به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
اسکای نیوز عربی در گزارشی اعلام کرد: «مهمترین ویژگی این سازوکار مبادلات تجاری در قالب «تهاتر» یا مبادله کالا به کالا یعنی نفت در برابر غذا و دارو است. با اینحال، بهنظر میرسد که اینستکس تنها در موارد بشردوستانه و حیاتی به ایران کمک کند، واقعیت آن است که اروپاییها مایل به متقاعدشدن ایران برای مذاکره دوباره با آمریکا به منظور انعقاد توافق هستهای تازهای هستند حتی اگر این توافق، مستلزم تغییر توافقنامه فعلی باشد».
بیشتر بخوانید:
تعهد اروپا، خرید نفت و پرداخت پول است نه اعتبار ۴ میلیون یورویی
فیلم / ظریف: اینستکس مقدمه اجرای ۱۱ تعهد اروپاست
موسوی: اینستکس مطالبات ایران را تأمین نکرده است
«ریچارد فیشر» دیپلمات سابق آمریکایی به این شبکه خبری میگوید اروپاییها و سایر امضاکنندگان برجام سعی میکنند تا اجازه فروش نفت ایران بدون نقض قوانین مالی وضعشده آمریکا علیه تهران وجود داشته باشد با اینحال، او نیز فکر میکند که اینستکس محدود به موارد بشردوستانه باشد تا اروپاییها مجبور به نقض تحریمهای آمریکا نشوند.
همچنین «طارق وهبی» کارشناس اسکای نیوز گفت: ایران هیچ آزادی عملی برای نقل و انتقال مالی از طریق سازوکار اروپایی نخواهد داشت. اینستکس محدود به تجارت در ازای دریافت دارو و مواد غذایی است.
او میافزاید: «دولت ایران هیچ سودی از اینستکس کسب نخواهد کرد. با اینحال، ممکن است بهطور موقت این سازوکار برای دولت ایران بهمنظور مصرف داخلی مناسب باشد. دولت ایران پول نقد میخواهد نه کالا، ایران مشکل کمبود نقدینگی و پول را دارد اما اینستکس به ایران پولی نخواهد داد.»
شبکه خبری سیانان نیز معتقد است: اینستکس احتمالاً ایران را راضی نخواهد کرد.
«اینستکس آخرین تلاش برای حفظ برجام است که طبق آن غنیسازی اورانیوم ایران محدود میشود. با اینحال، تلاشها برای راضیکردن ایران بسیار اندک هستند. اینستکس تنها دریافت کالاهای بشردوستانه را شامل میشود در حالی که ایران خواهان تجارت و صادرات نفت است که در این سازوکار مالی درنظر گرفته نشده است.»