بیشتر بخوانید:
از بودجه ۱۲۷۴ هزارمیلیارد تومانی لحاظ شده برای ۳۸۵ شرکت دولتی بیش از ۵۶ درصد آن به ۱۴۳ شرکتی قرار خواهد گرفت که صد در صد سهام آن متعلق به دولت است و بنا به گفته سازمان برنامه و بودجه ۷۵ درصد سود این شرکت ها ماهیانه به خزانه دولت واریز میشود؛ اما نکته قابل توجه این است که ۳۱ هزارمیلیارد تومان به ۸۹ شرکت بلاتکلیف این بخش تعلق خواهد گرفت.
به گزارش تسنیم، بسیاری از نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی بر این باورندکه دولت موظف به شفاف سازی ریز درآمدها و هزینه های شرکت های دولتی است. هرسال تنها منابع عمومی و بودجه عمومی در مجلس و در صحن علنی مورد بررسی قرار میگیرد و به دلیل کمبود وقت هیچگاه بودجه لحاظ شده برای شرکت های دولتی مورد بررسی قرار نگرفته است؛ اما امسال برای اولین بار بودجه شرکتهای دولتی در کمیسیون تلفیق مجلس مورد بررسی قرار میگیرد. یکی از موضوعات دیگری که دولت موظف به تعیین و تکلیف آن است تعیین و ابلاغ و اعلام حقوق و مزایای مدیران شرکت های دولتی است که در حال حاضر شنیده ها حاکی از آن است که بی عدالتی در پرداخت حقوق و مزایای این شرکت ها بسیار به چشم می آید.
لزوم صرفه جویی ۵ درصدی در بودجه شرکت های دولتی
در این بخش وابسته به دولت که بیش از اندازه با ابهام روبرو است، با یک حساب ساده سرانگشتی اگر فقط ۵ صرفهجویی صورت گیرد، با درآمدی معادل ۶۳.۵ هزار میلیارد تومان روبرو خواهیم شد که این درآمد می تواند در بسیار از بخش های مهم دیگر کمک دولت باشد. این دریافتی و درآمد حاصل از صرفه جویی در این بخش معادل با:
- معادل با یک سال و نیم یارانه نقدی مردم
- معادل با ۱.۴ برابر بودجه آموزش و پرورش
- برابر با کمی بیشتر از بودجه یک سال دفاعی کشور
- معادل با یک برابر کسری پیشبینی شده برای دولت در سال آینده
- معادل با دو برابر میزان هزینه دولت برای طرح تحول سلامت
- برابر با بودجه عمرانی سال ۹۸
- برابر با نیمی از درآمد نفتی سال ۹۸
بودجه سه شرکت بزرگ نفتی شامل شرکت ملی نفت، شرکت ملی پالایش و پخش و شرکت ملی گاز بیش از ۹۰۰ هزار میلیارد تومان است. بودجه ۱,۲۷۴ هزارمیلیارد تومان شرکت های دولتی، ۷۵ درصد کل بودجه سال آینده است. لازم به ذکر است در لایحه بودجه سال آینده منابع عمومی دولت نیز از ۳۸۶ هزار میلیارد تومان با رشد ۵ درصدی به ۴۰۷ هزار میلیار تومان تغییر کرده است.
همچنین منابع بودجه عمومی از ۴۴۳ هزار میلیارد تومان با رشد ۷درصدی به ۴۷۸ هزار میلیارد تومان رسیده است. اما درآمدهای لایحه بودجه سال آینده از ۲۱۶ هزارمیلیارد تومان به ۲۰۸ هزارمیلیارد تومان کاهش یافته است. با کاهش فروش نفت و کسری بودجه به وجود آمده در سال آینده تنها می توان با کاهش هزینه ها، صرفه جویی و ایجاد پایه های مالیاتی جدید مانع از تشدید مشکلات بیشتر شد و از آن جلوگیری کرد.