چهار سال پس از اقدام مسئولان سایپا در دولت دهم برای مدیریت انحصاری بر شرکت سایپا، مدیرعامل فعلی این شرکت بر اشتباه بودن این اقدام اعتراف کرد.

گروه اقتصادی مشرق- در سال 1389 در حالی که حلقه انحرافی دولت دهم به تدریج مدیریت تمامی شرکت‌ها و سازمان‌های پول‌ساز دولتی را در اختیار می‌گرفت، شرکت خودروسازی سایپا نیز مورد طمع این حلقه قرار گرفت.

در این سال،18 درصد از سهام شركت سايپا در بورس عرضه شد، که شركت‌هاي وابسته به سايپا همين سهام را خريدند تا محشرترين نوع اختصاصي‌سازي در اقتصاد رخ دهد. طبق سناریوی مذکور، اکثریت هیئت مدیره سایپا در اختیار مدیرعامل شرکت قرار گرفت .

بر این اساس سهام عرضه‌شده سایپا برای خصوصی‌سازی از جانب کنسرسیومی با ترکیبی از کارکنان سایپا، نمایندگان خدمات فروش، قطعه‌سازان و بعضی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری در قالب شرکت‌های زیر مجموعه سرمایه‌گذاری کارکنان شرکت خریداری شد و البته تهیه پول آن هم ماجراهایی داشت.

بر طبق این برنامه از پیش تعریف شده، نزدیک به 50 درصد سهام سایپا توسط شرکت سرمایه گذاری سایپا و شرکت های تابعه این شرکت من جمله شرکت رنا، شرکت تجارت الکترونیک و ستاره تابان خریداری شد که این امر باعث شد که 3 عضو از اعضای هیات مدیره سایپا همواره توسط مدیرعامل سایپا انتخاب شوند که باعث مدیریت مادام العمر و عدم نظارت هیات مدیره در این شرکت می‌شد. اين در حالی بود که منابع خرید این سهام که بالغ بر 2500 میلیارد تومان بود از شرکت سایپا تامین شد که سبب مشکلات مالی شرکت شد.

در سال‌های 1389 و 1390 سایت مشرق درباره آن خصوصی‌سازی‌ صوری پیگیری‌های فراوانی کرد.

گفتنی است در سال 1390 و یک سال پس از انجام این خصوصی سازی! سايپا قادر به پرداخت اقساط بلوك 17 درصدي كه سال 1389 در خصوصي‌سازي خودش آن را خريده بود نشد و مشکلات مالی شرکت بدتر شد.

لذا سايپا به منظور بازپرداخت‌ بدهي‌هاي خود، با عدم پرداخت مطالبات شركت‌هاي زيرمجموعه عملاً سعي مي‌كرد بحران بدهي‌ها را به تعويق بياندازد.

 گفته مي‌شد شركت‌هايي همچون مگاموتور، سايپا آذين، سايپا شيشه، سايپا ديزل و برخي ديگر از شركت‌ها مطالبات فراواني از شركت مادر داشتند، اما به دليل سررسيد شدن اقساط بلوك 17 درصدي، سايپا قادر به پرداخت مطالبات شركت‌هاي زيرمجموعه خود نبود.

 بدين ترتيب بحران بدهي سايپا به شركت‌هاي زيرمجموعه نيز سرايت كرد به طوري كه برخي از اين شركت‌ها حتي قادر به پرداخت حقوق كارمندان خود هم نبودند. حتي گفته مي‌شد برخی شرکت ها خط توليد خود را به حداقل رسانده و در بعضي روزها هم متوقف كرده است.

اعتراف به اشتباه به خصوصی‌سازی سایپا پس از 4 سالاینک 4 سال پس از آن خصوصی‌سازی صوری، مدیرعامل فعلی گروه خودروسازی سایپا با بیان اینکه در سال 1389 شرکت سایپا در یک معامله نامقبول، سهام خود را با رقم بالایی که بسیار غیر کارشناسی بود خریداری کرد، خاطرنشان کرده است: در آن زمان نقدینگی هنگفتی از این شرکت خارج شد، بنابراین برای جبران این نقدینگی و ادامه حیات مجبور به دریافت تسهیلات بانکی شدیم.

سعید مدنی در گفت‌و‌گو با ایسنا، اظهار کرد: پرداخت سودهای بانکی این تسهیلات در چند سال اخیر بار مالی زیادی را به این شرکت تحمیل کرد. افزایش هزینه‌های مالی باعث شد که وضعیت سهام این شرکت در بازار سرمایه نامناسب شده و روند آن نزولی شود.

 وی افزود: در آن زمان وضعیت سیاسی کشور، تحریم‌های بین‌المللی و رشد چند برابری نرخ ارز باعث افزایش مشکلات مالی شده و برای حل این مشکلات ایجاد تنوع در سبد محصولات، رونق فروش و افزایش تیراژ تولید در دستور کار قرار گرفت. بنابراین مشکلات مالی تا حدی برطرف شده به‌گونه‌ای که سال آینده شرایط مساعدتری در بازار سرمایه خواهیم داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 5
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۲
    0 0
    بقیه خصوصی سازی ها چی بقیشون درست بوده در دولت انحرافی
  • ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۲
    0 0
    علت ضعف میدیریت و تولید 20 ساله خودروی غیر استاندارد پراید هم احمدی نژاد شد. خب خدا رو شکر . بریم سر موضوع بعدی.
  • علی ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۲
    0 0
    خصوصی سازی شرکتهائیکه سوده هستند به ضرر دولت هست،البته کسانیکه در پی خصوصی سازی هستند بیشتر کسانی هستند که خودشان از این خصوصی سازیها ذی نفع هستند،وگرنه شرکتهای بزرگ خصوصا معادن که چندین ساله تجهیز شده اند و در حال کارند واگذاری اونها به قیمتهای ناچیز چه منفعتی برای دولت دارد،شرکت سنگ آهن مرکزی ایران بافق یکی از بزرگترین معادن سنگ آهن کشور است که با جدا سازی و کوچک سازی آن مافیای فولاد آن را به بخش خصوصی که البته بیشتر آنها خود آین آقایان هستند واگذار شده،شرکتی که سالیانه میلیاردها تومان منفعت برای دولت داشته با اخبار غلطی که به مقامات ارسال شده به گوشت قبانی تبدیل شده است،امیدوارم مسئولین دلسوز و نمایندگان مجلس فکری به حال این شرکت و دیگر شرکتهای سود ده که توسط عده ای ویژه خوار در حال منفک شدن از بدنه دولت هستند بکنند
  • ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۲
    0 0
    خصوصی سازی ....سایپا رو هیچ توجیه.... نمیتونه بپوشونه درسته که دولتمردان فعلی درباره دولت قبل دروغ خیلی زیاد میگن اما قطعا خصوصی سازی سایپا گندیه که هیچ جوری نمیشه با این توجیهات از زیرش در رفت واسه همینه که مجبور شدی یه چیز بی ربط یعنی"کیفیت" خودروهای داخلی رو به این قضیه بچسبونی
  • لبخند ۲۳:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۲
    0 0
    هرچند خصوصی سازی به این روش فعلی اشتباه محض است ولی علی الاصول کوچک شدن دولت و واگذاری وظیفه ی نظارت به دولت بهترین راه حل برای شکوفایی اقتصادی است. ای کاش مسئولین یک فکری به حال این روند خصوصی سازی می کردند که لااقل صنایع بعد از خصوصی سازی متضرر نشوند.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس