به گزارش مشرق، جاده چالوس که از آن با عنوان چهارمین جاده زیبای جهان یاد میشود، یکی از مهمترین محورهای ارتباطی کشور است که از کرج آغاز و به شهرستان چالوس در استان مازندران متصل میشود، قدیمیترها آن را بهواسطه گردنههای سخت و خطرناکش «هزار چم» مینامند، این جاده نه یک مسیر برای رسیدن به مقصد، بلکه جاذبه گردشگری برای همهکسانی است که از آن عبور میکنند.
بیشتر بخوانید:
وجود سد کرج و آن منظره سبزرنگ که گاهگاهی پشتِ پیچوخمهای جاده پنهان میشود و دل هر رهگذری را میرباید، روستای «واریان» که به ونیز معروف است و اهالیاش برای رفتوآمد از قایق بهجای تاکسی و اتوبوس استفاده میکنند، روستاهایی با قدمت هزارساله، پیست اسکی دیزین، کدوتنبلهای قد و نیم قد که از دیوارههای جاده آویزان است، باغ لالههای گچسر و روستای «ولایت رود» که قدمت ویلاهایش قجری است، درختان کهنسال و بناهای تاریخی، رستورانها و مراکز اقامتی بخشهایی از جاذبههای گردشگری چهارمین جاده زیبای جهان هستند که میتوان نام برد.
سهم بالای مسافران عبوری در تولید زباله
اما زیبایی و سرزندگی محور کرج - چالوس بدون شک به وجود رودخانه کرج بستگی دارد؛ از قدیم هم گفتهاند هر جا آب باشد آبادانی به وجود میآید.
اما این جاده همیشه به زیبایی توصیفاتی نیست که در چند سطر بالا خواندید، کافی است صبح یک روز جمعه دل به جاده بزنید؛ آنوقت با حجم بالایی از زبالهها مواجه میشوید که در چشم برهم زدنی همه آن زیباییها را میبلعد و تصویری زشت تقدیمتان میکند. حتی رودخانه کرج این شریان حیاتی نیز از گزند زبالهها در امان نمانده است.
در گفتگو با شهردار شهر آسارا واقع در جاده چالوس آخرین وضعیت مدیریت پسماند این جاده توریستی را بررسی کردیم، وی با اشاره به اینکه بخش آسارا مشتمل بر ۵۲ روستا و یک شهر است، اظهار کرد: در بحث تولید روزانه زباله علاوه بر ساکنان روستاها و شهروندان آسارا، مسافران عبوری از جاده چالوس و مراکز خدماتی - رفاهی موجود در این مسیر هم سهیم هستند.
محمدباقر آسرایی با اشاره به اینکه تولید زباله در جاده چالوس و محدوده بخش آسارا در هفت ماه ابتدایی سال بهمراتب بیشتر است، گفت: بیش از ۸۰ درصد از حجم زباله تولیدی مربوط به مسافرانی است که در پایان هفته در محور کرج - چالوس تردد میکنند و یا از این محور برای عبور و سفر به شمال کشور استفاده میکنند.
آسرایی توضیح داد: بیشترین حجم زباله تولیدی محور کرج - چالوس از پل کُندر تا دهانه جنوبی تونل کندوان حدود ۷۴ کیلومتر است که در این میان نیروهای بخشداری، جمعآوری زبالههای خارج از حریم شهر آسارا را انجام میدهند که شامل رسیدگی به ۷۰ درصد از حجم کار است.
وی بیان کرد: در یک روز عادی بیش از ۳۰ تن زباله در بخشی از جاده کرج - چالوس که در محدوده استان البرز جمعآوریشده و در سکوی خلج آباد به نیروهای سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرج تحویل داده میشود.
شهردار آسارا با اشاره به اینکه برای مثال یازدهم شهریورماه حجم زباله پایین سد به ۱۲ تن رسید، گفت: ۶ تن مربوط به بخش آسارا و شش تن دیگر مربوط به روستاها است که بهصورت پراکنده جمعآوری میشود، ۱۲ تن دیگر نیز توسط ماشین بزرگ جمعآوری میشود.
آسرایی بابیان اینکه شهرداری و بخشداری آسارا هم شش دستگاه ماشین حمل زباله دارد، گفت: طرحهای حمایتی در قالب گسترش، نوسازی و بهسازی ماشینآلات این حوزه را به مسئولان استان ارائه دادهایم.
وی با توضیح اینکه باید برای مردم فرهنگسازی شود تا در کم کردن حجم زبالههای تولیدی با ما همکاری داشته باشند، بیان کرد: عمده زبالههای تولیدی در محور کرج - چالوس مربوط به مواد تجدیدناپذیر از جمله پلاستیک است که در طبیعت میماند و لطمه زیادی به محیطزیست منطقه وارد میکند.
شهردار آسارا گفت: دولت باید به نحوی سیاستگذاری کند که به سمت حذف مواد پلاستیکی پیش رویم و در کنار این موضوع اولویتبندی سنجشهای کیفی در ساماندهی محور کرج - چالوس و پرداختن به بحث گردشگری هم اهمیت زیادی دارد.
دولت برای مدیریت پسماند در جاده چالوس اعتبار دائم تخصیص دهد
آسرایی در مورد پیشنهادهایی که از سوی سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرج در خصوص جمعآوری زبالههای تولیدی توسط رستورانهای موجود در این محدوده از محور کرج - چالوس مطرحشده است، افزود: در قبال انجام این اقدامات باید هزینه کرد و تخصیص بودجه داشته باشیم که در حال حاضر با توجه به نبود اعتبار لازم نمیتوانیم این اقدامات را اجرایی کنیم.
وی تأکید کرد: اگر دولت اعتباری دائم و مستمر برای شهرداری آسارا منظور کند، مدیریت پسماند این شهرداری را ایجاد خواهیم کرد.
اما اصغر نصیری سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرج نیز ضمن اشاره به اینکه مرکز حلقه دره کرج تنها مرکز رسمی تخلیه زباله در استان البرز است که از سال ۹۳ به رسمیت شناختهشده و تمام شهرداریها و دهیاریهای استان مکلف شدهاند که زبالههای جمعآوریشده را به آنجا انتقال دهند، گفت: انجام هرگونه عملیات مربوط به پسماندها در شهرهای اقماری استان البرز توسط کادر مدیریتی همان شهرها اداره میشود اما بر اساس تصمیمات اخذشده در کارگروه مدیریت پسماند البرز طی سالهای ۹۴-۹۳ مقرر شد؛ تمامی پسماندهای خانگی و عفونی از تمامی شهرستانهای استان پس از جمعآوری به مرکز دفن حلقه در کرج منتقل شود تا دفن بهداشتی در این خصوص انجام شود.
وی گفت: بهجز کرج تنها نقطهای از استان که پس از جمعآوری پسماندها در آنجا حمل آن از سکوی خلج آباد به محل دفن حلقه دره و توسط عوامل اجرایی سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرج انجام میشود، بخش آسارا در محور کرج - چالوس است.
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرج میزان زباله دریافتی از جاده چالوس را روزانه بیش از ۱۲ هزار کیلو اعلام کرد و گفت: این میزان در روزهای جمعه، تعطیلات و ایام تابستان به مراتب خیلی بیشتر میشود.
وی عنوان کرد: درواقع جمعآوری زبالهها و پسماندها در نقاط مختلف جاده چالوس توسط نیروهای شهرداری آسارا انجام میشود اما در آخرین جلسه کارگروه مدیریت پسماند که کمی قبل برگزار شد، اعلام آمادگی کردهایم که جمعآوری، حمل و دفن پسماندهای موجود در این جاده توریستی حدفاصل بیلقان تا کندوان را انجام دهیم تا به لحاظ مسائل زیستمحیطی و آلودگی آب شرب آن منطقه که شرایط محیطی آن جاده زیبا را تحت تأثیر قرار میدهد، بتوانیم اقدامات حفاظتی را لحاظ کنیم.
بسیاری از متولیان بر این باور هستند که زیرساختهای فعلی جاده چالوس جوابگو نیست، حجم بالای تردد از این محور باعث شده است که در ایام پایانی هفته و تعطیلات شاهد ترافیک چند کیلومتری باشیم، ترافیک بهنوبه خود خدماتدهی را با مشکل مواجه میکند و همانطور که شهردار آسارا گفته است بیشترین حجم زباله تولیدی در این محور مربوط به مسافران عبوری است، حال باید دید دولت و متولیان امر برای مدیریت پسماند در این محور توریستی چه راهکاری در دستور کار قرار میدهد.