سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
«جریمه تولید زباله» زمزمه تازه حناچی برای تهرانیها
«پیروز حناچی»، شهردار اصلاحطلب تهران به تازگی طی اظهاراتی در نشست اعضای کمیته اجتماعی مجمع نمایندگان استان تهران گفته است:
دولت باید شهرداریها را در انجام ماموریتهای حاکمیتی مانند توسعه حمل و نقل عمومی، دفع پسماند، رفع آلودگی هوا و منابع پایدار حمایت کند که البته شرایط شهرداری تهران در مقایسه با بسیاری از شهرهای دیگر بهتر است.
او میافزاید: وقتی شهرداری در پرداخت حقوق کارکنانش با مشکل مواجه می شود، نمی تواند به موضوعات زیست محیطی و مسائل دیگر بپردازد.
به گزارش ایرنا، حناچی در بخش دیگری از صحبتهایش نیز با بیان اینکه در بسیاری از کشورها اگر زباله بخوبی تفکیک نشود شهروندان متحمل جریمههای سنگین میشوند، اظهار میکند:
استفاده از سازمانهای مردم نهاد، افزایش حساسیت شهروندان نسبت به کاهش پسماند و «افزایش هزینه تولید زباله» سه راهکاری هستند که میتوانیم برای کاهش تولید پسماند از آنها استفاده کنیم. [۱]
*جریمه شدن مردم بواسطه عدم تفکیک زباله مقولهای است که در برخی از کشورهای اروپایی نیز انجام میشود.
اما نکته آنجاست که طرح این مقوله برای تهران بزرگ که تا همین چند وقت پیش تمامی امورات شهری آن با مدیریتی جهادی و بدون جریمه کردن مردم در حال پیشرفت بود؛ در گام اول مایه مذمت اصلاحطلبان شهرداری و شورای شهر است و در گام دوم نیز باید انتظار داشت که آقایان پیوست فرهنگسازی و عدالتپروری اینگونه طرحها را نیز ارائه کنند.
نه اینکه یکصدا و یک دل، چشم به کیسه مردم یا دولت دوخته باشند و انجام هر چیزی را فقط با «پول» ممکن بدانند.
قبل از حناچی، محمود میرلوحی، عضو شورای شهر تهران نیز طی اظهاراتی از این گفته بود که قیمت واقعی بلیط مترو ۱۰ هزار تومان است و قیمت فعلی باید گرانتر شود [۲]
دیگر عضو شورای شهر و البته رئیس در سایه شورای شهر تهران یعنی «مرتضی الویری» هم پیش از این افراد در سخنان مبسوطی خواستار دریافت «مالیات محلی» توسط شهرداری و شورای شهر از مردم تهران شده بود .[۳]
جالب است که این اظهارات حتی با واکنش برخی از اصلاحطلبان ستادی نیز مواجه شده و مثلاً عبدالله رمضان زاده چندی قبل در واکنش به صحبتهای میرلوحی گفته بود: «به جای سخن گفتن از بلیط ۱۰ هزار تومانی مترو به اصلاح ساختار گَل و گشاد شهرداری بپردازید و شهرداری را هوشمند و چالاک بکنید .»[۴]
گفتنیست، اصلاحطلبان شورای شهر تهران در انتخابات سال ۹۴ با رأی صد در صدی مردم تهران وارد بلدیه تهران شدند.
***
انتقاد یک چهره اهل سنت از هزینههای سیاست خارجی در عراق و سوریه!
«جلیل رحیمی جهانآبادی»، از نمایندگان اهل سنت و عضو فراکسیون اصلاحطلبان مجلس به تازگی طی اظهاراتی در یک نطق میان دستور گفته است: ما در عرصه سیاست خارجی هزینههای زائد زیادی داریم. اگرچه نفوذ و حضور ما در منطقه مهم است. اما فراموش نکنیم تا تو از بغداد بیرق آوری، در کلاته کشت نگذارد کلاغ!
او میافزاید: بعضی وقتها ممکن است هزینههای زائد، ما را در خیابانهای تهران زمینگیر کند.
رحیمی جهانآبادی همچنین با اشاره به فروپاشی شوروی علیرغم امکاناتی که داشت تصریح میکند:
امروز مردم برای تأمین معیشت خودشان مشکل دارند. ما اگر نتوانیم هزینهای زائد سیاست خارجی و داخلی را درمان کنیم، آسیب به امنیت ملی ما در خیابانهای شهرها رخ خواهد داد. بعنوان یک دانشآموخته علوم سیاسی و بعنوان یک وکیل مردم عرض میکنم که آنچه را که به خانه رواست، در خانه مصرف کنیم. ما به تنشزدایی و دوستیابی در منطقه نیاز داریم...
اظهارات او در برخی رسانهها با سانسور منتشر شده است .[۵] صوت این بخش از صحبت های این نماینده را اینجا بشنوید:
*عقلانیت حکومتی اقتضا میکند که یک نظام سیاسی تلاش کند به تمام وظایف خود در قبال امنیت مردمش عمل کند و در عین حال از ارتکاب به اشتباهات بزرگ نیز مصون باشد.
و اشتباه حکومت سوسیالیستی شوروی نیز دقیقاً در عمل نکردن به قسمت دوم اقتضای فوقالاشاره بود.
به دیگر سخن اینکه اگر هم در داخل کشور به دلیل عملکرد دولت و اصلاحطلبان ضعفی عارض شده است؛ این مسئله رافع سایر وظایف دولت و نظام اسلامی مثل حمایت از متحدین استراتژیک و منطقهای ایران، حمایت از فیلمهای سینمایی، طرحهای دانشبنیان، پروژههای اکتشافی و… نیست.
مشکلات معیشتی مردم نیز به دلیل عملکرد امثال آقای جهانآبادی و دوستان اصلاحطلب ایشان بوجود آمده نه به دلیل حضور ایران در عراق یا سوریه و لبنان.
از طرفی آقای رحیمی جهانآبادی اگرچه علم سیاست خوانده است اما گویا در جلسات مربوط به اهمیت امنیت برای مردم و اولین نیاز بودن آن غیبت داشته است!
نکته بعدی که چند قبل حتی در اظهارات ظریف نیز مورد اشاره قرار گرفت، هزینه کمی است که ایران در سیاست خارجی خود هزینه میکند.
در واقع راهبرد ایران در امر سیاست خارجی، پولپاشی در فرای مرزها نیست بلکه استفاده از ظرفیتهای موجود، روابط دیپلماتیک و تبدیل متحد سیاسی به متحد اقتصادی است.
مقولهای که به خودی خود موجب قوت اقتصادی بیشتر ایران اسلامی نیز شده و ما را به جایگاه هجدهمین اقتصاد جهان رسانده است.
کما اینکه حتماً آقای رحیمی جهانآبادی در جریان هستند که سوریه و عراق پساداعش تا چه اندازه برکات بیشتری به لحاظ اقتصادی برای کشورمان داشتهاند.
صحبتهای این نماینده اهل سنت همچنین در حالی است که او باید بداند مسئله فعالیت در فرای مرزها، یک امر مختص به حکومتها و اعصار جدید نیست و حکومتهای بزرگ و مقتدر در تمام ازمنه تاریخ، به سرزمینهای فرا مرزی خود نگاه ویژهای داشتهاند و حتی گاهی عمده فعالیتهای آنها اعم از مقولات اقتصادی و امنیتی نیز در خارج از مرزها تعریف میشده است.
چه اینکه آنها نیز این حقیقت ساده را میدانستهاند که فعالیت در گستره فرا مرزی به معنای قوت اقتصادی بیشتر و امنیتی بیخدشهتر است.
ما قضاوت درباره اظهارات رحیمی جهانیآبادی را بر عهده مخاطبان محترم وامیگذاریم.
پیش از این، علی خرّم، دیپلمات سابق و از چهرههای نزدیک به دولت نیز طی اظهاراتی در اشاره به روابط ایران و اروپا و اجرایی نشدن SPV گفته بود: ما باید دل اروپاییها را به دست آوریم …[۶]
چندماه قبل و پیش از واقعه عظیم اربعین نیز برخی رسانه ها و شخصیت های داخل کشور نیز با بهانه های کمابیش مشابهی سعی در ایجاد کدورت میان دو ملت ایران و عراق داشتند که با هشیاری مردم و مسوولان و راهپیمایی عظیم اربعین حسینی ناکام ماند.
***
ظریف غیر از برجام پروژههای دیگری هم دارد!
«غلامرضا ظریفیان»، از فعالان اصلاحطلب، به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با روزنامه آرمان امروز با بیان اینکه استعفای قاضیزاده هاشمی به دلیل شکست طرح سلامت بوده است؛ در پاسخ به این سؤال که «چرا که آقای ظریف با توجه به اینکه در برخی از پروژهها با شکست روبهرو شد اما همچنان پای کار دولت مانده است» میگوید:
«کاراکتر، میزان تحمل و نوع ظرفیت افراد با یکدیگر متفاوت است. آقای ظریف ماموریت خود را تنها در برجام قرار نداد، چرا که برجام یکی از پروژههای وزارت خارجه بود و پروژههای دیگری را هم در دست کار داشتند. آقای هاشمی اما ظاهراً تمام همتش را مصروف همین یک طرح کرد که به هر دلیلی موفق نبود و یا موفق نشد. »[۷]
*جالبترین نکته جملات بالا این است که گفته میشود ظریف مأموریتهای دیگری هم غیر از برجام داشته است!
بدیهیست که افکار عمومی مایلند اگر "وزیر خارجه ظریف" مأموریت کلان دیگری غیر از برجام نیز داشته است؛ وزارت خارجه، عنوان و دستاوردهای آن مأموریت را بصورت صریح و شفاف با مردم در میان بگذارد.
در اینجا همچنین لازم به اشاره است که از نظر ما دولت فعلی بعنوان ماحصل ازدواج اعتدال و اصلاحات نیز هیچ کارویژه کلانی غیر از برجام نداشته و برای خود متصوّر نبوده است.
و اگر چیزی غیر از این وجود دارد؛ حتماً بایستی مردم و افکار عمومی در جریان قرار بگیرند. زیرا پروژههای کلان هرگز در پشت پرده جا نمیگیرند...
***
۱_ http://www.irna.ir/fa/News/83161540
2_ http://aftabnews.ir/fa/news/564179