گروه بینالملل مشرق- پایگاه تحقیقاتی-اطلاعاتی "اوپن بریفینگ" انگلیس پنجشنبه 21 خرداد اقدام به انتشار مجدد مقالهای با عنوان "تدوین سیاستهای امنیت ملی در ایران" به قلم "کوجن لیم" محقق مستقل و کارشناس مسائل سیاست خارجی و امنیتی در خاورمیانه و به خصوص ایران، نمود.
مقاله "کوجن لیم" را "اوپن بریفینگ: آژانس اطلاعات جامعه مدنی" منتشر کرده است
نمودار "ساختار، الگوهای ارتباطی و نفوذ نسبی امنیت ملی ایران"
این مقاله که حدود یک ماه قبل توسط انتشارات مشهور "راوتلج" نیز به صورت آنلاین منتشر شده بود، به طور خاص روی ساختار تصمیمگیری درباره امنیت ملی در ایران، و نهادها، روندهای رسمی، و افراد دخیل در این تصمیمگیریها تمرکز کرده است.
مقاله مذکور، نقش شورای عالی امنیت ملی به عنوان نهاد اصلی در روند تدوین سیاستهای امنیت ملی، و همچنین نقش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بررسی میکند که به گفته نویسنده، هم میزان نفوذ نهادها و هم محوریت اشخاص را تعیین میکند.
نمودار روند تدوین سیاستهای امنیت ملی ایران
"لیم" ادعا میکند که بهرغم تعدد نهادهای رسمی و وجود روند مشخص در تدوین سیاستهای امنیت ملی در ایران، تصمیمگیری در این زمینه محدود به عدهای اندک و عمدتاً انتصابی (و نه انتخابی) است که به یک اندازه تحت تأثیر "اقتضائات حکومتی" و داد و ستد غیررسمی در راستای خطوط "ریزحزبی" هستند.
در خلال مطالعه "تدوین سیاستهای امنیت ملی در ایران" متوجه میشویم که نویسنده معتقد است حتی رهبر ایران هم اگرچه ممکن است حرف آخر را در این کشور بزند، اما باز هم در چارچوب این عوامل ایدئولوژیک، توافقی و ساختاری محدود است.
نمودار اشخاص کلیدی در تدوین سیاستهای امنیت ملی ایران
افراد تأثیرگذار در این میان نیز یا به هسته مرکزی سیاسی-روحانیتی بنیانگذاران انقلاب اسلامی نزدیک هستند و یا به نهاد قدرتمند سپاه پاسداران که هر دو محافظهکار محسوب میشوند. نهایتاً اینکه روند تصمیمگیری و تدوین سیاستهای امنیت ملی چگونه منجر به سیاستگذاری در نظام ایران میشود، به دو مقوله بقای نظام و هنر تجمیع وسیله و هدف برمیگردد.
متن کامل مقاله را میتوانید در قالب یک فایل پیدیاف به انگلیسی از اینجا دانلود کنید.