امارات متحده عربي، معماري ساختمان پارلمان خود را به مسابقه بين المللي گذاشت که طرحي مبتني بر الگوواره هاي معماري اسلامي-ايراني براي آن برگزيده شد.

مشرق- امارات متحده عربي، سال گذشته طرح معماري ساختمان پارلمان خود را به مسابقه بين المللي گذاشت که در سطور زير به معرفي طرحي که در روزهاي اخير برگزيده شد مي پردازيم. علت انتخاب اين مسابقه براي معرفي، زيبائي هاي اين طرح است که مبتني بر الگوواره هاي معماري اسلامي-ايراني بوده که با تکنولوژي روز و به صورت نمادين در طرح شکل گرفته است.
14 شرکت معماري از 9 کشور مختلف در فاز يک مسابقه طراحي ساختمان شوراي ملي فدرال در اوايل سال 2010شرکت کردند. شرکت هاي نورمن فاستر+شرکا از انگليس، معماران زاها حديد از انگليس، معماران ماسيميليانو از ايتاليا و معماران ارليک از آمريکا شرکت کرده بودند که اين 4 شرکت، به عنوان فيناليست مسابقه براي طراحي فاز دو پروژه اعلام شدند. در نهايت در روزهاي اخير شرکت ارليک برنده طرح پارلمان امارات متحده عربي شد.

 

طراحي ساختمان شوراي ملي فدرال امارات متحده عربي


شرکت معماري ارليک طرحي را خلق کرد که در توصيف کانسپت آن مي گويد:"بازتابي از هويت خاص جامعه امارات بود؛ جامعه اي که شجاعانه به سمت آينده خود در حرکت است و در عين حال رابطه قوي با تاريخ و سنت خود برقرار مي کند". برنده اين مسابقه اعلام کرد که در طراحي ساختمان پارلمان، طراحي معماري اسلامي را با زبان فرم هاي معاصر بيان کرده و آخرين تکنولوژي هاي پيشرفته، معناگرايي، حداکثر عملکردگرايي و پايداري محيطي را در طرح منظور کرده است.

 

طراحي ساختمان شوراي ملي فدرال امارات متحده عربي


سازه اين طرح به وسيله يک گنبد سازه اي بسيار زيبا از قوس هاي معماري ايراني-اسلامي، به قطر 100متر مهار شده است. اين گنبد که همانند گلي است روئيده در بيابان، نور شديد خورشيد را تلطيف کرده و با الگوي هندسه اسلامي مشبک خود، سايه هاي لکه اي بسيار زيبايي را بر سنگ هاي مرمرين نماي سرسراي مجموعه نقش مي زند.

 

طراحي ساختمان شوراي ملي فدرال امارات متحده عربي


ساختمان هاي جانبي پارلمان، اکثر دفاتر، سالن اجتماعات و محل ملاقات مردمي را در خود جاي مي دهد. رنگ ساختمانها و بافت نماي خارجي آن، که برگرفته از ساختمانهاي سنتي و تاريخي محلي است، تداعي کننده ماسه هاي بيابان است.

طراحي ساختمان شوراي ملي فدرال امارات متحده عربي


در مجموع اين بنا که در سواحل ابوظبي واقع شده، يک نشانه شهري پرابهت براي اجتماعات عمومي به مثابه يک الگو براي حفظ منابع گرانبهاي منطقه است. اين پروژه از کيلومترها در عمق آبهاي خليج فارس قابل مشاهده است و به گفته شرکت ارليک همچون نگيني در شب مي درخشد.

طراحي ساختمان شوراي ملي فدرال امارات متحده عربي


ديدن اين طرح، معماران ايراني را به يقين مي رساند که دست يافته هاي هزاران سال معماري ايراني اکنون ارمغاني به معماري جهان شده، و حالا معماران غربي هنگامي که براي سرزمين هاي پارس* معماري مي کنند، قلم خود را بر اساس هندسه شمسه ها و قوس و ازج هاي ما مي چرخانند.
حالا ديگر شايسته نيست که به گوهر گرانبهاي معماري خود پشت کنيم و ديده اميد به معماري غرب بدوزيم. مسئولان و معماران جامعه بايد بر خود نهيب بزنند که معماران غربي، اسلامي تر و ايراني تر از آنها معماري کنند و حالا حتي به جاي آنکه همه تخم مرغ ها را در سبد معماران داخلي بگذاريم، اگر به سراغ مسابقات بين المللي و معماران خارجي مي رفتيم، شايد حالا شاهد بناهايي با رنگ و بوي معماري اسلامي و ايراني با تکنولوژي روز نيز در شهرهاي ايران بوديم. اما افسوس...

نگارش: ابراهيم ارجمندي
-------------------------------------------
* قابل ذکر است که کشورهاي عربي حاشيه خليج فارس اگر معماري گذشته و هويتي دارند، از سالهايي است که پيش از حدود يک قرن پيش هنوز جزو سرزمين ايران بوده و از ايران جدا نشده بودند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس