به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از سلامت، بعضی از خانمها تهوع خفیفی در دوران بارداری دارند و برخی دیگر دچار استفراغ مداوم میشوند. علت آن ناشی از تغییرات عدیدهای است كه در بدن فرد رخ میدهد، مانند افزایش میزان برخی هورمونها. در صورت بروز این مشكل مادر باید صبور باشد و بداند كه این دوران زودگذر است.
اما چه باید كرد:
- در برنامه غذایی خود از موادغذایی كمچرب و كمآب مانند پنیر، نان برشته، مربا، تخممرغ پخته شده و سیب زمینی استفاده كنید.
- از خوردن غذاهای سرخ كرده بپرهیزید.
- غذاها و نوشیدنیهای كاهشدهنده تهوع را بیابید و آنها را مصرف كنید.
- تهوع و استفراغ موجب كاهش حجم مایعات بدن میشود. برای جبران آن، به اندازه كافی مایعات بنوشید.
- بیش از حد گرسنه نمانید. بسیاری از خانمها اگر معده خود را با خوراكیهای سبك پر نگه دارند تا حدودی از حالت تهوع جلوگیری میكنند.
این عارضه هیچ ارتباطی با قلب شما ندارد، بلكه مربوط به مری و معده است. این حالت ناخوشایند و ترش كردن ناشی از افزایش اسید معده و برگشت آن به مری است. همچنان كه حاملگی پیش میرود، اندازه بچه و حجم رحم افزایش پیدا میكند. افزایش حجم رحم به معده مادر فشار وارد میشود و باعث راندهشدن اسید معده به مری میشود اما چه باید كرد:
- بلافاصله بعد از خوردن غذا دراز نكشید؛ چرا كه این كار میتواند ترش كردن یا سوزش سر دل را بدتر كند.
- طوری بخوابید كه سر شما بالاتر از تنه قرار گیرد تا برگشت اسید معده كاهش یابد.
- سعی كنید مكررا غذا، آن هم غذاهای سبك میل كنید، مخصوصا در سه ماهه دوم بارداری.
- از مصرف تحریك كنندههایی مانند قهوه (كافئین)، شكلات و غذاهای پرادویه و هر غذاهای دیگری كه شما را اذیت میكند، بپرهیزید.
- نظر پزشك خود را درخصوص مصرف داروهای آنتیاسید معده جویا شوید.
- غذا را بهآرامی و در محیط آرام (شش بار در روز) مصرف كنید.
- از خوردن غذاهای نفخآور خودداری كنید.
- از خوردن غذاهای حجیم قبل از خواب خودداری كنید.
- از خوابیدن به پشت خودداری كنید.
یبوست
از دیگر عارضههای دوران بارداری، یبوست است. حاملگی، حركت مواد غذایی را در طول دستگاه گوارش شما آهسته میكند. علاوه بر این، یبوست یكی از عوارض جانبی مصرف مكملهای آهن است. مصرف ناكافی فیبر و مایعات و انجام ناكافی تمرینات بدنی نیز میتواند از علل دیگر یبوست باشد اما چه باید كرد:
- به مصرف مكملهای تجویز شده ادامه دهید.
- غذاهایی كه فیبر زیادی دارند را مصرف كنید.
- روزانه حداقل هشت لیوان مایعات فاقد كافئین بنوشید تا اثرات ملین فیبر را افزایش دهد.
- انجام فعالیت منظم ورزشی باعث تحریك دستگاه گوارش میشود و حركات منظم روده را افزایش میدهد.
-نان سبوسدار (مثل نان سنگك) مصرف كنید.
- از روغن زیتون در سالاد استفاده كنید.
- استراحت و خواب كافی داشته باشید.
- میوهها مخصوصا میوههای خشك مانند انجیر خشك، قیسی، آلوی خیسانده و سبزیجاتی مانند كاهو، خیار و نخود سبز پخته را بیشتر مصرف كنید.
ورمكردن
ورمكردن یا ادم زنان حامله ناشی از آب اضافهای است كه در داخل و اطراف سلولهای بدن نگه داشته شده است. در دوران بارداری حجم خون شما زیاد میشود و آب سلولها نیز افزایش مییابد. البته برخی از ورمها طبیعی هستند و برخی نیستند اما چه باید كرد:
- از ایستادن به مدت طولانی اجتناب كنید و گاهی پاهای خود را بالا نگه دارید.
- مصرف سدیم (نمك) را محدود كنید.
از اختلالات شایع دوران بارداری فشار خون است كه پیشرفت آن منجر به علایم مسمومیت حاملگی و مسمومیتهای شدید حاملگی میشود. مسمومیت حاملگی پس از هفته بیستم بارداری بروز پیدا میكند و علامت آن افزایش فشار خون همراه با دفع پروتئین از ادرار (به میزان 300 میلیگرم یا بیشتر در 24 ساعت) و ورم دست و صورت است. در مسمومیت شدید حاملگی، فشار خون به 16 روی 10 یا بالاتر میرسد و میزان دفع پروتئین از ادرار در 24 ساعت به پنج گرم یا بیشتر میرسد. در این حالت زن باردار دچار تاری دید، سردرد و در حالت شدیدتر حملات غش در نزدیك زایمان میشود. اما چه باید كرد:
- معمولا استراحت مطلق در وضعیت خوابیده به پشت توصیه میشود.
- رژیم بدون نمك یا حداقل چهار تا پنج گرم سدیم در روز میتواند مفید باشد.
- كنترل دقیق فشار خون در بارداری و مراجعه منظم به پزشك لازم است.