به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، مصطفي اميدي، دبير اجرايي پنجمين جشنوارهي شعر فجر، در توضيحاتي در اين نشست گفت: پنجمين جشنوارهي بينالمللي شعر فجر هفتم اسفندماه در کتابخانهي ملي افتتاح و مراسم اختتاميهي آن روز دهم اسفندماه در تالار وحدت برگزار ميشود.
او در ادامه عنوان کرد: در اين دوره، رقابتها در سه سطح استاني، ملي و بينالمللي برگزار ميشود و در دي و بهمنماه در 31 استان کشور، 32 شب شعر و همايش ادبي برگزار شده است که در هر برنامه، 20 شاعر استاني و دو شاعر مطرح کشور شعرخواني کردهاند.
اميدي متذکر شد: در روزهاي برگزاري جشنواره در تهران، برنامههاي متعدد شعرخواني در مراکز فرهنگي شهر تهران برگزار ميشود؛ از جمله در فرهنگسراي رازي، سراي اهل قلم و حوزهي هنري. همچنين برنامههاي متعددي در استان البرز برگزار خواهد شد.
او افزود: برنامههاي متنوعي را هم براي بهرهمندي شاعران ايران با دعوت از شاعران و استادان زبان و ادبيات فارسي مدعو از ديگر کشورها تدارک ديدهايم. در اين دوره از رقابت در بخش بينالمللي بيش از 20 شاعر از 12 کشور مختلف از جمله ارمنستان، تاجيکستان، افغانستان، پاکستان، گرجستان، ترکيه و برخي ديگر از کشورها در بخش بينالملل جشنواره شرکت ميکنند.
در ادامهي نشست، يحيي طالبيان، رييس شوراي سياستگذاري پنجمين جشنوارهي بينالمللي شعر فجر و قائممقام وزير ارشاد در امور شعر و ادب، گفت: اين دوره از رقابت شعر فجر، در بخشهاي شعر سنتي، شعر نو، کودک و نوجوان و ترانه و تصنيف برگزار ميشود و آثار رسيده در اين بخشها بررسي ميشود.
او در ادامه به تبيين جايگاه و اهميت شعر در نزد ايرانيان و تاريخ و تمدن ايران اشاره و از شعر به عنوان ثروتي ملي ياد کرد و گفت: ضرورت برگزاري شعر فجر نيز از همينجا ناشي ميشود که به رونق هنر ملي با برپايي جشنوارههايي از اين دست کمک ميکند.
او سپس عنوان کرد: اين دوره از رقابت پنجمين جشنوارهي بينالمللي شعر فجر با تفاوتهايي نسبت به دورههاي گذشته برگزار ميشود که يکي از آنها، اضافه شدن بخش ترانه و تصنيف به اين رقابت است. همچنين اطلاعاتي از زندگينامهي شاعران و آثارشان را گرفتهايم و تصميم داريم اين اطلاعات را دستهبندي کرده و بانک اطلاعاتي شاعران ايران را راهاندازي کنيم.
طالبيان ادامه داد: افزايش رقم مالي جوايز و تنوع آنها از ديگر تفاوتهايي است که در اين دوره ديده ميشود. به برگزيدگان اول تا سوم بخشهاي مختلف پنجمين جشنوارهي بينالمللي شعر فجر به ترتيب 20، 16 و 12 سکه بهار آزادي به همراه تنديس جشنواره و تسهيلات وام تا سقف 50 ميليون ريال اهدا ميشود. همچنين اهداي کارت خريد کتاب و چاپ آثار برگزيده از ديگر جوايز نفرات برگزيده است. اضافه شدن 10 نفر از شاعران برجستهي کشور به ترکيب سياستگذاران جشنوارهي شعر فجر نيز از ديگر تغييراتي است که در اين دوره رقم خورده است.
او متذکر شد: در اين دوره از رقابت، 1283 شاعر با 40 هزار و 9 اثر شرکت کردند که آثار طي سه مرحله داوري و نتايج نهايي در مراسم اختتاميه اعلام خواهد شد. بيشترين تعداد شرکتکنندگان در بخشهاي شعر سنتي و نو و کمترين ميزان استقبال از بخش ترانه و تصنيف بوده است.
پرويز بيگي حبيبآبادي، دبير پنجمين جشنوارهي بينالمللي شعر فجر، نيز در سخناني با تأکيد بر اينکه جشنواره کاملا رقابتي برگزار شده است، عنوان کرد: ما در فراخواني هم که انتشار داديم، بر اين مسأله تاکيد کرديم هر شاعري با هر گرايش شعري و سليقه و علايقي که دارد، ميتواند آثارش را در رقابت شعر فجر شرکت دهد. در اين دوره از جشنوارهي شعر فجر خوشبختانه نسبت به سال گذشته، تعداد شاعران افزايش صد و چند درصدي داشته است.
او در ادامه درباره اهميت جايگاه شعر، سخناني را مطرح کرد.
سپس محمود اکراميفر، دبير علمي پنجمين جشنوارهي شعر فجر، از مصطفي محدثي خراساني به عنوان مسؤول کميتهي داوران ياد کرد و متذکر شد: رقابت در سه مرحلهي مقدماتي، نيمهنهايي و نهايي انجام شده و 50 داور در مراحل مختلف داوري، بيش از 40 هزار شعر را داوري کردهاند که اين داوريها از توزيع جغرافيايي مناسبي برخوردار است و افراد مجرب با ديدگاه و سلايق متفاوت را براي داوري اين دوره معرفي کرديم.
در ادامه، يحيي طالبيان در پاسخ به سؤالي که با توجه به شرايط سياسي موجود آيا همه گرايشهاي امروز شعر ايران در اين جشنواره شرکت داشتهاند يا خير، متذکر شد: ما در شوراي سياستگذاري نسبت به شعر نگاهي بالاتر از افقهاي بستهي سياسي داريم و اگر مصلحتي در ميان نبوده، قطعا از افقهاي بسته و محدود سياسي گذر کردهايم. ما شعر را و کار شاعري را کاري صادقانه توأم با پاکي و زيبايي ميدانيم.
همچنين محمود اکراميفر در پاسخ به سؤال خبرنگار ايسنا درباره اعلام اسامي داوران جشنواره شعر فجر، گفت: البته اعتبار علمي يک جشنواره به داوران و اعضاي هيأت داوران است و در کنار آن، علمي بودن داوريها اهميت دارد؛ اما الآن زمان اعلام نام هيأت داوران نيست و در مراسم اختتاميه قطعا اسامي داورها را اعلام ميکنيم و از نمايندگان داورها در بخشهاي مختلف ميخواهيم توضيحاتي را دربارهي روند داوري ارائه کنند. البته اينکه ممکن است اسامي داورها گاهي اعلام نشود، براي اين است که داوران به اعلام نامشان رغبتي ندارند.
پرويز بيگي حبيبآبادي نيز در پاسخ به اين سؤال توضيحاتي را ارائه کرد و گفت: ما اگر پنج داور انتخاب کردهايم، سليقه شعري داوران مانند هم نيست. در واقع، ديدگاه ما در داوري آثار و همچنين داورها اين بود که داوران در تقابل با هم باشند تا در روند داوري اثر به تعامل برسند.