خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت که علیرغم ظهور علائمی در خصوص شکست معارضان مسلح سوریه، حامیان عرب این گروههای تروریستی آمادگی ندارند دست از تأمین بودجه و تسلیح آنها بردارند.

  به گزارش مشرق، خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت که کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس که معارضان مسلح سوریه که با دولت «بشار اسد» رئیس‌جمهوری سوریه مبارزه می‌کنند را تأمین بودجه و تسلیح می‌کنند هنوز آمادگی قطع امدادرسانی به این گروههای شورشی را حتی در شرایطی که این معارضان ظاهراً آماده شکست می شوند، ندارند.

در این گزارش آماده است، در دو هفته گذشته، معارضان مسلح سوری از اکثر قلمروهایی که در حلب به دست داشتند، بیرون رانده شدند و شکست آنها در این شهر به قیمت از دست دادن آخرین پناهگاه و سنگر شهری مهم و بزرگ تمام می‌شود.

بر اساس این گزارش، گروههای مسلح همچنین در ماههای اخیر، قلمرو مهمی در حومه دمشق و دیگر مناطق سوریه را از دست داده‌اند و بشار اسد در مقایسه با هر زمان دیگری به پیروزی نزدیک شده است.

این رخدادها و تحولات اخیر در سوریه، حاکمان عرب را که سالها خواستار سرنگونی دولت اسد بودند و از معارضان مسلح سوریه علیه دولت این کشور حمایت می‌کردند، به تردید و تأمل واداشته است.

طبق این گزارش، در اکثر جنگ پنج ساله سوریه، کشورهایی چون عربستان سعودی و قطر، تسلیحات و بودجه‌ای را از طریق مرکز هماهنگی ترکیه در اختیار معارضان مسلح سوریه قرار می‌دادند.

این کشورها همچنین پیشنهاد حمایت دیپلماتیک از گروههای معارض سوری که خود را دولت جایگزین در سوریه در نظر می‌گرفتند را نیز مطرح کردند و حتی آنها را ترغیب کردند که با هرگونه راه‌حل نهایی که شامل کناره‌گیری اسد از قدرت نشود، مخالفت کنند.

با اینحال، علیرغم آنکه گروههای معارض سوریه ظاهراً دیگر مسیری به سوی پیروزی ندارند، تحلیلگران منطقه می‌گویند کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج‌فارس آمادگی دست برداشتن از حمایت از این گروههای معارض مسلح را ندارند و احتمالاً به تأمین بودجه و تسلیح این شورشیان چریکی مستقر در  مناطق روستایی حتی در صورتیکه این گروههای مسلح مدیریت شهرها و شهرک‌های بزرگ را برعهده ندارند، ادامه می‌دهند.

«خالد الدخیل» محقق و نویسنده می‌گوید: «معتقدم که کشورهای خلیج (فارس) به حمایت از معارضان ادامه می‌دهند. آنها در حال حاضر دست از حمایت برنمی دارند».

بنا به گفته دخیل، حاکمان عرب حوزه خلیج‌فارس امیدوارند که با تغییر دولت در آمریکا، پیشرفتی در اوضاع سوریه حاصل شود و معتقدند که «باراک اوباما» رئیس‌جمهور کنونی آمریکا تمایل چندانی به استفاده از نیروی نظامی برای مقابله با اسد نداشت و همچنین موضع نرمی در قبال ایران اتخاذ کرده بود و امیدوارند که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور منتخب آمریکا مواضع محکم‌تری را اتخاذ کند.

با اینحال، تراlپ تاکنون نشانه‌های متناقضی را در خصوص طرح‌هایش در خاورمیانه از خود نشان داده است و از یک طرف قول داده که موضع سخت‌تری در قبال ایران اتخاذ کند اما از طرف دیگر اعلام کرده است که از سیاست روسیه در حمایت از اسد پشتیبانی می‌کند.

«سعود السبیعی» رئیس کمیته امور امنیتی مجلس شورای عربستان به رویترز گفت که احتمال می‌دهد که مقامات عربی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس منتظر بمانند تا ببینند که ترامپ چه موضعی در قبال سوریه اتخاذ خواهد کرد.

وی ادامه داد، کشورهای حاشیه خلیج‌فارس معتقدند که موضع محکم‌تر اوباما می‌توانست برآمد متفاوتی در پی داشته باشد. اوباما تهدید کرده بود علیه دولت اسد اقدام نظامی صورت دهد اما بعد از آنکه اسد طبق توافقی به میانجیگری روسیه حاضر به خارج کردن زرادخانه‌های شیمیایی سوریه شد، اوباما از این تصمیم صرفنظر کرد.

العسیبی ادامه داد: «آمریکا برای خود وزنه‌ای به حساب می‌آید...آمریکا یک عامل مهم است. به طور قطع اگر اوباما به وعده خود عمل می‌کرد، امور تغییر می‌کرد و طور دیگری رخ می‌داد».

یک دیپلمات خلیج‌فارس در قطر که خواست نامش فاش نشود، اعلام کرد که کشورهای عرب در وهله اول سیاست‌های خود را در واکنش به تهران تنظیم می کنند.

وی توضیح داد: «رفتار ایران تعیین کننده اقدامات و طرح‌‌های خلیج‌ (فارس) است. اگر ایران همکاری بیشتری داشت، نگرانی‌ها و تنش‌های نظامی خلیج (فارس) کاهش می‌یافت. اما اگر ایران به مداخله ادامه دهد، کشورهای عربی تلاش‌های نظامی برای بلوکه کردن ایران را افزایش خواهند داد».

این گزارش ادامه داد، احتمال شکست گروههای معارض مسلح سوریه به مفهوم آن است که احتمالاً دولت‌ها عربی مقصر شناخته می‌شوند. برخی تحلیلگران می‌گویندکه اختلافات میان کشورهای عربی به کاهش بازده و کارآمدی معارضان مسلح سوریه کمک کرده است.

مصر که یکی از پرجمعیت‌ترین کشورهای عربی است ظاهرا اخیراً از اسد جانبداری کرده است و همین امر خشم ریاض را برانگیخته است.

«ابتسام الکتبی» رئیس اندیشکده مرکز سیاست امارات اعلام کرد: «یک موضع بین‌المللی واحد وجود ندارد. هرکشور منافع خود را دارد و از گروههای متفاوتی حمایت می‌کند.نبود یک دیدگاه واحد، نقش کشورهای خلیج (فارس) را تضعیف می‌کند».

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس