها هم مقصریم.
  • حیدر ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    منم نمیخوام بگم به جلیلی رأی دادم ولی 18 میلیون نفر دیگه هم به روحانی رأی ندادند ولی حالا روحانی رییس جمهور ایران اسلامیست وتلاش همه باید برا پیشرفت ایران باشه نه شخص خاص والیبالیستها را دیدید اصلا کار نداشتند رییس جمهور کیه فقط جای خالی تو زمین ایتالیا و آلمان و صربستان و کوبا را میدیدند و فکر پیروزی بودند
  • امیر ۰۴:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    فقط جلیلی
  • لیلا ۰۴:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    این اصلاح طلبا خیلی رو دارن حالا خوبه روحانی اومده بالا واینا این همه توقع دارن اگه عارف رای میاورد که هیچی دیگه میگفتن همه ملت اصلاح طلبن ! راستی دقت کردین چی گفت پاس گل ولایتی رو میگم اینم سندی برا اونایی که نمیخان باور کنن... !
  • MojICiviL ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    هر چی میریم جلو از رای که جلیلی بیشتر افتخار می کنم انتخاب آقای روحانی هم تبریک می گوییم و تا زمانی که در راه ولایت است حمایتش می کنیم
  • اهل سار کاشان ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    برای من بسیار جالب است که هاشمی 8 سال را با چه بردباری به پایان برد و آخر الامر میوه صبر و تدبیرش را بدست آورد.
  • محمد ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    من قبول دارم که احمدی نژاد در زمیته اعتقادی راه رو برای انحرافی مذهبی باز کرده که ممکنه بیست سی سال دیگه یقمونو بگیره ولی مثل اینکه ایشان جریان پدرشونو فراموش کردند که قریب بیست سال با همین عیاشی گری و انحراف اعتقادی چه ثروت و اعتباری برای خودش بدست آورد الان میگه( احمدی‌نژاد پایه‌های منفی بدی در حوزه‌های اعتقادی، اقتصادی و فرهنگی ایجاد کرد؛)اون پایه هارو یاد بیار سید جان
  • ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    فقط جلیلی... هنوز هم
  • میترا ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    شعار اصلی دیگری که من در همه‌ی بخش‌ها از ایشان شنیدم و به اعتقاد من خیلی مهم است، تحقق نوعی جامعه‌‌ی مدنی است. ---------------------------------------------------------حالا این نوعی جامعه مدنی !!! چی هست ؟؟؟ یعنی برگشتیم 2باره به بحثهای قدیمی ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • شفق ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    مشرق جان این روزها تریبونت برای مجرمان امنیتی 88 باز شده؟
  • رضا ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    عشق است جليلي
  • رضا ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    گفتمان اسلام ناب محمدی در شرایط امروز نیاز به اطلاع رسانی به روز دارد چرا که در عصر سلطه سبک زندگی غربی کار برای معتقدان به گفتمان اسلام ناب محمدی سخت است. نخبگان حزب اللهی باید هم در عرصه مبانی دین و نگاه اسلام به انسان کار کنند و هم در عرصه اندیشه غرب و در رهیافتی مقایسه ای با ذکر امار و ارقام تناقضات و تضادهای سبک زندگی غربی را روشن کند. مثلا در غرب کمک به هم نوع کمی عجیب و غیر عقلانی به نظر می رسد به عنوان مثال بنده از یک ایرانی که 60 سال در المان زندگی می کرد درباره سبک زندگی غربی پرسیدم برایم مثالی اورد: گفت یه روز دیدم چهار نفر یک نفر را به شدت کتک می زنند رفتم جلو و گفتم اقایان این نامردیه یکی یکی و تک به تک مردونه تره اون چهار نفر بلند بلند به من خندیدند و گفتند تو عاقل نیستی وقتی ما می توانیم چهار نفری یک نفر را بزنیم چرا خودمان را در معرض سختی قرار بدهیم. بله دوستان گفتمان ناب اسلامی نیاز به اگاهی بخشی بسیار در زمین های گوناگون دارد تا به حول و قوه الهی شاهد انا فتحناک لک فتحا مبینا باشیم ان شا الله.
  • ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    خیلی برایم جالب و تعجب آوره که برای مشرق ابطحی اینقدر مهم شده!!
  • اسدی ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    منم به رایی که دادم افتخار میکنم با ارزوی سلامتی وموفقیتت برای اقای جلیلی
  • محمد ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    مشرق جون! تو سانسور كن ولي من بازم مينويسم: قضيه اصولگرايان شده قضيه اون تيم فوتبالي كه مربيش به بازيكنان تيمش گفت: بچه‌ها تيم حريف رو ول كنيد، غضنفر خودمون رو بچسبيد! حرف‌هاي آقاي ابطحي، نشون ميده اردوگاه اصولگرايان دچار بي بصيرتي جدي شده. ابطحي فهميد كه جليلي مرد پاكدست و درستكاري هست، ولي بعضي دوستان مثلاً ارزشي نه! ما هم زمان انتخابات كف كرديم اين دوستان رو توجيه كنيم كه ميان جليلي و جريان انحرافي، هيچ رابطه عقلي، نقلي، فيزيكي، مكانيكي و ارگانيكي وجود نداره! اما خب قضيه همون غضنفره ديگه! هوز هم ميگن جليلي بايد انصراف ميداد؟!!!! آخه نه كه ساير كانديداها نماينده واقعي اصولگرايي و گفتمان انقلاب بودن، لذا به عقيده اين غضنفرها احترام ميگذاريم!
  • لات خوب ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    چی شده مگه انتخابات داشتیم؟ .. کی؟ میگن انقلاب شده راسته؟...شاه و فرح کجا رفتند؟
  • اشک قلم ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    روز های پایانی تبلیغات کاندیدا که در مرکز شهر طرفداران نامزدها به طرفداری از کاندید مورد نظر خود بودند طرفداران آقای جلیلی به شدت تعصبی برخورد میکردند و اگر منی که انتقادهایی نسبت به ایشان(آقای جلیلی) در باب تبعیت نکردن از فرمایشات حضرت آقا امام خامنه ای داشتم صدایشان را بالا برده که گویی احتمال میرفت فتنه بعدی زیر سر همین طرفداران تعصبی باشد. لبیک یا امام خامنه ای
  • محمد ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    برگشت به بحث هاي قديمي. بله دقيقاً، چون براي افسادطلبان به نتيجه نريسد. اين بحث انجمن‌هاي مردم نهاد(ان جي او) هم در عمل در راستاي جامعه مدني هست. اول ميگويند كار دولتي بد است!(يعني دولت و حكومت نظر ندهند)، سپس نظرات شاذ خود را در جامعه پياده كنند. ملغمه‌اي از كودتاي نرم از درون حكومت، بر عليه حكومت و به اسم مردم.
  • محمد ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    شما يك انسان مريض القلبي كه از انتخاب نشدن يك انسان پاك و صادق خوشحالي. در كل جانت فداي كدوم اسلام؟! اسلام با منش پنبه در گوش كردن و همنواي ضد انقلاب شدن سازگار نيست. بگو جانم فداي دغلبازان.
  • محمد ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    يعني رأي مردم غير قابل تحمل بود واسه شما؟! اون وقت ميشه ديكتاتوري و قيم مآبي را تعريف كنيد.
  • لیلا ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    میلاد 4سال بعد: از رایی که به روحانی دادم احساس پشیمانی میکنم... وای بر من کاش به جلیلی رای داده بودم... و اما حرف آخرت حرف همه ی ماست جانمان فدای ایران ورهبری عزیز !
  • عشق است جلیلی ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    قابل توجه همه از زبان رقیب هم شنیدین که جلیلی پاک ترین و صادق ترین اراء رو داشت زنده باد جلیلی
  • 90 ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    اصلا ابطحی که از مجرمان 88 است به چه جرئتی داره اظهار نظر میکنه ما برا حرفاش تره هم خورد نمی کنیم
  • 90 ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    احسنت محمد هزار لایک
  • راد ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    شوخی نکن ! عجب تناسبی آفرین آفرین........
  • راد ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    تنها ناراحتیم بعد انتخابات همین بود... جامعه هنوز به بلوغ ورشد نرسیده....
  • علی ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    خیانت برخی به حزب الله و جریان اصول گرا و به آرمانها و به کسانی که بهش رای دادن و براش از جان و دل مایه گذاشتند و براش تلیغ کردن رو همه میدونن حتی بچه های دوساله نیازی به اظهار نظر ابطحی نبود
  • عمار ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    فقط جلیلی
  • ا ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    میوه ................
  • ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    مشرق نیوز !! به مخابرات بنویس سرعت اینتر نت را اینقدر پایین نیارند اگه منعکس نکنی ....!!!!!!!!!!!!!!
  • ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    ببینید منطقی باشید...اینکه جلیلی ادم صادقیه وطرف رهبریه شکی توش نیست...اما یه سوال جلیلی برنامه ای برای این اوضاع اقتصادی داشت؟؟ میتونست این اوضاع رو سر وسامون بده؟ من خودم به جلیلی رای دادم ولی از سر ناچاری... واقعا نمیدونستم به کی رای بدم
  • ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    مشرق نیوز !! رگ گردنتان بلند شود!!!!!!!!!!!!!!
  • ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    داداش من با افتخار تمام به جلیلی رای دادم اما از انتخاب روحانی بشدت متاسفم
  • ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    چه ربطی داره؟
  • اسدی ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    میشه بگی کی جلیلی از رهبری تبعیت نکرد؟
  • صنم ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    زنده و پاینده باد اقای دکتر جلیلی.
  • علی ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    فتنه گرانی که مردم روازجلیلی ترسوندن وحالامیگن مردم ترسیدن!!!! بیشترنظراتش درموردجلیلی شرم آوره،یه طوری صحبت کرده انگارمردم حالشون ازجلیلی بهم میخوره... کورخوندی....این دشمنیات بخاطرقاطعیت جلیلی درمحکومیت فتنه گران88هست.... به طرفداریم ازجلیلی افتخارمیکنم....
  • علی ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    میلاد عربشاهی اردیبهشت96: ای بابا....ازین روحانی هم که آبی گرم نشد.....! هنوزم تورم وبیکاری و..... تامن باشم دیگه گول حرفای روشنفکری وجذاب بعضیارونخورم....!
  • علی ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    نه جناب... ماهنوزحوادث88رویادمون نرفته ونامه ی سرگشاده و......4سال هم بزورتحمل کرد! راستی اون میوه منظورت پسته نبود؟؟!!!
  • علی ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    جامعه مدنی بجای جامعه اسلامی..... فتنه گرخائن وطن فروش
  • علی ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    درودبرجلیلی.... هزارتامثبت+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • sarbaz ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    تعصب مگه بده؟؟؟ شما یک مورد بفرما من قبول می کنم عزیز
  • احسان ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    با ولایتی دیگه چیکار دارید؟
  • ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    خب یکی از آرا جلیلی مشخص شد جناب ابطی!!!
  • ایمان ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    من افتخار می کنم به کسی که تو مصاحبه با شبکه خارجی زمانی که ازش سوال شد اگر جنگ شود تو چه میکنی و او پای مصنوعیش را در آورد روی میز گذاشت و در کمال تعجب خبرنگار گفت سالها پیش یک پایم را دادم و حالا سرم رو هم می دم........................ و یا کسی که 10 بار قرآن را ختم کرد تا 3000 استشهاد قرآنی دراندیشه سیاسی قرآن برای پایان نامه دکترایش بیابد............
  • حسام ۱۶:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    خدا رو شکر که جلیلی 2میلیون و اندی نفر بیشتر طرفدار نداره وگرنه اگه رئیس جمهور می شد بدبخت عالم می شدیم ...
  • رضا ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    از رایی که به دکتر جلیلی دادم احساس غرور میکنم
  • ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    سیاسی کاری نه، سیاست ورزی
  • حسن ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    جليلي بايد رئيس بنياد شهيد و امور ايثارگران شود.
  • علی سلیمانی ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    آقا حسام ظاهرا مثه انتخابات 88چشمات ایراد داره که3میلیون و800هزار رای وشاید کمی بیشتر رو2میلیون میبینی؟ خداروشکر ثابت شده که حزب اللهی خیلی باشعورهستند وقواعد دموکراسی رو میشناسن وبیشعورهایی که ادعای روشن فکری ودموکراسیشون میشه فتنه88 رودرست کردند
  • ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    حداد هم صادق بود..
  • ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    چهارمیلیون عقل کل!!جنگم یک میلیون نفربیشترآدم نداشت
  • ۱۸:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    مگر اینکه خودتون به خودتون بگین با شعور... حزب اللهی به ریش و پشم و تندرویی نیست!!
  • ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    حتما داخل جنگم فقط شما بودید..!!! بقیه کشک!! اخراجی ها رو یه بار ببین.. خدا رو صد هزار مرتبه شکر که جلیلی دوم هم نشد..:)))
  • لالا ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    بردباری در مسیر -حق- ارزش داره
  • لالا ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    برنامشون هنوز هم در اینترنت هست میتونید مطالعه کنید.
  • ۲۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    آقاي ناشناس كه سؤال كردي جليلي برنامه اقتصادي داشت يا نه؟ بله، ايشون يك برنامه اقتصادي جامع معرفي كردن كه در سايتشون بود و البته به دليل ضعف تبليغاتي و عدم خرج كردن پول!، اين جزوه كمتر به دست مردم رسيد. اين برنامه به وسيله كارشناسان و مشاوران اقتصادي و بر اساس شعار اسلام ناب ايشون تهيه شد كه طبيعيه، چون ايشون كه كارشناس اقتصادي نيستند. برخلاف بقيه كانديداها كه در همه زمينه ها صاحب نظر بودن! آقاي جليلي خيلي راحت از كمك مشاوران استفاده كرد و خودش در زمينه تخصصي خودش نظر داد.
  • رأي من جليلي ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    حسام جون! ما با اينكه روحاني 18 ميليون رأي آورد، نسوختيم، اما شما با 4 ميليون رأي جليلي گويا سوختي. پماد سوختگي بدم خدمتتون!
  • ۲۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    میشه بگی چه توقعی دارن از سران اصلاحات گرفته تا بقیه همه دارن از عدم سهم خواهی میگن
  • محمود ۲۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    یعنی این همه ادم که به روحانی رای دادن نمی فهمن شما فقط میفهمید کلا" ما با این ادبیات مشکل داریم اقای جمالی
  • ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    شما کلا"با هر نوع بحث ازادی خواهی مخالفید برای اینکه دوست دارید همه مثل شما فکر کنن
  • ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    واقعا" دمت گرم خوب گفتی
  • ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    مشرق خوب تیتر میزنی اینهمه حرف زد این اقا همین یه خط رو دیدی معلوم شد از کی طرفداری می کردی تو انتخابات
  • حسین ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    خوشحالم ازاین که اولین رای خودم را در سالروز تولدم دادم به آقای جلیلی و این بهترین انتخاب بود
  • ۲۲:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    جناب ناشناس که از برنامه جلیلی پرسیدی، اولا شما که نفی برنامه جلیلی می کنی می تونی برنامه دیگران رو اثبات کنی ؟ ثانیا برای دیدن برنامه های جلیلی کافی بود به سایت ایشون مراجعه کنی :)
  • ۲۲:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    جامعه مدنی یعنی جامعه شهری، یعنی طبقه طبقه کردن جامعه ، یعنی ندید گرفتن روستاییان و دهک های پایین جامعه یعنی باز هم حرف های روشنفکری ، یعنی باز هم گفتگوی تمدن ها و محور شرارت بودن ایران در عرصه بین المللی
  • سلمان ۲۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    راستش من دلم با جلیلی بود ولی چون فکر می کردم رای با ایشون نیست برای اینکه اصلاح طلبا رای نیارن به قالیباف رای دادم و برای این مساله واقعا از کار خودم شرمنده هستم
  • محمد ۲۲:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    اقای ابطحی در عرصه سیاسی امتحان خود را پس داده اند!
  • نرگس ۲۲:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    سلام.اول اینکه هنوز هم افتخارمیکنم به جلیلی رای دادم.رسانه های استکبار هم اعتراف کردن جلیلی ذوب شده در ولایت هست!رفتارش هم تا حالا همین رو ثابت کرده.خداییش تنها کسی بود که توی این مدت حتی حتی یکبار منم منم نکرد.فقط هدفش دفاع و ارائه برنامه درباره ارزشهایی بود که اساسا بخاطرش انقلاب شد و خون بهترین فرزندان ملت ریخته شد.میدونید چرا میگن برنامه نداشت؟برنامه داشت ولی چون مثل بقیه وعده های بی اساس و بی سرو ته نداد میگفتن برنامه نداره.مردم ما سالهاست به وعده و وعید عادت کردن یکی هم که پیدا شد تا این روند رو متوقف کنه تهمت نداشتن برنامه بهش زدن.ایشون هم مثل بقیه توی سایتشون برنامه هاشون رورارائه داده بودن.مردم ما گفتمان دکتر جلیلی براشون نااشنا بود.گفتمانی که همون گفتمان امام و اقا بود اما به مرور زمان به واسطه رویکردهای دیگران مهجور و غریب مونده.بعد اینکه مگه این اقای ابطحی 4سال پیش مجرم سیاسی نبودن؟الان دارن نظریه پردازی میکنن؟مگه ایشون الان نباید زندان باشن؟میگن باید خودمون تکلیف کابینه روحانی رو مشخص میکردیم؟وای بر ما!!!اینا میخوان تکلیف کابینه دولت جدید رو مشخص کنن؟ خدا بخیر بگذرونه.امیدوارم روند طوری نباشه که نه بعد از 8سال ، بلکه بعد از 4سال مردم از رای شون پشیمون بشن.هنوز هم ما حامی نگاه و گفتمان دکتر جلیلی هستیم چون گفتمان امام و اقاست و الا عقد اخوت با کسی نبستیم.دکتر جلیلی اگر عزیز هست و عزت داره بخاطر همراهیشون با ولایت هست.شک نکنید
  • mir ۲۳:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    خدا یه عقلی بهت بده تا بفهمی کیا دارن خدمت میکنن کیا دارن دزدی میکنن و کیا دارن با جون جوونای این مملکت بازی میکنن
  • 98 ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    تنها کسیکه هم بر نامه داشت وبا گفتمان انقلاب اومده بود که حتی رقبا هم معترفن
  • ۰۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    نوشداروها بعد ه مرگ سهراب چه فایده؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    بدجوری از این که جلیلی رای نیاورد سوختینا
  • ۰۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    معلومه که علم سیاسی ات زیر خط فقره
  • ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    من هم به جلیلی رای دادم و کاملا به انتخابم افتخار می کنم و یقین به درستی آن دارم
  • ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    لازم نیست شما حمایتش کنید شما8سال حمایت کردید که وضع ما شد این
  • ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    ما تره خورد نمیکنیم از کی تا حالا تو تکی شدی ما
  • ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    احساس غرور کن تا اموراتت بگذره
  • مج مج ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    من به آقای روحانی رای دادم و خوشحالم که رئیس جمهوره ایران شد :)
  • ۰۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    عالي بود
  • اتحاد ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    اقاي هاشمي هم جانباز هستند
  • ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    پاس گل کسانی دادن که تو سایتهاشون 1 سال تمام به قالیباف فحش دادن و تخریبش کردن و آرا خاکستری متمایل شد طرف اونور!
  • ۰۲:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    اگر موقع ائتلاف این بحث‌ها را تمام می‌کردیم . ...... كدام ائتلاف ؟ مگر آقاي روحاني با كسي ائتلاف كرده بود ؟ شروع شد؟!
  • رضا ۰۳:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    بروباباهمش داشت به جلیلی تیکه مینداخت،ماحصل حرفاش این بود: جلیلی نمادستیزبود....ازاول باصداقت اعلام کردکه چطورمیخادکشور رواداره کنه وگندبزنه بنابراین رای نیاورد... جلیلی همون احمدی نژاده.... واصلانگفت که مردم روازجلیلی ترسوندن،گفت مردم خودشون ترسیدن.... بیشترازاینم ازیه فتنه گرانتظارنداریم.....
  • علی ۰۳:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    هزارتامنفی--------------------------------- اول بروآماربخون بعد چرت وپرت بگو...... وعده ی ما4سال بعد
  • ۰۳:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    جلیلی صادق بوود اما بسیار ضعیف و غیر کاریزما و اتوکشیده بود. به هیچ وجه مردمی نبود و مطلقا نتوانست انگشت روی ضعف اصلی روحانی یعنی شیفت وی از راست افراطی به چپ مدرن بگذارد. از همه بدتر اینکه اطرافیانش افرادی بسیار متکبر و از دماغ فیل افتاده بودند/
  • ۰۵:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    آره من حالم از جلیلی به هم میخوره! اگه جو قدرت نمی گرفتش و کنار می رفت بدون شک الان رئیس جمهور قالیباف بود... + قبول کنید که طرفدارای جلیلی کمتر از قالیباف بودن! چرا هنوزم که هنوزه؛ با اینکه نتایج معلوم شده، فکر می کنید شماها خیلی زیاد بودین؟!
  • ۰۵:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    رئیس جمهور باید جدا از صداقت، ابهت داشته باشه و حرفش برش داشته باشه که جلیلی این خصلت رو نداشت!
  • ۰۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    با ولایتی چیکار داریم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ ولایتی از اول قرار بود کنار بکشه، نکشید! حکم سرعت گیر واسه رای اصول گراها رو داشت! حالا شما میگی با ولایتی چیکار داریم؟؟؟؟
  • ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    بد نیست بدونید ماهم داریم جناب هاشمی رو با بردباری تحمل می کنیم... مخصوصا که حوادث سال 88 رو یادمون نرفته و نمیره!
  • ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    قابل توجه همه از زبان رقیب هم شنیدین که "قالیباف فعال است و جامعه را رشد داده است. آقای قالیباف انصافاً کسی نبود که جامعه به مدیریت او انتقاد جدی وارد کند." + صادق بودن خوبه و شکی درش نیست اما کوو برنامه ای که بتونه این وضع رو عوض کنه؟؟؟ فقط صادق باشه کافیه؟؟؟ این چه استدلالیه؟ اینجوری که ننه بزرگ منم همیشه صادقه! واقعا موندم مونده بودین به کی رای بدین همینجوری به جلیلی رای دادین؟؟؟؟؟؟؟ عجیبه واقعا! جدا از مناظره ها، مستندها رو اگه نگاه میکردین مجبور نمی شدین از سر ناچاری به جلیلی رای بدین!!!!
  • ۰۵:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    هه هه! خندیدیم!!!!!!!!!!!
  • ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    تبعیت نکردن از فرمایشات آقا رو نمیدونم ولی قسمت تعصب رو قبول دارم! به شدت و یه جورایی کور کورانه! میگفتی چرا جلیلی؟؟؟ می گفتن جلیلی دیگه! فقط جلیلی... هی سول می پرسیدی خب چرا؟! با چه استدلالی؟؟؟ رو چه حسابی؟؟؟ جواب میدادن جلیلی بدون هیچ دلیلی!!!!!! و اینکه متاسفانه اکثریتشون جلیلی رو به امام حسین تشبیه می کردن و خودشون رو 72 نفر یار ایشون میدونستن! مسئله ای که با انثقاد خیلیا روبه رو شد... انگار فقط اونا حق هستن و بقیه باطل... + ازینکه نه به جلیلی رای دادم نه به روحانی خوشحالم..
  • ۰۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    اینا همه مایه افتخار هست ولی دلیلی بر رئیس جمهور شدن نیست!
  • ۰۵:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    من به روحانی رای ندادم ولی با نظرت کاملا موافقم... خدا رو شکر که طرفدارای ایشون کم بودن چون اکثرشون (نه همشون) افراطی هستن و اصلا منطق سرشون نیست!
  • ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    خوشحالم که رای نیاورد... همونقدر که طرفدارای روحانی خطرناکن، طرفدارای افراطی جلیلی هم خطرناکن...
  • ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    اینو هستم... رئیس جمهوری واسش زود بود...
  • ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    حداد صادق ترین بود...
  • ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    واسه اون دسته از دوستانی که طرفدار آقای جلیلی هستن و فکر می کنن فقط و فقط خودشون فدایی رهبر هستن عرض می کنم که ما و تمام کسایی که به آقای قالیباف رای دادیم هم جونمون رو واسه رهبری میدیم... لطفا فقط خودتون رو طرفدار رهبری ندونید و مدام تکرار نکنید که یعنی سید علی فقط 4 میلیون طرفدار داره؟؟؟ خیـــــــــــــــــــر، رای ندادن به جلیلی دلیلی بر مخالفت با رهبری نیست... + جونم فدای ایران و رهبر عزیزم...
  • محسن ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    خودت هم که کمش کردی چهار میلیون و صد هزار انصافا من قبل از انتخابات با نود در صد افرادی که صحبت می کردم از همکار و فامیل و دوست با این که خیلی هاشون حزب اللهی هم نبودن رایشون به جلیلی بود و تو محیط مجازی هم واقعا طرفدارهاش خیلی زیاد بودن و اصلا انتظار این رای رو نداشتم
  • مهدی ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    جلیلی، میتونه رئیس مجلس خوبی باشه.
  • احسان ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    اولی را دکتر تکذیب کرد
  • ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    خاک بر سرتون
  • ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    خوب شد رای نیاوردید.خودتونم نمیدونید چی میگید.از یکی احساس غرور میکنید و دقیقا بر ضد اون از یکی دیگه خیلی خوشحالید.خداشفاتون بده.
  • ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    جانم من فقط فدای اسلام و قربان. از اینکه خدا برجای حق نشست و دهن خیلی از یاوه گویان را خاک مالی کرد خوشحالم.
  • ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    حالا ابطحی یه چیزی گفت.کدوم صداقت و پاکی؟ با پراید داداش وحید برای تبلیغات آمدن شد صداقت؟!
  • ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    از این که مردم به جلیلی رای ندادند افتخار میکنم.
  • ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    برای همینه دوستش داریم.عشق است ابطحی.
  • هانیه ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    باوجود انتخاب نشدن جلیلی باز هم میگم رای من فقط جلیلی وبه خاطر سید علی (تا زمانی که از راه ولایت روحانی دور نشود )مطیع امر رهبریم
  • معین ۱۶:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    4 میلیون رای بر مبنای عقیده اسلامی و عاشورایی از ده ها میلیون رای که با شگردهای خاصی جمع آوری شده را به چشم میگیریم از مخالفین جلیلی میخوام کمی درباره نوع تبلیغ ایشون و صحبتهاشون تحقیق کنن . واقعا صداقت داشت و در تبلیغات فقط خدا را در نظر گرفت .
  • rooza ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    ابطحی دیگه کیه!!!
  • ۱۷:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    این جماعت معلوم الحال از افشای هیچ چیز در زندگی شان ابایی ندارند
  • ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    به نظر من تنها کسی که برنامه جدی و واقعگرایانه ای داشت جلیلی بود. هیچ قول غیر منطقی تو وعده هاش نبود تا بعد انتخابات بخواد بزنه زیرش. مثلا نگفت من طی ۱۰۰ روز اصلاح اقتصاد رو سر و سامون میدم و بعد که به قدرت رسید بزنه زیرش و بگه بعد ۱۰۰ روز تازه میگم چی به چیه
  • ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    سر خودتو گول بمال رفیق.
  • مجید ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    اقای روحانی خودش فردی اصلح و انقلابی است ولی حمایت امثال:سیدمحمدخاتمی میرحسین موسوی و محسن کیدیور و دیگر اصلاح طلبان افراطی و فتنه گر دشمن را از انتخاب ایشان بسیار خوشحال است.
  • ۲۲:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    خدا رو شکر میکنم که به تکلیفم درست عمل کردم ان شالله هر چه به نفع اسلام و انقلاب و این مردم هست برای این کشور مقدر باشه امیدوارم دکتر جلیلی هم در خطی که قرار دارند ثابت قدم باشند
  • ۲۲:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    سخت با نظرت موافقم ++++++
  • ۲۲:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    عالـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــی+++
  • ۲۳:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
    0 0
    اقای ابطحی چطور روت میشه حرف بزنی برو بابا تورا به سیاست چه مال اینکارها نیستی بروبشین سر کلاس درس چیزی یاد بگیر
  • عماد ۰۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    من و خانوادم با افتخار به دکتر جلیلی عزیز رای دادیم و از این رای احساس غرور میکنیم.دکتر جلیلی واقعیت ها را به مردم گفت و هر کس که علاوه بر وضعیت اقتصادی دغدغه فرهنگی هم داشت به دکتر جلیلی رای میداد .....خدا میدونه آخر این دولت چه وضعیت فرهنگی پیدا کنیم .در دولت احمدی نژاد با همه ی ادعاش این جوری شد این آقا که ادعای زن ،مرد تساوی هم داره دیگه صد در صد بی حجابی خیلی عادی میشه.......اما ما بچه حزب اللهی دیگه نمی ذاریم هر بی سر وپایی چادر از سر ناموس مردم بکشه و هوچی گری راه بیاندازه. شاید باید نتیجه انتخابات این میشد تا مردم میفهمیدند که تنها اقتصاد زندگی ساز نیست خیلی آدمایی هستند که پولدارن اما دل خوش ندارن.ما تا 4 سال دیگه دندون به جیگر میذاریم و تحمل میکنیم به خاطر حضرت آقا،و دعا میکنیم که آقای روحانی اگر واقعا نیتش خدمت کردنه موفق بشه اما دکتر جلیلی از یه جنس دیگه بود....عاشقشم و برای پیروزی گفتمان او از هیچ چیز دریغ نخواهم کرد.... امیدوارم مردم در یکی دو سال آینده از کرده خود پشیمون نشن....... در ماه رمضون برای ظهور امام زمان و سلامتی و طول عمر با عزت حضرت آقا دعا فراموش نشه...التماس دعا
  • فرشته ۰۳:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    خدا حضرت آقا و دکتر جلیلی رو برای ما حفظ کنه.....این حرف آقای ابطحی نشون میده که حتی مخالفین ایشون هم به پاک بودن آرای ایشون واقفند....با تمام وجود خوشحالم که خدا بصیرتی به من داد که با وجود بیشتر بودن تعداد نامزدها در این انتخابات نسبت به 88 اما ااصلح را دکتر جلیلی دیدم و به ایشون رای دادم.جایگاه ایشون در قلب ماست و رای ما قابل تغییر نخواهد بود .....رای رئیس جمهور منتخب بسیار شکننده است و این برای ایشون هشدار است که لب مرزی رئیس جمهور شده و باید حواسش باشه که به اندازه ی کسانی که به شعارهای ایشون رای دادن همون تعداد هم هستند که به فرد دیگری رای دادن.............در آخر گفتمان انقلاب اسلامی همواره به فعالیتهای خود ادامه میده و هدف کسب قدرت نبود.
  • مج مج ۰۳:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    آره واقعا خوبه ... از آقای ولایتی هم تو وزارت امور خارجه استفاده بشه ...
  • مج مج ۰۳:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    بسیار مخالفم ، چون بهترین فرد برای امروز ایران آقای روحانی بود که خدا رو شکر مردم بهش رای دادن ... شما حق نداری چون آقای جلیلی رای نیاورد ... به عموم جامعه توهین کنی
  • مج مج ۰۴:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    آخه از اسمت خجالت بکش محمد ... چرا رو دیگران برچسب میزنی و بهشون اهانت میکنی ؟ منم به روحانی رای دادم و اون در شرایط حاضر بهترین فرده برای ایران ... مردم اینو میگن میفهمی؟
  • ایرانی ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    منم فقط به این دلیل به روحانی رای دادم تا جلیلی رای نیاره بلکه ملت از این قهقرای 8 ساله بیرون بیآد!
  • محمد ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    تا حالا تو یه سایت انقدر طرفدار جلیلی یه جا ندیده بودم! منم دقیقا نظر "دوستار سعید جلیلی" رو دارم ...
  • محمد ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    سیاست مدار به این بزرگی چرا باید عمرشو تو یه بنیاد حروم کنه ...
  • امین ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    سیاسی کاری بار منفی داره "نوع جدیدی از حضور در عرصه سیاسی" ویا " نوع جدیدی از سیاست ورزی" صحیح است
  • حسین ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    ما یه اشنا داریم هم خاکی تره و هم مردمی تر از جلیلی کاندید بشه بهش رای میدین؟
  • علی ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    رای مردم ما جالبه !! یک سال هاشمی در انتخابات مجلس رای نمیاره / یکسال کارمندش به واسطه حمایت او رییس جمهور میشه !!!!! جل الخالق از هوش مردم ایران !!!
  • اسدی ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    هر هر هر .... خنک یخ نزنی
  • اسدی ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    اصلا دکتر جلیلی منتظر بود نظر شما رو بدونه بعد تصمیم بگیره
  • اسدی ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    عقل وشعورت بیشتر از این نیست با این طرز حرف زدنت
  • عرفان ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    هه به فرد دیگر ؟؟؟؟ یادت باشه اقای روحانی 5نفرو شکست داد نه یه نفر!!!!
  • ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    واقعا که از کی تا حالا هاشمی جانباز شده؟
  • ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۸
    0 0
    حالا 2 میلیون رای حکم سرعت گیر داشته؟ ضمنا کسی که اصلحه که نباید کنار بکشه بقیه باید کنار میرفتن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس