سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
اجبار اصلاحطلبان در حمایت از روحانی و توضیحات رمضانزاده
خبرگزاری دولتی ایرنا اخیرا گفتوگویی را با عبدا... رمضانزاده، سخنگوی دولت اصلاحات و از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ انجام داده است.
ایرنا در بخشی از این مصاحبه از رمضانزاده میپرسد: حمایت از روحانی انتخاب اصلاحات بود یا گزینه دیگری برای این جریان روی میز نبود؟ از این نظر این پرسش اهمیت دارد که برخی معتقدند جریان اصلاح طلبی در سال های ۹۲ و ۹۶ مجبور به حمایت از جریان اعتدال شده است، این گزاره تا چه اندازه به واقعیت موجود نزدیک است؟
رمضانزاده نیز در مواجهه با این سؤال میگوید:
«باید دید که طی چهارسال گذشته مواضع اعتدالی به اصلاحات نزدیک شده است یا اصلاحات به اعتدال، به نظر می آید آنچه امروز اعتدال نامیده میشود، بازگویی و یا به زبان دیگر مبانی و مواضع اصلاح طلبانه مطابق با اقتضائات روز است. بنابراین نمی توان گفت در ائتلاف و حمایت اصلاحات از اعتدال کدام یک مجبور یا منتفع شدند. نباید فراموش کرد که مسیر اصلاحات دگم نیست و اصلاح شدنی است. پس از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم مواضع اصلاحات و اعتدال با وجود اختلاف های جزیی، بسیار به هم نزدیک شد که این همان بلوغ سیاسی و اجتماعی است.»[۱]
*همانطور که مشخص است، رمضانزاده در پاسخ خود، تلویحاً گفتمان اعتدال و شخص آقای روحانی را رویهی دیگر اصلاحات معرفی کرده و از پاسخ به سؤال خبرنگار دولت طفره رفته است.
این در حالی است که آقای روحانی به اذعان اصلاحطلبان حتی، نه تنها تواصی این جریان خاص سیاسی را نپذیرفته بلکه تاکنون هرگز نخواسته است که بعنوان یک اصلاحطلب خطاب شود.
اختلافات عمده ستاد اعتدال با اصلاحطلبان درباره چینش کابینه، فعالیتهای انتخاباتی، مسئله فتنه و غیره نیز امور پنهانی نیستند و این روزها همه در جریان آنها قرار دارند.
با اینهمه اما شاهدیم که در ایستگاه آخر، این اصلاحطلبان هستند که مجبورند از تمام رفتارهای آقای روحانی به تمام قد دفاع کنند و آنها را مطلوب بدانند.
تا جایی که حتی رفتارهای اثباتا غلطی مثل مشورت نکردن رئیسجمهور نیز چندی قبل توسط علی شکوریراد مورد تحسین قرار گرفت![۲]
و یا این حسین مرعشی بود که چند سال قبل اعلام کرد آقای روحانی هرکار میکند قانونیست...[۳]
اختلاف دولت با اصلاحطلبان در کنار این تعریف و تمجیدهای عجیب چهرههای جریان خاص از دولت و رئیسجمهور به روشنی اثبات کننده معنایی است که در سؤال خبرنگار خبرگزاری دولت مورد اشاره قرار گرفته است.
و آن اینکه اصلاحطلبان برای حمایت تمام قد از رئیسجمهور روحانی فعلا در حالت اجبار و اضطرار قرار دارند... اما اینکه انقضای این شرایط که از ۴ سال قبل آغاز شده چه زمانی سر برسد، مسئله دیگریست!
***
قیام آشنا، واعظی و جنتی علیه سهمخواهی اصلاحطلبان از کابینه
علی جنتی، وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی، به تازگی طی اظهاراتی در جمع فعالان حزب اعتدال و توسعه در مشهد گفته است:
«جریانهای سیاسی حامی دولت دوازدهم نباید به دنبال سهم خواهی باشند. در غیر این صورت در انتخابات آینده مجلس و ریاست جمهوری بازنده خواهیم شد.»
به گزارش ایرنا، جنتی درباره سند ۲۰۳۰ که دولت آقای روحانی آنرا امضا کرده است! نیز گفت: ترجمه این سند موجود است و تنها یک نکته مربوط به برابری جنسیتی وجود دارد که ما با تحفظ به صورت رسمی نظر خود را در این زمینه اعلام کردیم اما ببینید چه حاشیه هایی برای این مساله درست کردند، گفتند اگر روحانی سرکار بیاید می خواهد همجنس بازی را در کشور توسعه دهد لذا باید گفت در این دوره از انتخابات، اخلاق قربانی سیاست شد.[۴]
*اختلافات حلقه اطرافیان رئیسجمهور روحانی با اصلاحطلبان بر سر چینش کابینه دولت دوازدهم بالا گرفته است و دیگر قابل کتمان نیست.
غیر از کنایه جنتی به اصلاحطلبان، حسامالدین آشنا، مشاور فرهنگی رئیسجمهور روحانی هم به تازگی در یک توییت به این مسئله اشاره کرد.
او نوشت: درست است که گفتمان از جنس سهمخواهی نیست اما امان از سهمخواهیهای افراد به اسم جریان.
آشنا این توییت را در پاسخ به یک توییت «محمدرضا عارف» نوشت که گفته بود: همراهی، هماهنگی و همدلی با جریان اصلاحات رمز موفقیت دولت دوازدهم است و گفتمان اصلاحات در این مسیر به دنبال سهمخواهی نیست![۵]
دیگر چهره دولتمردی که به سهمخواهی اصلاحطلبان واکنش نشان داده، محمود واعظی، وزیر ارتباطات است.
او در واکنش به سهمخواهی اصلاحطلبان برای حضور در کابینه داوزدهم، میگوید: «من اصلا موافق سهمخواهی و سهمطلبی نیستم و نباید اینگونه باشد.سهمخواهی از روحانی در چینش کابینه اصلا تفکر درستی نیست، مردم در ۲۹ اردیبهشت ۲۴ میلیون رای به آقای روحانی دادند و از رئیسجمهور انتظار دارند به وعدههایش عمل کند، بنابراین دست رئیسجمهور در چینش کابینه باید باز باشد.»[۶]
نکته قابل تأمل این چالش بزرگ نیز آنست که چهرههای جریان سیاسی خاص در عین آنکه سهمخواهی آشکاری از کابینه دارند اما به الفاظ مختلف منکر این سهمخواهی نیز هستند!
«داریوش قنبری» از فعالان این جریان زمانی در همین رابطه تصریح کرده بود: اصلاحطلبان هیچگونه سهمخواهی از کابینه آقای روحانی ندارند، اما توقع دارند حال که آبروی جریان اصلاحات و اندیشه اصلاحطلبی را پای آقای روحانی گذاشتهاند، رئیسجمهور نیز مسیر اصلاحات واقعی را برایی جامعه مهیا کند...[۷]
***
«کنایه راهب بودایی به روحانی و ظریف» درباره مسلمانان میانمار
علیرضا قزوه، شاعر و از چهرههای ادبی کشورمان به تازگی در یک پست اینستاگرامی با اشاره به دیدارش با یک همکلاسی بودایی خود در دانشگاه نوشت:
با دوست دوره دانشجوییام جینگ چونگ وان... این جینگ خان اصالتا مال طرفهای میانماره، البته اسمش یک چیز دیگه ای بود که ما به خاطر راحتی صداش می کردیم جینگ چونگ وان چون که علی رغم ظاهر آرامش با همه سر جنگ داشت و خیلی هم آدم رکی بود!
پدرش هم مثل خودش راهب بودایی بوده و اینها عادت دارن هر پنج سال خوراکشان را عوض کنند و گیاهخوارند. پدرش الان خوراکش خیار با پوست و از سال آینده لوبیای سبز نپخته است! جینگ اما عاشق هویج و گوجه فرنگی و کدو تنبله و عادت داره به رنگ لباسش غذا بخوره، در درس ها هم اصلا موفق نبود و تنبل ترین شاگرد کلاس مان او بود. همیشه وقت امتحان از روی دست من تقلب می کرد و در مذهب اینان تقلب اتفاقا خیلی هم پسندیده است و حتی ثواب هم دارد . بعد مدتها در میدانی در شهر سئول دیدمش. می گفت الان غذایش آب هویج و پوست کدوی سرخ است و کماکان خام خوار است و در معبدهای میانمار عبادت می کند!
قزوه در ادامه مینویسد:
گفتم مرد حسابی! از رفاقت با ما خجالت بکش! این همه سال در هند من و تو در باب مهربانی و خدمت به خلق و عدم آزار و اذیت ادیان دیگر حرف زدیم بعد تو درست در این روزهایی که در کشورت دارند مسلمانان را زنده زنده می سوزانند خفقان گرفته ای و رفته ای مشغول عبادت شده ای در معبد؟ توی کمرت بزند! و با مشت کوبیدم توی کمرش!! خلاصه این جینگ به واسطه همان مشت کمی متحول شد و قرار شد برود از طریق رییس معابد بودایی کشورش یک اقداماتی انجام بدهد! خیلی هم ناراحت شد و از آنجایی که مشغول عبادت و خوردن هویج و پوست کدو بود خیلی خبرها به او نرسیده بود!
در ادامه پست اینستاگرامی قزوه میخوانیم:
«خلاصه دیروز ایمیلش رسید، در کمال تعجب نوشته بود که من به بودایی ها و رهبرشان یک اعتراضی نوشتم اما خبرهای این حادثه را پیگیری کردم از طرف خود مسلمانان و مخصوصا انقلابیون دولت خود شما هم هیچ اعتراضی نشده، و انگار تمام نگرانی های کشور شما دعواهای سیاسی چپ و راست است! آخرش هم عکس یک هویج را فرستاده و گفته ما هویج می خوریم اما بعضی از مدعیان مسلمان امروز به اندازه هویج هم نیستند»!
این شاعر کشورمان در خاتمه مینویسد: البته از این حرفش خیلی ناراحت شدم و الان می خواهم جوابش را بدهم، یحتمل خواسته با این حرفش آن مشتی را که به کمرش زدم جبران کند! الان مانده ام به این جینگ خان چی بگم که هم روش کم شه هم خدا را خوش بیاد!
*متأسفانه دولت یازدهم و آقایان روحانی و ظریف در تریبونهای رسمی، تقریباً اشارههای مؤثری به مظلومیت و کشتار مسلمانان روهینگیا در کشور میانمار ندارند.
این مسئله را البته بایستی در کنار برخی سؤالات از دولت آقای روحانی راجع به «محور مقاومت» و نیز «کشتار شیعیان در نیجریه» هم قرار داد.
کما اینکه مشاهده میکنیم از جانب دولت اعتدال، کنش دندانگیری در قبال زندانی شدن شیخ زکزاکی، رهبر شیعیان نیجریه دیده نمیشود و حتی در دیدار رسمی محمدجواد ظریف با مقامات نیجریایی نیز بر اساس آنچه در رسانهها گزارش شد؛ این مسئله مورد اشاره قرار نمیگیرد.
ابهامات قضیه وقتی بیشتر میشود که مخاطبان بدانند محمدجواد ظریف، چند سال قبل بر خروج حزبالله از سوریه هم تأکید داشته[۸] و یا در برخی بندهایی که وزارت خارجه دولت روحانی در دو اجلاس وین ۱ و وین ۲ راجع به فعالیتهای ایران اسلامی در سوریه، پای آنها را امضا کرده، ابهامات فراوانی درباره نحوه نگاه دولت به فعالیتهای سپاه قدس و حاج قاسم سلیمانی وجود دارد.[۹]
***
1_ http://www.irna.ir/fa/News/82594526/
2_ mshrgh.ir/745388
3_ http://www.farsnews.com/printable.php?nn=13940903001665
4_ http://www.irna.ir/fa/News/82597645/
5_ mshrgh.ir/749235
6_ mshrgh.ir/745362
7_ mshrgh.ir/744923
8_ mshrgh.ir/279918
9_ http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13941004000858