حشمت علوی - نمایه

کاراکتر «حشمت علوی» مقاله‌های زیادی در نشریه‌های آمریکایی به خصوص فوربس منتشر کرد و حتی پای گزارش‌هایش به کاخ سفید هم باز شد، اما شواهد نشان می‌دهد چنین شخصی اصلاً وجود خارجی ندارد.

سرویس جنگ نرم مشرق یکی از مهم‌ترین ابعاد جنگ روانی و رسانه‌ای در دنیای امروز، نبرد در فضای مجازی بر سر شکل‌دهی افکار عمومی است. فعالیت در شبکه‌های اجتماعی از آن‌جایی که به تخصص پیچیده‌ای نیازمند نیست، به یکی از قوی‌ترین ابزارهای تبلیغاتی برای بازیگران غیردولتی و گروه‌های تروریستی تبدیل شده است. چنان‌که داعش در دوران اوج قدرت خود به خوبی نشان داد، این ابزار قدرتمند و خطرناک با کمی خلاقیت می‌تواند تا حد زیادی به پیشبرد منافع نامشروع این گروه‌ها کمک کند. یکی از موارد استفاده گروه‌های تروریستی از شبکه‌های اجتماعی اقدام تروریست‌های مجاهدین خلق در استفاده از یک شخصیت ساختگی برای ارائه خط تحلیلی به پایگاه‌های شناخته‌شده آمریکایی و غربی و نفوذ این تحلیل‌ها (عامدانه یا غیرعامدانه) تا بالاترین سطوح دولت آمریکاست. آن‌چه در ادامه می‌آید، ترجمه کامل گزارش پایگاه تحلیلی آمریکایی «اینترسپت» در همین‌باره تحت این عنوان است: «یک فعال ایرانی ده‌ها مقاله برای رسانه‌های جناح راستی نوشت. اما آیا او یک انسان واقعی است؟ [۱] »

کاراکتر «حشمت علوی» از نسخه دستکاری‌شده‌ای از این تصویر به عنوان عکس پروفایل‌های خود استفاده می‌کرد (+)


لازم به ذکر است که مشرق صرفاً جهت اطلاع نخبگان و تصمیم‌گیران عرصه سیاسی کشور از رویکردها و دیدگاه‌های اندیشکده‌های غربی این گزارش را منتشر می‌کند و دیدگاه‌ها، ادعاها و القائات این گزارش لزوماً مورد تأیید مشرق نیست.


استناد دولت ترامپ به نویسنده‌ای که وجود ندارد

سال ۲۰۱۸، پرزیدنت دونالد ترامپ در تلاش بود تا از شر توافق هسته‌ای تاریخی‌ای که رئیس‌جمهور قبلی آمریکا سال ۲۰۱۵ با ایران امضا کرده بود، خلاص شود؛ و به دنبال بود تا حمایت رسانه‌های بدگمان [نسبت به این اقدام] را هم جلب کند. کاخ سفید ادعا کرد که توافق هسته‌ای به ایران امکان آن را داده است که بودجه نظامی‌اش را افزایش دهد، اما «سالوادور ریزو» و «مِگ کِلی» خبرنگاران واشینگتن‌پست خواهان ارائه یک منبع [و مدرک] در این‌باره شدند [۲] . در پاسخ، کاخ سفید به یک مقاله در مجله آمریکایی فوربس اشاره کرد که توسط نویسنده‌ای به نام «حشمت علوی» نوشته شده بود. ریزو و کلی در گزارش خود می‌نویسند: «بر اساس مقاله‌ای به قلم یکی از نویسندگان فوربس به نام حشمت علوی که توسط یک مقام کاخ سفید برای ما ارسال شده است: بودجه کنونی دولت ایران عمدتاً از طریق «نفت، مالیات، افزایش اوراق قرضه، و حذف کمک‌های نقدی یا یارانه» برای مردم ایران تأمین می‌شود.» به این ترتیب کاخ سفید از گزارش علوی (که خودش بعضاً برگرفته از منابع ایرانی بود) برای توجیه تصمیم خود مبنی بر پایان دادن به توافق استفاده کرده است. [گزارش مورد استناد دولت آمریکا که در این‌جا منتشر شده بود، اکنون از روی وب‌سایت فوربس حذف شده، اما همچنان از این‌جا قابل‌دسترسی است.]

با این حال، یک مشکل این‌جا وجود داشت: حشمت علوی به نظر نمی‌رسد اصلاً وجود داشته باشد. دو منبع به اینترسپت گفته‌اند که کاراکتر علوی یک عملیات پروپاگانداست که توسط مجاهدین خلق، گروه معارض ایرانی، اجرا می‌شود. «حسن حیرانی» یکی از مقامات عالی‌رتبه جداشده از مجاهدین خلق و کسی که به گفته خودش درباره این عملیات شخصاً اطلاعات مستقیم دارد، می‌گوید:

حشمت علوی کاراکتری است که توسط گروهی از افراد عضو شاخه سیاسی مجاهدین [موسوم به «شورای ملی مقاومت ایران»] اداره می‌شود. آن‌ها آن چیزی را می‌نویسند که از فرماندهانشان دستور گرفته‌اند، و از این اسم برای انتشار مقالاتشان در مطبوعات استفاده می‌کنند. این کاراکتر، یک شخص واقعی نیست و هرگز هم نبوده است.

حسن حیرانی یکی از اعضای جداشده از مجاهدین خلق درباره جزئیات عملیات «حشمت علوی» توضیح داده است (+)

حیرانی می‌گوید [فعالیت‌های] این کاراکتر جعلی توسط تیمی از کارکنان مجاهدین در آلبانی (که میزبان یکی از پایگاه‌های این گروه است) مدیریت و برای ترویج پیام این گروه در فضای آنلاین استفاده می‌شود. این توصیفات حیرانی با نتیجه تحقیقات «سارا زهیری» نیز مطابقت دارد. زهیری یک محقق فارسی‌زبان است که روی مجاهدین خلق تمرکز دارد. وی که برخی از منابعش از مقامات امنیت سایبری دولت ایران هستند، می‌گوید علوی در داخل ایران به عنوان یک «اکانت گروهی» شناخته می‌شود که توسط تیمی از اعضای مجاهدین خلق اداره می‌شود و خودش وجود خارجی ندارد.

مترسک حشمت علوی را چه کسانی می‌گرداندند

علوی که بیوگرافی‌اش در وب‌سایت فوربس او را «یک فعال ایرانی علاقه‌مند به حقوق برابر» معرفی می‌کند [صفحه بیوگرافی علوی در سایت فوربس هم که این‌جا منتشر شده بود، اکنون حذف شده، اما از این‌جا هنوز قابل‌دسترسی است]، طی سال‌های اخیر مقاله‌های بی‌شماری در مورد ایران در فوربس، «هیل» [پایگاه تحلیلی وابسته به کنگره آمریکا]، «دیلی‌کالر» [سایت خبری و تحلیلی محافظه‌کار آمریکایی که توسط «تاکر کارلسون» مجری مشهور شبکه فاکس‌نیوز بنیان گذاشته شد]، «فدرالیست» [مجله آنلاین محافظه‌کار آمریکایی]، «العربیه» انگلیسی به مالکیت سعودی و دیگر رسانه‌ها منتشر کرده است. (اینترسپت از طریق پیام مستقیم در توئیتر و ارسال ایمیل به آدرس جی‌میلی که علوی برای ارتباط با رسانه‌های خبری از آن استفاده می‌کند، از وی درخواست ارائه نظر کرد، اما علوی پاسخی نداد.)

صفحه بیوگرافی «حشمت علوی» در فوربس که اکنون حذف شده است؛ پایین صفحه تعدادی از پربازدیدترین گزارش‌های علوی فهرست شده‌اند (+)

به نظر می‌رسد که مقالات منتشرشده و همین‌طور فعالیت‌ها در رسانه‌های اجتماعی تحت نام علوی به سود مجاهدین بوده‌اند. این سازمان معارض که در ایران عمیقاً منفور و به پروپاگاندای پیچیده‌اش مشهور است، طی یک دهه گذشته توجه خود را به مخاطبان انگلیسی‌زبان معطوف کرده است، به ویژه در کشورهایی نظیر آمریکا، کانادا و انگلیس که سیاست‌های خارجی‌شان نقاط عطف حیاتی در هدف اصلی مجاهدین یعنی سرنگونی رژیم ایران هستند. گفته می‌شود کاراکتر علوی توسط سه نفر از اعضای مجاهدین اداره می‌شود. حیرانی که خودش زمانی به هماهنگی عملیات‌های آنلاین این گروه کمک می‌کرد، از افراد و یکی از فرماندهان شاخه سیاسی مجاهدین خلق نیز نام می‌برد که مسئول نوشتن مقاله و توئیت به زبان انگلیسی تحت نام حشمت علوی بوده‌اند؛ حیرانی اسامی و تصاویر این افراد را نیز در اختیار اینترسپت گذاشته است. وی می‌گوید: «این‌ها دوستان من بودند. ما دوست صمیمی بودیم. با هم کار می‌کردیم.»

حیرانی توضیح می‌دهد که سرکرده منافقین به مذاقشان خوش نمی‌آید اعضای مسلط به زبان انگلیسی تحت اسامی واقعی خودشان بنویسند. به گفته او اعضای عادی مجاهدین از داشتن وجهه برجسته در انظار عمومی منع می‌شوند؛ واقعیتی که بسیاری از منتقدان معتقدند نشان‌دهنده اصول فرقه‌مانند سازمان مجاهدین است. حیرانی می‌گوید: «رهبر سازمان به هیچ شخصی اجازه استفاده از نام واقعی خود را نمی‌دهد، زیرا رهبر، شخص اول در سازمان است و همه چیز باید زیر سایه او باشد.»

مجاهدین خلق بی‌وقفه با استفاده از یک ارتش رباتی، کمپین‌های اطلاعاتی آنلاین را به منظور اشباع کردن مباحث آنلاین درباره ایران با دیدگاه‌های این گروه انجام می‌دهند. چنان‌که حیرانی می‌گوید، یکی از اهداف تیم مجاهدین خلق که مدیریت اکانت حشمت علوی را به عهده دارند این است که مقالاتی را با نام علوی در رسانه‌های آمریکایی منتشر کنند. درخواست‌های اینترسپت برای ارائه نظر توسط شاخه سیاسی مجاهدین خلق و همین‌طور درخواست‌های مصاحبه با افرادی که ظاهراً اپراتور [و کنترل‌کننده] کاراکتر علوی هستند بی‌پاسخ مانده است.

شواهد نشان می‌دهد «حشمت علوی» یک نفر نیست، بلکه تیمی از اعضای منافقین است (+)

تقلای منافقین در فضای مجازی برای بقا

«رضا صادقی» یکی دیگر از اعضای سابق مجاهدین که در حال حاضر ساکن کاناداست، تأیید می‌کند سه نفری که حیرانی آن‌ها را شناسایی کرده با عملیات اطلاعاتی آنلاین این سازمان مرتبط هستند. صادقی تا سال ۲۰۰۸ عضو مجاهدین خلق بود و در فعالیت‌های لابیگری این گروه در آمریکا و همچنین عملیات‌های سازمان در پایگاه قبلی مجاهدین خلق در «کمپ اشرف» در عراق نقش داشت. وی درباره یک مرکز روبه‌گسترش پروپاگاندای آنلاین تحت مدیریت این گروه با هدف تأثیرگذاری روی گفت‌وگوهای آنلاین درباره ایران توضیح می‌دهد. صادقی می‌گوید: «ما همیشه در ایجاد خبرهای دروغ به منظور انتشار آن‌ها در مطبوعات خارجی و در داخل ایران فعال بودیم. در کمپ اشرف کامپیوترهایی برای انجام عملیات‌های اطلاعاتی آنلاین تعبیه شده بود. با گذشت زمان، این فعالیت‌ها با اختراع پلتفرم‌های رسانه اجتماعی مثل فیس‌بوک و توئیتر شدیدتر شد.»

مجاهدین خلق یکی از جنجالی‌ترین گروه‌هایی است [۳] که قصد دارند دولت ایران را سرنگون کنند. از سال ۱۹۹۷ تا سال ۲۰۱۲، مجاهدین خلق توسط وزارت خارجه آمریکا به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی شناخته می‌شد، اما نام این گروه در نهایت به موجب یک معاهده دیپلماتیک با دولت اوباما از این فهرست خارج شد. آخرین حمله خشونت‌آمیزی که این گروه مسئولیت آن را به عهده گرفت به سال ۲۰۰۱ برمی‌گردد [۴] .

مجاهدین در ابتدا با انقلاب اسلامی هم‌جهت شدند، اما اندکی پس از تأسیس جمهوری اسلامی به رهبری روحانیون، از چشم آن‌ها افتادند. عراق جایی بود که مجاهدین به لطف سخاوت صدام، در کمپ اشرف ساکن شد و از این کمپ به عنوان سکویی برای مشارکت به نفع عراق در جنگ وحشیانه عراق با ایران استفاده کرد.

مسعود رجوی (چپ) سرکرده وقت مجاهدین خلق در کنار صدام، دیکتاتور وقت عراق؛ منافقین در حمله عراق به ایران طرف صدام را گرفتند (+)

سال‌های پس از حمله آمریکا به عراق سال‌های وحشت‌آوری برای مجاهدین خلق بود که قرار داشتن در فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا نیز آن‌ها را پیچیده‌تر می‌کرد. آمریکایی‌ها پس از عقب‌نشینی نیروهای نظامی‌شان، امنیت پایگاه مجاهدین خلق در عراق را به دولت این کشور سپردند؛ به این ترتیب دور دیگری از سرکوب‌های خشونت‌آمیز علیه این گروه آغاز شد. با این وجود، توافق سال ۲۰۱۲ برای حذف مجاهدین خلق از فهرست تروریستی آمریکا، به انتقال هزاران نفر از اعضای مجاهدین از عراق به آلبانی کمک کرد، جایی که این گروه در یک مخفی‌گاه جدید مستقر شد. به گفته حیرانی، که از مجاهدین رو برگردانده، از همین پایگاه در آلبانی است که بعضی از اعضای این سازمان کاراکتر علوی را کنترل می‌کنند.

دستورکار گردانندگان کاراکتر حشمت علوی

مقاله‌های علوی معمولاً تلفیقی از محکوم کردن شدید دولت ایران همراه با طرح نه چندان تلویحی این ادعاست که این دولت ممکن است توسط مجاهدین خلق و رهبر آن، مریم رجوی، جایگزین شود. [گزارش حذف‌شده علوی در فوربس در همین‌باره را از این‌جا می‌توانید ببینید.] به نظر می‌رسد این گروه در مورد علوی، مخصوصاً در فوربس، بسیار موفق بوده است. اینترسپت با تیم سردبیری رسانه‌هایی که علوی طی چند سال گذشته مقالات خود را در آن‌ها منتشر کرده است، تماس گرفت. هیچ‌کدام از این رسانه‌ها نتوانستند تصدیق کنند که تا کنون حتی یک بار با علوی صحبت یا ملاقات کرده‌اند. به گفته سخنگوهای این نشریات، علوی بابت مقاله‌هایش در فوربس، دیلی‌کالر و «دیپلمات» [مجله آنلاین مستقر در ژاپن] هزینه‌ای دریافت نکرده است. اگرچه علوی در شماری از نشریات عمدتاً متمایل به راست درباره ایران مقاله منتشر کرده است، اما بیش‌ترین تعداد مقالات او، با فاصله، در فوربس منتشر شده‌اند. طی یک سال، از آوریل ۲۰۱۷ تا آوریل ۲۰۱۸، تعداد مقاله‌های منتشرشده علوی در وب‌سایت فوربس به عدد حیرت‌انگیز ۶۱ رسید.

«صفحه پیدا نشد»؛ «حشمت علوی» زمانی یکی از نویسنده‌های پرکار فوربس بود، اما اکنون هر صفحه‌ای مرتبط با او را که بخواهید باز کنید، با چنین پیامی مواجه می‌شوید (+)

یک اکانت توئیتری ایجادشده تحت نام علوی در سال ۲۰۱۴ بیش از ۳۰ هزار دنبال‌کننده داشت که از جمله آن‌ها تعدادی از خبرنگاران و کارمندان اندیشکده‌های محافظه‌کار مستقر در واشینگتن بودند. این اکانت اغلب مقاله‌ها و هشتگ‌هایی در ستایش رجوی و همچنین فیلم‌های تظاهرات‌ها و مراسم‌های مجاهدین خلق را به اشتراک می‌گذارد [۵] . [اکانت علوی در توئیتر هم اکنون حذف شده، اما صفحه وی هنوز از این‌جا قابل‌دسترسی است.] به نظر می‌رسد علوی در حلقه‌های جناح راست در واشینگتن به شدت نفوذ کرده است. وی علاوه بر انتشار مقالات بسیار در فوربس و سایت‌های دیگر، ظاهراً یک وبلاگ به نام «ایران کامنتری [۶] » [به معنای «تحلیل ایران»] را نیز اداره می‌کند که مأموریت خود را «تمرکز بر مسائل مربوط به ایران و خاورمیانه» توصیف کرده است. یکی از گزارش‌های این وبلاگ [درباره فرار ادعایی یکی از فرماندهان سپاه پاسداران از ایران] اخیراً به عنوان منبع در مقاله‌ای در «واشینگتن‌فری‌بیکن» ذکر شده بود [۷] ، سایت نومحافظه‌کاری که دیدگاه فوق‌جنگ‌طلبانه‌ای در مورد ایران دارد.

صفحه توئیتر «حشمت علوی» که اکنون حذف شده است؛ علوی افتخار می‌کرد که صفحه رهبر ایران در توئیتر او را بلاک کرده است (+)

مقالاتی که تحت نام علوی منتشر شده‌اند یک رویکرد جنگ‌طلبانه و منسجم علیه دولت ایران و حسن روحانی رئیس‌جمهور این کشور دارند. این مقالات همچنین مخالفت با سیاست‌های ایران و آمریکا را با حمایت علنی از مجاهدین خلق تلفیق می‌کنند. گزارش‌های او در دیلی‌کالر، هیل و دیگر رسانه‌ها نیز (هرچند کم‌شمارتر از مقاله‌های او در فوربس) تلفیق مشابهی از مخالفت با رژیم ایران و ستایش مجاهدین خلق هستند. اگرچه همه می‌دانند که مجاهدین خلق در میان ایرانی‌ها به طور گسترده‌ای منفور هستند، اما علوی در مقاله‌ای در سال ۲۰۱۷ در دیلی‌کالر این سازمان را «اصلی‌ترین گروه معارض ایرانی» معرفی می‌کند [۸] .

دیپلمات، وب‌سایتی با محوریت سیاست خارجی که سال ۲۰۱۷ تعدادی از گزارش‌های علوی را منتشر کرد، می‌گوید وی پیش‌نویس‌های مقاله‌هایش را از طریق یک حساب جی‌میل ارسال می‌کرده است. علوی ده‌ها مقاله را برای این رسانه ارسال کرده بود، اگرچه فقط تعداد کمی از آن‌ها پذیرفته شدند. منبعی [درون کادر وب‌سایت دیپلمات] که به خاطر گفت‌وگو درباره مسائل داخلی این نشریه خواست نامش فاش نشود، می‌گوید دیپلمات پس از رسیدن به این نتیجه که مقاله‌های علوی با استانداردهای این نشریه مطابقت ندارند، پذیرش مقاله از او را متوقف کرد. دیلی‌کالر نیز به اینترسپت گفت که این رسانه به خاطر نگرانی درباره کیفیت مقاله‌های ارسالی علوی، انتشار مقاله‌های او را متوقف کرده است. هیل، العربیه انگلیسی و فدرالیست به درخواست‌ها اینترسپت برای ارائه اطلاعات در این‌باره پاسخ ندادند. سخنگوی فوربس در بیانیه‌ای در پاسخ به اینترسپت نوشت: «ما اوایل سال ۲۰۱۸ رابطه‌مان با حشمت علوی را خاتمه دادیم. جهت اطلاع شما، همه مشارکت‌کنندگان Forbes.com قراردادی را امضا می‌کنند که به موجب آن باید هرگونه تضاد احتمالی منافع را افشا کنند. اگر ما بفهمیم یک مشارکت‌کننده این شرط را نقض کرده است، مورد را به طور کامل بررسی و در صورت لزوم رابطه‌مان با او را متوقف می‌کنیم.»

نفوذ منافقین در دولت و کنگره آمریکا

مجاهدین خلق از ابزاری متعددی برای نفوذ در واشینگتن استفاده می‌کند. این گروه به شخصیت‌های برجسته سیاسی پول داده است تا در نشست‌های این سازمان سخنرانی کنند و کنفرانس مطبوعاتی برگزار نمایند، به سیاستمداران کمک مالی کرده است، و پیام‌های خود را از طریق حضور این افراد در رسانه‌ها و همچنین از طریق حضور پررنگ خود در رسانه‌های اجتماعی منتشر کرده است. سال ۲۰۱۸ عملیات‌های مجاهدین خلق در رسانه‌های اجتماعی موضوع یکی از مستندهای برنامه «لیسنینگ‌پست» شبکه الجزیره بود [۹] .

جان مک‌کین سناتور سابق آمریکا در سخنرانی‌اش به منافقین اظهار امیدواری می‌کند یک روز در تهران دور هم جمع شوند [دانلود]

در همین‌باره بخوانید:

›› «جان مک‌کین» هم آرزوی سرنگونی نظام ایران را به گور برد

این گروه از اقدامات خود در زمینه روابط عمومی برای پیگیری اهداف سیاستی‌اش استفاده کرده است. مجاهدین خلق تا سال ۲۰۱۲ عمدتاً روی خارج شدن از فهرست تروریستی آمریکا متمرکز بود. طی سال‌های بعد، تمرکز این گروه روی حمله به دیپلماسی هسته‌ای میان ایران و آمریکا بود و پس از سال ۲۰۱۵، حمله به توافق هسته‌ای. در تمام این مدت، پیام این سازمان تأکید بر تغییر رژیم و ارائه مجاهدین خلق به عنوان یک جایگزین مناسب برای رهبری جمهوری اسلامی، و معرفی رجوی (که یک دهه و نیم است چهره عمومی این گروه است) به عنوان یک شخصیت بالقوه برای رهبری کشور بوده است. مقاله‌های علوی هم اغلب در راستای همین اهداف هستند. او در مقاله‌هایش دیدگاه مثبتی به رجوی و همچنین شورای ملی مقاومت ایران، شاخه سیاسی مجاهدین خلق، ارائه داده است. علوی در یکی از مقاله‌هایش در فوربس عملاً خواستار حمایت بین‌المللی از تغییر رژیم در ایران می‌شود و می‌نویسد:

وقت آن رسیده است که سراب «اصلاح‌طلبی» در ایران را کنار بگذاریم. چندین دهه است که مریم رجوی، به عنوان رئیس شورای ملی مقاومت ایران، تنها جایگزین واقع‌گرایانه برای ایران با یک طرح دَه بندی است که از حمایت هزاران نفر از مقامات منتخب در سراسر جهان نیز برخوردار است. [این مقاله هم مانند سایر مقالات علوی از روی وب‌سایت فوربس حذف شده، اما از این‌جا قابل‌دسترسی است.]

یکی از اهداف تیم پشت کاراکتر علوی، معرفی مریم رجوی، سرکرده منافقین، به عنوان جایگزین برای دولت ایران است (+)

علوی علاوه بر تمرکز روی هدف مجاهدین خلق در تبلیغ رجوی، با اقدامات این سازمان در حمله به توافق هسته‌ای ایران نیز هم‌جهت شده است. بین سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ همزمان با انتشار مقالات علوی در فوربس دولت ترامپ به‌رغم اعتراضات متحدان اروپایی و مقامات سابق دولت اوباما داشت گام‌هایی را برای خلاص کردن آمریکا از توافق هسته‌ای انجام می‌داد. مقالات علوی از جمله تحت عنوان‌های «ایران تحت فشار ترامپ درباره توافق هسته‌ای» [این‌جا] و «ترامپ چگونه می‌تواند با توافق هسته‌ای ایران درست برخورد کند» [این‌جا]، دولت آمریکا را به ادامه حرکت در این مسیر تشویق می‌کردند. ماه می سال ۲۰۱۸ ترامپ اعلام کرد که آمریکا از این توافق خارج خواهد شد؛ یک ماه پس از انتشار آخرین مقاله علوی در فوربس.

مقاله علوی که کاخ سفید سال ۲۰۱۸ در پاسخ به واشینگتن‌پست برای توجیه خروج از توافق هسته‌ای به آن استناد کرده بود، با نقل‌قول از منابع نیمه‌رسمی دولت ایران تلاش می‌کند نشان دهد که هزینه‌های نظامی این کشور توسط دولت روحانی افزایش یافته‌اند. این گزارش با یک آذین‌بندی کلامی، چنان‌که مشخصه مقالات علوی است، با ستایش دولت ترامپ به خاطر پایان دادن به سیاست «مسامحه» در قبال ایران و توبیخ اروپا به خاطر «ایستادن در کنار رژیم قاتل ایران بر خلاف اراده مردم این کشور» به پایان می‌رسد.

«جان بولتون» مشاور امنیت ملی ترامپ یکی از سخنران‌های مورد علاقه منافقین است (+)

در همین‌باره بخوانید:

›› «سگ هار» سیاست خارجی ترامپ کیست؟

›› بولتون یک نومحافظه‌کار جنگ‌طلب است که اعتقادی به قوانین بین‌المللی ندارد

همکاری تروریست‌ها با صهیونیست‌ها

به نظر می‌رسد که رویه علوی، مبنی بر اِعمال فشار بر مباحث سیاسی در آمریکا به جای مباحث داخلی ایران، بخشی از استراتژی مجاهدین خلق باشد. «مسعود خدابنده» یکی از اعضای سابق اداره اطلاعات مجاهدین خلق که سال ۱۹۹۶ از این سازمان خارج شد، می‌گوید: «سازمان به ندرت مطلبی به زبان فارسی تولید می‌کند. به نظر می‌رسد آن‌ها امیدشان به داشتن مخاطب داخلی در ایران را از دست داده‌اند. اکنون روی نفوذ در کشورهای انگلیسی‌زبان متمرکز شده‌اند. استراتژی آنلاین آن‌ها در واشینگتن جواب می‌دهد، در تهران فایده ندارد.»

مجاهدین خلق در کنار استراتژی رسانه‌های اجتماعی و انتشار مقالات گاه و بی‌گاه، دست به عملیات‌های اطلاعاتی خطرناک‌تری هم می‌زند. این سازمان سال ۲۰۰۲ به شناسایی یک تأسیسات هسته‌ای محرمانه در نزدیکی شهر نطنز در ایران کمک کرد [۱۰] . البته به اعتقاد کارشناسان کنترل تسلیحاتی، مجاهدین خلق جزئیات مهم درباره این تأسیسات را اشتباه فهمیده بود. مقاله سال ۲۰۰۶ «نیویورکر» نیز نشان می‌دهد که این اطلاعات احتمالاً توسط اطلاعات اسرائیل به این گروه داده شده است [۱۱] ، که ادعاهای مجاهدین خلق درباره داشتن یک شبکه قوی جاسوسی در داخل ایران را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

در همین‌باره بخوانید:

›› نمایش کمدی نتانیاهو تکمیل شد: دروغ پردازی صهیونیست‌ها با تصاویر ماهواره‌ای «تورقوزآباد»

در موارد دیگر هم اطلاعات مجاهدین خلق غیرقابل‌اعتماد بوده که باعث شک و تردید بسیاری از تحلیلگران امنیت ملی در غرب درباره این گروه شده است. طی یک کنفرانس مطبوعاتی در سال ۲۰۱۵ مقامات این سازمان ادعا کردند اسنادی دارند که نشان می‌دهد یک تأسیسات مخفی هسته‌ای در ایران وجود دارد [۱۲] ؛ آن‌ها همچنین عکس‌هایی محرمانه از این سایت را نیز به نمایش گذاشتند [۱۳] . با این حال، این ادعا توسط یک نویسنده در وب‌سایت لیبرال «دیلی‌کاس» رد شد. جست‌وجوی معکوس یکی از تصاویر که ادعا می‌شد درِ سایت هسته‌ای مدنظر است، نشان داد که این تصویر از یک وب‌سایت تجاری در ایران گرفته شده که کارش تبلیغ گاوصندوق است [۱۴] .

«علی‌رضا جعفرزاده» نایب‌رئیس «شورای ملی مقاومت ایران» در کنفرانس خبری در واشینگتن درباره تأسیسات هسته‌ای محرمانه ادعایی ایران (+)

عکسی که گزارش منافقین ادعا می‌کند یکی از درهای سایت هسته‌ای محرمانه ایران است (چپ) و همان عکس در یک وب‌سایت تبلیغ گاوصندوق (+)

مجاهدین خلق بیش‌ترین تأثیرگذاری روی مباحث مربوط به سیاست‌ها [ی بین‌المللی] در قبال ایران را از طریق حضور پررنگ در رسانه‌های اجتماعی گذاشته است. معمولاً هرگونه اظهارنظری در مورد این گروه یا حتی سیاست‌های ایران به طور کلی، با واکنش تعداد بی‌شماری از هواداران مجاهدین خلق مواجه می‌شود که از طریق ارسال پاسخ در توئیتر و سایر رسانه‌های اجتماعی درباره آن نظر می‌دهند. بسیاری از اکانت‌های طرفدار مجاهدین خلق، همان پیام‌ها را اغلب کلمه به کلمه تکرار می‌کنند و [با دیدگاه سازمان] به نظرات هر نظردهنده‌ای هجوم می‌برند.

«جف گلبِرگ» متخصص حوزه دستکاری در رسانه‌های اجتماعی و بنیانگذار «سوشال‌کارتوگراف» یک شرکت نقشه‌نگار رسانه‌های اجتماعی، توجه خاصی به اکانت توئیتر علوی نشان داده است، چراکه به نظر می‌رسد این اکانت یک نقطه در یک کمپین آنلاین برای تقویت وجهه مجاهدین خلق باشد. این اکانت به شدت توسط دیگر اکانت‌های طرفدار مجاهدین خلق و همچنین طرفداران سیاست این سازمان مبنی بر مقابله با ایران تبلیغ شده است. از دید ناظران عادی ممکن است به نظر بیاید که این فعالیت‌های شدید آنلاین نشان‌دهنده یعنی تعداد زیادی از ایرانی‌ها علاقه‌مند به آن چیزی هستند که مجاهدین خلق تبلیغ می‌کند. با این حال، گلبرگ می‌گوید: «اکانت حشمت علوی بخشی از یک گروه اکانت است که سال‌هاست رفتارهای غیرواقعی [و ربات‌مانند] دارند. این اکانت به هزاران اکانت غیرواقعی متمرکز روی مجاهدین خلق متصل است که بسیاری از آن‌ها مرتباً با توئیت‌های اکانت علوی کار می‌کنند. هدف از این تلاش‌ها ایجاد این توهم و بزرگ‌نمایی درباره حمایت‌ها [از مجاهدین خلق] است.»

یکی از توئیت‌های «حشمت علوی» مریم رجوی را رهبر «بزرگ‌ترین گروه معارض ایرانی در تبعید» معرفی می‌کند (+)

حشمت علوی به دنبال آبروی ریخته منافقین

علوی صرف‌نظر از فعالیت‌هایش در رسانه‌های اجتماعی، مقالاتش و ایمیل‌هایش به سردبیران رسانه‌ها، ردپاهای اندکی از خود به جای گذاشته است. تنها یک عکس (یک نیم‌رخ به شدت دستکاری‌شده) در همه پروفایل‌ها، صفحه لینکداین، و اکانت توئیتر علوی استفاده شده است. مبدأ این عکس نیز مشخص نیست. در خوش‌بینانه‌ترین حالت، نشانه‌های قوی وجود دارد که نشان می‌دهند کاراکتر علوی همان چیزی نیست که ادعا می‌کند. استفاده از هویت‌های جعلی برای تبلیغات سیاسی طی سال‌های اخیر شایع شده است. انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا شاهد استفاده از ربات‌ها و اکانت‌های جعلی بی‌شماری برای انتشار اطلاعات غلط و توهم در میان مردم بود.

سال ۲۰۱۸ بی‌بی‌سی‌نیوز درباره کاراکتر مشهور دیگری در فضای مجازی تحقیق کرد که گفته می‌شد جعلی است: یک اکانت توئیتری تحت نام «سارا عبدالله» که در مباحث آنلاین در مورد جنگ سوریه به شدت دخالت داشت [۱۵] . اکانت سارا عبدالله از ابعاد مختلفی نقطه مقابل علوی در طیف سیاسی بود: عبدالله شدیداً حامی دولت بشار اسد در سوریه و یکی از متحدان نزدیک ایران بود. یک شرکت تحقیقات آنلاین، اکانت عبدالله را «یکی از تأثیرگذارترین اکانت‌ها در رسانه‌های اجتماعی در مباحث آنلاین درباره سوریه» دانسته است. اگرچه تحقیقات بی‌بی‌سی نگرانی‌های جدی‌ای را در مورد تأثیر این اکانت مشکوک در فضای مجازی (که توسط صدها خبرنگار واقعی هم دنبال می‌شود) مطرح کرده، اما به این نتیجه نرسیده که عبدالله جعلی است یا توسط یک سازمان ویترین [مثلاً به نیابت از دولت سوریه] اداره می‌شود. با این وجود، سارا عبدالله هر قدر که نفوذ داشته باشد، هرگز نتوانسته به موفقیت‌هایی مانند علوی دست پیدا کند؛ کسی که مقالاتش در رسانه‌های آمریکایی منتشر و در کاخ سفید خوانده شده‌اند.

از نظر آن‌هایی که با سیاست‌های داخلی ایران آشنا نیستند، علوی ممکن است در نوشته‌هایش همان شخصیتی به نظر بیاید که ادعا می‌کرد، هست: «یک فعال ایرانی علاقه‌مند به حقوق برابر.» حیرانی، عضو سابق مجاهدین خلق، می‌گوید این تصویر دقیقاً همان چیزی است که این سازمان امیدوار بود از کاراکتر علوی ترسیم کند. با توجه به بی‌تفاوتی یا تأثیرپذیری نشریه‌هایی مانند فوربس از مطالب علوی، به نظر می‌رسد این سازمان در این‌باره موفق هم بوده است. حیرانی می‌گوید:

مجاهدین می‌خواهند به دنیا نشان بدهند حتی افرادی هم که مستقیماً عضو این سازمان نیستند، از روایت [و دیدگاه‌های] آن‌ها حمایت می‌کنند. می‌خواهند نشان دهند که دیگر افراد مستقل (نویسندگان و فعالان) از رویکرد آن‌ها حمایت می‌کنند و معتقدند که آزادی و دموکراسی از طریق فعالیت‌های این سازمان برای ایران به ارمغان خواهد آمد.


[۱] An Iranian Activist Wrote Dozens of Articles for Right-Wing Outlets. But Is He A Real Person? Link

[۲] Fact-checking President Trump’s reasons for leaving the Iran nuclear deal Link

[۳] Long March of the Yellow Jackets Link

[۴] The Mujahedin-e Khalq in Iraq: A Policy Conundrum Link

[۵] Maryam Rajavi, president-elect of the National Council of Resistance of #Iran… Link

[۶] Iran Commentary Link

[۷] Report: Senior IRGC Officer Flees Iran With Secret Intel Link

[۸] Language Iran Understands Loud and Clear Link

[۹] Faking the online debate on Iran Link

[۱۰] Iran's nuclear history Link

[۱۲] Exile group accuses Iran of secret nuclear weapons research Link

[۱۳] NCRI Reveals Details of an underground top-secret site currently used by the Iranian regime… Link

[۱۴] BREAKING: Amateur hour at the pro-war media, latest allegations against Iran FABRICATED Link

[۱۵] Syria war: The online activists pushing conspiracy theories Link

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 4
  • غیر قابل انتشار: 4
  • DE ۰۲:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    79 8
    خلاصه اینکه مزاحمین خلق تمام تلاششان را میکنند تا ایران متشنج ، ناامن و گرفتار جنگ بشه .
    • IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
      27 4
      مزاحمین ومنافقین وهمه اربابانشون کود خوردن!!!
    • IR ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
      28 7
      مرگ بر منافقین خاصه مریم رجوی و لعنت به اون مرتیکه مسعود سقط شده که وطن فروشیش نمونه نداره لعنت به منافقین
  • فقط ديپلماسي US ۰۳:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    12 7
    بايد با سامي يوسف و حشمت علوي به صورت سه جانبه وارد مذاكره اي برد - برد - برد شويم .
    • IR ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
      7 1
      باید تنگه هرمز رو به روشون ببندیم ولی شما مطمئن باشید که نمیبندیم و جنگ نخواهد شد
  • IR ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    63 5
    اشغالترین و کثیفترین موجودات در کائنات
  • IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    24 5
    نهادهای امنیتی امریکایها و غرب مثل سیا موساد و.. به خوبی می دونن اینها دارن دروغ می گن خودشون هم با دروغ بمب اتمی به عراق و افغانستان و لیبی حمله کردن اینها تلاش می کنن شماها فکر کنین مثلا مخالفین شما خیلی گنده هستن و پیش اونها نفوذ و لابی و جایگاهی دارن که شماها به اسم مذاکره برید دست و پای مخالفین و اپوزیسیون رو ببوسید و قدرت رو نرم منتقل کنید اصولا انگلیس و روسیه در جنگ جهانی دوم هم همینطوری وارد ایران شد و وقتی خرش از پل گذشت همان اپوزیسیون مخالف کروات زده رو هم آویزون کرد...
  • IR ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    16 7
    منافقین و اصلاح طلبان دو روی یک سکه اند
  • IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    13 4
    سلام چرا هیچ وقت ما خودمان آنقدر هوشمند عمل نمی کنیم که این موارد را کشف کنیم . من حتی فکر می کنم حمله به سایت های آدم های مشهور که به اسم ما ایرانی ها و برای بدنام کردن و بی فرهنگ نشان دادن ما انجام می شود توسط ربات های عربستانی مدیریت می شود ولی ما دایم همدیگر را متهم می کنیم و دنیا هم ما را
  • شاهد ماجرا IR ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    4 8
    وقتی دولت در سیاست خارجی ضعیف عمل میکنه جاشو دروغگوها و دغل بازها پر میکنند باید در سیاست خارجی همه دنیارو با دوستی و روابط خوب خرید تا جائی برای بازی بد خواهان نمونه
  • پژمان IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    22 5
    چرا از واژه مجاهدین توو این گزارش استفاده کردید اینا منافق هستند و باید از اسم منافقین در این گزارش استفاده میشد
  • IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    8 6
    برای ما خجالت اور منافقین میتونن ابنقدر تاثیر بزارن اما ملت متفکر و این همه حوان نتونستن اینقدر تاثیر بزارن و این خائنین اینقدر تاثیر بزارن و باعث تحریم بشن..مقصر خود ماهستیم
  • IR ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    6 8
    بچه هکر ها دستبجونبونین دادا
  • AE ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    7 19
    قیافه یارو به هندیها می خوره
  • محمد DE ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    9 4
    این مقاله هاتون کیفیتش خیلی بالاست. ادامه بدین لطفا...
  • BE ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    1 9
    مشزق خیلی رمانتیک بود
  • lind IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    23 9
    مشرق فوق العاده کار می کنه. بسیار خوشحالم که با این پایگاه خبری-تحلیلی آشنا شدم. ممنون که وقت می گذارید و به صورت مستند تحلیل می کنید. لطفاً در ادامه این روند، ستونی هم برای پاسخ و بررسی ادعاها و شبهات سیاسی تنظیم کنید. به عنوان مثال دربارۀ تنها ادعای صهنونیست ها از اشغال فلسطین مبنی بر سرزمین مادریشان بنویسید. از به چالش کشیدن و بررسی بنیادین سیاست ها و مسائل سیاسی ابا نداشته باشید. بررسی و تحلیل مطالبی از این طیف به تقویت جبهه فکری علاقه مندان به سیاست خارجه کمک خواهد کرد. موفق و پادار باشید.
  • IR ۱۷:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    2 3
    چهره هندی تبار هست
  • IR ۰۰:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۰
    4 1
    مرگ بر آمریکا مرگ بر انگلیس مرگ بر اسراییل مرگ برآل سعود مرگ بر امارات مرگ بر آل خلیفه مرگ بر منا فقین

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس