به گزارش گروه جهاد و مقاومت از نوید شاهد، کتاب «راز درخت کاج» نوشته معصومه رامهرمزی تا چهارمین روز از سیامین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در غرفه نشر شاهد پرفروش شد.
رامهرمزی در این کتاب به شهید زینب کمایی، دختر نوجوان انقلابی در گفتو گو با خانواده و دوستانش پرداخته است. وی در 14 سالگی توسط منافقان به شهادت رسید.
معصومه رامهرمزی درباره دلیل موفقیت این کتاب در سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران میگوید: موضوع مهم در این باره، محتوای کتاب است. کتاب «راز درخت کاج» به بخشی از تاریخ کشور میپردازد که کمتر مورد توجه نویسندگان داستان قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه موضوع منافقان و ترور از حوادثی است که نویسندگان داستان کمتر به آن پرداختهاند، می افزاید: بیشتر نویسندگان در قالبهای خشک و رسمی به موضوع منافقان و ترور پرداختهاند اما اینکه عملکرد منافقان در مواجهه با فعالیتهای سیاسی یک دختر 14 ساله چه بود و چه ویژگیهایی داشت، در قالب داستان یا خاطرهداستان میتواند جذاب و پرکشش باشد.
نویسنده «یکشنبه آخر» درباره دیگر دلایل جذاب بودن «راز درخت کاج» برای مخاطبان امروزی میگوید: اسناد پایانی کتاب موفقیت کتاب را دوچندان کرده است. این اسناد که به قول استاد علیرضا کمری، از اسناد خانگی دوران دفاع مقدساند، اطلاعات خوبی از زینب کمایی ارایه میدهند و با وجود فاصله زمانی که میان ما و زینب وجود داشت، شخصیت او را به درستی برای ما بازنمایی می کند.
وی درباره جنبههای این اسناد توضیح میدهد: تعاریفی که زینب از خودش در دفتر خودسازیاش ارایه میدهد، سبک زندگی او را برای من به عنوان نویسنده و نیز برای مخاطبان کتاب به روشنی بیان کرده است.
رامهرمزی در پاسخ به این پرسش که چرا با آنکه کتاب «راز درخت کاج» شخصیت انقلابی یک دختر نوجوان را ارایه میدهد، اثری شعارگونه به نظر نمیرسد، میگوید: کاری که در نگارش کتاب «راز درخت کاج» انجام دادم این بود که برای روایتهای ارایه شده، ساختار داستانی در نظر گرفتم و روایتها را به صورت خطی در کتاب نیاوردم.
وی در این باره میافزاید: با آنکه کتاب «راز درخت کاج» اثری کاملا مستند است و حتی یک کلمه هم از زبان خودم در کتاب ننوشتهام، ساختار داستانی کتاب مخاطب را مجذوب خود میکند. ماجرای سه روز گم شدن زینب برای مخاطبان جذاب است. من این روایت را در فصل نخست کتاب آوردهام و سپس در فصل بعدی، روایتهای مادر زینب و رازهای زندگی شهید کمایی را بازگو کردهام، در فصل بعدی کتاب نیز دوباره در پی زینب میگردیم.
این نویسنده و خاطرهنگار با بیان اینکه زندگی مادربزرگ، مادر و خودِ زینب با هم پیوند خورده است، ادامه میدهد: فرازهایی از زندگی شهید کمایی وجود دارد که نیازمند تامل است. به ریشههای خانوادگی زینب در کتاب «راز درخت کاج» توجه داشتهام و کوشیدم تشخص و هویت او را حفظ کنم. معتقدم که اگر هویت ویژه شهیدان را در هر اثر حفظ کنیم، آن اثر خاص و به دور از شعارزدگی خواهد بود.