به گزارش مشرق به نقل از شبکه خبر، رجب طيب اردوغان در گفتگو با بي بي سي فارسي در پاسخ به سوالي درباره پرونده هسته اي ايران با اشاره به اينکه کشورش خواهان منطقه اي عاري از سلاح هسته اي است، گفت: ما در اين مورد بارها به ايران گوشزد کرده ايم؛ البته مقامات ايراني هم همواره به ما گفته اند که به دنبال سلاح هسته اي نيستند.
اردوغان با بيان اينکه در حال حاضر در اين منطقه تنها اسرائيل است که سلاح اتمي دارد و اين را آژانس بين المللي انرژي اتمي هم تاکيد کرده است، تصريح کرد: اما درباره ايران تنها صحبت از احتمال تلاش براي دستيابي به اين سلاح هاست.
وي افزود: "بنابراين به نظر ما تشديد تحريم ها فقط بر اساس حدس و گمان ناعادلانه است و کسي نمي تواند از ترکيه که مرزي طولاني و رابطه اي بي مشکل با همسايه اش دارد انتظار داشته باشد به اين محدوديت ها تن دهد".
اردوغان که گروه مصاحبه گر شبکه بي بي سي را سه شب پياپي براي مصاحبه معطل کرده بود در اين مصاحبه درباره جنجال غرب درخصوص حکم دادگاه سکينه آشتياني ( زن ايراني بدکاره و قاتل شوهر ) هم گفت: دولت ترکيه قصد دارد در پرونده سکينه محمدي آشتياني، زن ايراني محکوم به سنگسار، نقشي فعال بازي کند و در جستجوي راه عفو او مطابق قوانين ايران است.
نخست وزير ترکيه درباره همه پرسي اصلاحات قانون اساسي در ترکيه هم گفت: اصلاحات ضروري است و مخالفان در حال سياه نمايي عليه دولت هستند و سعي دارند طوري وانمود کنند که گويا اين اصلاحات تنها باب ميل حزب عدالت و توسعه است.
ترکيه ماه مه گذشته بيانيه اي را در تهران به همراه برزيل امضا کرد که بر مبناي آن بخشي از اورانيوم سه و نيم درصدي ايران به عنوان امانت به آنکارا منتقل مي شد و غربي ها نيز به ازاي آن اورانيوم 20 درصدي در اختيار تهران قرار مي دادند.
اين ميزان اورانيوم تا زماني که سوخت لازم براي راکتور تحقيقاتي به ايران تحويل داده شود در ترکيه باقي مي ماند.
آمريکا در حالي که ترکيه و برزيل را براي تعامل با تهران تشويق مي کرد، يک ماه پس از صدور بيانيه تهران و استقبال جهاني از آن که در بيانيه 120 کشور عضو جنبش عدم تعهد بروز کرد، به مقابله با آن برخاست.
آمريکا و متحدان اروپايي اش موافقتنامه تهران را نپذيرفتند و آن را براي رفع نگراني هاي جامعه بين الملل ناکافي دانستند.
آنها با وجود اين توافقنامه واشنگتن با اصرار و تطميع، اعضاي شوراي امنيت را به صدور قطعنامه عليه ايران وادار کردند.
شوراي امنيت سازمان ملل هم در ماه ژوئن (خرداد) قطعنامه جديدي تصويب و تحريم هاي جديدي عليه ايران اعمال کرد.
به دنبال بيتوجهي آمريکا و متحدانش به بيانيه تهران، ترکيه و برزيل از همراهي با اين گروه در شوراي امنيت خودداري کردند و ضمن انتقاد از برخورد دوگانه اين کشورها، به بيانه چهارم تحريمها عليه ايران راي منفي دادند.
ترکيه و برزيل تلاش کردهاند با پيشبرد طرح تبادل سوخت در بيانيه تهران، اختلاف غرب با ايران را در مورد برنامه هستهاي صلحآميز اين کشور برطرف کنند.
نخست وزير ترکيه تصريح کرد: تحريم هاي ايران فقط بر اساس حدس و گمان ناعادلانه است و کسي نبايد از ترکيه انتظار داشته باشد محدوديت هايي عليه همسايه اش ايران اعمال کند.