«جان کری» وزیر خارجه آمریکا در سخنرانی خود بعد از توافق ژنو در خصوص مخالفت کنگره اعلام کرد که ممکن است کنگره تصمیم به تحمیل تحریمهای جدید علیه ایران بگیرد که در صورتیکه چنین مسئلهای پیش بیاید، «باراک اوباما» آن را وتو میکند.
با اینحال، دموکراتها و جمهوریخواهان کلیدی کنگره تصمیم گرفتهاند که توافق ایران و 1+5 در ژنو را به چالش نکشند و در عوض در حال آماده کردن یک لایحه هستند که اگر ایران ظرف مدت 6 ماه از هماکنون، برنامه هستهای اش را از بین نبرد، تحریمها علیه این کشور را افزایش دهند.
یکی از مقامات ارشد حامی اسرائیل در واشنگتن و منتقد توافق ژنو گفت: همه با این واقعیت که یک توافق وجود دارد، کنار آمدند و هماکنون تمرکز بر این است که توافق نهایی چگونه خواهد بود.
یکی از مشاوران ارشد جمهوریخواه سنا گفت: ما باید یک نوعی سیاست تضمینی داشته باشیم مبنی بر آنکه ساختار هستهای ایران بعد از 6 ماه از بین برود، در غیراینصورت، تحریمها مجدداً بازخواهد گشت.
منتقدان توافق با ایران میگویند که توافق ژنو، برنامه هستهای ایران را در جایی که هماکنون قرار دارد، فریز میکند اما تحریمهای بینالمللی را تضعیف میکند و اجازه میدهد که ایران اقتصاد خود را احیا کند و بتواند بعدها برنامه تسلیحاتی هستهای خود را از سر گیرد.
سناتور «لیندسی گراهام» روز دوشنبه در مخالفت با توافقنامه ژنو گفت: شما دیگر نیازی به اورانیوم با درصد غنای 20 درصد برای ساخت سلاح ندارید. شما میتوانید با اورانیوم 3.5 درصد چنین کاری کنید. این توافقنامه فاصله زیادی با بازی آخر دارد.
منتقدان این توافقنامه همچنین اعتراض میکنند ایران طبق توافق اجازه دارد همچنان هزاران سانتریفیوژ خود را در عین حال که دیگر سانتریفیوژ جدیدی تولید نمیکند، حفظ کند.
تلاش برای تصویب تحریمها علیه ایران، با رهبری «رابرت منندز» و «مارک کرک» پیش میرود که این دو سناتور آمریکایی دو سال پیش طرح تحریمهای ایران را که با یکصد رأی موافق و بدون رأی مخالف تصویب شد را مطرح کرده بودند.
طبق متمم منندز، تحریمها به منظور تسهیل راهحل دیپلماتیک در صورتی به حالت تعلیق درمیآید که دولت اوباما برای یک توافق نهایی تلاش کند که هدف آن از بین بردن ساختار هستهای ایران به شیوهای باشد که تضمین حاصل شود ایران نمیتواند به قابلیت تسلیحات هستهای دستپیدا کند و اجازه راستیآزمایی روزانه، نظارت و بازرسی تأسیسات مشکوک در ایران نیز صادر شود.
منندز روز یکشنبه در بیانیهای بعد از حصول توافق ایران و 1+5 در ژنو، گفت: امیدوارم که طرح تحریمهای آتی که قرار است در سنا بررسی شود، برای 6 ماه پنجرهای را برای رسیدن به یک توافق نهایی قبل از آنکه تحریمهای جدیدی علیه ایران به تصویب برسد، باز کند اما در عین حال این تحریمها در صورتیکه هرگونه شکاف در اجرا یا شکست توافقنامه به وجود آید، قابل بازگشت است.
بر اساس این گزارش، علیرغم حمایت گسترده از این لایحه تحریمها در کنگره، شانس مطرح شدن این لایحه در سنا همچنان در پردهای از ابهام قرار دارد زیرا «هری رید» رئیس اکثریت دموکراتهای سنا در آمریکا روز دوشنبه از تعهد هفته گذشته خود مبنی بر آنکه ماه آینده لایحه تحریمها علیه ایران را مطرح میکند، عقبنشینی کرد و «جان کری» وزیر خارجه آمریکا هشدار داد که در صورتیکه لایحه تحریمها در کنگره تصویب شود، اوباما آن را وتو میکند.
«بن رودز» معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه به شبکه «ام اس ان بی سی» درباره وتو شدن لایحه احتمالی تحریمها علیه ایران، گفت: ما هنوز در آن مرحله نیستیم زیرا لایحهای تصویب نشده است. تردید ندارم که کنگره میتواند این تحریمها را خیلی سریع تصویب کند و نیازی نمیبینیم که هماکنون چنین تحریمهایی در در طول مدت توافقنامه (6 ماه) تصویب شود زیرا این مسئله بین ائتلاف 1+5 ما تفرقه میاندازد. این مسئله این دیپلماسی را پیچیده میکند.
بر اساس این گزارش، توافق موقت ایران و 1+5 در کاهش تحریمها به ایران 7 میلیارد دلار میدهد و مشاوران سنا میگویند که هنوز هیچ تصمیمی درباره گام بعدی در سنا در خصوص تحریمها اتخاذ نشده است.
مشاوران سنا میگویند که لایحه تشدید تحریمها علیه ایران در کمیتههای بانکداری و دیگر کمیتههای سنا مورد بررسی قرار میگیرد.