پس از اخبارمتفاوتی که از موضوع بازگشایی سفارت عربستان در عراق منتشر شد و مسئولان دیپلماتیک عراق به ویژه ابراهیم الجعفری از مکان یابی سعودی ها برای سفارت خود و انتخاب سفیر خبر داد و سعودی ها نیز چندی قبل اعلام کردند که ثامر السبهان را به عنوان سفیر خود در عراق انتخاب کردهاند اما به نظر میرسد که موضوع به این راحتی نیست و یخ روابط عراق و عربستان که از زمان اشغال کویت از سوی رژیم بعث عراق به وجود آمده است به این زودی ها شکسته نخواهد شد.
همانطور که گفته شد هر چند به نظر میرسید که نگاه سعودی ها فرق کرده است اما رفتارهای ریاض نشان دهنده این است که ماجرا خصومت سعودیها را دولت شیعی عراق پایانی ندارد زیرا در موضوع انتخاب سفیر پس از دو دهه و اندی به گونه ای عمل کرده اند که اعتراضات محافل پارلمانی و برخی شخصیت های را برانگیخته است.
طی روزهای گذشته شخصیت های وابسته به ائتلاف دولت قانون، ائتلاف تحت رهبری حکیم و رئیس کمیسیون پارلمانی بدر از وزارت خارجه و رئیس جمهوری عراق خواستهاند که فعلا اقدامی انجام ندهند و سفیر السبهان را قبول نکنند؛ زیرا از نگاه آنها عربستانی ها از این اقدام به دنبال توطئه جدید هستند.
به نظر شخصیت های عراقی، سعودی ها که قبلا ردپای آنها در حوادث تروریستی عراق مشهود بوده است این بار نیز قصد دارند از طریق انتخاب ثامر السبهان که یک نظامی ارشد با درجه سرتیپ است اهداف خبیث خود را دنبال کنند.
آنها به دنبال این هستند که در دل بغداد به بهانه سفارت مرکز و دفتری نظامی دایر کنند تا از طریق آن نشستهای پنهانی با شخصیت های مورد دار و تحت تعقیب که قبلا رابطه با آنها در ترکیه و اربیل و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس صورت می گرفت را به گونه ای دیگر در داخل عراق و با برخی شخصیت های دیگر وفادار به سعودی ها انجام دهند.
جنجال موجود بر سر انتخاب یک وابسته نظامی به عنوان سفیر سعودی ها در بغداد یک موضوع است و بحثی که چند روز قبل حاکم الزاملی رئیس کمیسیون امنیتی و دفاع پارلمان عراق مطرح کرد موضوع دیگر است.
الزاملی فاش کرده بود که دو خلبان قطری و دو خلبان سعودی و دو خلبان بحرینی تماس هایی با گروه های تروریستی داعش داشته و اسنادی در اختیار آنها گذاشتهاند که بیانگر ضعف و سستی نیروهای عراقی بوده و سبب حمله به نیروهای عراقی شده است.
وی خاطر نشان کرده بود که ما اقدام هواپیماهای سعودی در نقض حریم هوایی عراق در شهر النخیب در استان الانبار به بهانه حضور این کشور در ائتلاف بین المللی را محکوم می کنیم .
حاکم الزاملی رئیس کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق تأکید کرد سامانه دفاع هوایی عراق، جنگندههای سعودی را به عقبنشینی از حریم هوایی در منطقه النخیب در جنوب شرق استان الانبار (جایی که هم اکنون شاهد نبرد سخت نیروهای امنیتی و مردمی با تروریستهای تکفیری داعش است) وادار کرد و این منطقه یک روز پس از این حادثه (تجاوز جنگندههای سعودی) شاهد حملات خمپارهای و شلیک موشکهای کاتیوشا بود.
الزاملی خاطرنشان کرد ناحیه النخیب شاهد پرواز جنگندههای سعودی بود که با واکنش دفاع هوایی عراق روبهرو شد بهطوری که جنگندههای سعودی وادار به عقبنشینی و بازگشت شدند.
وی افزود: تنها یک روز پس از پرواز جنگندههای سعودی، منطقه النخیب با خمپاره و موشک کاتیوشا هدف قرار گرفت.
وی گفت: عراق پس از این حادثه از عربستان سعودی و ائتلاف بین المللی درباره علت پرواز جنگندههای سعودی در منطقهای که هیچ عملیات نظامی در آن جریان ندارد، خواستار توضیح شده است.
رئیس کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق تصریح کرد: ماهیت جنگندهها از سوی دفاع هوایی عراق مشخص شد و طرف سعودی و ائتلاف بین المللی از پرواز جنگندههای سعودی در آن منطقه عذرخواهی کردند.
وی افزود: دولت عراق یادداشت اعتراضی را به عربستان سعودی و ائتلاف بین المللی درباره پرواز جنگندههای سعودی ارائه خواهد کرد.
الزاملی پیشتر گفته بود عربستان با سوء استفاده از حضور در ائتلاف بین المللی (ائتلاف ادعایی آمریکا و متحدانش علیه داعش)، حریم هوایی عراق را نقض کرده است و دفاع هوایی عراق باید در صورت تکرار چنین تجاوزاتی با آنها (جنگندههای سعودی) مقابله کند.
عباس البیاتی عضو کمیته خارجی پارلمان عراق نیز اعلام کرد: کمیته بین الملل مجلس عراق با همکاری دستگاه های مربوط در هواپیماهای جاسوسی که چند روز قبل بر فراز عراق پرواز کرده اند تحقیق خواهد کرد.
وی افزود: عراق از کشورهای همسایه و بین المللی خواسته است که برای حمایت از مرزهای ما هماهنگی امنیتی و اطلاعاتی داشته باشند اما پرواز هواپیمای جاسوسی اقدامی غیر قانونی و مردود است.
البیاتی تاکید کرد: تحقیقات هویت هواپیماهایی که حریم هوایی عراق را نقض کرده اند مشخص خواهد کرد و پس از نتیجه این تحقیقات موضع دیپلماتیک در قبال کشوری که حریم هوایی عراق را نقض کرده است اتخاذ خواهد شد.