به گزارش مشرق، طی دو ماه گذشته اخبار رسیده از محافل دیپلماتیک در آمریکا و اروپا، حکایت از آن دارد که مسئولان غربی اندک اندک در حال تعدیل سیاست خود در قبال سوریه هستند. آمریکا و اروپا و متحدان منطقهای آنان مانند ترکیه، تا قبل از این «کنارهگیری بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه از قدرت را پیششرط هر راهکاری سیاسی برای حل بحران سوریه مطرح میکردند.
اما پس از آنکه وبگاه خبری تحلیلی «دبکا» نزدیک به محافل اطلاعاتی اسرائیل از آغاز احتمال تغییر سیاست دولت آمریکا در برابر شخص اسد خبر داد، روزنامه الاخبار نیز چندی پیش از جلسه 11 دسامبر وزرای خارجه اتحادیه اروپا خبر داد که در آن تصریح شده بود که سیاست اروپا برای براندازی اسد اشتباه بوده است و باید این سیاست تعدیل شود.
سرانجام بشار اسد در سخنانی که روزنامه الاخبار به او منسوب کرد که در جمع جمعی از جوانان عضو حزب بعث سوریه بیان شده بود، گفته بود که چرخش سیاسی اروپا و آمریکا در قبال سوریه آغاز شده است اما این چرخش کند است و برای اصلاح نیازمند گذر بیشتر زمان است.
آغاز تعدیل سیاست ترکیه مقابل سوریه
اکنون روزنامه الاخبار در شماره امروز (دوشنبه) از آغاز چرخش سیاست ترکیه در قبال سوریه خبر داد و نوشت که کنارهگیری بشار اسد دیگر پیششرط ترکیه برای مشارکت در راهکار سیاسی برای حل بحران سوریه نیست.
الاخبار نوشت: «از میان همه کشورهایی که با بحران سوریه مرتبطند، امروز فقط سوریه است که راهبردی روشن و تعیینکننده ندارد. بلکه هر روز که میگذرد، تغییر مواضعی طبق متغیرها(ی سیاسی) دیده میشود. البته منطقی نیست که تصور کنیم اردوغان بزودی به دمشق میرود. بلکه کاملا روشن شده است که ترکیه سیاست جدیدی در پیش گرفته که در ارتباط با متغیرها(ی سیاسی) اخیر در منطقه است. دشواری اصلی مقابل ترکیه این است که تکروی کرد و خطی مخصوص به خود را در پیش گرفت که پس از آغاز عملیات ناتون علیه داعش و پس از جنگ آشکار ایران با داعش (در عراق) دیگر قابل اجرا (و ادامه دادن) نیست.
مشکلات ترکیه برای بازگشت از سیاست قبل
الاخبار در ادامه با اشاره به مشکلات ترکیه برای بازگشت از سیاست قبل خود در قبال دمشق، مسئله عضویت آنکارا در اتحادیه اروپا و موانع آن را ذکر کرد و در کنار آن به مشکلات داخلی ترکیه اشاره کرد و نوشت که «وضعیت داخلی هر روز پیچیدهتر میشود بخصوص در سایه رشد جریان افراطی حامی تفکر و اقدامات داعش در مقابل رشد تفکری که در ترکیه و عربستان الحادی نامیده میشود زیرا دین را سبب مشکلات منطقه میداند».
طبق این گزارش، «اما ترکیه امروز یک دغدغه دیگر نیز دارد و گویا در میدانی مغناطیسی بسیار قوی قرار دارد. از یک طرف سعودیها و آمریکاییها تلاش دارند ترکیه را قانع کنند تا به راهبرد آنها در سوریه، مصر و عراق و ادراک (پیامدهای) رابطه با ایران بکشانند؛ آمریکاییها و سعودیها در این زمینه مقدمات بسیاری برای گسترش نقش ترکیه انجام دادهاند که از جمله آنها میتوان به تلاش برای آشتی ترکیه با مصر و تسویه حسابهای قبلی اشاره کرد. غرب و عربستان عملا از ترکیه میخواهند از راهبرد تکروی خود در پروندهها و موضوعات مهم دست بردارد.
«از طرفی دیگر، روسها و ایرانیها سعی در اجرای طرحهای عملیاتی در خصوص ترکیه دارند. روسها اعلام کردهاند که آمادهاند ترکیه را به گذرگاه اصلی گاز تبدیل کنند و از سوی یگر اعلام آمادگی کردهاند تا تفاهمی راهبردی منعقد شود که به واسطه آن نقش ترکیه در آسیای میانه گسترش مییابد و نیز نقش مهم آن در منطقه عربی حفظ میشود».
بر اساس این گزارش، «اما ایران به صراحت به رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه اعلام کرده است که مانعی برای اتحاد دوگانه ترکی-ایرانی نمیبیند. اتحادی که بر اساس تفاهم در موضوعات اساسی و مسأله عراق و سوریه بنا شود و به صورتی باشد که غرب و شرق را ناگزیر از توجه به این اتحاد به عنوان یک "نیروی برتر" کند».