به گزارش مشرق، جام جهانی فوتبال به عنوان دومین رویداد بزرگ بین المللی ورزشی پس از المپیک، آوردگاهی است که فرصتهایی فراتر از یک جام ورزشی پیش روی ما قرار میدهد. ما باید به این نکته توجه کنیم که نگاه صرفا ورزشی به این رویداد سبب از دست دادن فرصتها و غفلت از دیگر جنبههای آن نشود. شاید بتوان گفت برگزاری دو جام جهانی ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ در روسیه و قطر که هر دو از همسایگان ما هستند فرصتی است که طی آن کشورهای منطقه میتوانند در جریان آن قابلیتها و بسترهای صنعت ورزش را برای تحرک بخشی به گردشگری و اقتصاد و فناوری و حتی امنیت، همگرایی و توسعه خود مورد لحاظ قرار دهند. ما میتوانیم از جوانب و جنبههای زیر نگاه متفاوتی به جام جهانی روسیه و قطر داشته باشیم.
این مقدمه یادداشت صادق رئیسیکیا، مدیرعامل پیشین باشگاه راهآهن با عنوان "نگاهی متفاوت به جامجهانی" است که با هم در ادامه میخوانید:
دیپلماسی ورزشی
حضور ما در جام جهانی و برگزاری جام جهانی در منطقه ما زمینه خوبی برای حضور فعالانه ایران در روند جهانی شدن در جهت معرفی هنجارها، آموزهها و ارزشهای ایرانی و اسلامی است. برگزاری دو جام جهانی پی در پی در همسایگی ما زمینه را برای توجه به تجربیات روسیه و قطر و انتقال دانش فنی و ساختمانی و مدیریتی جهت میزبانی رویدادهای بزرگ فراهم میکند. منطقه ما در جهت توسعه اقتصادی و اجتماعی نیاز به همگرایی دولتها و ملتها دارد. برگزاری رویدادی به بزرگی جام جهانی اقتضا میکند کشورهای میزبان یک مدل همکاری جمعی منطقهای را برای امنیت مسابقات و برگزاری بهینه آن در نظر بگیرند. فعال شدن دیپلماسی ورزشی میتواند دولتهای میزبان و دولتهای منطقه را حول محور ورزش و فوتبال برای نمایش سطح بالاتر توسعه یافتگی و امنیت گرد هم آورد و به سرمایه گذاران بین المللی نشان بدهد که امنیت و زمینه برای سرمایه گذاری در این منطقه فراهم است.
اقتصاد ورزشی
جام جهانی فوتبال و قرار گرفتن ورزش در صدر اخبار و توجه مردم، مدیران و فعالان اقتصادی کمک میکند به فراهم شدن زمینه اجتماعی و فضای عمومی برای طرح بیشتر مباحث مرتبط با واگذاری پروژهها و اماکن و باشگاههای ورزشی دولتی به بخش خصوصی و توجه به مقوله کارآفرینی ورزشی به ویژه با توجه به این که گفته میشود حدود ۶۰ هزار فارغ التحصیل در رشتههای مختلف ورزشی داریم. برگزاری مسابقات جام جهانی، ویترین نمایش حامیان مالی و چگونگی و میزان نقش آنها در این رویداد است. بنابراین قرار گرفتن جام جهانی در کانون توجه مردم و فعالان اقتصادی، رونق گرفتن و قوت یافتن بحث اسپانسر ورزشی و مدلهای صحیح و خلاقانه آن را فراهم خواهد کرد.
اجتماعی
مجموعهای از مبادلات فرهنگی و آموزشی با آموزههایی که از رفتار بازیکنان و مربیان و هنجارهای حاکم بر برگزاری مسابقات به نمایش در میآید اتفاق خواهد افتاد. جام جهانی فوتبال فرصتی است برای تقویت انسجام ملی از این دیدگاه که مردممان در تماشای مسابقات تیم ملی بر محور هویت ملی و ارزشهای ایرانی اجتماع میکنند و تیم ملی فوتبال در حقیقت بخشی از داشتهها و سرمایههای اجتماعی و ورزشی همه ایرانیان در یک رویداد بزرگ جهانی در کانون توجه همه اقشار و گروه ها قرار میگیرد. هیجان و شور و شوقی که در جریان تماشای مسابقات تیم ملی برای ملت ایجاد میشود میتواند دستمایه نشاط و شادی مردم و افزایش بهرهوری ملی قرار گیرد.
جام جهانی فوتبال برای به نمایش درآوردن جنبههای مثبت و خوب اخلاق ورزشی و اجتماعی از این فرصت به درستی بهره بگیریم. به ارتقا رفتارهای اجتماعی خود در قبال نقش آفرینان جام جهانی توجه داشته باشیم. به نقش آنان و به صفحات اجتماعی آنان احترام بگذاریم. قرار گرفتن مسابقات جام جهانی در کانون توجه مردم و به ویژه جوانان میتواند به کاهش میزان آسیبهای اجتماعی و کاهش جرایم در دوره برگزاری جام جهانی منتهی شود.
فنی و ورزشی
از دیدگاه فنی و ورزشی میتواند امکان انتقال بازیکنان ما به لیگها و باشگاههای بزرگ را فراهم نماید و به بازیکنان ما به ویژه آنهایی که جوانتر هستند یک فرصت بازاریابی جهانی اعطا کند و با توجه به حضور داوران ایرانی در این رویداد جهانی، فرصتی برای معرفی یک چهره قابل احترام از فوتبال ایران فراهم آورد. حضور و مسابقات ما در جام جهانی فوتبال امکان یک ارزیابی عینی و واقعی از توانمندی مدیریتی و فنی کشور در زمینه ورزش مبتنی بر نتایج و عملکرد تیم ملی در جام جهانی به ما خواهد داد. این یک فرصت عینی و مطالعاتی برای ارزیابی مدیریت ورزشی ایران تلقی میشود. برگزاری جام جهانی قطر در نزدیکی ما و شرایط مشابه محیطی و آب و هوایی ما با قطر و امکانات و بسترهای ایران در هنر و صنایع دستی و حمل و نقل و ... میتواند یک فرصت برای توجه به مقوله گردشگری ورزشی در صنعت ورزش ایران و کسب درآمد از محل آن تلقی شود.