فشردگی حملات متعدد به شهر صعده از پنجشنبه گذشته آغاز شد و 2 روز پیش به بالاترین حد خود رسید، به گونه ای که به گفته احمد العسیری سخنگوی ائتلاف، عربستان سعودی بالغ بر 130 حمله هوایی انجام داد که در جریان آن 100 هدف را موشک باران کرده است. این حملات البته مانع از پیشروی کمیته های مردمی و ارتش یمن در بخش های جنوبی عدن نشد و آن ها موفق شدند بر شهر راهبردی کریتر مسلط شوند. البته شبه نظامیان وابسته به عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور فراری یمن شکست خود در این جنگ را با تمام شدن مهمات خود که جنگندههای ائتلاف برای آن ها مهیا کرده بودند، مرتبط دانستند.
دیروز همچنین پادشاه عربستان مدعی شد که مداخله نظامی در یمن مانع از آن شد که این کشور به کانونی برای توطئه منطقهای تبدیل شود که هدف آن بی ثباتی کشورهای منطقه است. این در حالی است که حسن روحانی رئیس جمهور ایران دو روز پیش در اظهاراتی تصریح کرد که حملات هوایی عربستان سعودی اقدامات یک دولت بی تجربه است که هیچ سیاستی را در منطقه متوجه نمی شود.
رئیس جمهور ایران افزود: دولت عربستان سعودی اوضاع منطقه و جهان را نمی داند، این دولت دولت نوپایی است که چهره واقعی آل سعود را روشن می کند که از مدتها پیش از طریق هزینه کردن دلار به دنبال اجرا کردن اهداف خود بودند، اما امروز بمب و موشک را به جای دلار انتخاب کرده اند و تصور می کنند با استفاده از موشک می توانند در منطقه به اهداف خود برسند، اما این اشتباه بسیار بزرگ و استراتژیک است.
ملک سلمان در توجیه عملیات نظامی گفت: عربستان در عملیات توفان قاطعیت هیچ هدفی غیر از کمک به یمن برادر و جلوگیری از تلاشها برای تبدیل این کشور به کانون توطئه های منطقه ای برای بی ثبات کردن دولت های منطقه نداشت، توطئه ای که سعی داشت این کشور را به عرصه ای برای تروریست ها و فتنه ها و درگیری های خونین مانند برخی دیگر از دولت های منطقه تبدیل کند.
وی تاکید کرد: عربستان سعودی به ندای نجات یمن و ملت برادر آن از دست گروهی که روحیه فرقه گرایی در آنها اوج گرفته و با دولت مشروع این کشور دشمنی کرده و امنیت و ثبات آن را به خطر انداختند، پاسخ مثبت داد، چرا که آن ها دولت های همسایه از جمله عربستان سعودی را با حمایت گروه های خارجی که به دنبال تحقق اهداف خود در تسلط بر منطقه و فتنه انگیزی در آن هستند، تهدید می کردند.
همچنین شبکه تلویزیونی المسیره اعلام کرد که جنبش انصار الله در واکنشی غیر مستقیم نسبت به اعلام آتش بس ریاض مشروط به تعهد این جنبش، آمادگی خود را برای تعامل با آن در جهت رفع مصیبت ها در یمن اعلام کرد.
بیانیه شورای سیاسی جنبش انصار الله تاکید دارد: ما بر ضرورت رفع فوری محاصره ظالمانه و غیر قابل توجیه ملت یمن که مصیبت های آن ها را افزایش داده تأکید و اشاره می کنیم که با هر تلاشی در دعوت به اقدام مثبت و جدی که بتواند این مصیبت ها را مرتفع کند، به صورت مثبت تعامل می کنیم.این بیانیه از تلاش های دولت های دوست و برادر در توقف تجاوزها و رفع سختی های ملت یمن قدردانی و تأکید مجدد خود را به ضرورت ازسر گیری گفتگو های سیاسی در یمن از نقطه توقف آن در نتیجه حملات عربستان سعودی به شرطی که زیر نظر سازمان ملل متحد باشد، اعلام کرد.
شرف غالب لقمان سخنگوی نیروهای مسلح یمن در این رابطه اعلام کرد: بر اساس تلاش های برخی دولت های دوست و برادر در ایجاد آتش بس انسانی که در جریان آن محاصره ظالمانه یمن متوقف شده و به کشتی های تجاری اجازه ورود و امدادرسانی به بنادر یمن را بدهد، ما موافقت خود را با آتش بس انسانی اعلام می کنیم. خبرگزاری رسمی یمن با اعلام این مطلب به نقل از لقمان تأکید کرد: هر گونه نقض آتش بس از سوی عناصر القاعده و حامیان و تأمین کنندگان مالی آن ها باعث می شود که ارتش و نیروهای امنیتی و کمیته های مردمی، واکنش به این تجاوزات را حق مشروع و تکلیف مقدس خود در دفاع از ملت یمن در برابر این تجاوز ظالمانه دانست.
این اقدام انصار الله با استقبال انور قرقاش وزیر مشاور دولت امارات در امور خارجی مواجه شد و وی در حساب توئیتری خود نوشت که تعامل مثبت حوثی ها با پیشنهاد آتش بس مهم است . آنها درک میکنند که یکی از ساختارهای یمن هستند، نه ابزاری برای نفوذ منطقه ای.
در تحولی دیگر اولین گروههای مالزیایی مشارکت کننده در جنگ به پایگاههای هوایی عربستان سعودی رسیدند تا به تعبیر خبرگزاری رسمی عربستان سعودی مالزی به دوازدهمین دولت عضو ائتلاف تبدیل شود. هفته گذشته نیز سنگال تصمیم به پیوستن به ائتلاف مذکور گرفته بود.
وزارت جنگ عربستان اعلام کرد که مرکز عملیات ائتلاف، مقدمات لازم برای پیوستن نیروهای مالزیایی و سنگالی و آماده سازی ها برای ماهیت مأموریت های محول شده به این گروه ها را در دستور کار قرار داده است. این خبرگزاری در عین حال تعداد نیروهای وارد شده به عربستان یا تعداد اجمالی نیروهای مالزیایی که قرار است در این عملیات مشارکت داشته باشند را اعلام نکرد و توضیح نداد که این نیروها در جنگ زمینی حضور خواهند داشت یا هوایی؟
در همین راستا یوهانس واندر کلاوف هماهنگ کننده اوضاع انسانی سازمان ملل در یمن گفت: حملات بی هدف به مناطق مسکونی چه با هشدار قبلی و چه بدون آن با حقوق بین الملل انسانی تناقض دارد. وی افزود که بسیاری از غیرنظامیان در حال حاضر در صعده محاصره شده اند و به علت کمبود سوخت نمی توانند از وسایل نقلیه استفاده کنند. هدف قرار گرفتن تمام این استان جان تعداد بی شماری از غیرنظامیان را در معرض خطر قرار می دهد.