کد خبر 852932
تاریخ انتشار: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۲۳:۰۷
برجام

ماکرون ، نتانیاهو ومرکل با ترسیم سناریوهای جنگ‌های سی‌ساله و یاتشبیه آن به پاندورا باکس(جعبه شوربختی‌ها)تلاش‌کردند تا درآستانه خروج امریکا ازبرجام زمینه‌های امتیازگیری و برجام‌های ۲ و ۳ رافراهم کنند.

به گزارش مشرق، پنج روز مانده به تصمیم رئیس‌جمهور امریکا در مورد توافق هسته‌ای ۱+۵ با ایران، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی سناریویی جنگی ترسیم کرده و گفته که اگر لازم باشد، به جای آینده، همین حالا وارد جنگ با ایران خواهد شد. روز ‌شنبه هم رئیس‌جمهور فرانسه وضعیت ناشی از خروج امریکا از برجام را به یک «پاندورا باکس» (جعبه همه شوربختی‌ها و بلاها) تشبیه کرد و گفت که چنین شرایطی ممکن است به جنگ منتهی شود. گزارش‌های غیررسمی درباره سناریوهای جنگی علیه ایران طی روزهای اخیر به شکل بی‌سابقه‌ای گسترش پیدا کرده، روندی که در ماه‌های منتهی به شروع مذاکرات هسته‌ای با ایران، قبل از انعقاد برجام هم تکرار شده بود.

بیشتر بخوانید:

ظریف: اروپا باید تلاش بیشتری برای حفظ برجام به عمل آورد

هشدار ولایتی به آمریکا درخصوص برجام


  وزیر خارجه پیشین آلمان، دیروز سومین نفری بود که درباره پیامدهای خروج «دونالد ترامپ» از توافق هسته‌ای با ایران و امکان وقوع جنگ هشدار داد. «زیگمار گابریل» در این مورد به «اشپیگل‌» گفت: «اگر مراقب نباشیم ،خطر وقوع جنگی ۳۰ ساله، خاورمیانه را تهدید می‌کند.» ‌گابریل سناریوی جنگی را به ساده‌ترین شکل ممکن برای افکار عمومی به تصویر کشیده است:«اگر امریکا از برنامه جامع اقدام مشترک خارج شود، دیگر هیچ کشوری در ایران سرمایه‌گذاری نخواهد کرد و به این ترتیب دولت روحانی تحت فشار قرار می‌گیرد و ایران هم برنامه هسته‌ای خود را از سر می‌گیرد. در نتیجه امریکا و اسرائیل را بر آن خواهد داشت که با اقدام نظامی به این وضعیت واکنش نشان دهند.»‌


پیش از گفت‌وگوی وزیر خارجه سابق آلمان، «امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهور فرانسه هم روز ‌شنبه هشدار داده بود که خروج احتمالی ترامپ از توافق هسته‌ای با ایران ممکن است به جنگی واقعی منتهی شود.


ماکرون در گفت‌وگو با مجله آلمانی «اشپیگل‌» گفته است: «چنین تصمیمی به منزله باز کردن جعبه پاندورا خواهد بود و این یعنی آغاز جنگ». هرچند رئیس‌جمهور فرانسه با گفتن اینکه‌« معتقد نیستم که دونالد ترامپ خواهان جنگ است»، سمت و سوی سخن خود را به سمت یک «سناریوی جنگی پیش‌بینی نشده» ‌هدایت کرده، ولی او با برجسته کردن سناریوی جنگی علیه ایران، تلویحاً پیکان هشدار را به سمت ایران نشانه‌گیری کرده است، جهت‌گیری که بنیامین نتانیاهو در آستانه ملاقات روز چهارشنبه با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه نیز آن را تکرار کرده است.

نتانیاهو دیروز برای چندمین بار درباره نفوذ ایران در سوریه هشدار داد و گفت که اگر متوقف کردن ایران در سوریه نیازمند کشمکش (نظامی) باشد، بهتر است چنین کشمکشی اکنون رخ دهد نه بعداً. نتانیاهو گفته است:‌« ما مصمم به متوقف کردن تجاوزطلبی ایران علیه خودمان هستیم حتی اگر مستلزم یک کشمکش باشد، الان (اتفاق افتادنش) بهتر از بعد است.

ملت‌هایی که مایل نباشند به موقع علیه تجاوزگری سبعانه علیه خودشان اقدام کنند، بعداً هزینه سنگین‌تری خواهند پرداخت.» ‌سخنان نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به تحولات سوریه برمی‌گردد، ولی موضع‌گیری او درباره رویارویی با ایران، با نزدیک شدن به تصمیم ترامپ درباره برجام همزمان شده است، به خصوص که او قرار است چهارشنبه این هفته با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در مسکو ملاقات کند. در حالی که گزارش‌های معطوف به پیش‌بینی خروج ترامپ از برجام تشدید شده، برخی منابع می‌گویند که هدف سناریوپردازی‌های جنگی، وارد کردن ایران به مصالحه بر سر برنامه موشکی و نفوذ منطقه‌ای از طریق ورود به مذاکرات شبیه به توافق هسته‌ای با ۵+۱ است.

«کالین کال‌» و «وایپین نارانگ» روز شنبه در واشنگتن پست نوشتند:‌« به نظر می‌رسد ترامپ درباره کره‌شمالی این موضوع را برای خود درونی کرده است که تهدیدات و «‌فشار حداکثری‌» می‌تواند سبب شود دشمنانش طبق خواسته‌ها و مفاد مورد نظر امریکا، به مذاکره برای خلاص شدن از برنامه‌های اتمی‌شان روی آوردند.» ‌این دو به رئیس‌جمهور امریکا هشدار دادند: «اگر ترامپ از توافق (هسته‌ای) ایران با این فکر که می‌تواند شروط بسیار سرسختانه‌تری بر تهران اعمال کند، خارج شود، او دارد خودش را فریب می‌دهد».

آنها نوشته‌اند:‌« دلایل خوبی هم وجود دارد که اعتقاد داشته باشیم تشدید فشار برای به زانو در آوردن ایران، نتیجه معکوس خواهد داشت. انگیزه کمی برای تهران وجود دارد تا مذاکراتی را درباره توافقی که ترامپ آن را توافقی بهتر می‌داند، شروع کند. رهبران ایرانی به طور فزاینده‌ای احساس می‌کنند که به خاطر اجرا نشدن تعهدات برجامی امریکا در دولت ترامپ، آنها به انتظارات اقتصادی‌شان از برجام نرسیدند. سیاست داخلی در ایران این موضوع را که آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر عالی ایران یک توافق تازه با ترامپ با مفاد و شرایطی بدتر (از برجام) امضا خواهد کرد، غیرممکن و غیرقابل تصور می‌کند.»


‌ناظران حدس می‌زنند در حالی که رئیس‌جمهور امریکا در ملاقات دو هفته قبل خود با امانوئل ماکرون، او را متقاعد کرد که نیازمند مهار برنامه موشکی و نفوذ منطقه‌ای ایران است، او همزمان دو رویکرد را در مورد ایران دنبال می‌کند؛ یک رویکرد، تغییر حکومت ایران از درون با افزایش فشارهای اقتصادی است، سناریویی که دیروز رودی جولیانی، یکی از اعضای تیم حقوقی دونالد ترامپ، به صراحت از آن سخن گفته است:‌« ما رئیس‌جمهوری داریم که بسیار سختگیر است. ما رئیس‌جمهوری داریم که همچون ما متعهد به تغییر نظام در ایران است.»‌

ترامپ همزمان، تلاش می‌کند با ملموس کردن سناریوی جنگی علیه ایران، تهران را به تصمیم‌گیری در مورد تکرار برجام مجبور کند. امانوئل ماکرون یک روز بعد از ملاقات با ترامپ، تلفنی با روحانی تماس گرفت، گفت‌وگویی که یک ساعت به طول انجامید. ظاهراً او تلاش کرده روحانی را به لزوم ورود به یک دور جدید از مذاکرات متقاعد کند ولی چند روز بعد محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در یک نطق تلویزیونی، به صراحت گفت:« اجازه دهید یک بار و برای همیشه این موضوع را کاملاً روشن کنم؛ ما نه امنیت خود را برون‌سپاری می‌کنیم و نه بر سر توافقی که آن را از ابتدا با حسن نیت اجرا کرده‌ایم، مجدداً مذاکره کرده یا چیزی بدان اضافه می‌کنیم.»

منبع: روزنامه جوان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس