گروه فرهنگی مشرق - مراسم پایانی دوازدهمین دوره جایزه قلمزرین شب گذشته 14 تیرماه همزمان با روز قلم در تالار مهر حوزه هنری با حضور سیدعباس صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد و غلامعلی حداد عادل نماینده مجلس و رئیس فرهنگستان زبان فارسی برگزار شد.
* حداد عادل: جایگاه انجمن قلم تشریفاتی نیست
بر اساس این گزارش، غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به اینکه از نخستین روزهای تاسیس انجمن قلم در آن عضویت داشتم، اظهار داشت: به دلیل مشغلههای فراوان فرصت ارتباط مستمر و منظم را با این مجموعه نداشتم البته در فرهنگستان هم گوشهای از امور ما مربوط به زبان و ادبیات فارسی است اما سنخ کار ما متفاوت است یعنی از عالم زبان و ادب دور نیستیم اما از فعالیتهای انجمن قلم اطلاعی ندارم.
مدیرعامل بنیاد سعدی ضمن اشاره به اینکه کسی که نویسنده میشود باید مورد تکریم و تقدیر قرار گیرد ابراز داشت: البته باید برای رفع مشکلات نویسندگان و اهالی قلم کمک کنیم. بنده به عنوان نماینده مجلس و یا هر مسئولی چون آقای صالحی در معاونت فرهنگی همه و همه وظیفه داریم اما همه وظیفهای هم نسبت به خدا حق و حقیقت نیز داریم. اگر خدا موهبتی عطا کرده تا اندیشهای را بیان کنیم باید افق دید ما خیلی وسیعتر از این باشد که کیفیت جوایز چقدر است. مسئله باید فراتر از اینها باشد چرا که ما در دنیایی زندگی میکنیم که اوضاع آن را مشاهده میکنیم.
به گفته حداد عادل، اگر اخبار روزانه را ببینید متوجه میشوید که صهیونیستها با مردم بیپناه غزه چه میکنند. شصت و اندی سال است که این فاجعه ادامه دارد، تکرار میشود. در عراق ببینید چه میکنند یا افغانستان و سوریه اما در این میان یک کشور پیدا شده که حرف دل مردم دنیا را بیان میکند. انقلابی به پا شده که این انقلاب با تکیه بر این قدرتها نایستاده اما ببینید با این انقلاب چه میکنند. از تحریم و تهدید و هزار فشار دیگر گرفته تا سخنانی که مطرح میکنند ولی همه ما وظیفه داریم چراغ حقیقتی که به دست امام خمینی روشن شده و امروز رهبر انقلاب آن را به دست دارد و شهدا با خون خود آن را روشن نگاه داشتهاند روشنتر کنیم.
وی گفت: این پیام را هم باید به گوش نسل آینده برسانیم و در دنیا نشر دهیم. هر کسی قدرت قلمی دارد باید خود را مسئول بداند و به اندازه آن استعداد مسئول است. اگر قدرت بیان و قلم را خدا داده باید در راه حق و حقیقت آن را به کار گیریم.
این نماینده مجلس با اشاره به تحلیل خود خاطرنشان کرد: پس از جنگ تحمیلی که 8 سال به طول انجامید دشمنان ما متوجه شدند که باید ریشه اعتقادات را در نسل جوان خشک کنند. آنها متوجه شدند اعتقاد دینی ریشه حماسی دارد که در انقلاب و جنگ به ظهور رسید. از آنجا تهاجم فرهنگی آغاز شد و بعد تازهای به خود گرفت و در تمام زمینهها امروز ما شاهد تهاجم فرهنگی هستیم. در این راستا رمانهای تالیف شده را بخوانید، ببینید با چه تدبیر و طراحیهای تزریق به افکار میشود. اندیشههایی که موردنظر یک عدهای است از طریق آنها نشر میشود اما در این میان چه کسی باید از جبهه حق و حقیقت و انسانیت مظلوم دفاع کند و جواب شما اهالی قلم هستید و البته پشتیبانی هم از نویسندگان مورد نظر خود میکنند. برای فکر و تبلیغ و مرامشان همه جور سرمایهگذاری میکنند که نمونههای آن زیاد است.
حداد عادل با بیان اینکه اهالی قلم فقط کارشان نوشتن کتاب نیست، توضیح داد: کار اهل قلم تنها از طریق کتاب نیست بسیاری از عرصههای فرهنگی محتاج اهل قلماند. در سینما این فیلمنامه است که در زمینه تسلیم تاثیر سینما میشود. یک فیلمنامه و نمایشنامه خوب در هنر نمایش به نمایش قوت میدهد حتی در فیلمهای مستند هر جایی که قرار است اندیشه به دیگران منتقل شود ما محتاج اهالی قلم هستیم اما جلوه معمولی آن در کتاب است ولی محدود به کتاب نیست. هرچه نویسندگان متعهد و معتقد تقویت و تکریم شود جبهه فرهنگی و هنر در تمام عرصهها تقویت خواهد شد.
وی افزود: بر این اساس جایگاه انجمن قلم را تشریفاتی نمیدانم. تصور میکنیم انجمن با سلامت بدنهای که دارد و با اخلاصی که در ارکان انجمن قابل مشاهده است بدون هیچ شائبهای در خدمت انقلاب است. این انجمن میتواند نوقلمان را از نوجوانی شناسایی و تعلیم و تربیت دهد و صاحبان قلم را تکریم کند که یک نمونه تکریم نمادین آن را در این محفل شاهدیم. این مراسم میان صاحبان قلم که معتقد به انقلاب، اسلام و توحید هستند همبستگی ایجاد میکند تا بدانند تنها نیستند و چراغی را که به دست گرفته و برای مردم دیدهبان باشند.
* صالحی: قلم نقطه اتصال آسمان و زمین است/ ما مسئولان و متولیان شان اهل قلم را بیش از پیش پاس بداریم
سیدعباس صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد روز قلم را در تقویم بسیار خوب و مناسب توصیف کرد و گفت: روز قلم که به پیشنهاد انجمن قلم در تاریخ تقویمی ما راه یافت از حسن سلیقه انجمن بود که در یک مناسبت تاریخی با تاریخ ایران هم قرابت دارد و تیرگان با قلم نیز نسبتی دارد. در نهایت پیشنهاد شد تا این روز به نام قلم مطرح شود.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد تصریح کرد: قلم به عنوان یک فرصتی و نسبتی با خیلی چیزهاست. قلم نسبتی است با تاریخ گذشته و حال انسانها و نقطهای که ارتباط انسانها را به هم وصل میکند. قلم حافظه تاریخی ملتهاست. ملتها با قلم تاریخ خود را حفظ و نگاهبانی میکنند. قلم فرصت ارتباط فرهنگی ملتهاست. ملتها از طریق قلم ارتباطشان را شکل میدهند و فرصت تبادل فرهنگی میسر میشود. به گفته وی قلم نقطه اتصال دانشمندان جوامع با یکدیگر است، قلم نقطه اتصال آسمان و زمین است. ملکوت هم از طریق قلم با زمین ارتباط پیدا میکند و ارتباطی میان زمین و ملکوت هستهای پدیدار میشود.
صالحی گفت: آخرین معجزه آسمانی کتاب بود و شروع وحی را نعت قلم آغاز کرد. وقتی خواست قسم بخورد نون والقلم را بیان کرد. ما افتخار داریم در مکتبی هستیم که گفته میشود مداد علما افضلالدماء الشهدا با اینکه شهدا جایگاه بینظیری دارند اما قلم جایگاهی برتر از خون شهیدان مییابد.
این مقام مسئول در معاونت فرهنگی ابراز داشت: جامعه و ملتی که انس با قلم دارد و انتظار میرود اهل قلم و اهل نگارش و ادب جایگاهی را متعالیتر از آنچه که در شرایط کنونی هست بیابند فرصتهای وسیعی برای اهل قلم میتوان انتظار داشت که فاصله جدی با آن داریم. نه کرامت اهل قلم آنچنان است که باید باشد و نه فرصتهای ارتباط با قلم یعنی مطالعه چنان است که باید باشد اما امید میرود مسئولان و متولیان شان اهل قلم را بیش از پیش پاس بداریم و فرصتها را برای ارتباط اهل قلم و مخاطبان بیشتر فراهم کنیم. جامعه اسلامی آنچنان باشد که در افق معارف دیده میشود.
* وعده سخنگوی انجمن قلم از افزوده شدن برخی رشتهها به جایزه قلم زرین
محسن پرویز عضو انجمن قلم ایران در این مراسم ضمن بیان اینکه جایزه قلم زرینوار اول از سوی هیأت مدیره انجمن قلم مطرح و پیرامون آن تصمیمگیری شد بیان کرد: ابتدا قرار بود در سه رشته بزرگ و پراهمیت داستان، شعر و نقد و پژوهش ادبی جایزهای برگزار شود. هدف اصلی ما این بود با یک نگاه مربوط به یک مرکز مردمنهاد یک تشکل مردمی و غیردولتی و البته همراه با انقلاب و تشکلی که در سرلوحه اهداف خود همراهی با انقلاب و پایبندی به قانون اساسی و ولایت فقیه قرار داده با این نگاه آثاری که در خدمت مردم هستند انتخاب کنیم و برای اهداء جایزه به بهترینهای آن روز قلم انتخاب شد. سخنگوی انجمن قلم ضمن اشاره به برگزاری کنفرانس کشورهای اسلامی و زمانی که ریاست آن را ایران برعهده داشت توضیح داد همان زمان به عنوان روز قلم جهان اسلام معرفی و کم کم این روز ملی شد. نظرمان پیوند بین جوامع اسلامی بود اما هنوز هم جای خالی چنین جایزهای خالی است. جای دارد که برگزار شده تا فعالیتهای فرامرزی را شاهد باشیم.
پرویز تصریح کرد: 14 تیر روز قلم انتخاب شده است از این روز به نظر آمد اهداء جوایز نیز همزمان با این روز باشد. البته در دورههای گذشته افراد زیادی برگزیده شدند و مورد تقدیر قرار گرفتند. برخی از آنها اکنون عضو انجمن هستند و شاید جایزهای که گرفتند آنها را در ادامه مسیر مصممتر کرد.
وی گفت: بحث جدیدی که در هیأت مدیره انجمن مطرح شد و مورد بررسی قرار گرفت این بود که آیا لازم نیست ما دایره جوایز را از این سه رشته گستردهتر کنیم و برخی بخشهای دیگر حوزهها را جوایز اهدا کنیم. این بحثی بود که مطرح شد اما باید بگویم در برخی حوزهها اکنون احساس میکنیم که رشدمان مطلوب نیست. مثلا در حوزه ادبیات کودک و نوجوان با وجود اینکه ما در دهه 60 اوجگیری فراوان داشتیم اما اکنون گرایش به سمت آثار ترجمه وجود دارد و تالیف ضعیف است. شاید نیاز باشد در این حوزهها انجمن کاری کند یا در حوزه تاریخنگاری با توجه به اینکه تلاش در راستای تحریف تاریخ معاصر وجود دارد شاید مناسب باشد ما نیز به سهم خود پیگیری کنیم. این موضوع تا پیش از جشنواره سال آینده پیگیری خواهد شد و چه بسا در سال آتی بیش از سه رشته در جایزه قلم داشته باشیم.
وی در پایان گفت: انجمن قلم تشکلی است که منبع درآمد خاصی ندارد. باید در فعالیتهایش مورد حمایت مراکز مختلف قرار گیرد. از دوره آغازین آن در زمان آقای مسجدجامعی قول مساعد داده شد و در تامین هزینهها کمک صورت گرفت تا امروز با حمایتی که در دورههای مختلف ارشاد داشته به خوبی انجام وظیفه کرده و مسئولیت را انجام دادهایم. امیدواریم حمایتهای مستمر باشد و جشنواره قلمزنی با انتخابهای خود به رونق نشر کشور کمک کند.
* دفاع سرشار از اعتبار جایزه قلم زرین و ارزش آن در قیاس با سایر جوایز خصوصی
محمدرضا سرشار در این مراسم ارزش جوایز جایزه قلم زرین را معاول 8 سکه عنوان کرد و آن را در میان سایر جوایز خصوصی دارای بالاترین ارزش دانست و گفت: در میان جوایز خصوصی جایزه قلم زرین دارای بالاترین ارزش است، حتی از زمانیکه سکه ارزان و یا به بالاترین حد خود رسید ما آن را اهدا میکردیم، البته این میزان در برابر ارزش کار محققان قابل ملاحظه نیست.
وی در خاتمه به نظر دبیر علمی جایزه اشاره کرد و گفت: دبیر این دوره بر اهداء لوح به آثاری که به مرحله نهایی رسیده بودند تاکید داشت.
* در این مراسم کلیپی از سخنان برخی برجستگان فرهنگی درباره امیر ادبیات انقلاب زنده یاد امیرحسین فردی پخش شد، ضمن اینکه خانواده زنده یاد فردی نیز در مراسم حاضر بودند.
* در این مراسم ضمن شعرخوانی عباس براتیپور و مرتضی امیری اسفندقه، این شاعر در خاتمه سخنان خود بیان کرد: اگر ارزش داشته باشد روزی اعترافهایم به شکل واضح نوشته خواهد شد، البته بیش از حقم همیشه نصیبم شده است.
* والایی: به عنوان دبیر جشنواره متاسفم/ استفاده ابزاری از اهالی قلم و نویسندگان ممنوع و حرام است
علی اکبر والایی دبیر علمی جایزه قلم زرین در این مراسم ضمن تقدیر از هیات داوران و با بیان اینکه در مجموع 15 عنوان به عنوان بخش نهایی قلم زرین اثر معرفی شد، ابراز داشت: شاهد آثار قوی در این دوره بودیم از این رو قرار شد به هر 15 اثر لوح تقدیر و تمجید اهدا شود.
وی با بیان اینکه انجمن قلم توانایی تقدیر مالی را ندارد و من به عنوان دبیر جشنواره عجز خود را اعلام و عذرخواهی میکنم، افزود: از برگزیدگانی که با آثار شایسته و قوی توانسته به مرحله نهایی راه یابند تشکر میکنم اما جشنواره نتوانست به نحو شایسته از آنها تقدیر کند.
وی با بیان اینکه نویسندگان ما در این سالها خوش درخشیدند، گفت: نویسندگان خوش درخشیدند اما قدرشان شناخته نشده است. کاش میشد به ارزش مادی جوایز جشنواره افزوده شود.
والایی تصریح کرد: عوامل موساد و رژیم صهیونیستی برای نویسنده خارج از مرز فلسطین ارزش قائل شده و از او استقبال میکنند حتی قراردادهای داغ و دلچسب با آنها منعقد میکنند که رمان بنویسند، رمانی بنویسند که یکی از شخصیتهای آنها مثبت بوده و یهودی باشد، ببینید حمایتها از کجا آغاز میشود.
این نویسنده با بیان اینکه مسئولان جمهوری اسلامی ایران متاسفانه کاری در حق اهالی قلم نمی کنند، گفت: آنها در خدمتی که بادی داشته باشند قصور می کنند، من خجالت میکشم از اینکه دبیرم.
وی به تقدیرهای هنگفت در حوزه سینما اشاره و آن را قابل قیاس با دیگر بخش ها از جمله نویسندگی ندانست و بیان کرد: عمده این بحث به مسئولان فرهنگی باز میگردد که همیشه در پشت سر نویسنده ایستادهاند،تا با اهالی قلم چشم به چشم نشوند و مشکلات بیان شود.
دبیر جشنواره به کارت طلایی حمایت از هنرمندان اشاره و آن را مربوط به 4 سال پیش و دول گذشته دانست و عنوان کرد: پس از امضای این تفاهمنامه میان ارشاد وقت و وزارت بهداشت هیچ اتفاقی رخ نداد، اما حوزه سینما چون در چشم است آن را عزیز می دانند. که در نهایت وزیر بهداشت چشم یک بازیگر را شخصا عمل میکند و یک کار تبلیغاتی انجام میدهد.
وی در پایان استفاده ابزاری از اهالی قلم و نویسندگان را ممنوع و حرام دانست و گفت: این استفاده ابزاری باید حرام اعلام شود.
اختتامیه جایزه قلم زرین با حضور اکثریت اعضای انجمن قلم در حوزه هنری و با مراسم افطار تمام شد، در پایان این مراسم جوایز اهدا شد.
مراسم پایانی دوازدهمین دوره جایزه قلمزرین شب گذشته 14 تیرماه همزمان با روز قلم در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد و دبیر این جایزه درخواست کرد استفاده ابزاری از اهالی قلم ممنوع اعلام شود.
منبع: فارس