کد خبر 935082
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۱:۵۹
مصرف آب

عضو شورای سیاست‌گذاری اندیشکده تدبیر آب ایران با بیان اینکه برای کنترل مصرف آب باید یک راهکار مشخص ارائه شود، گفت: واقعی شدن قیمت آب می‌تواند نقش به سزایی در کاهش مصرف آب داشته باشد.

به گزارش مشرق، انوش نوری اسفندیاری در پاسخ به این سؤال که چرا سرانه مصرف آب در ایران بالاست و آیا پایین بودن قیمت آب دلیل این بالا بودن مصرف آب است، گفت: دو موضع اصلی در بخش آب، سرانه برداشت آب و سرانه مصرف آب در مناطق شهری است، پس باید توجه کرد سرانه اعلام شده برای مصرف آب هر ایرانی که عنوان می‌شود ۲۵۰ لیتر تا ۳۰۰ لیتر است تماماً برای مصرف آب خانگی نیست، بلکه یک بخشی از این آب جزو مصارف صنعتی و خدمات هم می‌شود.

وی افزود: وضعیت جمعیت در شب و روز در کلانشهری مثل تهران با هم متفاوت است و ممکن است، جمعیت تهران در شب ۸.۵ میلیون نفر اما در روز این عدد ممکن است به ۱۴ میلیون نفر هم برسد بنابراین بخشی از مناطق شهری کشور غیررسمی هستند که اینها انشعابات غیرمجاز دارند و مصرف آب آنها جزو آب به حساب نیامده است و یک بخشی از تلفات هم در شبکه توزیع آب است.

بیشتر بخوانید:

اسفندیاری گفت: وقتی این موارد از یکدیگر تفکیک نشود و رقم کل برداشت آب را تقسیم کنیم به جمعیت مصرف آب را نشان نمی‌دهد، اگر ما بتوانیم مصرف آب خانگی را بعد از کسر آب به حساب نیامده داشته باشیم، این می‌تواند مبنای مصرف باشد، هر چند باید کل جمعیت را نیز برای محاسبه این مصرف در نظر بگیریم.

به گفته وی، به هر حال یک ابهاماتی بر سر آمار و اطلاعات وجود دارد، بنابراین مقایسه‌های بین‌المللی باید با احتیاط انجام شود و اکثر کشورهای توسعه‌یافته جداسازی مصارف شرب را از سایر مصارف در اختیار دارند.

عضو شورای سیاست‌گذاری اندیشکده تدبیر آب ایران افزود: پس این مقایسه‌ها باید با یک استانداردسازی لازم انجام شود مثلاً در فصول گرم کولر آبی داریم که مقدار زیادی آب را تبخیر می‌کند و این در الگوی زندگی ایرانی‌ها وجود دارد، در حالی که در اکثر کشورهای اروپایی این موضوع وجود ندارد پس باید برای هر کدام از اجزای مصرف آب یک راهکار مشخص ارائه کنیم تا به چه شیوه‌ای می‌توان مصرف آب را کنترل کرد.

وی با اشاره به اینکه کولرهای آبی یکی از گزینه‌های اصلی برای مصرف بالای آب هستند و با استانداردسازی این کولرها می‌توان گام مهمی برای کاهش سرانه مصرف آب برداشت، گفت: دهها سال است که کولرهای آبی به راحتی و بدون هیچ استانداردسازی در حال استفاده هستند و مراکزی که روی مدیریت مصرف آب کار می‌کنند، باید زودتر مسأله‌یابی کرده و آن را به اطلاع عموم برسانند.

اسفندیاری با اشاره به اینکه اخیراً بر روی کاهش تلفات آب کولرها اقدامات خوبی آغاز شده، اما باید زودتر این اتفاقات رقم می‌خورد، گفت: جداسازی مصرف آب فضای سبز از آب شرب و بهداشتی یکی از ضروریات است.

وی ادامه داد: آبیاری فضای سبز باید از منبع تصفیه فاضلاب‌های شهری باشد، تا اینکه بخواهند از آب چاه‌ها استفاده کنند، چرا که اکثر این چاه‌ها می‌تواند برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار گیرد و یا اینکه جلوی برداشت آب بیشتر را بگیرد، چرا که بسیاری از شهرهای ایرانی در خطر فرونشست زمین قرار دارند و صلاح نیست که برای فضای سبز از آب زیرزمینی استفاده شود.

وی گفت: پساب‌هایی که از تصفیه فاضلاب به دست می‌آید قطعاً به تغذیه آب‌های زیرزمینی کمک خواهد کرد و هم اینکه یک رقیب مصرف آب شرب را کم می‌کند، بنابراین رقمی که برای سرانه آب اعلام می‌شود در درون آن، آب به حساب نیامده و انشعاب غیرمجاز و تلفات آب در شبکه توزیع است و هم اینکه سایر مصارف مثل فضای سبز و واحدهای صنعتی و خدماتی جزء آن آمار محسوب می‌شود.

به گفته وی، نوسان جمعیت در شب و روز را نیز باید به این موارد اضافه کرد که باعث می‌شود آمار دقیقی از میزان سرانه مصرف آب نتوان ارائه کرد.

اسفندیاری در پاسخ به این سؤال که آیا پایین بودن قیمت آب دلیل بالا بودن مصرف آب است و اینکه اگر قیمت آب واقعی شود مدیریت مصرف آب می‌تواند بهتر عمل کند، گفت: واقعی شدن قیمت آب می‌تواند نقش به سزایی در کاهش مصرف آب داشته باشد، به شرط اینکه تحویل آب و قیمت آب هر دو بر اساس حجم باشند.

وی افزود: در حال حاضر بسیاری از مجتمع‌ها یک کنتور آب دارند و به عنوان مثال در شهرک اکباتان ۴۰۰ واحد یک کنتور آب دارند، پس نمی‌توان با قیمت آب برای این ۴۰۰ واحد مدیریت مصرف را اعمال کرد، چرا که تصمیم‌گیرنده‌ها و مالکان واحدها هر کدام باید کنتور جداگانه داشته باشند و تعرفه‌ها نیز به صورت پلکانی باشد.

وی با تأکید بر اینکه تعرفه‌های آب باید به صورت پلکانی باشد، اما تحویل حجمی آب نیز به درستی انجام شود، گت: از لحاظ تجهیزات ضروری و تدابیر مدیریتی هم قیمت آب باید پلکانی و هم تحویل آب حجمی باشد.

اسفندیاری خاطر نشان کرد: در حال حاضر تولید آب چندان نسبت به قیمت آب حساسیت ندارد و قیمت آب باید به اندازه‌ای افزایش یابد و به قیمت تمام شده نزدیک شود که مصرف آب کاهش یابد.

وی افزود: در حال حاضر مصرف آب فضای سبز آب و آب به حساب نیامده در اختیار مصرف‌کننده نیست، این اصطلاح غلطی است که سرانه مصرف آب بالا است در حالی که از سرانه مصرف آب باید آب به حساب نیامده و آبیاری فضای سبز جدا شود طبیعتاً مصارف خانگی با مصارف صنعتی باید جدا محاسبه شود و ۲۰ تا ۳۰ درصد محدوده شهری ما مصارف آب صنعتی دارند.

*سرانه برداشت آب در ایران جزو گروه‌های پرمصرف دنیا هستند

اسفندیاری در پاسخ به این سؤال که آیا ایرانی‌ها در بحث آب شرب بد مصرف هستند، گفت: سرانه برداشت آب در ایران جزو گروه‌های پرمصرف دنیا هستند و اگر برداشت آب که نزدیک ۹۰ میلیارد مترمکعب است و تقسیم بر جمعیت کنیم به عدد ۱۲۰۰ مترمکعب برای هر نفر می‌رسیم که رقم بالایی خواهد بود.

وی افزود: یک بخشی از این سرانه مربوط به تلفات آب و یک بخش دیگر مربوط به مصرف نادرست است و مسأله بدمصرف بودن مجدداً یک مقداری ایجاد اشتباه می‌کند.

وی ادامه داد: مصرف‌کننده نهایی مسأله تمام این ماجراها را نمی‌تواند حل کند و بر روی آن تأثیرگذار باشد پس یک مقدار زیادی به مدیریت تولید و مصرف آب بازمی‌گردد و به نهادهایی مثل شرکت آب و فاضلاب که مصرف‌کنندگان را سازماندهی می‌کنند باید تلفات آب را کاهش دهند و تلاش کنند که مصارف آب شرب را از فضای سبز جدا کنند، چرا که بخش اندکی از مصارف شهری آب شرب است و اگر این کار را انجام دهند هزینه‌های آنها برای تصفیه آب کاهش می‌یابد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس