به گزارش مشرق، صفحات روزنامههای زنجیرهای در روزهای اخیر را که ورق میزنیم، وجه مشترک همه آنها حول این مسئله شکل میگیرد که تا «لوایح مربوط به FATF در نهادهای بالادستی تصویب نشود، مشکلات اقتصادی، تجاری و بانکی کشور حل نخواهد شد!»
بیشتر بخوانید:
تجویز خودتحریمی برای همکاری با FATF
ترک مناظره «بررسی ابعاد سیاسی FATF» از سوی زیباکلام
سازوکار پیچیده خروج ایران از لیست سیاه FATF
شبیه همین رویکرد بعد از آغاز مذاکرات هستهای در مهر ماه سال ۹۲ شکل گرفت تا مردم به این باور برسند که برای ارتباطات تجاری، بانکی و مالی با سایر کشورها باید روی منابع قدرت کشور از جمله صنعت هستهای چشمپوشی کنیم. رسانههای زنجیرهای وابسته به جریان غرب باور تلاش میکنند حفرههای حقوقی- اقتصادی عضویت در FATF و پذیرش لوایح مربوط به آن توسط نهادهای مربوط را سانسور و تنها آرزوهای خود را در قالب نتایج عضویت ایران در FATF به افکار عمومی انتقال دهند. به عنوان نمونه روزنامه آرمان عکس نخست خود را به گفتوگو با سیدمصطفی هاشمی طبا اختصاص داده و از قول وی نوشته است: «با تصویب FATF جلوی پیدایش بابک زنجانیهای جدید را بگیرید.»
در هیچ جای این گفتوگوی تفصیلی از پیامدهای تصویب FATF برای کشورمان سخن به میان نمیآید و از تجربیات تلخ کشورهایی نظیر پاکستان نیز نشانی در این گفتوگو نیست.
هاشمیطبا در بخشی از سخنان متناقض و پر از ابهام خود درباره عضویت در کارگروه اقدام ویژه مالی به «آرمان» میگوید: «من نمیدانم که اگر FATF تصویب شود به طور مشخص چه اتفاقی خواهد افتاد، اما میدانم که اگر تصویب نشود کشور دچار مشکلات بسیار زیادی خواهد شد. اینکه ما این لوایح را تصویب کنیم رابطههای بانکی و تجارت ما تسهیل شود، من نمیتوانم مطمئن باشم، اما اگر تصویب نشود حتماً روابط مالی و تجاری کشورمان با سایر کشورها بسیار بدتر خواهد شد که این به دیپلماسی و تحرکات ما ارتباط دارد.
ما باید کشور خود را دوست داشته باشیم، به آینده آن کمک کنیم، نه اینکه فقط نفت را از طریق دلالهای چند ملیتی که وابسته به استکبار هستند بفروشیم و معلوم نشود که پول حاصل از فروش را چگونه بیاوریم و مجبور شویم از بابک زنجانی فتوکپی تهیه کنیم و نفت را به او بدهیم بفروشد و آخر معلوم نشود پول آن به کجا میرود.» شبیه اینگونه موضع گیریهای پراز تناقض را میتوان به کرات در مطالبی که روزنامههای زنجیرهای در حمایت از عضویت ایران در FATF به چاپ میرسانند مشاهده کرد؛ موضعگیریهایی که بیشتر از روی احساسگری و تعصب نسبت به جهانیشدن ایران (به تعبیر آنها) به هر قیمتی قابل تحلیل است.
روزنامه آفتاب یزد نیز همانند سایر روزنامههای جریان خوشبین به غرب، تیتر یک خود را به FATF اختصاص داده و عبارت «کارشکنی این بار در FATF» را درج کرده است و سرمقاله خود را نیز با همین محور نوشته و تلاش کرده تا جامعه را به این باور برساند که گرههای کنونی اقتصادی را عضویت در این کارگروه بینالمللی باز میکند.
نشست آتی FATF و مسئله ایران
آنچه طی روزهای اخیر مورد سانسور جماعت خوشبین به غرب قرار گرفته است محتوای توصیهنامههای FATF، مفاد مواد FATF و اهداف این سازمان بین دولتی است.
رسانههای وابسته به این جریان حتی به رفتارهای دوگانه و چندگانه FATF در مقابل کشورهایی مانند پاکستان نیز نمیپردازند و تنها تلاش میکنند تصویری رؤیاپردازانه از آینده روابط اقتصادی و بانکی ایران با سایر کشورها بعد از اجرای دستورات FATF پیش روی جامعه ایرانی قرار دهند.
مسئله عضویت عربستان در FATF که رابطه مستقیمی با تأمین منافع ایران در پذیرش لوایح چهارگانه دارد نیز مورد سانسور رسانههای این جماعت قرار گرفته است چراکه تصمیمگیری درباره موضوعات مهمی مانند «خارج شدن ایران از لیست متقابل FATF» نیاز به آرای مثبت کشورهایی دارد که خصومت آنها با ایران کاملاً روشن است.
نشست هفته جاری FATF با دستور کارهایی از بررسی استراتژیهای خرابکاری تأمین مالی تروریستی داعش و القاعده تا بررسی اقدامات اتریش، دانمارک و مالزی و پیشرفتهای ایران و... مورد توجه است، اما در این بین آنچه از نگاه افکار عمومی و رسانهها مغفول ماند رد عضویت عربستان در دو هفته گذشته از سوی FATF و از دستور خارجکردن این موضوع بود. اما آنچه کارشناسان در این باره به صورت یقین مطرح میکنند این مسئله است که عربستان در هفتههای آتی رسماً به عضویت رسمی این سازمان بین دولتی خواهد پیوست. البته عربستان در هفت مورد از ۱۱مورد نتوانسته موفق به کسب نمره قبولی شود.
عربستان از دید بسیاری از مقامات غربی تأمینکننده مالی شماره یک تروریستهاست، به طوری که دونالد ترامپ، رئیسجمهور فعلی امریکا در سال ۲۰۱۱ گفته بود عربستان را بزرگترین حامی مالی تروریسم در جهان میداند. با این حال او بعد از ریاستجمهوریاش با توجه به قراردادها و توافقهای مالی که با این کشور داشته است چشمش را به روی این مسئله بست.
آنچه باید مورد توجه قرار بگیرد این مسئله است که با توجه به مخالفتهایی که در ایران نسبت به پذیرش عضویت کشورهایی مانند عربستان در مجمع عمومی FATF صورت گرفته است، تصمیم گیران این سازمان تلاش میکنند تا عضویت عربستان سعودی را چندماهی به تأخیر بیندازند تا ماهیت مخالفتهای صورت گرفته توسط برخی از افراد و نهادها در ایران قوت خود را از دست داده و مسیر تصویب لوایح مربوط به FATF در ایران هموار شود.
در همین رابطه کارگروه ویژه اقدام مالی ادعا کرده است تا زمانی که اراده سیاسی حل مشکلات را در مقامات عربستانی مشاهده نکند با عضویت این کشور مخالفت خواهد کرد!
این نهاد همچنین گفته است تا زمان عدم رعایت همه ۱۱ معیار عضویت، هیچ تضمینی برای عضویت به عربستان نخواهد داد. در حال حاضر کارگروه ویژه اقدام مالی ۳۷ عضو دارد و اسرائیل، عربستان و اندونزی اعضای ناظر هستند. نشست FATF که از روز یکشنبه در پاریس آغاز شده است و تا یک هفته به طول میانجامد، موضوعات مختلفی را در دستور کار دارد.
قرار دادن حاکمیت در دوراهیهای بقا و نزاع
در دو انتخابات ریاستجمهوری سالهای ۹۲ و ۹۶ جریان غربباور داخل دریافتهاند که میتوانند با عملیات روانی- رسانهای مطالبات جناحی را به مطالبات عمومی و ملی تبدیل کنند و برای دستیابی به چنین هدفی از اهرم رسانه به خوبی کمک میگیرند و به عنوان نمونه عدول از انقلابیگری در عرصه سیاست خارجه و لزوم پیوستن به کنوانسیونها و توافقات بینالمللی را به میزانی برای کشور حیاتی نشان میدهند که جامعه نیز به این باور برسد و حاکمیت اسلامی را در عمل انجام شده قرار دهند.
رفتار و جهتگیری این جماعت در رخدادهایی نظیر برجام یا FATF قرار دادن حاکمیت اسلامی در دوراهیهای بقا و نزاع است به این معنا که نظام یا باید نزاع با مردم را انتخاب کند یا حفظ حیات سیاسی خود را.
منبع: روزنامه جوان