به گزارش مشرق، اندیشکده «آرمزکنترل» در گزارشی درباره توان موشکی ایران نوشت که آزمایشهای اخیر موشکهای بالستیک اگر چه اقداماتی سازنده نیستند اما نباید اقدامی غافلگیرکننده هم محسوب شوند.
این اندیشکده آمریکایی با طرح این موضوع که چنین اقدامی میتواند نقض قطعنامه 1929 باشد، اما خللی در توافق هستهای اخیر میان ایران و 6 کشور ایجاد نمیکند اینطور نوشت که نقض قطعنامههای شورای امنیت پیامدهایی را به دنبال دارد و سیاستگذاران آمریکایی باید خطرهایی که در آزمایش موشکی متصور است را مورد نظر قرار دهد و اقدامات متناسب با آن را صورت دهند، اما در عین حال پیشرفتهایی را که در زمینه کاهش قابلیت هستهای ایران صورت گرفته است، نادیده نگیرند.
در ادامه این گزارش آمده است: «با وجود قطعنامه 1929 سازمان ملل در سال 2010 که ایران را از آزمایش موشکهای بالستکی باز میدارد، تهران دستکم 8 آزمایش در بعد میانبرد انجام داده است که آخرین موارد آزمایشهای 10 اکتبر و 21 نوامبر بودهاند. ایران همواره اعلام کرده است که این اقدامات تناقضی با توافق برنامه جامع اقدام مشترک نخواهد داشت و چنین اقداماتی برای دفاع از خود ضروری است.»
در طول سالها، تحریمهای آمریکا و سازمان ملل اگر چه باعث کندی برنامه موشکی ایران شده، اما آن را متوقف نکرده است. آزمایشهای موشکی ایران همچنان ادامه دارد و کارشناسان پیشبینی کردهاند که تحریمها میتواند از توسعه موشکها با سوخت جامد جلوگیری کند که خطر کمتری را به دنبال خواهد داشت. همچنین مقامات آمریکایی اعلام کردهاند که ایران دستکم یک دهه از توسعه و آزمایش موشکهای قارهپیما فاصله دارد.»
این اندیشکده آمریکایی همچنین افزود: «با این حال اقدام ایران در ادامه آزمایش موشکهای بالستیکی، اقدامی غیرسازنده است. به خصوص در زمانی که ایران و گروه 1+5 تلاش میکنند تا توافق هستهای را اجرایی کنند. البته آزمایش موشکی توافق را نقض نمیکند و باید به یاد داشته باشیم که محدودیت موشکی با هدف تحت فشار گذاشتن ایران به قطعنامه 1929 اضافه شد.»
در این گزارش بار دیگر تاکید شده که با اجرای کامل توافق هستهای، تهدید موشکی ایران و امکان حمل سلاحهای هستهای کاهش خواهد یافت.
پیش از این شماری از سناتورهای جمهوریخواه در نامهای خطاب به اوباما از وی خواسته بودند که به این اقدامات ایران به صورت تعلیق لغو تحریمهای این کشور واکنش نشان دهد. چنین اقداماتی غیرسازنده هستند و نقض تعهدات بنابر توافق هستهای خواهد بود که به ایران این اجازه را میدهد تا اجرای تعهدات خود را متوقف کند و در دراز مدت هم نمیتواند خطرهای آزمایش موشکی تهران را کاهش دهد.
گروهی از 21 سناتور دموکرات هم در نامهای از رئیسجمهور خواستهاند تا در صورتی که شورای امنیت سازمان ملل متحد کاری انجام نمیدهد، اقدامات یکجانبهای را در واکنش به آزمایش موشکی ایران صورت دهد اما باید توجه داشت که آمریکا و دیگر شرکا باید دیگر اقدامات موثر را برای جلوگیری از توسعه برنامه موشکی ایران پیگیری کنند.
آمریکا اقدامات اقدامات موثری را میتواند اجرایی کند:
-تقویت اقدامات پیشگیرانه چند جانبه
-گسترش و کنترل نظامی فنارویهای موشکی
-تلاش برای مذاکره پشتیبانی محدودیت موشک های بالستیک منطقه
-درخواست ارزیابی به روز از تواناییهای موشک های بالستیک ایران
در پایان این گزارش آمده است: «این موضوع اهمیت دارد که قطعنامه 1929 را به خاطر داشته باشیم؛ وقتی ایران اجرای تعهدات خود بنابر بر توافق هستهای را پذیرفته است و قطعنامه 2231 جای قطعنامه 1929 را گرفت. این قطعنامه که با توجه به توافق هستهای تصویب شده، از ایران خواسته است تا موشکهایی را که قابلیت حمل کلاهک هستهای دارند را آزمایش نکند. با این حال چنین بیانی که حالت محدودکننده کمتری به نسبت قطعنامه 1929 دارد، تاکنون ایران را بر آن نداشته است تا از اقدامات خود در زمینه توسعه موشکهای بلند و میانبرد چشمپوشی کند. در مجموع واشنگتن باید اقدامات خود را بر تقویت اجرای تحریم موشک های بالستیک گسترده متمرکز کند و به منزوی کردن برنامه موشکی تهران ادامه دهد.»