برخی تحلیلگران مصری در واکنش به فاجعه مصیبت‌بار مشعر منا که در نتیجه بی‌کفایتی و سوءمدیریت رژیم سعودی، هزاران حاجی بیگناه کشته یا زخمی شدند،تاکید کردند خون حجاج بر گردن آل سعود است.

به گزارش مشرق، در حالی که مقامات سعودی به شیوه‌ها و با حربه‌ها و لطایف الحیل مختلف تلاش می‌کنند خود را از مسئولیت وقوع فاجعه مصیبت بار اخیر در مشعر منا که به کشته و زخمی شدن هزاران حاجی بیگناه از کشورهای مختلف منجر شد، تبرئه کنند و حتی با بی‌انصافی و بی‌رحمی تمام، قربانیانی را متهم به خودکشی می‌کنند(ادعاهای مفتی دربار سعودی علیه قربانیان مشعر منا) که دیگر در دنیا نیستند تا از اتهامات سعودی‌ها علیه خود دفاع کنند، یک روزنامه مصری در پی این فاجعه، به شدت از آل سعود به سبب تلاش این رژیم برای توجیه آن انتقاد کرد.

این روزنامه، حکومت سعودی را مسئول خون حجاجی دانست که جانشان را در اثر فاجعه مصیبت‌بار منا از دست دادند.

این روزنامه همچنین از اقدام عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر در ارسال پیام تسلیت برای شاه عربستان در حالی که وظیفه سلمان بن عبدالعزیز بوده است که به خاطر کشته شدن شماری از حجاج مصر تسلیت بگوید، ابراز شگفتی کرده است.

روزنامه المقال از دولت مصر خواسته‌ است تحقیقات عربستان را پیگیری کند.

"ابراهیم عیسی" سردبیر روزنامه المقال از فعالان رسانه‌ای نزدیک به السیسی در پی فاجعه منا در مقاله‌ای تند و انتقادآمیز علیه کسانی که از عربستان دفاع می‌کنند و مسئولیت این رژیم در بروز فاجعه اخیر را انکار می‌کنند، چنین نوشت: چرا برای تبرئه سعودی از مسئولیت جان باختن حجاج تلاش می‌کنند؟، چرا رئیس جمهور(عبدالفتاح السیسی) فراموش کرد به مصری‌ها به خاطر جان باختن حجاجشان تسلیت بگوید و به جای آن به شاه عربستان تسلیت گفت؟چرا ایران به دستاویز و بهانه عربستان برای سرپوش گذاشتن بر کوتاهی و قصور خود در اداره حج تبدیل شده است؟آیا آنچه رخ داد، یک جنایت طراحی شده و توطئه بود یا سهل انگاری و کوتاهی؟

بر اساس این گزارش، روزنامه المقال در پی فاجعه مشعر منا چندین مطلب انتقادی علیه عربستان منتشر کرد.

یک کلام، خون حجاج بر گردن آل سعود است

رسانه مصری در اولین مطلب خود چنین نوشته بود یک کلام، خون حجاج بر گردن نظام آل سعود است.

در این مطلب آمده بود آیا آل سعود منتظربودند تا صدها نفر از حجاج کشته شوند تا در طرح‌های حج بازنگری شود؟چرا حوادث ازدحام هر سال تکرار می‌شود؟ چرا خبری از آمادگی‌های سعودی برای جلوگیری از وقوع این حوادث نیست؟

در این مقاله که به قلم "عماد حمدی" نوشته شده بود تقریبا تمام حوادث سابق و همچنین شیوه تعامل مقامات سعودی یکسان و هماهنگ است، زیرا آنها توجیه کننده این حوادث، چیزی به نام ازدحام است که هر سال، مسئولان سعودی از آن برای توجیه حوادث استفاده می‌کنند. تا زمانی که مقامات سعودی از اینکه حجاج را مسئول کشته شدن خودشان معرفی کنند، شرم نمی‌کنند، تغییری در تعامل مسئولان سعودی با حوادث رخ نخواهد داد و حادثه اخیر هم آخرین حادثه نخواهد بود. گویی کسی که برای ادای فریضه حج آمده، نمی‌خواهد که مناسک خود را به آسانی و راحتی انجام دهد و به  دنبال ازدحام یا هل دادن است تا جان خود را از دست بدهد(اشاره به ادعای مفتی دربار سعودی که گفته بود برخی حجاج به عمد کاری می‌کنند تا در حرمین شریفین یا مشاعر مقدسه از دنیا بروند چرا که اعتقاد دارند مرگ در این مناطق فضیلت است، در حالی که خودکشی است)

نویسنده مصری تاکید کرد فاجعه اخیر کشته شدن حجاج تا زمانی که سهل‌انگاری،کوتاهی و ضعف آشکار مقامات سعودی در تامین جانشان ادامه داشته باشد، آخرین فاجعه نخواهد بود.

وی افزود مسئولان سعودی طبق عادت همیشگی‌شان، شجاعت برعهده گرفتن مسئولیت حادثه را نداشتند با وجودی که مسئولیت تامین امنیت میلیون‌ها نفر از لحظه ورودشان برای ادای شعائر حج تا لحظه خروج بر عهده آنهاست، نه تنها شجاعت این کار را ندارند، بلکه حتی حجاج را سرزنش کرده اند که در خلال رمی جمرات ازدحام کرده‌اند، گویی نظام آل سعود نمی‌داند که حضور این تعداد بسیار زیاد احتمال هر چند ضعیف وقوع چنین ازدحامی را می‌دهد و مسئولیت آنها جلوگیری از وقوع آن یا دخالت فوری برای جلوگیری از تشدید فاجعه در صورت بروز آن است.

نویسنده مصری در ادامه آورده است اظهارات رسمی در عربستان همگی همانند هر مسئول عربی پس از هر حادثه‌ای، تکراری است اینکه تحقیقات فوری درباره ابهامات حادثه آغاز شده و طرح‌های تامین حج هم مورد بازنگری قرار می‌گیرد که باید گفت این تحقیقات به هیچ نتیجه‌ای منجر نخواهد شد و هیچ چیز جدیدی رخ نخواهد داد و احتمال وقوع چنین حوادثی در موسم‌های حج آتی وجود خواهد داشت.

عماد حمدی در پایان مقابله خود تاکید کرده بود در یک کلام باید گفت که خون حجاج بر گردن آل سعود است.

افکارسلفی وهابی عامل کشته شدن حجاج در منا

طارق ابوسعد در دومین مقاله انتقادی از رژیم سعودی طی هفته جاری تاکید کرده است فکر سلفی وهابی عامل کشته شدن حجاج در مشعر منا است.

ابوسعد در مقاله خود آورده است آیا کشته‌های حرم به خاطر اینکه همدیگر را کشته‌اند، گنهکارند(اشاره به ادعای مفتی دربار سعودی و متهم کردن حجاج جان باخته به خودکشی)

چرا ادعاهای خود علیه ایران را اثبات نمی‌کنند؟

ابوسعد با رد اتهامات و  ادعاهای سعودی‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران و حجاج مظلوم کشورمان، از توجیهات مقامات سعودی درباره فاجعه اخیر ابراز شگفتی کرد و نوشت با وجودی که پادشاهی سعودی هفت هزار دوربین مدار بسته در مناطق مختلف برای کنترل مناسک حج نصب کرده، باعث شگفتی است که حتی یک فیلم ویدئویی که ادعای آنها را مبنی بر اینکه ایرانی‌ها باعث این حادثه و ازدحام شدند، اثبات کند، نشان ندادند. باید پرسید آیا این رفتارهای حجاج به ویژه حجاج مصری است که هر بار از سوی سعودی‌ها متهم به ایجاد ازدحام و حادثه به می‌شوند؟ آیا باید دیگر به دنبال جست‌وجوی عوامل و اسباب حادثه نباشیم و تنها به این سخن بسنده کنیم که : آنها بدشانس بودند که در حال حج از دنیا رفتند یا اینکه به تمام این فجایع و حوادث اینگونه نگاه کنیم که تهدیدی برای تاج وتخت پادشاهی سعودی است که خود را خدمتگزار ضیوف الرحمن می‌خواند، حکومتی که برای مشروعیت بخشی و قدرت از آنها استفاده می‌کند.

انتقاد از السیسی به خاطر ارسال پیام تسلیت برای شاه سعودی

اما اقدام تامل برانگیز عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر در ارسال پیام تسلیت برای شاه عربستان در پی فاجعه منا با انتقاد محافل مصری روبرو شد و آنها از السیسی پرسیدند چطور به کسی پیام تسلیت می‌دهی که حکومتش باعث و مسبب فاجعه عظیم منا شد؟

محمود صلاح تحلیلگر مصری در مقاله‌ای با عنوان رئیس جمهور(السیسی) به مردم خود(مصر) تسلیت نمی‌گوید، با تقبیح اقدام السیسی پرسید: چطور السیسی به شاه سعودی تسلیت می‌گوید، در حالی که او و حکومتش به سبب سوء مدیریت باعث قربانی شدن صدها نفر از حجاج شدند؟

صلاح ابراز عقیده می‌کند: مسئله غافلگیرکننده این بود که شاه سعودی به مصر تسلیت نگفت، بلکه این عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر بود که دست به این کار زد، آیا عجیب‌تر و شگفت‌انگیزتر از این چیز سراغ دارید؟ این در حالی است که بیش از 100 نفر از مردم کشورش  طی کمتر از دو هفته در یک کشور به سبب سوء مدیریت و ضعف سازماندهی در مهمترین رویداد دینی کشته و یا زخمی شدند، رویدادی که بیش از 900 کشته و صدها زخمی به جا گذاشت.

نویسنده مصری می‌افزاید: چرا رئیس جمهور با خانواده‌های قربانیان ابراز همبستگی نکرد و به آنها تسلیت نگفت(به جای تسلیت گفتن به شاه سعودی)

لؤی الخطیب دیگر تحلیلگر عرب به انتقاد شدید  از حکام سعودی و همچنین موضع عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر به مقایسه موضع مکزیک درباره کشته شدن تعدادی از گردشگرانش در مصر و مواضع خفت بار سران کشورهای عربی در فاجعه منا پرداخته است که چرا همانند مکزیک که درباره حادثه کشته شدن جمعی از گردشگرانش در مصر موضع قاطعی اتخاذ کرد، کشورهای اسلامی به استثنای ایران هیچ موضعی نگرفتند و حتی پیام تبریک برای شاه سعودی فرستاند.

وی این سئوال را مطرح کرد : چرا موضع مصر درباره کشته شدن حجاج در حادثه منا با موضع مکزیک درباره کشته شدن گردشگرانش در مصر تفاوت دارد.

وی افزود این سئوال را باید از تمام کشورها به ویژه دولت و حکومت مصر که برای شاه عربستان پیام تبریک فرستادند، پرسید.

الخطیب بار دیگر از ارسال پیام تسلیت از سوی السیسی به شاه عربستان در حالی که او باید به خاطر کشته شدن شماری از حجاج مصری به مصری‌ها تسلیت می‌گفت، انتقاد کرد.

وی ابراز عقیده کرد باید به حافظه خود رجوع کنیم و آنچه را مکزیک پس از حادثه کشته شدن جمعی از گردشگران انجام داد، به یادآوریم.آیا مکزیک برای رئیس جمهور مصر پیام تسلیت فرستاد به این خاطر که حادثه در خاک مصر رخ داده بود؟

تحلیلگر مصری در پایان آورده است دولت مصر باید به صورت مستقل تحقیقاتی را که در عربستان انجام می‌شود، پیگیری کند و آن را به صراحت اعلام کند، زیرا بر اساس آمار اعلام شده، تعداد حجاج فوت شده مصر در حادثه اخیر دست‌کم 55 نفر بوده است و خانواده‌هایشان منتظر نتایج تحقیقات و بازخواست و مجازات مسئولانی هستند که در بروز این حادثه مقصر بوده اند و قصور  و کوتاهی‌شان هم اثبات شود.

وی در واکنش به پیام‌های تسلیت رئیس جمهور مصر برای شاه سعودی تاکید کرده است ارسال پیام تسلیت برای شاه سعودی یا وزیر کشورش دردی از مردم و خانواده‌های قربانیان نخواهد کرد و سودی برای آنها نخواهد داشت.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس