کد خبر 346988
تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۴:۱۹

یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی توصیه‌های جامع ای درباه رژیم غذایی برای دوره بارداری عنوان کرد.

به گزارش گروه اجتماعی مشرق، مرتضی عقبایی متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه یک خانم در ابتدا باید با یک وزن مناسب وارد دوره بارداری شود، اظهار داشت: کمبود وزن شدید و چاقی در درجات مختلف آن هرکدام می‌توانند تبعات خاص خودشان را داشته باشند.

عقبایی ادامه داد: کمبود وزن می‌تواند باعث مشکلاتی مانند کم وزن گرفتن مادر در حین دوره بارداری و در نتیجه منجر به تولد یک نوزاد نارس و یا یک نوزاد با وزن کم شود. اضافه وزن هم می‌تواند مشکلاتی مانند دیابت دوره بارداری ایجاد کند. از این رو بهتر است افراد با BMI (نمایه توده بدنی) 9/24-18 وارد دوره بارداری شوند. همچنین، در دروه بارداری نیز کنترل وزن مناسب بسیار مهم است.

وی با بیان اینکه خانم‌ها از نظر وزنی در سه دسته قرار دارند، افزود: به خانم‌هایی که دارای وزن مناسب و BMI بین 9/24-18 می‌باشند توصیه می‌شود در طی 9 ماه بارداری، 9 تا 12 کیلوگرم وزن گیری داشته باشند. خانم هایی که دارای اضافه وزن می باشند، 7 تا 9 کیلوگرم وزن بگیرند و خانم هایی که دچار کمبود وزن و BMI کمتر از 18 می باشند، در  طی 9 ماه بارداری باید 12 تا 18 کیلوگرم وزن گیری داشته باشند. خانم‌ها برای به‌دست آوردن BMI، وزن خود (کیلو گرم) را تقسیم بر مجذور قد خود (متر) کنند. عدد بدست آمده نمایه توده بدنی آنها است.

عقبایی با بیان اینکه داشتن یک رژیم غذایی متناسب و متنوع شامل سبزیجات، لبنیات و دانه‌های کامل به همراه فعالیت‌های مناسب، می‌تواند شرایط مناسبی را برای ورود به دوره بارداری و در حین آن ایجاد کند، ادامه داد: همچنین، قبل از تصمیم به بارداری، خانم‌ها باید مصرف مکمل‌ها را شروع کنند. برای مثال، سال‌هاست که مصرف اسید فولیک سه ماه قبل از بارداری و به میزان یک میلی گرم در روز توصیه می‌شود.

کمبود اسید فولیک می تواند باعث نقص در تشکیل لوله عصبی در جنین شود. خانم هایی که دچار کم خونی و کمبود آهن هستند، حتماً باید درمان های لازم را از طریق اصلاح رژیم غذایی و در مرحله بعد با مصرف مکمل ها انجام دهند. توصیه می‌شود از سه ماه قبل از بارداری، غذاهای دریایی که حاوی جیوه است مصرف نشود. زیرا جیوه می‌تواند در بدن ذخیره شود و ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در شکل گیری ذهن یک جنین شود. معمولاً در ماهی‌های بزرگ و به خصوص در کوسه، میزان زیادی از جیوه یافت می‌شود.

وی با بیان اینکه از نظر منابع علم تغذیه، یک خانم باردار در سه ماه نخست بارداری نیاز به دریافت هیچ گونه انرژی اضافه ندارد، اظهار داشت: توجه به این نکته ضروری است که فرد باردار از منابع غنی ویتامین‌ها و مواد معدنی، مقدار کافی از پروتئین‌ها و سایر گروه‌های غذایی استفاده کند. علت این که خانم‌ها در سه ماهه اول بارداری 4 تا 5 کیلوگرم و یا بیشتر وزن می‌گیرند این است که به علت تغییرات هورمونی، بدن دچار ضعف می‌شود و خانم‌ها این وضعیت را به تغذیه خود ربط می‌دهند و مصرف مواد غذایی پُرانرژی را افزایش می‌دهند.

عقبایی در برنامه «فراسو» رادیو سلامت  ادامه داد: خانم‌های با وزن مناسب در قبل از بارداری، در 3 ماهه دوم نیاز به 3 تا 5 کیلوگرم اضافه وزن دارند و همچنین، به علت شکل گیری اعضای بدن جنین، افزایش نیاز به پروتئین به وجود می‌آید. معمولاً تا 15% یک رژیم غذایی باید پروتئین باشد؛ اما در سه ماهه دوم یک خانم باردار، این مقدار باید تا 20% افزایش یابد. انرژی دریافتی در طی این مدت باید به میزان 300 تا 350 کالری افزایش یابد تا اضافه وزن مورد نیاز حاصل شود. دو عدد میوه متوسط، یک لیوان لبنیات کم چرب و دو عدد مغز گردو یا 8 عدد مغز بادام یا فندوق این میزان کالری را تامین می کنند.بنابراین نیاز به مصرف اضافه و بیش از اندازه مواد غذایی وجود ندارد.

وی تصریح کرد: در سه ماهه دوم به علت اینکه سرعت شکل گیری سلول‌های عصبی و رشد مغز بیشتر می‌شود، نیاز به اسیدهای چرب ضروری افزایش می‌یابد. بنابراین از مغزها در این دوره استفاده شود. در 3 ماهه سوم که دوره اوج وزن گیری جنین است، یک خانم باردار نیاز به دریافت 500 کالری اضافه دارد.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی در پایان خاطرنشان کرد: در طی دوره بارداری از مصرف غذاهایی که به آنها شکر اضافه شده و دارای قند ساده هستند، مانند انواع شیرینی‌ها، کیک‌ها و بیسکوئیت‌ها به شدت محدود شود. همچنین، پرهیز از غذاهایی که ارزش غذایی پائینی دارند مانند چیپس و پفک و پرهیز از غذاهای پُرنمک مانند غذاهای کنسروی و فست فودها در طی دوره بارداری رعایت شود.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس