به گزارش مشرق، مصطفی صفوی مدیر پروژه ماهواره پیام اظهار کرد: هزینه ساخت ماهواره در مقایسه با مدلهای مشابه خارجی بسیار کمتر بوده زیرا عمده نیروی انسانی توسط دانشجویان دانشگاه امیرکبیر تأمین شد.
وی ادامه داد: هزینههای پرداختی به دانشجویان طبق برنامه ریزی بوده و باعث کاهش بسیاری از هزینهها شد.صفوی با اشاره به اینکه بیش از ۸۰ درصد تجهیزات به کار رفته ماهواره در داخل کشور طراحی و ساخته شده است، ادامه داد: حتی در ماهواره بسیاری از بردهای الکترونی، آنتنها و درایورهای (driver) ماهواره توسط دانشجویان در داخل ساخته شد و متکی به خارج از کشور نبودیم. عضو هیأت علمی دانشکده برق دانشگاه امیرکبیر عنوان کرد: به دلیل فراغت از تحصیل برخی دانشجویان در طول مدت ساخت ماهواره، در مجموع ۱۱۰ نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری در بازه زمانی متفاوت در پروژه همکاری داشتند.
وی در خصوص اعطای تسهیلات به دانشجویانی که در این پروژه مشارکت کردهاند، تصریح کرد: با سازمان فضایی توافق شده زمانی که ماهواره در مدار خود قرار گرفت، نیروی انسانی با تجربه تربیت شده در پروژههای سازمان یا پژوهشگاه فضایی سایر نهادها مشغول به کار شوند.صفوی ادامه داد: یکی از مهمترین دستاوردهای ماهواره پیام امیرکبیر تعداد افراد متخصصی است که در این پروژه تربیت شدهاند.مدیر پروژه ماهواره پیام در خصوص به کارگیری نیروی متخصص در زمینههای دیگر، تصریح کرد: سازمان فضایی آسیا و اقیانوسیه در پکن به تبعیت عضویت ایران، برخی دانشگاهها و نیروهای جوان دانشجویی در پروژههای این سازمان بین المللی مشارکت دارند.وی ادامه داد: یک پروژه در سازمان منطقه فضایی به دانشگاه امیرکبیر سپرده شده و بسیاری از متخصصین دانشگاهی در این پروژه مشارکت دارند و دانشگاههای دیگر برخی از زیر سیستمها را بر عهده گرفتهاند.صفوی خاطر نشان کرد: از این رو همکاری خوبی بین سازمان فضایی ایران و سازمان فضایی همکاریهای آسیا و اقیانوسیه به وجود آمده است.
** مشخصات و کاربرد ماهواره
صفوی توضیح داد: ماهواره پیام بعد از تأسیس سازمان فضایی ایران یکی از پروژههایی بود که به سه دانشگاه صنعتی ایران ارائه شد و از سری میکروماهوارههای توسعه فناوری فضایی سازمان است.
وی ادامه داد: زمانی که پیشنهاد اولیه این ماهواره با پرتاب گر خارجی مطرح شد، مشخصات فنی ارتفاع از سطح زمین ۶۳۱ کیلومتر و زاویه تمایل ۹۸ درجه بود. بعد از اینکه به دلایل غیر فنی پرتابگران خارجی برای پرتاب ماهواره همکاری نکردند، تغییراتی در مشخصات فنی ماهواره ایجاد شد.
مدیر پروژه ماهواره پیام عنوان کرد: در حال حاضر پرتابگر ایرانی سیمرغ برای پرتاب ماهواره در نظر گرفته شده است بنابراین مشخصات فنی نیز تغییر و وزن این ماهواره حداکثر برابر با ۱۰۰ کیلوگرم با ارتفاع ۵۰۰ کیلومتر از سطح زمین و زاویه تمایل ۵۵ درجه است.عضو هیأت علمی دانشگاه امیرکبیر ادامه داد: بر اساس محاسبات ماهواره دو تا دو و نیم سال میتواند در مدار باشد، بنابراین نسبت به ماهوارههای قبلی به طور قابل ملاحظهای از نظر عمر و ارتفاع از سطح زمین تفاوت اساسی دارد.
بیشتر بخوانید:
وی ادامه داد: این ماهواره با مشارکت چهار دانشکده مهندسی هوافضا، برق کامپیوتر و مکانیک و ۱۶ نفر از اساتید این دانشکدهها ساخته شده و علاوه بر آن بخش عمده فعالیت بر عهده دانشجویان ارشد و دکتری بوده است.
صفوی در خصوص کاربردهای ماهواره پیام گفت: چهار دوربین روی ماهواره نصب است که عملیات عکسبرداری از زمین را انجام میدهد.
مدیر پروژه ماهواره پیام با اشاره به تصویربرداری سه طیفی ماهواره، تصریح کرد: سه عدد از این دوربینها در مدارهای متفاوت هستند و یک دوربین پانکروماتیک با رزولوشن بالا و درجه تفکیک ۴۰ متر است که با توجه به این رزولوشن بسیاری از کاربردهای نظارت بر رشد محصولات کشاورزی مطالعات گیاه شناسی، جنگل شناسی و … میتواند توسط عکسهای ماهواره از سطح زمین مورد مطالعه و بررسی قرار بگیرد. وی توضیح داد: کاربرد دوم ماهواره زیرسیستم ذخیره و ارسال اطلاعات(( S&F)) است که کاربر میتواند اطلاعات خود را به صورت پیام کوتاه فرستاده و مخاطب دریافت کند.صفوی افزود: تعداد ۲۵۶ کاربر توسط ماهواره در این زیر سیستم ذخیره و ارسال اطلاعات سرویس دهی میشود.
عضو هیأت علمی امیرکبیر اظهار کرد: سومین کاربرد اندازه گیری تشعشعات فضایی است یعنی محمولهای که روی ماهواره تشعشعات فضایی را در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری تجزیه و تحلیل کرده و اطلاعات را به سطح زمین ارسال میکند. بنابراین کاربردهای بسیار علمی ومتفاوت از یکدیگر روی ماهواره ایجاد شده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه امیرکبیر گفت: در خصوص ماهوارههای کوچک یا اقماری تجربه بسیار خوبی در کشور به وجود آمده است.وی تصریح کرد: دانشگاههای امیرکبیر، شریف، علم و صنعت و مالک اشتر که پروژه رصد را داشتند، تجربه بسیار خوبی در زمینه ساخت و طراحی ماهوارهها دارند. در گامهای بعدی از این تجارب باید به عنوان مقدمهای برای رفتن به مدار ثابت زمین در ارتفاع حدود ۳۶ هزار کیلومتری از سطح زمین استفاده شود.
** فرصتهای مطالعاتی لازمه رشته هوافضا
عضو هیأت علمی دانشکده برق هوافضا دانشگاه صنعتی امیرکبیر اظهار کرد: در خصوص رشتههای هوافضا همکاری بین المللی نقش مهم و تأثیر گذاری دارد، بنابراین فرصتهای مطالعاتی لازمه این رشته است.وی ادامه داد: مطلوب است در سازمانهای فضایی دیگر کشورها و دانشگاههای خارجی فعال در زمینه هوافضا با عنوان فرصتهای مطالعاتی شرایطی برای فعالیت و تحصیل دانشجویان فراهم شود.صفوی تصریح کرد: به عنوان مثال هندوستان ماهوارههای خیلی سنگین مخابراتی میسازد اما باز هم مسئولین فضایی این کشور تمایل به همکاری با سازمانهای فضایی اروپا و ناسای آمریکا را دارند.وی ادامه داد: ایران عضو بسیاری از مجامع بین المللی است و کشور باید از این ظرفیتها و فرصتها استفاده کند.
مدیر پروژه ماهواره پیام گفت: به عنوان مثال عضویت در مجموعه کشورهای جنبش غیر متعهدها ، سازمان کنفرانس اسلامی (OIC) و سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) بستر لازم برای همکاریهای منطقهای و بین الملل در حوزه هوافضا را ایجاد میکند.یادآور میشود: تستهای فنی ماهواره پیام در ۱۴ دی ماه ۱۳۹۷ به پایان رسید و در حال بسته بندی و انتقال به محل پرتاب است.