به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، علی رغم تلاش های ائتلاف کشورهایی چون ایران، سوریه و عراق برای کاهش و در نهایت حل بحران تروریستی به وجود آمده در منطقه، تلاش برخی بازیگران عربی و غربی برای دامن زدن به آن، هر روز ابعاد جدیدی پیدا می کند و در اشکالی جدید وارد میدان می شود. بر این اساس، کشور اردن از ابتدای بحران سوریه تا به امروز یکی از مناطق مورد علاقه برای کشورهای غربی و همچنین گروه های تروریستی به منظور آماده سازی و نفوذ به داخل سوریه و عراق بوده است.
البته از چند ماه قبل، این تلاش ها شدت بیشتری یافته و با حضور سرمایه گذاری مستقیم ارتش آمریکا نیز همراه شده است. به عنوان مثال، بر اساس خبر رسانه های عربی در اواخر سال گذشته، کمیته های ویژه ارتش آمریکا و دولت اردن، کار تدوین طرح و نقشه های لازم برای اجرای پروژه احداث یک پایگاه جدید نظامی با هزینه کامل وزارت دفاع آمریکا در خاک اردن را آغاز کرده اند. منابع ویژه اردنی گفته بودند که پایگاه جدید، دائمی و مدرن ترین و بزرگترین پایگاه خواهد بود و بخشی از ساختار همکاری امنیتی دائمی بین اردن و آمریکا خواهد بود.
شبکه المیادین نیز در هفته های گذشته از استقرار نیروهای ویژه اردنی و آمریکایی در مرز اردن با سوریه و ورود خودروهای زرهی آمریکایی به این کشور در مرزهای جنوبی سوریه خبر داده و افزوده بود بعد از سفر چند هفته پیش عبدالله دوم شاه اردن به آمریکا، توافق برای تشکیل یک نیرو با حمایت پنج کشور و مجهز کردن عناصری چون ارتش آزاد در منطقه به سلاح و تجهیزات مدرن با همکاری و ورود مستقیم ارتش آمریکا انجام شده است.
پیشروی محور مقاومت و افزایش اهمیت اردن
در دو سال اخیر و با تغییرات گسترده ای که در شرایط نبرد علیه گروه های تروریستی در سوریه رخ داده، بر اهمیت کشور اردن و نقش آن در حمایت از تروریست های حاضر در جنوب این کشور در مرز با اردن بیش از پیش افزوده شده است. در عین حال تقویت حضور نیروهای خارجی در مرز اردن با سوریه، انتقال نظامیان آلمانی از ترکیه به اردن و همچنین گسترش فعالیت های پهپادی آمریکا در این کشور از جمله مسائل مهمی هستند که در چند ماه اخیر در این کشور رخ داده است.
در پایگاه H-۴ چه خبر است؟
مسئله عملیات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی از مبدا اردن به مقصد سوریه و عراق به بهانه مبارزه با گروه تروریستی داعش نکته جدیدی نیست. پیش از این پایگاه هوایی Muwaffaq Salti نیروی هوایی اردن نیز میزبان پهپادهای آمریکایی بود که این امر همچنان ادامه دارد. بر اساس تصویری ماهواره ای که در تاریخ ۴ مارس ۲۰۱۶ از این پایگاه تهیه شده است، تعدادی از پهپادهای آمریکایی ریپر و پردیتور در آن مشاهده می شوند.
تصویر پهپادهای آمریکایی در پایگاه Muwaffaq Salti
اما ماجرای جدید مربوط به پایگاهی به نام H-۴ در نزدیکی مرز اردن با سوریه و عراق است. این پایگاه توسط انگلیسی ها در دهه ۱۹۳۰ میلادی ساخته شده و در سالهای بعد توسط نیروی هوایی اردن مورد استفاده قرار گرفته است. بررسی دقیق مجموعه تصاویر ماهواره ای از سال ۲۰۱۵ تا به امروز نشانگر توسعه بخش مخصوص عملیات پهپادی در این پایگاه است و مشخص میکند که نیروی هوایی آمریکا یا سازمان جاسوسی این کشور CIA سرمایه گذاری قابل توجهی را برای توسعه این پایگاه هزینه کرده اند.
پرواز ریپرهای امریکایی از پایگاه جدید در اردن
منابع اطلاعاتی اعتقاد دارند که در کنار پهپاد های آمریکا MQ-۹ ریپر آمریکایی در این پایگاه، هواپیماهای شناسایی سبک سسنا و بالگردهای تهاجمی کبری ارتش اردن نیز حضور دارند. بر اساس تصاویر ماهواره ای، تاسیسات ارتباط ماهواره ای مخصوص کنترل پهپاد ها در این پایگاه وجود ندارد و احتمالا این پایگاه صرفا به عنوان محلی برای به پرواز در آوردن و فرود این پهپادها مورد استفاده قرار می گیرد و عملیات هدایت و کنترل از مکان دیگری انجام خواهد گرفت.
توسعه پایگاه پهپادهای آمریکایی در پایگاه H-۴ در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷
پهپاد ریپر گونه ای توسعه یافته بر اساس پهپاد پردیتور است. آمریکا، انگلستان، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، هلند و هندوستان کاربران این پهپاد هستند. این پرنده نظامی توان حمل محموله رزمی تا حدود ۱۴۰۰ کیلوگرم شامل موشک های هوا به سطح هلفایر، بمب هدایت لیزری GBU-۱۲ و بمب هدایت ماهواره ای GBU-۳۸ را دارد.
پهپاد MQ-۹
این هواپیمای بدون سرنشین با لود کامل رزمی توان پرواز به مدت ۱۴ ساعت را دارد و می تواند با سرعت ۳۱۳ کیلومتر بر ساعت حرکت کند و از جمله مهمترین ابزارهای بدون سرنشین آمریکا برای اجرای حملات در کشورهای منطقه محسوب می شود.
در حال حاضر ایالات متحده ادعا می کند که هدف از این پایگاه ها و تجمع نیروها در نقاط مختلف منطقه خاورمیانه از جمله اردن، مبارزه با گروه تروریستی داعش است. از اصل این موضوع و مدارک بسیار و غیر قابل کتمان مبنی بر حمایت آمریکا از داعش نیز که بگذریم، یک مسئله مهم در این میان وجود دارد و آن هم این است که این پایگاه ها در حال حاضر در مناطقی توسعه یافتهاند که هم به عراق و هم به سوریه نزدیک هستند. از سوی دیگر در مدت اخیر شاهد حملات گسترده توسط ارتش عراق و همچنین پیشرویهای عمقی ارتش سوریه و متحدان در مناطق تحت تصرف داعش هستیم و این موضوع، همزمان با توسعه و افزایش حضور نظامی آمریکا در اردن و شمال سوریه رخ می دهد.