به گزارش مشرق به نقل از فارس، کشور کوچک اردن به دلیل موقعیت خاص استراتژیک از جمله همسایگی با کشورهایی همچون عراق، سوریه، عربستان و داشتن بیش از 600 کیلومتر مرز مشترک با فلسطین و سرزمینهای اشغالی، همواره یکی از کشورهای حساس و مهم منطقه خاورمیانه محسوب شده و از همین رو دارای ارتش قدرتمند و کارآمدی است.
ارتش اردن بر اساس آمارهای رسمی، در مقایسه با ارتش کشورهای منطقه یکی از قدرتمندترین ارتشهای منطقه است. ارتش اردن برای نخستین بار در سال 1921 توسط عبدالله بن الحسین موسس کشور مستقل اردن جهت پیکار با نیروهای عثمانی شکل گرفت و از سال 1923 به آن لقب ارتش عربی را داد.
این ارتش متشکل از 3 بخش نیروی هوایی، نیروی زمینی و نیروی دریایی است. ارتش اردن همچنین یک نیروی ویژه نیز دارد و وظیفه آن مبارزه با تروریسم، امنیت داخلی و امنیت مرزهاست.
تا پیش از سال 1994 میلادی، خدمت سربازی برای مردان اردنی اجباری بود و شهروندان مرد اردنی از سن 17 سالگی به بعد باید دوران خدمت سربازی اجباری خود را در ارتش سپری میکردند ولی این مساله پس از امضای پیمان صلح میان اردن و رژیم صهیونیستی (موسوم به وادی عربه) در سال 1994 میلادی لغو شد و اکنون چیزی به نام خدمت سربازی در اردن وجود ندارد.
در همان زمان نیز خدمت سربازی برای بانوان اجباری نبود ولی علاقمندان و داوطلبان زن میتوانستند جهت خدمت در امور غیر جنگی و نظامی وارد ارتش شوند.
در حال حاضر حدود 10% از بودجه کل کشور اردن صرف ارتش این کشور میشود و کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و رژیم صهیونیستی سلاحهای مورد نیاز ارتش اردن را تامین میکنند.
هماکنون 300 هزار نفر در ارتش اردن مشغول فعالیت هستند و با توجه به جمعیت کم این کشور (حدود 7 میلیون نفر)، این تعداد رقم قابل توجهی است.
از مجموع نیروهای ارتش اردن، بخش قابل توجهی در مرزهای عراق، سوریه و کرانه باختری مستقر هستند و کنترل مرزها و امنیت آن را بر عهده دارند.
یکی از فعالیتهای ارتش اردن، مشارکت در عملیاتهای خارجی است ولی این مساله همواره سبب نارضایتی شهروندان کشور شده است.
شهروندن اردنی معتقدند در بازی سیاسی کشورهای غربی، اردن هیچ نقشی ندارد و از همین رو نباید فرزندان کشور را جهت همکاری با نیروهای خارجی، عازم ماموریت کرد.
به عنوان مثال، نیروها اردنی در گروههای موسوم به حافظ صلح مشارکت فعالی دارند و بر اساس اعلام مرکز استراتژیک IRM، از هر 14 ارتشی اردن، یک نفر در عملیاتهای نیروهای حافظ صلح مشارکت دارد.
یکی از بزرگترین مشارکتهای ارتش اردن در چنین عملیاتهایی، حضور در افغانستان است.
هرچند حکومت اردن میکوشد تا اخبار مربوط به اعزام نیروهای ارتش به ماموریتهای خارجی را اعلام نکند ولی هر از گاهی انتشار کشته شدن سربازان و نیروهای ارتشی اردن در خارج از مرزهای این کشور، سبب افزایش نارضایتی شهروندان از این اقدام میشود.
ارتش اردن همچنین در جریان انقلاب اخیر مردمی در بحرین، با اعزام 500 نیروی کارآزموده به بحرین، در سرکوب انقلابیون این کشور مشارکت کرد.
همچنین، ارتش اردن در جریان حمله ناتو به لیبی نیز مشارکت فعالی داشت و با وجود تمام اعتراضات صورت گرفته به این اقدام در کشور، همچنان اصرار به حضور در چنین فعالیتهایی دارد.
البته ارتش اردن در میان کشورهای عربی بیشترن میزان مشارکت در جنگها را دارد و در اکثر جنگهایی که شرکت کرده، پیروز شده است.
به عنوان مثال، ارتش اردن پیش از امضای پیمان وادی عربه، چند بار با رژیم صهیئونیستی جنگید و در تمامی آنها پیروز شد.
اما مهمترین پیروزی ارتش اردن در پیکار با صهیونیستها مربوط به جنگ "کرامه" است.
این جنگ در تاریخ ۲۱ مارس ۱۹۶۸ در روستای کرامه اردن میان رژیم صهیونیستی ارتش اردن رخ داد و در آن چریکهای سازمان آزادیبخش فلسطین نیز به ارتش اردن کمک کردند.
در سحرگاه روز 21 مارس 1968 میلادی، نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی به بهانه سرکوب نیروهای فدائی فلسطین، با حمله به اردوگاه "کرامه" در 5 کیلومتری مرز اردن و سرزمینهای اشغالی، قصد تضعیف مقاومت فلسطین را داشتند ولی غافل از اینکه تنها پس از گذشت 16 ساعت از آغاز جنگ، بزرگترین شکست در تاریخ جنگهای رژیم صهیونیستی رقم خواهد خورد.
این جنگ برای رژیم صهیونیستی بیش از 70 کشته و بیش از 100 مجروح به همراه داشت و نیز 45 دستگاه تانک، 25 نفربر، 27 دستگاه سنگین جنگی و 5 هواپیما را از دست داد. اما در مقابل، این جنگ برای نیروهای اردنی 20 شهید، 65 مجروح و انهدام 10 تانک و 2 توپ را به همراه داشت.
از این نبرد در جهان عرب به عنوان یک پیروزی درخشان یاد میشود که پس از شکست سنگین اعراب در جنگ شش روزه ارزشی مضاعف یافت.
جنگ کرامه اولین پیروزی کامل یک ارتش عربی در جنگ با صهیونیستها بود و سبب شد اسطوره "ارتش شکست ناپذیر اسرائیل" فروبشکند.
البته پیش از جنگ کرامه، ارتش اردن در فاصله سالهای 1948 تا 1967 نیز چند مرحله به طور جزئی با اسرائیل جنگیده بود ولی میزان پیروزی اردن در این جنگها به اندازه نبرد کرامه نبود.
از جمله این جنگها، نبرد "سموع" در منطقه "الخلیل" کرانه باختری رود اردن بود که منجر به شکست نیروهای نظامی اسرائیل شد.
البته ارتش اردن پس از به قدرت رسیدن عبدالله دوم پادشاه کنونی این کشور، از لحاظ ساختاری کاملا متحول شد و توانست قدرت نظامی خود را بیش از پیش تقویت کند.
عبدالله دوم که خود یک نظامی است و دوره های نظامی و چریکی را در آمریکا و انگلیس گذرانده، از زمان به سلطنت رسیدن خود توجه خاصی به ارتش کشورش کرده و تقویت قوای نظامی اردن، به یکی از اولویتهای وی بدل شده است.
ارتش اردن همه ساله از طریق انتشار آگهی، اقدام به جذب نیرو میکند ولی نکته حائز اهمیت این است که صرفا شهروندان اردنی الاصل میتوانند جذب ارتش اردن شوند و فلسطینی الاصلهای اردن که حدود 70 درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهند، حق عضویت در ارتش کشور را ندارند.