سرویس جهان مشرق - «امانوئل ماکرون» رییس جمهور فرانسه، در این هفته از طرفین منازعه جریان قطر و کشورهای عربی خواسته که برای حل این بحران بر سر میز مذاکره بنشینند. بطور منطقی با توجه به رویکرد اشتباه و خطرناک دولت ترامپ نسبت به خاورمیانه در جهت تحقق پروژه «ترامپیزه» کردن آن و جانبداری از عربستان، آمریکا نمیتواند گزینه مناسبی برای حل بحران قطر باشد. فرانسه، از این ظرفیت و پتانسیل مطلوب بهره برده و در تلاش است تا خود را به عنوان مرضیالطرفین و بانی حصول صلح مطرح سازد تا از خلال آن منافع بیشتری نیز بدست آورد.
خبرگزاری «اسپوتنیک» روسیه در تحلیل تازه خود در مورد پتانسیل بیشتر فرانسه نسبت به آمریکا در حل بحران بین قطر و عربستان نوشت: در روز ۵ ژوئن بود که کشورهای عربستان، مصر، بحرین، امارات، موریس، یمن، لیبی، و مالدیو روابط خود با قطر را به دلیل نزدیک شدن به ایران اما با بهانه حمایت از تروریسم و مداخله در امور دیگر کشورها به شدت محدود کردند. عربستان که رهبری این ائتلاف ضدقطری را بر عهده دارد، به همراه دیگر کشورها تحریمهای اقتصادی سخت را علیه این کشور اعمال کرده و شرط رفع آنها را اجتناب قطر از حمایت از تروریسم اعلام کرده است. این در حالی است که نگرانی آل سعود از قدرت گرفتن قطر در پی گسترش روابط با ایران که دشمن رده اول خود میداند است.
شیخ محمد بن رشید المکتوم امیر امارات، ملک سلمان پادشاه سعودی، و عبدالفتاح السیسی رییس جمهور مصر
حالا در این فرصت تاریخی که فرانسه توانسته خود را به جای آمریکا در نقش مرضیالطرفین حل منازعه به هدف نزدیک کند، «امانوئل ماکرون» رییس جمهور این کشور از رهبران سه کشور ایران، قطر، و عربستان دعوت کرده که برای گفتگو در این مورد در یک جلسه مشترک با مدیریت فرانسه حضور داشته باشند. ماکرون علاوه بر تماس و گفتگوی جداگانه با حسن روحانی، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، و ملک سلمان، با «رجب طیب اردوغان» و «محمد بن زاید آل نهیان» رهبران دو کشور ترکیه و امارات متحده هم صحبت داشته است.
یکی از آخرین دیدارهای شیخ تمیم بن حمد ال ثانی و ملک سلمان
یکی از منابع داخل کاخ الیزه به خبرگزاری اسپوتنیک روسیه گفته است که ماکرون سعی دارد که بدون ایفای نقش مستقیم مداخله، بیشترین در قامت میانجی صلح ایفای نقش کند. دفتر این خبرگزاری در فرانسه در این راستا گفتگویی با «پییر کُونِسا» یکی از مقامات ارشد وزارت دفاع این کشور در مورد اینکه فرانسه تا چه حد میتواند نقش سازنده در پایان بخشیدن به بحران اخیر روابط قطر داشته باشد انجام داده است. وی در این گفتگو به این مورد اشاره کرده که فرانسه به هیچ وجه قصد ندارد که به طرف یکی از طرفین تنش سوق پیدا کند و کاملا در ارتباط برابر با آنها قرار دارد تا نیل به پایان منازعه. از آنجایی که فرانسه روابط و تعاملات نظامی و سیاسی نزدیکی با قطر، عربستان، مصر، و امارات دارد، لذا در تلاش است تا به جهت آرامساختن منطقه و تداوم منافعی که از این ثبات میبرد، نقش میانجی را ایفا نماید.
روزهای طلایی عربستان که دیگر نیست / تمیم و محمد بن سلمان
به اعتقاد کونسا، آمریکاییها نسبت به عربستان کاملا تک بعدی نگاه میکنند. وی اظهار داشت: «از وقتی که ترامپ از ریاض دیدار کرد، آمریکاییها حامی درجه یک عربستان شدند. کار به جایی رسید که عربستان را شریک خود در مقابل تروریسم خواندند. این یک پارادوکس واضح است. در مقابل، فرانسه قطر را یک شریک دیرینه میداند. موضع فرانسه نسبت به میانجیگری در دعوای بین قطر و عربستان، موضع بسیار ملایمتری است تا موضع آمریکا.
این در حالی است که «کریستوفر کاستانر» سخنگوی دولت فرانسه اعلام کرده است که قطر باید در قبال سوالاتی که همسایگانش از این کشور دارند، پاسخگو باشد و این به منزله جانبداری فرانسه از عربستان و همراهانش نیست بلکه پیامی از جانب یک دوست است که میخواهد فضای تنش و التهاب را از میان دوستان خاورمیانهایاش بزداید و شرایط را برای تداوم روابط حسنه دوباره مهیا سازد.
اما همانطور که کونسا اشاره کرده فرانسه ترجیح میدهد که حتی به قیمت اینکه قطر این رویکرد ماکرون را به عنوان جانبداری برداشت کند، باز خواهان پاسخ مشخص از شیخ تمیم شود. چرا که فرانسویها معتقدند به انتقاد کشیدن قطر بسیار راحتتر از انتقاد از عربستان است. در هر حال، با توجه به موارد فوق، فرانسه گزینه مناسبتری نسبت به آمریکا در حل بحران قطر به نظر میرسد.
منبع:
https://sputniknews.com/politics/۲۰۱۷۰۶۱۱۱۰۵۴۵۲۳۴۴۰-france-qatar-crisis/