«دیوید کرکپاتریک» نویسنده این مطلب، پس از معرفی این شاهزاده جوان سعودی و روند ارتقا جایگاه وی، از تردیدها در خصوص توانمندیهای او نوشته است. در بخشی از مطلب نیویورکتایمز آمده است: «برخی دیپلماتهای غربی که از بیم آنکه نکند شاهزاده یا پادشاه از دستشان برنجند، خواستهاند ناشناس بمانند، میگویند از نفوذ روزافزون این شاهزاده نگران هستند. حتی یکی از آنها، وی را فردی "عجول" خواند که "نسنجیده تصمیم میگیرد".»
این گزارش میافزاید: «دستکم دو نفر از شاهزادههایی که جزو جناح اصلی خاندان سطلنتی هم هستند، در مصاحبههایشان تصریح کردند که برخی از اعضای مسنتر آلسعود هم تردیدهایی دارند. هر دوی آنها هزینه و عایدی جنگ یمن را که توسط شاهزاده محمد به راه انداخته شد، زیر سوال بردند.»
برخی دیپلماتهایی که در ماههای اخیر با ولیعهد و ولی ولیعهد دیدار کردهاند، میگویند محمد بن نایف در تلاش است تا محمد بن سلمان را آموزش داده و راهنمایی کند. با این حال، به نوشته نیویورکتایمز، برخی دیگر از دیپلماتها معتقدند که محمد بن سلمان نقشی مهمی در آغاز حمله به یمن ایفا کرده است.
عملیات هوایی عربستان سعودی در یمن که از اوایل فروردین امسال آغاز شد، تاکنون به کشته شدن بیش از 2000 نفر از مردم یمن منجر شده، اما دستاوردی برای ریاض نداشته است. همین امر موجب شده تا تحلیلگران متعدد غربی، عقلانیت این حمله را که با همراهی واشنگتن صورت میگیرد، زیر سوال ببرند.
نیویورکتایمز با اشاره به سمتهای متعددی که به محمد بن سلمان داده شده، نوشته است که کارشناسان دانشگاهی میگویند متمرکز کردن این سطح از قدرت در یک شاخه از خانواده، چه برسد به یک نفر، سنتی را که هشت دهه قبل برای پایان دادن به درگیریها پایهگذاری شد و بر اساس آن قدرت و اختیارات بین شاخههای مختلف خانواده تقسیم میشد، بر هم میزند.
بنا بر این گزارش، یکی از دستیاران شاهزاده «متعب بن عبدالله» فرزند پادشاه سابق که از ولایت عهدی کنار گذاشته شد، به دیپلماتهای غربی گفته است که احتمالا ریاست گارد ملی هم از متعب به محمد بن سلمان منتقل میشود.
نیویورکتایمز با بیان اینکه محمد بن سلمان از مدتها قبل برای رسیدن به قدرت برنامهریزی میکرد، نوشته است که وی به همین منظور تلاش کرده میکرد تا ظاهر را حفظ کرده و بر خلاف بسیاری از شاهزادگان همنسلش، سیگار نکشد، الکل ننوشد و تا دیر وقت بیرون نباشد. وی که همواره در کنار سلمان بود، نهایتا به سمت رسمی مشاور وی منصوب شد.
گزارش نیویورکتایمز با اشاره به نارضایتی داخلی در عربستان به پایان رسیده است. در این بخش آمده است: «هرچند سعودیها عموما از ابراز نارضایتی خودداری میکنند، اما برخی از آنها میگویند که نسبت به رشد وی نگران هستند. مرد میانسالی به نام ابو صالح که بیرون یک کافه ایستاده، میگوید "این خاندان بزرگی است که برای حکومت رقابت میکنند. اینکه یک جوانک کنترل دولت را در اختیار بگیرد، دردسرهای زیادی درست میکند. واقعا از آینده نگران هستیم".»
«ابو فهد» تاجری که در هتلی لوکس نشسته و قهوه مینوشد هم میگوید: «او (محمد بن سلمان) شده آقای همهچیز دان. اما او فقط یک جوان 29 ساله است. آخر او چه میداند؟»