به گزارش خبرنگار اقتصادي مشرق ، در حالی که دو هفته از ابلاغ بانک مرکزی برای کاهش تعداد ارز مسافرتی می گذرد، رییس کل بانک مرکزی اعلام کرده که ارز مسافرتی افزایش می یابد!
تصميمات شتاب زده!
وقتی که بازار ارز به شدت در بی ثباتی به سر می برد و هر روز قیمت دلار بالاتر می رفت، عده ای از دلالان ارز با خرید بلیط های مسافرت خارجی، ارز مسافرتی را که با لطف بانک مرکزی به قیمت دولتی در اختیارشان قرار می گرفت، می خریدند و با لغو کردن سفرشان، ضرر این کار را به سود هنگفت دو هزار دلار برای هر بلیط ترجیح می دادند.
نخستین اقدام بانک مرکزی در برای جلوگیری از این سوء استفاده دلالان، کاهش تعداد دفعات فروش ارز مسافرتی به یک بار سال بود، اما این کار آن قدر سود داشت که حتی به یک بار امتحان کردنش بیارزد.
با این وجود کاهش تعداد دفعات ارائه ارز مسافرتی هم ظاهرا چاره کار نبود، بنابراین بانک مرکزی تصمیم گرفت ارز مسافرت های زمینی را به 500 دلار کاهش و ارز مسافرتی برای کشورهایی مانند ترکیه و مالزی را به هزار دلار برساند تا شاید از این طریق جلوی کار برخی دلالان گرفته شود.
اگر چه هنوز جای این سوال هست که اصولا چرا بانک مرکزی باید دلار را به نرخ دولتی برای سفر خارجی در اختیار مردم بگذارد، این بار روش دیگری برای ارائه ارز مسافرتی در نظر گرفته شده است. در این روش مسافر در محل بانک ارز خود را تحویل نمی گیرد، بلکه حواله آن را دریافت می کند و در فرودگاه پس از خروج از گیت، با ارائه حواله ارزی، اسکناس می گیرد.
سياست هاي متناقض
اقدام بانک مرکزی در کاهش ارز مسافرتی خود به چالشی جدید در عرصه قیمت ارز تبدیل شد، چون مسافرانی که نمی توانند به هزار دلار ارز مسافرتی اکتفا کنند – که انصافا هم این رقم برای هزینه در یک سفر خارجی کم است- مجبورند برای تهیه مابقی ارز مورد نیاز به بازار آزاد یا همان دلالان مراجعه کنند که در این صورت هم با قیمت های کاذب مواجه خواهند شد.
در حالی که بانک مرکزی ابتدا از اقدام خود در کاهش تعداد ارز مسافرتی دفاع می کرد، روز گذشته خبر احتمال افزایش تعداد ارز مسافرتی منتشر شد.
این خبر احتمالی را رییس کل بانک مرکزی در حاشیه جلسه دولت تایید کرد و نوید داد" كساني كه قصد سفر دارند ارز دريافت خواهند كرد و تصميم بر اين است كه ارز مسافرتي را نيز افزايش دهيم."
با این حال مشخص نیست تصمیم دو هفته پیش بانک مرکزی در کاهش تعداد ارز مسافرتی و تصمیم متناقض آن برای افزایش ارز مسافرتی با چه روش های کارشناسی اتخاذ شده است.
بسته پولي بدون پشتوانه!
نمونه دیگر تصمیم زودهنگام و بدون پشتوانه در عرصه اقتصاد را می توان در بسته پولی و بانکی ابلاغی بانک مرکزی دید. در این بسته دیده شده که نرخ سود اوراق مشارکت در حالت جدید 20 درصد است، در حالی که سود اوراق مشارکت پیش از این 17 درصد بوده و این بیم وجود دارد که صاحبان اوراق مشارکت قبلی با فروش پیش از موعد آنها، اوراق مشارکت جدید خریداری کنند. در این صورت قطعا پروژه هایی که با اوراق مشارکت پیشین شروع شده بودند، با مشکل تامین مالی روبرو خواهند شد.
به نظر می رسد مسوولان تصمیم گیر در این عرصه با افزایش انتقادها، کمی دستپاچه شده اند و تصمیم هایی می گیرند که ممکن است مبنای محکمی نداشته باشد.
ادامه دارد.....
/43