به گزارش مشرق، حسين مدرس خياباني در گفتگو با مهر در پاسخ به سوالي مبني بر تغيير در روش پرداخت يارانه شير گفت: تصميم در مورد تغيير در پرداخت يارانه شير به عهده ستاد هدفمندکردن يارانه ها است.
قائم مقام معاونت بازرگاني داخلي وزارت بازرگاني درباره درخواست اين وزارتخانه براي دريافت يارانه شير افزود: در حال حاضر يارانه اي که بايد از سوي معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهور به شير اختصاص مي يافت، تخصيص داده نشده، اما وزارت بازرگاني در تلاش است که اين يارانه هرچه سريعتر پرداخت شود.
وي تصريح کرد: نتايج پيگيريهاي وزارت بازرگاني مبني بر اين است که اين يارانه به زودي در اختيار اين وزارتخانه قرار مي گيرد.
خللي در تامين شير يارانه اي ايجاد نشده است
وي تصريح کرد: تدابير به گونه اي انديشيده شده است که مردم از عدم پرداخت يارانه شير متاثر نشده و خللي در تامين شير يارانه اي مورد نياز آنها ايجاد نشود. البته در فضاي اجراي قانون هدفمند کردن يارانه ها، کارخانجات توليدي شير، همراهي لازم را با دولت داشته اند و اين موضوع جاي تقدير دارد.
قائم مقام معاونت بازرگاني داخلي وزارت بازرگاني اظهار داشت: هم اکنون همچون گذشته، شير يارانه اي در حال توزيع و توليد است و اگرچه عدم پرداخت يارانه شير کارخانجات و دامداران را نگران کرده است؛ ولي اميد مي رود که هرچه سريعتر اين يارانه پرداخت شود.
درخواست يارانه 280 ميليارد توماني شير
مدرس خياباني گفت: از ابتداي سال تاکنون 200 ميليارد تومان يارانه شير به وزارت بازرگاني پرداخت شده و هم اکنون درخواست يارانه 280 ميليارد توماني نيز به معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رييس جمهور ارايه شده است.
وي اظهار داشت: پرداخت يارانه شير با مکانيزم فعلي، همچنان ادامه دارد و هنوز تصميم خاصي در ستاد هدفمندي يارانه ها در مورد تغيير در مکانيزم پرداخت گرفته نشده است.
قائم مقام معاونت بازرگاني داخلي وزارت بازرگاني خاطرنشان کرد: يارانه شير هم اکنون حمايت سه جانبه اي را از مصرفکننده، دامدار و کارخانجات توليدکننده شير انجام مي دهد.
به گفته مدرس خياباني، هم اکنون مصرف سرانه شير در ايران در مقايسه با ساير کشورها پايين است؛ لذا طبيعي است که بايد تلاش شود اين مصرف سرانه ارتقا يابد؛ چراکه فقر کلسيم در کشور جدي است و سلامت مردم در معرض تهديد قرار دارد.
وي گفت: يکي از روشهايي که هم اکنون براي ارتقاي مصرف سرانه به کمک شير خانوار آمده است، توزيع شير رايگان در مدارس است. در واقع، گسترده ترين طرح توزيع شير مدارس به دليل ضريب پوشش دانش آموزي در دنيا، مربوط به ايران است؛ ولي علاوه بر آن بايد براي فرهنگ سازي سرانه مصرف خانوارها تلاش کرد.
مدرس خياباني افزود: وزارت بهداشت اقدامات خوبي در کشور صورت داده، به نحوي که مضرات نوشابه و فوايد شير و لبنيات را به مردم گوشزد کرده و هم اکنون نيز بررسي ها نشان مي دهد که اين موضوع، در افزايش سرانه مصرف تاثيرگذار بوده است.
فلش يارانه شير به سمت مصرف کنند، کارخانه و دامدار
وي خاطرنشان کرد: هم اکنون توليد شير خام در کشور 8 تا 9 ميليون تن است که از اين رقم، 5.5 ميليون تن مربوط به شير صنعتي است. البته همانطور که گفته شد، سرانه مصرف شير در کشور بالا رفته است، اما عدد قابل قبولي نيست، لذا يارانه شيري که پرداخت مي شود، به دليل اين است که بتواند قيمت را پايين نگاه دارد تا مصرفکننده ترغيب به خريد اين کالا شود.
مدرس خياباني گفت: از سوي ديگر، يارانه شير به توليدکننده نيز اختصاص مي يابد و به نوعي دامدار را نيز مورد حمايت قرار مي دهد تا افزايش توليدي که به گفته وزارت جهاد کشاورزي در مورد شير خام صورت گرفته است، مورد حمايت قرار گيرد و شير روي دست دامداران نماند و بازاري براي آنها بوجود آيد.
وي تصريح کرد: پرداخت اين يارانه باعث مي شود که کارخاجات فراوري نيز قيمتهاي خود را پايين نگاه دارند و بازارهاي خود را حفظ کنند.
مدرس خياباني با اشاره به افزايش 100 توماني قيمت شير يارانه اي در ماههاي گذشته گفت: برخي تصور مي کردند که با افزايش قيمتي که بر روي شير يارانه اي صورت گرفت، مصرف شير پايين آيد، در حالي که اين طور نشد، البته وزارت بازرگاني نگراني هايي از اين بابت داشت، اما خوشبختانه اين موضوع منجر به افزايش توزيع شير يارانه اي و دسترسي راحت تر مردم به اين کالا شد.
قائم مقام معاونت بازرگاني داخلي وزارت بازرگاني ادامه داد: اعتقاد دارم که اگر روزي قرار شد پرداخت مستقيم در مورد شير صورت گيرد، حتما بايد به نوعي دامدار و کارخانجات فراوري در کنار مصرفکننده مورد حمايت قرار گيرند، يعني هر مکانيزم جايگزين بايد اين سه حوزه را مورد حمايت قرار دهد.
وي گفت: البته بايد به سمت توسعه ظرفيتهاي توليد شير و فرآورده هاي آن در کشور حرکت کرد. در اين ميان انتظار نداريم که تغيير در روش پرداخت يارانه شير منجر به کاهش مصرف سرانه شود، بلکه بايد مصارف تقويت شود.
افزايش سقف توزيع شير يارانه اي
مدرس خياباني خاطرنشان کرد: در حوزه بازار شير به نظر مي رسد کمتر بر روي تقاضا کار شده است، يعني بيش از توجه به تقاضا، موضوع توجه به عرضه مدنظر قرار گرفته است. در اين راستا مدارس، انجمن هاي حمايت از حقوق مصرفکننده، آموزش و پرورش، رسانه هاي گروهي و پزشکان بايد براي افزايش تقاضاي شير در جامعه فرهنگ سازي کنند.
وي به تلاش کارخانجات براي بازاريابي و متنوع کردن سبد محصولات خود اشاره کرد و گفت: کارخانجات در سالهاي اخير سبد توليدات خود را متنوع و شيرهاي طعمدار توليد کرده اند؛ از سوي ديگر دسترسي مردم را به شير و مواد لبني بيشتر شده است.
مدرس خياباني از تلاش ويژه کارخانجات توليدي در دوراني که مطالبات بابت يارانه شير پرداخت نشده است، تقدير کرد و گفت: عليرغم اينکه مطالبات کارخانجات فرآوري پرداخت نشده است، اما آنها به هيچ وجه وقفه اي در تامين شير صورت نداده و خللي وارد نکرده اند.
وي سقف توزيع شير يارانه اي را هم اکنون 2 ميليون و 400 هزار تن عنوان و تصريح کرد: قبل از افزايش 100 توماني قيمت شير، توزيع اين کالا در کشور 2 ميليون تن بوده است.
پرداخت نقدي يارانه شير روي ميز کارگروه تحول اقتصادي
همچنين معاون وزير بازرگاني با تائيد احتمال نقدي شدن يارانه شير، هرگونه تصميمگيري در اين باره را بر عهده کارگروه تحول اقتصادي دولت اعلام کرد.
محمود دودانگه در پاسخ به سئوالي مبني بر احتمال پرداخت نقدي يارانه شير به مردم گفت: قرار است که قانون هدفمندکردن يارانه ها در کشور انجام شود و شير نيز يکي از اقلام يارانه اي در کشور است.
معاون برنامه ريزي و امور اقتصادي وزير بازرگاني افزود: البته تصميم گيري نهايي درباره تغيير در روش پرداخت يارانه شير به عهده کارگروه طرح تحول اقتصادي است و هر تصميمي بايد در آنجا مصوب، نهايي و ابلاغ شود.
وي تصريح کرد: درباره موضوع پرداخت نقدي يارانه شير تنها گزينه ها را مطرح کردم. يکي از سناريوها اين است که يارانه شير به شکل هدفمند در اختيار مردم قرار گيرد. اين موضوع يکي از گزينه هايي است که مي تواند در کارگروه طرح تحول اقتصادي مطرح و روي آن بحث و بررسي شود.
دودانگه تاکيد کرد: پرداخت نقدي يارانه شير تنها يکي از گزينه هاي مطرح است و ممکن است گزينه هاي ديگري نيز مطرح باشد؛ اما مسلم آن است که يارانه شير نيز بايد هدفمند پرداخت شود؛ يعني يارانه اي که هم اکنون به صورت غيرمستقيم در اختيار مردم قرار مي گيرد، به صورت مستقيم به آنها پرداخت شده و قيمت شير واقعي شود.
وي در پاسخ به سئوالي مبني بر حمايت از توليدکننده و دامدار با پرداخت يارانه نقدي شير به مردم، با يادآوري هدفمند کردن يارانه نان در کشور گفت: در موضوع نان نيز همين اتفاق رخ داد. يارانه گندم، آرد و نان 4 هزار ميليارد تومان بود که بالغ بر 3 هزار ميليارد تومان آن به مصرف کننده و مابقي به توليدکننده پرداخت مي شد. طبيعتا هر بخش يارانه را در سازوکار خود دريافت خواهد کرد و مصرف کننده نيز از يارانه مستقيم متنفع مي شود و در مورد شير نيز اين موضوع مطرح است.
با نزديک شدن به زمان واريز مرحله دوم يارانه نقدي از سوي دولت در 28 بهمن ماه، زمزمههايي مبني بر واريز مبلغي به عنوان يارانه نقدي شير به حساب سرپرستان خانوار از محافل دولتي شنيده مي شود.
در صورت تصويب نهايي اين ايده، دولت يارانه شير را هم همچون يارانه نان به صورت نقدي به حساب مردم واريز خواهد کرد.
دولت تا سال گذشته بيش از 580 ميليارد تومان به عنوان يارانه شير - در سال- در اختيار وزارت بازرگاني قرار ميداد تا اين وزارتخانه با ارايه آن به کارخانجات توليدي، شير يارانهاي در ميان مردم توزيع کند.
اين درحالي است که در سالجاري، با کاهش يارانه شير به 480 ميليارد تومان، دولت 100 تومان به قيمت شير يارانه اي اضافه کرد و قيمت شير را از 250 تومان به 350 تومان رساند.
هم اکنون وزارت بازرگاني درخواست جديدي را براي تامين يارانه دو ماه باقيمانده از سال براي توزيع شير يارانه اي به معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهور ارايه کرده است.
هم اکنون يارانه نقدي دو ماهه هر ايراني - با احتساب يارانه نان- 89 هزار تومان است که پيش بينيها حاکي از آن است که در صورت تصويب ايده نقدي شدن يارانه شير، مبلغ يارانه نقدي در مجموع به بيش از 90 هزار تومان به ازاي هر نفر افزايش يابد.