به گزارش مشرق، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی عصر امروز دوشنبه در مراسم بزرگداشت شهدای 26 خرداد مؤتلفه که در سالن مشروطه خانه ملت برگزار شد، طی سخنانی با اشاره به مسائل هستهای گفت: در مسائل هستهای که این روزها مذاکرات آن در حال انجام است، احساس میکنم دو صف به وجود آمده است.
وی اضافه کرد: یک صف برای حفظ دستاوردها به ملاحظات سیاسی توجه نمیکند و صف دیگر تصور میکند صرفا باید مذاکرات انجام شود اما هیچ کدام از این دو امر پخته نیست.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در مذاکرات سیاسی نمیتوان از موضوعات فنی هستهای غفلت کرد، اظهار داشت: حفظ دستاوردها نیاز به مذاکره دارد و ادامه مذاکرات نیز باید با انجام اقدامات تحقیقاتی صلحآمیز هستهای باشد.
لاریجانی با تأکید بر اینکه آشفتگی در داخل و عدم توجه به اقتصاد درونی به مذاکرات لطمه میزند، تصریح کرد: اقتصاد درونی که مقام معظم رهبری بارها به آن تأکید کردند ضمن اینکه توجه به آن برای کشور خوب است، پشتیبان مذاکرات خواهد بود.
وی با بیان اینکه شرایط مطلوب اقتصادی در داخل مذاکرات را موفق میکند، گفت: همبستگی در داخل پشتیبان مذاکرات است؛ در این زمینه کسانی که در حوزه سیاست دارای تریبون هستند و قلم میزنند باید تحلیلهای جامع داشته باشند.
لاریجانی اضافه کرد: همه در صحنه بینالمللی به تاکتیکهای خاص نیاز دارند، اما در مورد ما نباید از فرهنگ و اقتصاد غفلت کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اگر کسی فکر میکند مذاکرات را باید رها کنیم، تفکر سنجیدهای ندارد، تصریح کرد: ما از ابتدای بحثهای هستهای گفتهایم که ما میدانیم ایران از درون مذاکرات هستهای توفیق پیدا میکند، البته این موضوع باید با ملزوماتش صورت گیرد و نادیدهانگاری آنها مشکلاتی را پدید خواهد آورد.
وی در همین زمینه خاطرنشان کرد: بسیاری از مناقشات داخلی به دلیل نادیدهانگاری برخی از عناصر یادشده است که باید برای جلوگیری از چنین شرایطی مسائل را به طور کامل سنجید؛ البته در این زمینه چالشهایی که در حوزه اقتصاد وجود دارد و حتی چالشهای سیاسی که دارای حالتهای حاشیهای است طوری به نظر بیاید که گویا عدهای سر یک سفره نشسته و سر ریحان دعوا میکنند، اما امروز ما مواد مغذی سفره را نداریم.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه گرسنگی در کشور وجود دارد و وضعیت اقتصادی کشور مطلوب نیست، اظهار داشت: از این بگذریم که چه عواملی باعث پدید آمدن شرایط نامطلوب شد، اما در مجموع چالشهای اقتصادی موجود نیازمند مجاهدت است، اینکه مقام معظم رهبری امسال را مدیریت جهادی نامیدند یک سلیقه نیست بلکه یک نیاز برای کشور است.
لاریجانی با تأکید بر اینکه ما برای درآمدن از چالشهای اقتصادی نیازمند حرکت مجاهدانه هستیم، خاطرنشان کرد: امروز کشور نیازمند مجاهدت در عرصه سیاسی و اقتصادی است؛ گاهی برخی مسائل سیاسی که در داخل گفته میشود و موضوعات حاشیهای زمان بیانش زمان حال نیست.
وی با بیان اینکه در بین رجال سیاسی، عسکراولادی شخصیتی دورنگر داشت، تصریح کرد: مرحوم عسکراولادی در لابهلای قیل و قالهای سیاسی خوب اهداف را تشخیص میداد و ذهنها را متمرکز میکرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه تاریخ جمهوری اسلامی ایران دارای فراز و فرودهایی در دورههای مختلف است، گفت: عوامل گوناگونی در وضعیت کشور تأثیرگذار بودند مانند دوره مشروطه، آن دوره ضمن اینکه یک دستاورد بزرگ برای ملت بود و کشور را از اختناق درآورد، تجربه خوبی را دراختیار همگان گذاشت.
وی برخی مباحث مطرحشده پیرامون مشروطه را ناپخته دانست و یادآور شد: آخرین این حرف را گروه فرقان زد، آنها از ابتدا انقلاب مشروطه را به عنوان جریان نزدیک به غرب معرفی میکردند.
وی با اشاره به اینکه انقلاب مشروطه با حرکت علما و مردم شکل گرفت، اظهار داشت: در ادامه جریانات روشنفکری به آن پیوستند، اما در مجموع انقلاب مشروطه یک جریان اصیل بود و چون علما در آن حضور داشتند، فضا را تغییر داده و ملت را با خود همراه کردند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حرکتهای اجتماعی و سیاسی در بستر دینی مبارزات اصیل را شکل میدهد، اظهار داشت: مبارزات اصیل موفق خواهند شد، لذا عوامل بیگانه با اطلاع از این موضوع به دنبال ایجاد رخنه در دین بوده و هستند.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه مبارزان به دنبال آن بودند که آزادی محقق شده و با ظلم و ستیز بپردازند، تصریح کرد: شهدایی که امروز ما مراسم آنها را گرفتیم، فضای اختناق را دریدند، در واقع دریدن این فضا باید عمیق و پررنگ باشد.
لاریجانی به چهار شهید 26 خردادماه مؤتلفه اشاره کرد و گفت: اقداماتی که این چهار مرد مجاهد انجام دادند، دریدن فضای اختناق بود. آنها فضا را تغییر داده و یأس را از بین بردند.
وی در ادامه سخنان خود در جمع اعضای حزب مؤتلفه بر ضرورت وجود تشکیلات تأکید کرد و گفت: مؤتلفه یکی از تشکیلات ریشهدار در کشور است، البته آنها (رژیم ستمشاهی) به دنبال خشکاندن ریشههای این تشکیلات بودند، شاید در دورهای هم در این زمینه موفق شدند، اما درنهایت این تشکیلات به مسیر خود ادامه داد.
رئیس مجلس شورای اسلامی، همگان را به مطالعه پدیدههای تاریخی و درس گرفتن از آن دعوت کرد و گفت: توفیق ما در این است که حرکتهای مجاهدانه افراد ارزشمند براساس اسلام شکل بگیرد که در واقع همینگونه هم بود و کسانی که از اسلام فاصله گرفتند دچار مشکل شدند.
لاریجانی با ابراز تأسف نسبت به اینکه برخی جمهوری اسلامی ایران را دارای یک پارادوکس معرفی میکردند، تصریح کرد: آنها میگفتند جمهوریت با اسلامیت سازگار نیست و قرار گرفتن آنها کنار هم یک پارادوکس است، این افراد چنین مباحثی را در خصوص تشکیلات هم بیان میکنند و معتقدند تشکیلات در حکومت اسلامی پا نمیگیرد.
لاریجانی با بیان اینکه ایجاد و ساماندهی یک تشکیلات زحمتهای فراوانی دارد، تصریح کرد: کسالت وقتگیر نیست، به همین دلیل برخی به جای تلاش و مجاهدت، به دنبال ایجاد بهانه برای کسالت هستند.
«اصل اینکه یک تشکیلات بر مبنای اسلام تشکیل شود در سایر اصول دیگر مقدم است؛ مؤتلفه، تشکیلات موفقی بود و علیرغم اینکه برخی میگویند فراگیر نیست باید تأکید کنم که فراگیر است. یکی از دلایل توفیقات مؤتلفه این بود که براساس مکتب شکل گرفت».
وی ادامه سخنان خود را به طرح این پرسش اختصاص داد که آیا ما امروز نیازمند وجود تشکیلات هستیم؟ و در پاسخ به این پرسش اظهار داشت: مؤتلفه با هدف و مأموریتی شکل گرفت و به دنبال از بین بردن فضای اختناق بود، اما این تشکیلات پس از انقلاب به حزب مبدل گشت و مأموریت جدیدی یافت؛ نیروهایش را سامان و آموزش داد تا جمهوری اسلامی ایران شرایط مردمسالاری دینی را فراهم کند.
وی اضافه کرد: حزب جمهوری نیز یکی از احزاب فراگیر در کشور بود، اما امروز به این وضع افتاده است که همگان میدانید، آنها نیز فعالیتهای مثبتی داشتهاند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مردمسالاری دینی سامانیافته بدون وجود تشکیلات سامانیافته نیست، تصریح کرد: کسانی که به دنبال مشی سیاسی هستند با تشکیلات مخالفند، اما اگر یک مردمسالاری دینی بخواهد واقعی باشد، تشکیلات میخواهد.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با طرح این پرسش که آیا تشکیلات میتواند مبنای دینی داشته باشد؟ تأکید کرد: اگر تشکیلات مبنای دینی نداشته باشد دچار مشکل خواهد شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قرار نیست جمهوری اسلامی ایران در ساختار حکومتی جایگزین حزب و تشکیلات شود، تصریح کرد: ساختار حکومتی وظیفه خود را داشته و تشکیلات هم باید کار خود را بکند؛ در واقع تشکیلات سیاسی باید مجلس و دولت را تشکیل دهد، اما شاهدیم در سال های پس از انقلاب این موضوع دچار واژگونی شده است.
لاریجانی درباره علل واژگونی مذکور اظهار داشت: اولین پایه غلط در این زمینه را بنیصدر با تأسیس دفتر همکاریهای ریاستجمهوری گذاشت، این دفتر کارکرد حزبی داشت و همین موضوع شرایط واژگونی را ایجاد کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بعدها برخی دولت ها با دستپاچگی حزب ایجاد کردند که آن احزاب در واقع حزبهای دستساز بود؛ غیر از این مباحث، برخی مواقع دستگاههای حکومتی در حرکت احزاب دخالت میکنند که این نیز اقدام پختهای نیست. شاید چنین اقدامی برخی مواقع مثبت باشد، اما غرور سیاسی را از بین میبرد.
لاریجانی تعبیر ارزشهای مبارزه سیاسی را یکی از مشکلات بر سر راه فعالیتهای سیاسی دانست و تصریح کرد: تبدیل ارزشهای معنوی و ارزشهای مادی آفت است، متأسفانه برخی برای جمعآوری رأی، ارزشهای کیفی را به کمی تبدیل میکنند که این نادرست است.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ما باید آفتها را شناخته و علاج کنیم و نباید دچار غفلت و نسیان شویم خاطرنشان کرد: ما امروز نیازمند تشکیلات با مبنای فکری اسلامی هستیم، اگر در این راه قانون نیاز داریم، باید قوانین فراهم شود.
لاریجانی از لزوم توجه به اقتصاد و فرهنگ سخن گفت و تأکید کرد: توجه به مسائل داخلی و بینالمللی با وجود تشکیلات اوضاع بهتری خواهد داشت، زیرا امروز دیگر زمان آن نیست که یک فرد در اتاق تصمیم بگیرد بلکه باید کادر متخصص در این زمینه فرد تصمیمگیر را یاری کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرد: در مسائل هستهای برخی افراد دلسوزانه نظر میدهند اما چون این موضوع در مسیر خود پخته نشده، صادقانه حرف غلط میزنند، ما چنین مشکلی را در اقتصاد و سیاست نیز شاهدیم.