به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، سال 1395 یکی از سالهای پربرکت و پرتحرک برای نیروهای مسلح کشورمان بود و ارکان مختلف این نیروها، آزمون های جدی و مهمی را در عمق و مرزهای کشورمان و در عین حال، در ماموریت های مهم خارجی پشت سر گذاشتند تا آزموده تر و مقتدرتر از گذشته، منتظر اجرای فرامین فرماندهی معظم کل قوا باشند. اگرچه برخی از این اتفاقات، در ظاهر تلخ و برخی دیگر شیرین جلوه می کردند اما در نهایت، برآیند و معدل این اقدامات و راهبردها، افزایش کمی و کیفی توان دفاعی و تهاجمی کشورمان برای مقابله با تهدیدات نرم، نیمه سخت و سخت بود.
در این میان، سپاه پاسداران به عنوان بازویی مطمئن و مقتدر در دفاع از انقلاب اسلامی، رویدادهای مختلف و متنوعی را در سال 1395 رقم زد که می توان به طور خلاصه، آنها را در محورهای زیر دسته بندی و معرفی کرد:
سازندگی و خدمت به مردم؛ اول مهران و بعد، تا حوالی تهران
همچون تمامی سالهایی که از تاسیس سپاه پاسداران می گذرد، این نیرو برنامه های متنوع و بزرگی را برای توسعه ایران اسلامی و رفع محرومیت از مناطق مختلف کشورمان به اجرا گذاشت. اهمیت سازندگی کشور و رفع محرومیت، برای سپاه آنقدر زیاد بود که در آبان ماه امسال
سخنگوی سپاه از ابلاغ سرلشکر جعفری برای تشکیل و راه اندازی قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه در استانها خبر داد.
به گفته سردار رمضان شریف سخنگوی سپاه، این اقدام در راستای تحقق تدابیر و فرامین مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در امر سازندگی، عمران، آبادانی، خدمت رسانی و محرومیت زدایی در مناطق دورافتاده و محروم کشور و نیز برقراری امنیت پایدار مردمی، بسترسازی خدمت رسانی بیشتر نظام و استفاده حداکثری از ظرفیتهای استانها صورت گرفته است. سردار شریف پیشرفت و آبادانی مناطق محروم کشور در ابعاد اشتغال زایی، فرهنگی، سلامت و زیرساختهای مورد نیاز از طریق توانمندسازی رشد و ارتقای ظرفیتهای انسانی و طبیعی را مأموریت قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه توصیف و تصریح کرد: این مأموریت خطیر با مبنا قراردادن اصول اقتصاد مقاومتی ابلاغی فرماندهی معظم کل قوا با هدف توانمندسازی افراد و مورد توجه قراردادن ابعاد مختلف آن و نیز توجه به چرخه تولید، توزیع و مصرف با درنظر گرفتن ظرفیتهای بومی - محلی دنبال میشود.
نابودی کپرنشینی به وسیله بسیج در کنار تهران
روستای قلعه سیمون از جمله مناطق بسیار محروم کشور بود که مردمان آن، سالها بدون هیچگونه خدمات و امکاناتی زندگی می کردند اما با همت سپاه در سال 95، بساط زاغه نشینی از این روستا برچیده شد و از این پس، این منطقه با عنوان روستای شهید جعفری به روستای نمونه کشوری تبدیل شده است.
همچنین با توجه به اینکه ساکنان این روستا به صورت تک محصولی در بحث اشتغال فعالیت داشتند، در کنار سازندگی روستا، زمینه اشتغال آنها در قالب محصولاتی مثل ترشیفروشی، پرورش گل و گیاه آپارتمانی و زمینههای فروش کلوچههای خرمایی و نان سنتی نیز فراهم شده است.
محرومیت زدایی از حاشیه شهر و افتتاح فاز جدید مترو مشهد
با توجه به ضرورت و اهمیت محرومیت زدایی از حاشیه شهر مشهد که مورد تاکید مسئولان ارشد نظام نیز بوده، سپاه پاسداران بیش از 500 خانه محروم را در این منطقه تعمیر و بازسازی کرده و در عین حال، بیش از 800 مسجد حاشیه شهر نیز بازسازی، زیباسازی و تجهیز شده اند. در کنار این اقدامات، سپاه به بیماران صعبالعلاج و ایتام نیز کمک کرده و به گفته سرهنگ علیاکبر افراسیابی جانشین قرارگاه اجتماعی ــ امنیتی شهید برونسی، امروز وضعیت حاشیه شهر مشهد و وضعیت این منطقه با گذشته متفاوت شده و مردم از اینکه مسئولان آنها را میبینند و به آنها توجه میکنند، امیدوار شدهاند.
از سوی دیگر، آیین بهره برداری از فاز اول خط 2 قطار شهری مشهد نیز اوایل اسفندماه سال 95، با حضور سردار سرلشکر پاسدار «محمد علی جعفری» فرمانده کل سپاه، سردار سرتیب پاسدار «عبادالله عبداللهی» فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء، استاندار، شهردار، اعضای شورای شهر و جمعی از مسئولین مشهد برگزار شد. خط 2 قطار شهری مشهد به طول 14.5 کیلومتر به صورت تونل عمیق به 13 ایستگاه از انتهای خیابان طبرسی شمالی در شمال شهر مشهد شروع و تا بلوار شهید فکوری در جنوب شهر ادامه مییابد و فاز نخست آن با شش ایستگاه در آخرین ماه اسفند، به بهره برداری رسید.
همدرد مردم و همراه با مسئولان در پلاسکو
حادثه فروریختن ساختمان پلاسکو و شهادت جمعی از آتش نشان های فداکار ایرانی، یکی از تلخ ترین اتفاقات سالهای اخیر بود. این موضوع اما از جنبه های مدیریت بحران و سرعت در رسیدگی به حادثه، حاوی نکات مهم و قابل توجه بود که نیروها و امکانات سپاه پاسداران را بیش از گذشته در نگاه رسانه ها برجسته کرد.
کمک به کاهش آسیب ها و آلام ناشی از فروریختن پلاسکو به قدری مهم بود که از همان شب اول حادثه و به دستور سردار عبداللهی فرمانده قرارگاه خاتم الانبیاء، گروههایی از سپاه برای امداد رسانی و کمک به آواربرداری مشغول به کار شدند. این گروهها که مجهز به دستگاههای برش آهن بودند، در تمامی روزهای آواربرداری، مشغول فعالیت بوده و به طور متوسط 12 گروه 4 نفره فقط مشغول انجام کارهای مربوط به برش و سبکسازی سازه فلزی ساختمان پلاسکو که در اثر فروریختن ساختمان بسیار درهم تنیده شده بود، بودند.
همچنین تعداد قابل توجهی از ماشین آلات سنگین و تخصصی سپاه در این امر به کار گرفته شد و در روزهایی، تعداد نیروهای قرارگاه خاتم برای امدادرسانی در این حادثه به 100 نفر افزایش پیدا کرده و حدود 20 دستگاه انواع ماشین آلات سنگین مانند بولدوزر جرثقیل و بیلهای مکانیکی سنگین در این حوزه مشغول به فعالیت بودند و همین استعداد نیرو و تجهیزات تا پایان پاکسازی منطقه و تحویل آن به دستگاههای اجرایی به کار خود ادامه دادند.
حفاری تونل های پیچیده آبرسانی و مترو
آبان ماه سال 95 بود که با اعلام رمز «یا زهرا»، دستور آخرین حرکت دستگاه حفاری TBM صادر شد و این دستگاه با پایان یافتن حفاری 20 کیلومتری انتقال آب سدزاینده رود توسط سپاه، با موفقیت از تونل خارج شد.
این تونل با قطر 4/5 متر ظرفیت انتقال آب به میزان 20/85 متر مکعب بر ثانیه را دارد.
از سوی دیگر، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص) احداث خط A متروی قم را نیز بر عهده گرفته تا خدمتی ماندگار به این شهر مقدس کند و در همین راستا با تلاش جهادگران موسسه حرا حفاری مکانیزه این خط به اتمام رسیده است.
در مرحله نخست این رزمایش که در منطقه عمومی سراوان اجرا شد، نیروهای ویژه سپاه طی عملیات موفقیتآمیزی مواضع دشمن فرضی را از زمین و هوا مورد هدف قرار دادند. نیروهای هوابرد سپاه نیز با عملیات موفقیتآمیز هلیبرن و رهاییگروگان آمادگی بیش از پیش خود را نشان دادند. در ادامه مرحله نخست از رزمایش پیامبر اعظم(ص)، تانکهای تی72 و نفربرهای بیامپی2 متعلق به نیروی زمینی سپاه به سوی مواضع دشمن حمله و این مواضع را با آتش سنگین، منهدم کردند.
در این مرحله همچنین، هوانیروز سپاه که به تازگی و با دستور فرمانده کل قوا تشکیل و رسماً به نیروی زمینی سپاه ملحق شده، وارد میدان شده و بالگردهای میل17 و بل، نیروهای خود را به پشت جبهه دشمن فرضی هلیبرن کردند. بالگردهای کبرا نیز مواضع دشمن را با راکت منهدم کردند.
در روز دوم رزمایش پیامبراعظم 10، سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه از اجرای عملیات تخریب تهاجمی برای اولین بار توسط سپاه و در این رزمایش خبر داد و نیروهای ویژه سپاه عملیات مقابله با کمین، آزادی پاسگاههای مرزی و عملیات راهبندان را با موفقیت انجام دادند.
در روز سوم این رزمایش که با تجمع هزاران نفری از طوایف مختلف اعم از شیعه و سنی و با حضور سردار مارانی رئیس فرمانده قرارگاه قدس و سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی در مصلای زاهدان برگزار شد، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی که به منطقه اجرای رزمایش آمده بود، رزمایش پیامبر اعظم را نشانگر اهمیت راهبردی امنیت در جنوب شرق کشور برای جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: استقرار نیروی زمینی در استان سیستان و بلوچستان نشانگر عزیز بودن و مهم بودن مردم سیستان و بلوچستان برای جمهوری اسلامی است.
رزمایش فروردین ماه در سیستان و بلوچستان را میتوان بزرگترین و پرشمارترین تمرین عملیاتی سپاه در حوزه پهپادی دانست که در عین حال، رصد دقیق تحولات منطقه و تجارب فعالیتهای مستشاری در سوریه و عراق، اثرات خاصی روی آن داشت.
از سوی دیگر، در دی ماه سال 95 نیز رزمایش مشترک قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) با نام «مدافعان آسمان ولایت 7» در منطقهای به مساحت 496 هزار کیلومتر مربع در حساسترین و پرترافیکترین محدوده آسمان کشور و با حضور یگانهای مختلف سپاه آغاز شد.
رزمایش امام علی(ع) نیروی زمینی سپاه هم در 4 بهمن ماه در منطقه غرب کشور و با محوریت قرارگاه نجف نزسا آغاز شد. ارتقای آمادگیهای رزمی و توسعه روشها و شیوههای نوین جنگی را از جمله اهداف برگزاری رزمایش امام علی (ع) بود. در این رزمایش، عملیاتهای مختلفی برای مقابله با تهدیدات متنوع از جمله تهدیدات گروهک های تکفیری، توسط نیروهای سپاه تمرین شد. نکته جالب توجه در این رزمایش استفاده نیروهای سپاه از اسلحه AK-103 بود.
رزمایش مدافعان حریم ولایت نیروی هوافضای سپاه
پس از انجام 5 روز مراحل مقدماتی مرحله اصلی رزمایش فرماندهی پدافند هوایی نیروی هوا فضای سپاه با نام "مدافعان حریم ولایت" هم در 16 بهمن ماه با شعار همت جهادی، اراده ایرانی، اقتدار انقلابی، تحقیر تحریم و تهدید در وسعت 35 هزار کیلومتر مربع در منطقه عمومی سمنان آغاز شد.
در مرحله اصلی رزمایش "مدافعان حریم ولایت" نیروی هوافضای سپاه انواع سامانه های راداری و موشکی شامل " سامانه موشکی سوم خرداد"، " سامانه موشکی طبس"، "سامانه موشکی صیاد 2" و نیز سامانه ای راداری برد بلند "قدیر"، سامانه راداری برد متوسط "مطلع الفجر" و "سامانه راداری رعد" و "کاوش" حضور داشتند.
در ادامه مرحله اصلی رزمایش پدافندی "مدافعان حریم ولایت" نیروی هوافضای سپاه برای نخستین بار بمبهای رها شده توسط جنگندههای سوخو توسط را با استفاده از سامانههای راداری بومی مورد ردگیری قرار داد. همچنین این سامانهها که به دست توانمند متخصصان ایرانی طراحی و تولید شدهبودند، توانستند موشکهای زمین به زمین را با موفقیت ردگیری کنند.
دوم اسفند ماه نیز رزمایش پیامبر اعظم(ص)11 نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با شعار "نمایش اقتدار و امنیت پایدار" با رمز مقدس یا "رسول الله" دوم اسفندماه با حضور یگانهای توپخانه، پدافند، پهپاد، پیاده و هوانیروز این نیرو در کویر مرکزی و مناطق شرق و شمال شرق کشور آغاز شد.
راکت هدایت شونده فجر5 در زمایش سپاه
در روز اول رزمایش اهداف دشمن فرضی با راکتهای پیشرفته، هوشمند و نقطهزن در کلاسهای مختلف از جمله راکت هدایت شونده فجر 5 که به تازگی رونمایی شدهبود، مورد اصابت قرار گرفت. در روز دوم رزمایش پیامبراعظم(ص)11 در منطقه شمال شرق کشور، بیمارستان 120 تختخوابی سیار شهید شوشتری با حضور سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بخش کاریز از شهرستان تایباد افتتاح شد.
در ادامه رزمایش پیامبراعظم(ص) 11 در منطقه شمال شرق کشور، عملیات دفاع از کُوی و برزن با همکاری و همراهی قابل توجه مردم اعم از شیعه و سنی و عملیات رهایی گروگان و هلیبرن توسط یگان صابرین نیروی زمینی سپاه با موفقیت اجرا شد.
در این مرحله از رزمایش، نیروی زمینی سپاه با حضور نظامی اطراف شهر تایباد، آمادگی خود را برای دفاع از کُوی و برزن در مقابل هرگونه تهدید احتمالی با موفقیت تمرین کردند. مرحله نهایی این رزمایش با اجرای عملیات رزمی توسط تیپ مخصوص صابرین آغاز شد که طی آن عملیات دفاع در مقابل تهاجم دشمن فرضی با اجرای آتش سنگین توپخانه روی مواضع دشمن و همچنین عملیات شناسایی و اطلاعاتی با استفاده از پهپادهای نزسا انجام شد و یگان راکتی سپاه نیز با راکتهای پیشرفته و دقیقزن از مواضع ثابت و متحرک، مواضع دشمن را هدف قرار داد. در ادامه مرحله پایانی از رزمایش، تانکهای T-72، نفربرهای براق (نمونه ایرانی از نفربر بیامپی1) و نفربر BMP2 نیروی زمینی سپاه، با پشتیبانی نیروهای زمینی، به مواضع دشمن فرضی حمله کردند.
در ادامه برگزاری رزمایش پیامبر اعظم(ص) 11، نیروهای ویژه صابرین با موفقیت توانستند یک خودروی انتحاری دشمن فرضی را پیش از رسیدن به محل استقرار نیروهای خودی، منهدم کنند. پس از انهدام اولین خودروی انتحاری دشمن فرضی، دومین خودرو نیز بلافاصله بهسوی نیروهای سپاه اعزام شد که نیروهای صابرین سپاه با موفقیت توانستند دومین خودرو را نیز منهدم کنند.
در ادامه مرحله پایانی رزمایش نزسا، از "صاعقه" جدید ترین مین ضد بالگرد سپاه و "سجیل" مین جهنده ضد نفر سپاه رونمایی شد.
مین جهنده صاعقه، یک مین بسیار کارآمد است که روی زمین کارگذاشته شده و خدمه آن در جایی دورتر، موضع گرفته و در زمان مناسب مین را منفجر میکنند اما انفجار این مین جهنده، همانند مینهای دیگر نیست بلکه با انفجار اولیه مین، تعداد زیادی بمب کوچک به بالا پرتاب شده و در یک خط عمودی تا ارتفاع 500متری زمین هر پرنده متخاصمی حضور داشته باشد، هدف قرار گرفته و اگر منهدم نشود، حتماً با آسیب جدی مواجه خواهد شد. مین سجیل نیز تا ارتفاع 10 متر از سطح زمین پرتاب و سپس منفجر میشود و ترکشهای آن بهصورت بارانی بهروی نیروهای دشمن ریخته میشود.
در جریان رزمایش پیامبر اعظم (ص) سپاه در منطقه جنوب شرقی کشور (فروردین ماه سال 95)، تصاویری از نیروهای عملیاتی منتشر شد که نشان از تجهیز آن به سلاح هایی ارتقاء یافته بود. کلاشینکف هایی که در این رزمایش در اختیار نیروهای سپاه قرار داشت، با قنداق های جدیدی مثل قنداق های جدید شبیه به مدل اسلحه ام 4 مجهز شده اند. این اقدام باعث افزایش کنترل پذیری و در عین حال دقت سلاح می شود. در ادامه این رزمایش نیز شاهد انجام چندین ارتقاء دیگر بر روی کلاش های سپاه بودیم؛ یکی بحث نصب ریل ها بر روی بدنه کلاش ها بود که این ریل ها که امروزه در بسیاری از نیروهای نظامی و انتظامی جهان استفاده می شود امکان نصب سریع انواع دوربین ها، هدف گیرهای لیزری، چراغ قوه و بسیاری دیگر از قطعات کمکی مورد نیاز سلاح در شرایط سخت جنگی را با سرعت بالا و در زمان کم فراهم می کند.
"فاتح" سپاه هم تهاجمی تر شد
استفاده عملیاتی از AK-103
آخرین رزمایش نیروی زمینی سپاه در سال 95 بهمن ماه و در منطقه غرب کشور برگزار شد. ارتقای آمادگیهای رزمی و توسعه روشها و شیوههای نوین جنگی را از جمله اهداف برگزاری رزمایش امام علی (ع) بود. در این رزمایش، عملیاتهای مختلفی برای مقابله با تهدیدات متنوع از جمله تهدیدات گروهک های تکفیری، توسط نیروهای سپاه تمرین شد. نکته جالب توجه در این رزمایش استفاده نیروهای سپاه از اسلحه AK-103 بود.
سلاح آ کا 103
AK-103 یکی از مشهورترین و بهترین سلاحهای خانواده کلاشنیکف است که از کالیبر 39*62. 7 mm بهره میبرد. وزن خالی این سلاح، 3 کیلو و 400 گرم است.هم اکنون فقط 5 کشور، روسیه، هند، ونزوئلا، لیبی و نامیبیا جزو دارندگان رسمی این سلاح هستند. وزن این سلاح کارآمد با خشاب خالی، حدود 3 کیلو و 600 گرم بوده و طول آن 943 میلی متر است. این سلاح، دارای خشاب 30 تیری بوده و نواخت تیر آن نیز، 600 گلوله در دقیقه است.
فرماندهان تازه نفس از راه می رسند
مهمترین جابجایی سالهای اخیر در مناصب نیروهای مسلح را باید تغییر ریاست ستاد کل بدانیم، جایی که سردار سرلشکر سید حسن فیروزآبادی بعد از نزدیک به 3 دهه، جای خود را به فرماندهای جوانتر یعنی سردار سرلشکر محمد باقری داد.
سردار باقری تا پیش از آن، مناصب مختلفی را تجربه کرده بود که آخرین آنها ریاست ارکان بود. این سازمان (ارکان) درواقع یک پست موقت بود تا فرمانده جوان بتواند مدتی را به عنوان نفر دوم ستاد کسب تجربه کند.
به دنبال این تغییر در تیر ماه 95، سردار سرلشکر غلامعلی رشید نیز که خود از باسابقهترین فرماندهان سپاه در سالهای گذشته بود و تا آن مقطع (از بعد از شهادت سپهبد شهید صیاد شیرازی) جانشینی ستاد کل را برعهده داشت، با حکم فرمانده معظم کل قوا به فرماندهی مهمترین قرارگاه عملیاتی کشور یعنی قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء منصوب شد. تا پیش از این، فرماندهی قرارگاه خاتم برعهده شخص فرمانده کل قوا بود.
امیر سید عبدالرحیم موسوی (جانشین وقت فرمانده کل ارتش) به جانشینی ستاد کل رسید و امیر سرلشکر حسین حسنی سعدی نیز بعد از سالها، جای خود را در معاونت هماهنگ کننده ستاد کل به سردار علی عبداللهی داد و خود به جانشینی سرلشکر رشید در قرارگاه خاتم نشست. تغییرات در ستاد کل به همینجا ختم نشد، سردار مهدی ربانی از معاونت عملیات سپاه به معاونت عملیات ستاد کل رفت و بعدها، در 19 دی ماه، سردار علی زاهدی (فرمانده اسبق نیروی زمینی سپاه) جایگزین او شد.
سردار علی شادمانی نیز به معاونت هماهنگ کننده قرارگاه مرکزی خاتم رفت.
یکی دیگر از تغییرات مهم در نیروهای مسلح، انتصاب رئیس جدید سازمان بسیج مستضعفین بود که طی آن در 17 آذرماه، سردار غلامحسین غیبپرور به ریاست این سازمان برگزیده و سردار محمدرضا نقدی نیز بعد از حدود 8 سال، به معاونت فرهنگی و اجتماعی سپاه رفت و بر جای سردار حسین نجات نشست.
در پی این تغییر، سردار حسین نجات نیز به عنوان جانشین سازمان اطلاعات سپاه (به فرماندهی حجتالاسلام حسین طائب) منصوب شد. همچنین سردار رحمانی قهروردی نیز به فرماندهی هوانیروز تازه تشکیل شده سپاه رسید. یگان هوانیروز سپاه در اواخر سال قبل و اوایل سال جاری کار خود را آغاز کرده بود.
در اردیبهشت ماه سال جاری، سردار محمد ناظری (فرمانده شجاع و مشهور تفنگداران دریایی سپاه) بر اثر عارضه قلبی دعوت حق را لبیک گفت و ناوسالار اصغر معماری به عنوان فرمانده جدید این یگان منصوب شد.
سپاه و پاسداری از مرزهای فرهنگی و اقتصادی ایران
با عنایت به وظایفی که قانون اساسی و سایر قوانین مصوب کشور، بر دوش سپاه پاسداران گذاشته است، توجه و مقابله با نفوذ دشمنان در بخش های مختلف غیرنظامی، اعم از فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نیز در دستور کار بخش های مختلف سپاه قرار دارد. یکی از بزرگترین اقدامات صورت گرفته در این راستا را می توان اطلاعیه اواخر تیرماه دانست که بر اساس آن، اعلام شد پس از مدتها کار شناسایی و اطلاعاتی، یک شبکه فساد بانکی در کشور کشف شده و مدیرعامل معزول بانک ملت که یکی از اعضای این باند بود با دستور مراجع قضایی و توسط سازمان اطلاعات سپاه بازداشت شد. معاون سابق بین الملل این بانک نیز توسط سازمان اطلاعات سپاه بازداشت شده بود. همچنین سردار حسین نجات جانشین سازمان اطلاعات سپاه نیز در اسفندماه سال 95 از کشف دو شبکه فساد بانکی با 10هزار میلیارد تومان بدهی توسط سپاه خبر داد.
مرکز بررسی جرائم سازمانیافته سپاه نیز در شهریورماه سال 95 اعلام کرد که مدیران 450 صفحه، کانال و یا گروه مبتذل در شبکههای اجتماعی موبایلی دعوت، احضار یا دستگیر شدهاند.
مهرماه همین سال بود که یک شبکه سازمان یافته مدلینگ و ابتذال در زاهدان با تلاش سربازان گمنام امام زمان(عج) در اطلاعات سپاه سیستان و بلوچستان شناسایی شد و 11 نفر از عوامل آن دستگیر شدند. این افراد با تولید عکسهای مستهجن، رواج مدلینگ و ایجاد آتیلههای زیرزمینی و انتشار عکسهای آن در فضای مجازی، در پی رواج فحشا و ابتذال در سیستان و بلوچستان بهعنوان جوانترین استان کشور بودند. همچنین افراد دستگیر شده علاوه بر سیستان و بلوچستان در سطح منطقهای و بینالمللی نیز فعالیت میکردند.
* هلاکت تروریستها و مزدوران در داخل و خارج از ایران
تیم های اطلاعاتی و عملیاتی سپاه پاسداران طی چند عملیات جداگانه در مقاطع مختلف سال 95 توانستند برخی تیمهای ترور، افراد شرور و مزدوران سرویسهای خارجی را منهدم و تعدادی از عناصر آن را به هلاکت برسانند. در اولین مورد، 5 نفر از گروهک تروریستی پژاک -ازجمله یکی از فرماندهان منطقهای این گروهک- در منطقه عمومی سردشت و طی عملیات نیروهای قرارگاه حمزه سیدالشهدا سپاه کشته شدند.
این گروهک عامل شهادت 2 بسیجی در سردشت به نامهای رحمان محمدی و محمد ابوبکری -در اردیبهشت ماه امسال- و نیز یکی از نیروهای یگان مهندسی نیروی زمینی سپاه بودند. - اقدام بعدی رزمندگان قرارگاه حمزه، به هلاک رساندن شرور «احمد صحویی» یکی از سرپل های منافقین به همراه افراد گروهش در جنوب شرق کشور بود که به عنوان یک چریک زبده مورد توجه سران منافقین به ویژه مریم رجوی قرار داشت.
همچنین در پی رخنه 2تیم تروریستی ضد انقلاب در 26 خردادماه، به منطقه مرزی اشنویه، رزمندگان قرارگاه حمزه سید الشهدا(ع) نیروی زمینی سپاه با انجام عملیاتی ضمن به هلاکت رساند 12 نفر از آنها، مقادیر زیادی مهمات و مواد منفجره و اسلحه را ضبط کردند. در این عملیات 3 تن از رزمندگان سپاه پاسداران نیز به شهادت رسیدند.
هشتم تیرماه، سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه از انهدام گروهک 11 نفره اشرار مسلح وابسته به ضدانقلاب طی عملیاتی در منطقه سروآباد کردستان خبر داد و گفت که در این عملیات 11 نفر از تروریستها، ازجمله «کاوه جوانمرد» از فرماندهان ضدانقلاب کشته شدند.
وی افزود: این عملیات در ادامه درگیری رزمندگان قرارگاه حمزه سیدالشهداء (ع) با گروهکهای ضدانقلاب در منطقه مرزی سروآباد و منطقه عمومی مهاباد صورت گرفت که طی آن 5 تن از تروریستها از جمله «آرش منبری» و «شورش منبری» از فرماندهان اشرار مسلح نیز به هلاکت رسیده بودند.
2 ماه بعد، سپاه پاسداران دست به عملیاتی ضربتی در خارج از مرزهای ایران زد که طی آن -بنا بر گفته سردار مارانی فرمانده قرارگاه قدس سپاه در جنوبشرق- 4 گروه فعال از گروهکهای ضد انقلاب منهدم شدند. یکی از آنها گروهی به سرکردگی «امانالله رئیسی» بود که به گروهک فرقان وصل بود. این گروه قصد داشت در مرزها و شهرهای مرزی و در عمق کشور اقداماتی انجام دهد و نزدیک به 150 کیلوگرم مواد منفجره به همراه داشت.
اقتدار نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس و تنگه هرمز
هشدار جدی به نیروی دریایی سعودی
در پی تحرکات تنش آفرین و تشنج زای اخیر برخی از دولت ها در منطقه خلیج فارس و دریای عمان به ویژه تحرکات ستیزه آمیز و تنش جویانه در قالب برنامه ادعایی موسوم به رزمایش دولت سعودی، نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مهرماه سال 95 بیانیه مهمی صادر کرد.
متن این بیانیه که خطاب به واحدهای شناوری حاضر در این برنامه صادر شده است، به شرح زیر است:
به کلیه شناورهایی که در رزمایش اعلامی عربستان سعودی حضور دارند، اعم از شناورهای نیروی دریایی سعودی و شناورهای غیر از آن اعلام می گردد؛ نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعتقاد دارد اصالتاً این رزمایش مصداق مشخصی برای تشنج آفرینی و کم کردن امنیت پایدار در خلیج فارس است.
به همین لحاظ عبور هیچ یک از شناورهای نظامی شرکت کننده در رزمایش اعلامی از آب های سرزمینی جمهوری اسلامی ایران مجاز نمیباشد و به هیچ وجهی به آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی نزدیک نشوید و حتی از آب های بین المللی نزدیک آب های سرزمینی جمهوری اسلامی ایران عبور نکنید چرا که ما اعلام می داریم این عبور به هیچ وجه مصداق عبور بی ضرر نمیباشد. نیروی دریایی سپاه پاسداران اتقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی ایران، برای تامین امنیت پایدار خلیج فارس و تنگه هرمز در آمادگی کامل به سر می برند و با هرگونه حرکت، تلاش و اقدام برای برهم زدن آرامش و امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز و دریای عمان مقابله متناسب و فوری انجام خواهد داد.
ترس ژنرال مشهور آمریکایی از قایق های تندرو سپاه
تیرماه سال 95 هم اتفاق مهمی در آبهای جنوبی کشورمان افتاد و خبرگزاری رویترز مدعی شد پنج قایق نظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، یک فروند ناو جنگی آمریکا را در تنگه هرمز رصد کرده و در فاصله 500 متری این کشتی جنگی که حامل یک ژنرال ارشد آمریکایی بود، حضور یافته اند.
البته«ژوزف ووتل»، ژنرال ارتش آمریکا که مسئولیت نظارت بر تمامی نیروهای آمریکا در خاورمیانه را بر عهده دارد، اقدام قایقهای سپاه را امن دانسته اما در عین حال، برای دامن زدن به برخی جوسازی ها، گفته است که این حادثه از آن جهت که مستلزم تصمیمگیری در زمان اندکی درباره احتمال خطرآفرین بودن قایقهای سپاه است، منشأ نگرانی است!
با توجه به ذکر نام ژنرال ژوزف ووتل در رسانه های غربی و اعلام اینکه وی در شناور مورد توجه یگانهای سپاه حضور داشته، نگاهی به سوابق این فرد، خالی از لطف نخواهد بود. وی فرمانده فعلی نیروهای آمریکایی در منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای مرکزی است که در اصطلاح به عنوان فرماندهی مرکزی یا CENTCOM خوانده می شود. این ژنرال 4 ستاره آمریکایی 58 سال سن داشته و متولد ایالت مینه سوتای آمریکا است.
با توجه به اینکه کنترل تردد بدون ضرر و امن تنگه هرمز، از ماموریت های اصلی نیروی دریایی سپاه است، یک ایستگاه بین المللی به نام سپاه استیشن (Sepah station) در این منطقه وجود دارد که همه شناورهای عبوری از تنگه هرمز موظف هستند خود را به نیروهای ایرانی معرفی کنند و برهمین اساس کلیه تردد ها در این منطقه اعم از شناورهای تجاری و نظامی که عبور بی ضرر از تنگه هرمز دارند، دقیقا کنترل می شوند.
حرکت خطرناک ناو آمریکایی و تذکر جدی سپاه
البته رفتارهای غلط ناوهای امریکایی در اسفندماه سال 95 هم تکرار شد و به همین خاطر، سپاه پاسداران جزئیات برخورد اخیر با شناور امریکایی در تنگه هرمز را منتشر کرد.
ناوسالار مهدی هاشمی فرمانده ناو تیپ رزمی 112 ذوالفقار منطقه یکم نیروی دریایی سپاه پاسداران در این خصوص اعلام کرد که "در مورخ 14/12/95 از ساعت 10/20 تا 11 صبح ، یک فروند ناو امریکایی از ناوگروه امریکایی و انگلیسی که در حال عبور از ترافیک زون تنگه هرمز بود از مسیر بین المللی خارج و به سمت شناورهای حاضر نیروی دریایی سپاه در منطقه تغییر مسیر داد و در اقدامی غیرحرفه ای و حرکت توأم با اخطار تا مسافت 550 متری نزدیک شناورهای ما شد."
وی افزود: حضور شناورهای امریکایی و انگلیسی در خلیج فارس و تنگه هرمز که همراه با ترس و وحشت است، امنیت این منطقه راهبردی که تأمین کننده بخش اعظم انرژی جهان است را به مخاطره انداخته است و اقدامات غیر حرفه ای آنها تشنج و ناامنی را دامن زده و می تواند تبعات جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.
حضور مقتدرانه در هوا و خارج از مرزها
رژه 31 شهریور نیروهای مسلح کشورمان نیز برای یگانهای سپاه با تفاوت هایی همراه بود چراکه 2فروند جنگنده Su-22 (فیتر) نیروی هوافضای سپاه نخستین بار در رژه خلیج فارس حاضر شدند. این اولین حضور رسمی این جنگنده ها در یک مراسم عمومی بود.
همچنین هواپیمای آموزشی EMB312 توکانوی سپاه هم در این رژه هوایی حاضر بودند.
از سوی دیگر مسابقات بینالمللی نظامی (International Army Games) با حضور کشورهای مطرحی از سطح جهان در حوزه نظامی برای دومین بار در کشورهای روسیه و قزاقستان در تابستان سال 95 برگزار و تکاوران سپاه، در کنار نیروهای نخبه ارتش و بسیج در آن شرکت کردند که با کسب نتایجی خوب برای تیم ایران و تجربه ای گرانبها برای نیروهای مسلح کشورمان همراه بود.
در مهرماه سال 95 نیز در جریان بازدید امیر دریابان شمخانی از نمایشگاه دستاوردهای پهپادی هوافضای سپاه پاسداران، بخشی از جدیدترین محصولات سپاه در این بخش به نمایش درآمد و جدیدترین پهپاد رزمی ایران در سری سیمرغ با عنوان «صاعقه» رونمایی شد. این پهپاد که در شعاع دوربُرد و فواصل دور دست قادر است، چهار نقطه و هدف را با بمب های هوشمند نقطه زن با دقت مورد اصابت قرار دهد و سالم به محل پرواز بازگردد، جدیدترین پهپاد ایران است.